Priprava na nevihto
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Re: Priprava na nevihto
Fora je v tem da:
- močen veter pomeni v kratkem času visoke odrezane valove
- izvenkrmni motor (kot ga imaš) bo več v zraku kot v vodi, ti pa boš računal nanj
- notranji motor je ok, če ti zaradi gibanja barke v vse smeri ne potegne smeti iz tanka ali zraka idr.
- pogosto je notranji motor podhranjen za ekstremne situacije in ne more kljubovati valu 2+m in vetru 50+kn (moj ni podhranjen a sem se v neurju pravokotno na val komaj premikal z 1kn kar je onemogočalo manevriranje, kolega je pristal na skalah, ker ga njegov motor ni potegnil iz sidrišča, ki ga je napadla tramontana).
- jadra pustiš samo toliko, da barka ohranja hitrost in smer v kotih večjih od cca 145 in na ta način lahko pluješ ure in ure (nevihta običajno mine v pol ure)
- ti ne diktiraš taktike ampak ti jo določi vreme. Bolj ga poslušaš, razumeš, lažje in z manj stresa boš preživel neurje.
- boljše si predvidel vreme, boljše izhodišče/pozicijo boš imel, ko bo usekalo, če seveda znaš pravilno načrtovati plovbo oz. gibanje znotraj določenega akvatorija (recimo v velebitskem kanalu je ob napovedani burji pametno, če sploh, pluti ob vzhodni strani kanala).
Problem, kot si ga imel ti ob zadnjem srečanju z nevihto, je bil bližnje kopno. Takrat pač uporabiš vsa sredstva da rešiš kožo in opremo. Srečo si imel, da val ni bil velik. Vedno moraš razmišljat dva koraka naprej, kaj če mi crkne motor, kaj če se mi raztrga jadro ... zadnja opcija, ko te nosi na skale je samo še sidro in spuščena vsa ketna/vrv, ki jo premoreš in potem lahko samo še čakaš in poskrbiš za svoje življenje.
Kopno je pač največji sovražnik in ubrati moraš tako smer, ki te pelje stran od težav (kopnega).
Recimo okrog rta v zavetrje, kjer so razmere v trenutku popolnoma drugačne in bolj obvladljive. Če ne bo šlo okrog rta, pa stran, še dlje na odprto itd.
- močen veter pomeni v kratkem času visoke odrezane valove
- izvenkrmni motor (kot ga imaš) bo več v zraku kot v vodi, ti pa boš računal nanj
- notranji motor je ok, če ti zaradi gibanja barke v vse smeri ne potegne smeti iz tanka ali zraka idr.
- pogosto je notranji motor podhranjen za ekstremne situacije in ne more kljubovati valu 2+m in vetru 50+kn (moj ni podhranjen a sem se v neurju pravokotno na val komaj premikal z 1kn kar je onemogočalo manevriranje, kolega je pristal na skalah, ker ga njegov motor ni potegnil iz sidrišča, ki ga je napadla tramontana).
- jadra pustiš samo toliko, da barka ohranja hitrost in smer v kotih večjih od cca 145 in na ta način lahko pluješ ure in ure (nevihta običajno mine v pol ure)
- ti ne diktiraš taktike ampak ti jo določi vreme. Bolj ga poslušaš, razumeš, lažje in z manj stresa boš preživel neurje.
- boljše si predvidel vreme, boljše izhodišče/pozicijo boš imel, ko bo usekalo, če seveda znaš pravilno načrtovati plovbo oz. gibanje znotraj določenega akvatorija (recimo v velebitskem kanalu je ob napovedani burji pametno, če sploh, pluti ob vzhodni strani kanala).
Problem, kot si ga imel ti ob zadnjem srečanju z nevihto, je bil bližnje kopno. Takrat pač uporabiš vsa sredstva da rešiš kožo in opremo. Srečo si imel, da val ni bil velik. Vedno moraš razmišljat dva koraka naprej, kaj če mi crkne motor, kaj če se mi raztrga jadro ... zadnja opcija, ko te nosi na skale je samo še sidro in spuščena vsa ketna/vrv, ki jo premoreš in potem lahko samo še čakaš in poskrbiš za svoje življenje.
Kopno je pač največji sovražnik in ubrati moraš tako smer, ki te pelje stran od težav (kopnega).
Recimo okrog rta v zavetrje, kjer so razmere v trenutku popolnoma drugačne in bolj obvladljive. Če ne bo šlo okrog rta, pa stran, še dlje na odprto itd.
- 1stofficer
- Admiral
Makes sense , hvala za odgovor !
Seveda pri meni je bil kljucen faktor vsekakor blizina skal in temu je bilo vse kar sem pocel podrejeno. Ko me naslednjic kak rok'n'roll ujame mal bolj na odprtem bom pa sprobal z jadri. Bi pa vsekakor delal samo z jibom ker zadnjic sem imel drugo krajsavo glavnega pa je blo prevec. 145 stopinj mislis smer vetra na barko? To mas navadno potem valove skoraj v krmo kar je najlaze hendlat
Seveda pri meni je bil kljucen faktor vsekakor blizina skal in temu je bilo vse kar sem pocel podrejeno. Ko me naslednjic kak rok'n'roll ujame mal bolj na odprtem bom pa sprobal z jadri. Bi pa vsekakor delal samo z jibom ker zadnjic sem imel drugo krajsavo glavnega pa je blo prevec. 145 stopinj mislis smer vetra na barko? To mas navadno potem valove skoraj v krmo kar je najlaze hendlat
1stofficer napisal/-a:Makes sense , hvala za odgovor !
Ja, v zelo močnem vetru ni šans z jadri pluti v veter.
Pogruntaj svojo barko in v zelo močnem vetru in valovih (recimo burja samo 30kn) ugotovi, kako ostro v veter se še da jadrati. Nevihta pa je veter x2 ali še huje.
Če pogledaš na polarne diagrame za tvojo barko, lahko razbereš pri kakšni jakosti vetra in kakšnem kotu jadranja, še dosežeš hitrost večjo od 4kn, kar je še dovolj za neko manevriranje in kljubovanje valu. Z manjšo hitrostjo je zanos tako velik, da imamo lažen občutek, da se bomo prebili stran od obale ali okoli rta, v bistvu pa smo zmeraj bliže skalam.
Nekaj sem o tem pisal tu
viewtopic.php?f=8&t=22064&hilit=taktika
In zdaj sem videl, da smo ta isti posnetek obdelovali že tam 
viewtopic.php?f=8&t=22064&hilit=taktika
- 1stofficer
- Admiral
Sem plul v veter ze nad 25 s krajsavami pa je slo. Ni pa bilo hudih valov. Ce bi bili vprasanje kaj bi bilo. Plus moja jadrnica ima vse skup samo 1500 kil in so 2m valovi ze zelo velik problem.
Tako da kadar so mal visji valovi gre najlepse res tam od 120 do 160 stopinj. Ce je manj imas valove v bok in se prevec nagiba, ce je veter direkt v krmo pa visoki valovi in velik vetra se pa barka ziba ko hudic. Zaradi razprtih jader, metulja in nestabilnega vetra.
Tako da kadar so mal visji valovi gre najlepse res tam od 120 do 160 stopinj. Ce je manj imas valove v bok in se prevec nagiba, ce je veter direkt v krmo pa visoki valovi in velik vetra se pa barka ziba ko hudic. Zaradi razprtih jader, metulja in nestabilnega vetra.
Leut napisal/-a:So imeli več sreče kot pameti, dobro so jo odnesli. Imeti še par minut pred nevihto spinaker ... se imenuje podcenjevanje objektivne nevarnosti, ker nikoli ne veš povsem zagotovo, kako in koliko močno bo usekalo, če si tako blizu nevihte.
Temu se reče regata, ko pač reskiraš več.
1stofficer, kaj imaš zaeno barko?
Motor ali ne motor je predvsem vprašanje bližine obale - če je dovolj prostora tudi sam raje ne bi prižigal motorja. Če si na odprtem kot oni pospraviš jadra in samo z jamborom in krmo voziš v polkrmo. Sploh se ne trudit z bokom in laško orco, ker te bo samo položilo (ker je že bok barke dovolj upora + malo vala).
Smo pa tudi mi eno regato podobno finišhirali na Vector 401 z spinakerjem, potem je pa maestral (10vz) pojenjal preden je butnil JV in smo imeli rodeo ene 2 milji neobvladljivo (ker je veter dobro šiftal in je glavno preletelo) in smo tik pred kopnim uspeli pospraviti jadra. Je bilo pa na srečo manj vetra ko je butnilo (do 35vz) in smo se za Prvičom našli toliko zatišja da smo uspeli pospravit. Adrenalinsko, ampak ne bi ponavljal.
Smo pa tudi mi eno regato podobno finišhirali na Vector 401 z spinakerjem, potem je pa maestral (10vz) pojenjal preden je butnil JV in smo imeli rodeo ene 2 milji neobvladljivo (ker je veter dobro šiftal in je glavno preletelo) in smo tik pred kopnim uspeli pospraviti jadra. Je bilo pa na srečo manj vetra ko je butnilo (do 35vz) in smo se za Prvičom našli toliko zatišja da smo uspeli pospravit. Adrenalinsko, ampak ne bi ponavljal.
Lih sem teu uprasat kaksno jadrnico ima Stoficer... 
V moji jadrnici je Yanmar 3 valje,27 konj..prop je deljno poraščen,trup tudi.Zadnjič sem se vračal na vez v Umagu in z 1800 obrati direkt v veter dosegal 1,2 do 1,4 milje hitrost vala 20 centi,vetrado 20 vozlov.Z jadri v veter oz 30 stopinj od vetra z lahkoto peljem 4 vozle..pol veste da imate v jadrih 100 konj v motorju samo 27 pa še ta rad drek potegne če je vala...Pri 40 vozlih je 1 kvadratni meter glavnega jadra in enaka cotka genove močnejša od 30 konjskega motorja ,posebno če je vala ene 2 metra.Motor barko kr rine v nebo,jadra pa jo prtisnejo v morje in ji s tem dajo daljšo vodno linijo,mirnejšo plovbo SKOZI valove in tako ima tudi krmilo velike možnosti barko usmerjat..
Je pa fajn če nismo pijani,če smo komu prej na barki povedali, kaj bo morda potrebno narditi..recimo spustiti vrv..dvižnico glavnega jadra,pa se prpeli v kokpitu ,pa tender prvezali tesno h krmi..jaz imam zato posebna 2 štrikca cca 70 cm dolga..je super,prej sem pa lovil tender po zraku..
Je pa fajn če nismo pijani,če smo komu prej na barki povedali, kaj bo morda potrebno narditi..recimo spustiti vrv..dvižnico glavnega jadra,pa se prpeli v kokpitu ,pa tender prvezali tesno h krmi..jaz imam zato posebna 2 štrikca cca 70 cm dolga..je super,prej sem pa lovil tender po zraku..
- 1stofficer
- Admiral
hrošč napisal/-a:1stofficer, kaj imaš zaeno barko?
Beneteau First 21.7S
andrejv napisal/-a:Leut napisal/-a:So imeli več sreče kot pameti, dobro so jo odnesli. Imeti še par minut pred nevihto spinaker ... se imenuje podcenjevanje objektivne nevarnosti, ker nikoli ne veš povsem zagotovo, kako in koliko močno bo usekalo, če si tako blizu nevihte.
Temu se reče regata, ko pač reskiraš več.
Temu, kar je delala posadka na barki se reče slow motion in ne regata. Sem bil na dosti regatah, tudi eni, ko je kot za stavo trgalo jadra in zlomilo kakšen jambor, vse v regatni vnemi udeležencev prehiteti tistega pred sabo, tile strokovnjaki pa so vse drugo, samo ne regatna posadka!
Fantje so s svojo počasnostjo vendarle naredili precej škode (natrgan spinaker, raztrgan flok, katerega odtrgani zgornji del jim je potem na vrhu hudo opletal).
V bistvu je to tipično dogajanje za regato, ko posadka ni natrenirana in uigrana, skiper pa pričakuje, da bodo vse naredili tik tak.
Tudi na slovenskih regatah se dela podobna škoda, ko se približa nevihta - tudi pri izkušenih posadkah na regatnih barkah, ker pogosto s seboj nimajo jader za močnejši veter in (podobno kot tile Finci) nobenih krajšav na glavnem jadru in potem v žaru borbe jadrajo s preveč jadri in jih polaga in trga jadra ...
V bistvu je to tipično dogajanje za regato, ko posadka ni natrenirana in uigrana, skiper pa pričakuje, da bodo vse naredili tik tak.
Tudi na slovenskih regatah se dela podobna škoda, ko se približa nevihta - tudi pri izkušenih posadkah na regatnih barkah, ker pogosto s seboj nimajo jader za močnejši veter in (podobno kot tile Finci) nobenih krajšav na glavnem jadru in potem v žaru borbe jadrajo s preveč jadri in jih polaga in trga jadra ...
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
1stofficer napisal/-a:Bi pa tule nekaj vprasal bolj izkusene od mene. Zgoraj je blo nekaj idej kontra uporabi motorja v nevihti. Ce je regata razumem. Ampak ce jadras turisticno po moznosti sam, pa si js v takem vetru ne bi dovolil nadaljevat z jadri. Ce ze, pa vsaj z viharnim jadrom ali zaprtim jibom, glavnega bi zvil cimprej. Se pravi, da ce hoces met barko pod nadzorom in jadra niso obvladljiva moras pac prizgat motor. Ne govorim o nalivu ampak o fejst nevihti 40kt vetra in gor.
V cem je potem fora?
Motor v nevihti... 2 fori; eno - za izvenkrmni motor - so ti že povedali, drugo (moč motorja) pa tudi dobro opisali.
Pa še za boljše razumevanje... moj motor, vgrajeni diesel, nima niti 10 KM. Za bonaco je super, barka gre do 6 Kts z njim, v malo manj mirnem kakšne 4,5 do 5, pije cca liter na uro realne vožnje, pa še tih je... kar je prijetno.
A v nevihti ni šans. Niti premca v veter ne morem obrniti z njim če res dobro piha. Govorim npr o 8+ Bf vetra. Takrat deluje samo viharnik in koti vsaj 90 stopinj (ali več) od vetra.
- 1stofficer
- Admiral
Rok-11 napisal/-a:1stofficer napisal/-a:Bi pa tule nekaj vprasal bolj izkusene od mene. Zgoraj je blo nekaj idej kontra uporabi motorja v nevihti. Ce je regata razumem. Ampak ce jadras turisticno po moznosti sam, pa si js v takem vetru ne bi dovolil nadaljevat z jadri. Ce ze, pa vsaj z viharnim jadrom ali zaprtim jibom, glavnega bi zvil cimprej. Se pravi, da ce hoces met barko pod nadzorom in jadra niso obvladljiva moras pac prizgat motor. Ne govorim o nalivu ampak o fejst nevihti 40kt vetra in gor.
V cem je potem fora?
Motor v nevihti... 2 fori; eno - za izvenkrmni motor - so ti že povedali, drugo (moč motorja) pa tudi dobro opisali.
Pa še za boljše razumevanje... moj motor, vgrajeni diesel, nima niti 10 KM. Za bonaco je super, barka gre do 6 Kts z njim, v malo manj mirnem kakšne 4,5 do 5, pije cca liter na uro realne vožnje, pa še tih je... kar je prijetno.
A v nevihti ni šans. Niti premca v veter ne morem obrniti z njim če res dobro piha. Govorim npr o 8+ Bf vetra. Takrat deluje samo viharnik in koti vsaj 90 stopinj (ali več) od vetra.
Potemtakem ni slabo v startu pri nabavi gledat za barko z malo močnejšim motorjem. Ponavadi pri novih lahko izbiraš. Vprašanje je, koliko je takšnih sploh na trgu (2nd hand). Za primer, ko ni vetra maš 6-8kt krusanje z jadrnico čist zadost in ne rabiš 200 konjičev pod palubo. Močnejši motor zato res malokrat potrebuješ ampak ko ga ,pa to lahko odloča o tem ali greš v skale ali ne...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov