X-Cat katamaran

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: X-Cat katamaran

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 01, 2022 19:41

Zadnjič (sobota, 18.6.) je novopečeni lastnik (dotedaj brez izkušen z jadranjem) z ok. 10-letnim sinom pripeljal na Bohinjsko jezero Minicat 420 in ga sestavljal zraven "našega" plavajočega pomola. Ko je mene prineslo tja, sta (več z ugibanjem kot po navodilih) sestavila platformo (trampolit) in napolnila tube, jaz pa sem potem pogledal (tudi v navodila), kako sestaviti še jambor, krmilje in jadrovje.

Glede na to, da je ok. 14-e ure in kasneje bilo nekaj sunkov in precej sprememb smeri vetra, ter da je domneval, da bo namestitev tega prvič še malo trajala, je lastnik za prvič želel jadrati samo na glavno jadro (brez namestitve (rol) floka - in ker je zato manjkala tista predpona na jamboru, ki je v floku, jo je bilo treba to nadomestiti z drugo vrvjo), kar je bilo malo škoda (glej spodaj - ampak naslednjič ne bo več takih zadržkov).

Jaz sem bil radoveden in (seveda tudi s pomočjo navodil) pomagal do konca sestaviti barko in potem šel zraven na njeno "krstno plovbo".

Napihljivi katamaran se je v zmernem, a po smeri in jakosti spremenljivem vetru in dvema odraslima ter enim otrokom (deklarirano za do 4 odrasle) izkazala za trdno (nobenega občutka, da se kaj zvija), vse kontrole so lepo tekle in od skoraj nič do dveh-treh sunkov kakih 15 vozlov je bilo neproblematično.

Ker ni bilo floka, je bilo krmilo malo težko - in hitro bilo jima je bilo tudi jasno, da zato, ker nismo namestili floka in zato sile na jadra niso bile izravnane. Naučila sta se prenašati težo ob spremembah vetra in obratih, ter uvod v uporabo ruda in podaljška ruda krmila po Bogićevi šoli (da je roka, ki krmari, oprta na stegno in krmariš rudo ali podaljšek s fino kontrolo le s premiki zapestja, tako da krmar ne premakne krmila tudi ko nagiba telo ali se izvesi za izravnavo nagiba ali če ga prementava... Kot pogosto se je nova spretnost mnogo hitreje prijela sina, in mislim da bo on naprej šolal zapestje svojega očka :wink:

Če pri prečenju (orza la banda, tack) le malo zamudiš, se tudi ta lahki katamaran rad ustavi, ko si še obrnjen v veter (v okovih, in irons) in preden se spet napolnijo jadra. Zlasti v začetku in ob šibkem vetru bo zelo prišlo prav primerno zložljivo veslo, kot je na primer tole:
Slika
    Tako veslo sem dobil v roke (in mi je bilo priročno in uporabno) na nekem dingi dvosedu v enem jadralnem klubu, pa niso vedeli povedati, kje so ga dobili; povezava pod zgornjo sliko pa po preusmeritvi pripelje na AliExpress, kjer piše, da bi se jih moralo dati dobiti za nekje od €15 do €30.

Lahko sem pomagal tudi pri razstavljanju in šlo je hitro (in naslednjič bo sestavljanje podobno hitro, verjetno blizu v navodilih napovedane pol ure. Dve torbi skupaj nekaj čez 40 kg je šlo ha streho (tudi jambor je razstavljiv in je šel v torbe), le za dvignit torbo na streho moraš biti kar pri močeh.

Simpatična reč.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » So Jul 02, 2022 07:55

Tack brez floka gre težko. Ne smeš hitro v veter zavit ker se bo katamaran ustavil pred obratom. Se pravi nežno s krmilom. Ce se ustavi v veter lahko ko začne iti rikverc obrneš krmilo v drugo stran in se obrne v željeno smer.
Z napihljivim sem se enkrat peljal. Z Grabnerjem. Mi je takrat malo mehko deloval. Smo bili štirje gor, verjetno zato. Pa drag je ko pes. Zdaj že okoli 10 jurjev..
bumbee
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a bumbee » Sr Jul 13, 2022 10:16

Bo zanimivo videti koliko let zdrzijo napihljivi modeli in kaksne bodo opcije za popravili.

Ce se lahko se enkrat vrnem na temo primernih mest v slo. za katamarane. Glde na to da nimam trailerja je zaenkrat edina varianta zame da sestavim katamaran na plazi. Ve kdo za kaksne dostopne place na slo. obali oz. jezerih kjer je to mogoce?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov