Kultura prehitevanja

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: Kultura prehitevanja

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jul 13, 2022 21:53

Nikola T. napisal/-a:Veš kje je problem? Motornjakarji še posebej tisti s flyi imate bolano navado, da celo na odprtem, kjer je možno prehiteti plovilo brez težav več sto metrov stran, recimo v Kvarnerju, VEDNO ŽE V DALJAVI PIČITE DIREKTNO NA POČASNO JADRNICO.

Še enkrat. Na nikogar ne pičimo zanalašč, ampak plujemo na autopilota po najkrajši poti čez Kvarner.

Ta tema je itak že stokrat prežvečena in vedno nam jadralci očitate iste stvari.

To kar pričakujete od nas (da se bomo vsaki jadrnici, ki jo srečamo na morju izognili na več sto metrov) je pač neizvedljivo :roll:

Razen tega jadralci niste edini, ki vas razmečejo valovi. Pizdite pa večinoma samo vi. Jaz sem se tega že navadil in se sploh ne sekiram več, če mi jadralci kažejo fakiča. Pa jim nikoli ne plujem preblizu, če je le možno. Se jim pa tudi ne izogibam na več sto metrov.
Nazadnje spremenil H2O, dne Sr Jul 13, 2022 22:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jul 13, 2022 22:27

H2O-B. jaz se smejim, ko te berem :lol:

Oprostite motornjakarji, ker vam jaz počasnež s svojim 6 vozli smetam na idelanem kurzu, da ne boste porabil za en štamperle več goriva, če bi me na 60 miljah dolgi poti obšli na VLJUDNIH 100m in ne tik ob barki in to tako, da do zadnje sekunde ne vem kaj naj naredim in ali me boste nabasal ko konja in al bom sploh preživel, če bi me recimo nagazla tvoja krava od 50t+.
Oprosti ne enega ne drugega ne zaznam, ko me taki prehitijo. Največkrat sem deležen samo sarkastičnega nasmeška izza temnih Raybank.

ZAKAJ MISLITE, DA NISTE DOLŽNI SPREMENITI SMERI, ČE ŽE NE ZARADI VARNOSTI PA VSAJ ZARADI VLJUDNOSTI ???
Ne vem kaj tukaj ni za razumet!??

:idea: OK, IMAM IDEJO.

Dajmo posnet video kako to zgleda v realnosti pa to objavimo.
S fotoaparati dokumentirajte še registrsko oznako takih kamikaz, pa da vidimo kaj se res dogaja.
Velja!!!
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jul 13, 2022 22:35

Jaz imam sedaj prpravljene nove olagume za na morje...so nafilane z zlaufanim oljem in kislino...dobrodošli v moj domet...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jul 13, 2022 22:37

Nikola T. napisal/-a:Oprostite motornjakarji, ker vam jaz počasnež s svojim 6 vozli smetam na idelanem kurzu, da ne boste porabil za en štamperle več goriva, če bi me na 60 miljah dolgi poti obšli na VLJUDNIH 100m

Na 60 milj dolgi poti v sezoni srečam tudi po sto in več jadrnic. Če bi vsako obšel na 100m, bi moral ves čas plut cik cak in narest deset kilometrov več :roll:

Razen tega tudi jaz večinoma plujem z osmimi vozli in ne delam valov 8)

Kadar glisiram, pa pazim, da ne plujem preblizu drugim plovilom. Ne samo jadrnicam.

Ampak pričakovat, da se vam bodo na višku sezone vsi izognili na več sto metrov je pač nerealno :roll: Pa če jim še tako besno kažete fakiče.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jul 13, 2022 23:15

Nikola T. napisal/-a:Dajmo posnet video kako to zgleda v realnosti pa to objavimo.
S fotoaparati dokumentirajte še registrsko oznako takih kamikaz, pa da vidimo kaj se res dogaja.
Velja!!!

Zmenjeno. Jaz bom naslednjič posnel Jadrolinijo, ker te barabe naredijo največje valove :twisted:
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jul 14, 2022 00:21

H2O napisal/-a:
Nikola T. napisal/-a:Oprostite motornjakarji, ker vam jaz počasnež s svojim 6 vozli smetam na idelanem kurzu, da ne boste porabil za en štamperle več goriva, če bi me na 60 miljah dolgi poti obšli na VLJUDNIH 100m

Na 60 milj dolgi poti v sezoni srečam tudi po sto in več jadrnic. Če bi vsako obšel na 100m, bi moral ves čas plut cik cak in narest deset kilometrov več :roll:

Razen tega tudi jaz večinoma plujem z osmimi vozli in ne delam valov 8)

Kadar glisiram, pa pazim, da ne plujem preblizu drugim plovilom. Ne samo jadrnicam.

Ampak pričakovat, da se vam bodo na višku sezone vsi izognili na več sto metrov je pač nerealno :roll: Pa če jim še tako besno kažete fakiče.

Sej noben ne pravi, da se mora kdo umikat 100m. Je pa fejst razlika, ce nekdo pelje mimo tebe pred ali za tabo. Plus, taka so pravila, v cem je problem? A ko je guzva po Lj tud vozis cez rdeco, izsiljujes prednost? Pac pravila so z namenom. Ce ti nekdo kaze fakica, ti ga z razlogom. Men ga se nikol noben ni na morju
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Jul 14, 2022 07:05

1stofficer napisal/-a:Sej noben ne pravi, da se mora kdo umikat 100m.

Kako da ne? Nikola T. to pravi.

1stofficer napisal/-a:Je pa fejst razlika, ce nekdo pelje mimo tebe pred ali za tabo.

Jaz vedno glisiram jadrnicam za krmo, kadar plujem mimo njih (jim sekam pot), ampak tukaj se pogovarjamo o prehitevanju in srečanju dveh plovil, ki si plujeta nasproti.

1stofficer napisal/-a:Plus, taka so pravila, v cem je problem? A ko je guzva po Lj tud vozis cez rdeco, izsiljujes prednost? Pac pravila so z namenom.

Že drugič omenjaš pravila. Hočeš rečt, da obstaja pravilo, ki določa, koliko metrov stran od jadrnice je treba glisirati? A mi zaupaš prosim številko, koliko metrov znaša ta minimalna razdalja?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jul 14, 2022 07:55

H2O napisal/-a:Jaz vedno glisiram jadrnicam za krmo, kadar plujem mimo njih (jim sekam pot), ampak tukaj se pogovarjamo o prehitevanju in srečanju dveh plovil, ki si plujeta nasproti.

NE!! Največkrat se mi to dogaja, ko ME PREHITEVATE V ISTI SMERI. Ko name najprej naravnate merek avtopilota čisto na krmno zajlo, potem pa zadnji moment odvijete ali pa tudi ne in takrat tudi če peljete 8 vozlov je to še vedno 33% hitreje od mene in če gre to po boku tik ob barki je val še hujši kot sicer. Pa sam val še razumem in me ne moti toliko kot pa strah in stres, ki ga pred tem doživljam, ker največkrat sploh ni videti nikogar na krmilu. Ko pa peljejo mimo nas pa prav vsi gledajo. Z ženo še ugotavljava ali je to zato, ker smo tako lepi ali zato da vidijo kako nas bo val razrukal. Zame in mojo barko ni blema imam zelooo stabilno barko na bočne valove.

Takih, ki te nagazijo me je strah. Primerov je pa nič koliko.
...skiper se je na krmi olajšal, medtem vozil na avtopilot in zadel ribiča med počasno plovbo...(Portotorož)
...kapitan v kabini natepaval in zapeljal na skale...(Seča)
...znani hrvaški podjetnik po krmi zapeljal na jadrnico umrla mož in žena... (Frapa)
...z motorno barko se je zaletel v jadrnico in podrl jambor... (jadran)
...

Brane te bomo že prepričal, da motornjakarji niste prav nobene ovčke in revčki, ki trpite zaradi jadrnic na morju.
PAZI ŠE TO !!! Z barko zelo velikokrat plujem na jadra in takrat grem tudi po nekaj milj iz idealne linije pa tudi na takih pozicijah doživljamo popolnoma identične primere. TAko, da nobena tvoja teorija ne pije vode. Gre kot sem že uvodoma opisal za vtis varnega zavetja, ki ga jadrnice in otoki predstavljajo za motornjakarje. Tako imenovani "cucelj" sindrom.
Lahko se dobimo pri tvojem bratu pa boš mojo ženo vprašal, če mi ne verjameš. Bomo kakšnega spili, če ne bo šlo drugače se bomo pa stepli. :lol:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Jul 14, 2022 08:28

Nikola T. napisal/-a:Brane te bomo že prepričal, da motornjakarji niste prav nobene ovčke in revčki, ki trpite zaradi jadrnic na morju.

Kdaj sem pa to trdil? Mene jadrnice sploh ne motijo. Kvečjemu obratno je. Jadralci očitno trpite zaradi motornih bark in vam grejo na kurac :evil:

Nikola T. napisal/-a:TAko, da nobena tvoja teorija ne pije vode. Gre kot sem že uvodoma opisal za vtis varnega zavetja, ki ga jadrnice in otoki predstavljajo za motornjakarje. Tako imenovani "cucelj" sindrom.

Sorry Nikola T., tvoja teorija ne pije vode :roll: Kakšno varno zavetje pa naj bi predstavljala jadrnica motorni barki? Jaz se poskušam jadrnicam čimprej izogniti, ker so nepredvidljive in ves čas spreminjajo smer :roll:

Nikola T. napisal/-a:Lahko se dobimo pri tvojem bratu pa boš mojo ženo vprašal, če mi ne verjameš. Bomo kakšnega spili, če ne bo šlo drugače se bomo pa stepli. :lol:

Če se bomo stepli, bosta z ženo tepena, razen, če je tvoja žena močnejša od mojega brata, kar pa dvomim :twisted:
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jul 14, 2022 08:30

H2O napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:Sej noben ne pravi, da se mora kdo umikat 100m.

Kako da ne? Nikola T. to pravi.

1stofficer napisal/-a:Je pa fejst razlika, ce nekdo pelje mimo tebe pred ali za tabo.

Jaz vedno glisiram jadrnicam za krmo, kadar plujem mimo njih (jim sekam pot), ampak tukaj se pogovarjamo o prehitevanju in srečanju dveh plovil, ki si plujeta nasproti.

1stofficer napisal/-a:Plus, taka so pravila, v cem je problem? A ko je guzva po Lj tud vozis cez rdeco, izsiljujes prednost? Pac pravila so z namenom.

Že drugič omenjaš pravila. Hočeš rečt, da obstaja pravilo, ki določa, koliko metrov stran od jadrnice je treba glisirati? A mi zaupaš prosim številko, koliko metrov znaša ta minimalna razdalja?

Kot sem napisal. Ne govorim o metrih ampak o preprostem pravilu. Glej sliko malo visje, pol pa na kaksen koli nacin ze vozis mimo drugih plovil ali jim krizas pot. Vsekakor je pa treba upostevat tut neko smiselno razdaljo. Vsega se najbrz ne predpisuje, saj nismo otroci. Ali pac?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Jul 14, 2022 08:44

1stofficer napisal/-a:Ne govorim o metrih ampak o preprostem pravilu. Glej sliko malo visje

Ta slika govori o primeru, ko si plovili sekata pot. V takem primeru jaz vedno plujem za krmo jadrnice, ki mi seka pot.

1stofficer napisal/-a:Vsekakor je pa treba upostevat tut neko smiselno razdaljo.

Ampak, če ta razdalja ni določena v pravilih in predpisih, si lahko vsak po svoje razlaga, kaj je smiselna razdalja. Za Nikolo T. je očitno smiselna razdalja vsaj 100 metrov, zame pa ta razdalja ni smiselna, pa tudi v praksi se je skoraj nemogoče vsaki barki izogniti na 100 metrov. Sploh v sezoni na najbolj obleganih lokacijah.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jul 14, 2022 09:13

H20... Kaj pa, če bo tvoj brat z mano potegnil. Hahaha
Upam, da se kaj vidimo.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Jul 14, 2022 09:15

Nikola T. napisal/-a:Upam, da se kaj vidimo.

Jaz tudi. Pa upam, da se ne bomo stepli :wink:
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jul 14, 2022 10:13

Ce se naute tepl in ce ma kdo namest bratov kako sestro, pridem se jaz 8)
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Jul 14, 2022 10:21

H2O napisal/-a:
Nikola T. napisal/-a:Upam, da se kaj vidimo.

Jaz tudi. Pa upam, da se ne bomo stepli :wink:

:lol: :lol: če se boste udarli pridem za sodnika :wink: :lol: :lol: :lol:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti