H2O napisal/-a:Jaz vedno glisiram jadrnicam za krmo, kadar plujem mimo njih (jim sekam pot), ampak tukaj se pogovarjamo o prehitevanju in srečanju dveh plovil, ki si plujeta nasproti.
NE!! Največkrat se mi to dogaja, ko ME PREHITEVATE V ISTI SMERI. Ko name najprej naravnate merek avtopilota čisto na krmno zajlo, potem pa zadnji moment odvijete ali pa tudi ne in takrat tudi če peljete 8 vozlov je to še vedno 33% hitreje od mene in če gre to po boku tik ob barki je val še hujši kot sicer. Pa sam val še razumem in me ne moti toliko kot pa strah in stres, ki ga pred tem doživljam, ker največkrat sploh ni videti nikogar na krmilu. Ko pa peljejo mimo nas pa prav vsi gledajo. Z ženo še ugotavljava ali je to zato, ker smo tako lepi ali zato da vidijo kako nas bo val razrukal. Zame in mojo barko ni blema imam zelooo stabilno barko na bočne valove.
Takih, ki te nagazijo me je strah. Primerov je pa nič koliko.
...skiper se je na krmi olajšal, medtem vozil na avtopilot in zadel ribiča med počasno plovbo...(Portotorož)
...kapitan v kabini natepaval in zapeljal na skale...(Seča)
...znani hrvaški podjetnik po krmi zapeljal na jadrnico umrla mož in žena... (Frapa)
...z motorno barko se je zaletel v jadrnico in podrl jambor... (jadran)
...
Brane te bomo že prepričal, da motornjakarji niste prav nobene ovčke in revčki, ki trpite zaradi jadrnic na morju.
PAZI ŠE TO !!! Z barko zelo velikokrat plujem na jadra in takrat grem tudi po nekaj milj iz idealne linije pa tudi na takih pozicijah doživljamo popolnoma identične primere. TAko, da nobena tvoja teorija ne pije vode. Gre kot sem že uvodoma opisal za vtis varnega zavetja, ki ga jadrnice in otoki predstavljajo za motornjakarje. Tako imenovani "cucelj" sindrom.
Lahko se dobimo pri tvojem bratu pa boš mojo ženo vprašal, če mi ne verjameš. Bomo kakšnega spili, če ne bo šlo drugače se bomo pa stepli.