Bavaria 31
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Re: Bavaria 31
Čestitke za novo pridobitev!
Opa, si bil hiter. Bravo, lepa barka. V prejšnjo barko si ženo komaj not spravil, iz te pa ne bo hotla it.. 
- 1stofficer
- Admiral
@Grega hvala 
@Omas na prejšnjo sem jo komaj gor dobil tule upam, da bo malce lažje. Pač nima zadaj platoja za sončenje, meni pa manjka kakih 40K do tega luksuza
@Omas na prejšnjo sem jo komaj gor dobil tule upam, da bo malce lažje. Pač nima zadaj platoja za sončenje, meni pa manjka kakih 40K do tega luksuza
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Čestitam tudi jaz. Mogoče bova soseda v Klimnu? Meni je Yanmar motor šraufal en mehanik iz Njivic, v katerega sem si pridobil zaupanje, pokliči, če te zanima, ima kakih 20 stalnih strank. Potem, ko ga dvakrat gledaš, kako naredi, si pol upaš še sam, menjat olje, filtre, impeler, odzračevanje, jermen, čiščenje izmenjevalca, itd. Kot so že drugi povedal, je oprema na taki jadrnici od nekih tretjih proizvajalcev, nima zveze z Bavario. Bum je recimo Selden, navijalec genove pogosto Selden Furlex, vinči Lewmar, instrumenti in avtopilot Raymarine, sidrni vinč Lofrans, WC Jabsco, itd.
Kot je že rekel Marchi, si je treba narest neko zalogo standardnih delov za motor, čez zimo, ko maš čas raziskovat, kje je najcenej: filter goriva, predfilter goriva, impeler, jermen alternatorja, jermen vodne črpalke, pa še kaka tesnila, recimo semering vodne črpalke, pa kaj dodatnega olja. Najmanj po en dodaten kos mam tud jaz vedno na poti. Sej ta roba se ne pokvari, razen mogoče olje je dobro imeti sveže.
Kot je že rekel Marchi, si je treba narest neko zalogo standardnih delov za motor, čez zimo, ko maš čas raziskovat, kje je najcenej: filter goriva, predfilter goriva, impeler, jermen alternatorja, jermen vodne črpalke, pa še kaka tesnila, recimo semering vodne črpalke, pa kaj dodatnega olja. Najmanj po en dodaten kos mam tud jaz vedno na poti. Sej ta roba se ne pokvari, razen mogoče olje je dobro imeti sveže.
Navigare vivere est.
- 1stofficer
- Admiral
modro morje napisal/-a:Čestitam tudi jaz. Mogoče bova soseda v Klimnu? Meni je Yanmar motor šraufal en mehanik iz Njivic, v katerega sem si pridobil zaupanje, pokliči, če te zanima, ima kakih 20 stalnih strank. Potem, ko ga dvakrat gledaš, kako naredi, si pol upaš še sam, menjat olje, filtre, impeler, odzračevanje, jermen, čiščenje izmenjevalca, itd. Kot so že drugi povedal, je oprema na taki jadrnici od nekih tretjih proizvajalcev, nima zveze z Bavario. Bum je recimo Selden, navijalec genove pogosto Selden Furlex, vinči Lewmar, instrumenti in avtopilot Raymarine, sidrni vinč Lofrans, WC Jabsco, itd.
Kot kaže bova res soseda
ideje popolnoma na mestu, hvala, sicer ciljam z motorjem na enega ravno tako našega soseda, se pa vsekakor vedno priporočam za dobrega mojstra !
1stofficer napisal/-a:modro morje napisal/-a:Čestitam tudi jaz. Mogoče bova soseda v Klimnu? Meni je Yanmar motor šraufal en mehanik iz Njivic, v katerega sem si pridobil zaupanje, pokliči, če te zanima, ima kakih 20 stalnih strank. Potem, ko ga dvakrat gledaš, kako naredi, si pol upaš še sam, menjat olje, filtre, impeler, odzračevanje, jermen, čiščenje izmenjevalca, itd. Kot so že drugi povedal, je oprema na taki jadrnici od nekih tretjih proizvajalcev, nima zveze z Bavario. Bum je recimo Selden, navijalec genove pogosto Selden Furlex, vinči Lewmar, instrumenti in avtopilot Raymarine, sidrni vinč Lofrans, WC Jabsco, itd.
Kot kaže bova res soseda
ideje popolnoma na mestu, hvala, sicer ciljam z motorjem na enega ravno tako našega soseda, se pa vsekakor vedno priporočam za dobrega mojstra !
Priporočen mojster, je vse kar rabiš. Tak ti bo tudi rezervne dele zaračunal po normalni ceni. Nihče pa ne vidi rad, če mu rečeš, to pa to bom sam nabavil, pa tale filter bom sam zamenjal ostalo pa naj on. Če je dober in ne predrag, je najbolj optimalno, da mu prepustiš mašino v skrb. Moj je vedel kje je ključ in sem mu samo poslal sms in je zrihtal in mu nisem svetil zraven ali ga čakal. Pa nisem ravno zlatar, tako da mi ni vseeno koliko plačam ampak to se je izkazalo kot ok. Itak, da ti bo z veseljem pokazal osnovne stvari pri mašini. Pa še to. Servisna ura na hrvaškem je vsaj do sedaj bila veliko cenejša kot v SLO ali IT, tako da tudi to šteje. Mogoče to ne velja za uradne servise v marinah.
Privezi v Klimnem so varni? Velebit je blizu, burja..
Mogoče še kakšno sliko barke prilimaj.
Mogoče še kakšno sliko barke prilimaj.
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Klimnski zaliv je precej velik in ima več privezovališč. Za večje barke 8+m je sama luka v Klimnem, kjer je na sredini luke privezovališče za kakih 40 bark, kjer se barke vežejo na štiri konce na podvodne bloke. Ni pa nobenga pomola, tko da je treba z nekim čolnom na barko. Po moje je tole precej varno, burja gre nekak mimo, da ni najbolj na udaru, pa najbrž je pošteno narjen podvodni del. Seveda je težko kaj dobit, upravitelj je LU Krk. Ob sami rivi je veliko privezov za manjše čolne pod 8m.omas napisal/-a:Privezi v Klimnem so varni? Velebit je blizu, burja.
Nadalje je precej privezov za manjše čolne v Čižićih, s pomoli, vendar bi reku, da je 6m max dolžina, pa tudi globina je po moje manj od 1.5m. Ker je vse znotraj zidanih pomolov, je varno. Pol so tam še Soline s pomolom, ki ravno tako varuje bred burjo, ampak je malo privezov, kakih 15, za manjše barke do 6m. Pol so pa še trije privatniki, največja med njimi brata Trubić, ki imata večino bark na suhem (kakih 50), mata pa tudi kakih 35m pomola in kakih 8 bark do 8m na J strani pomola, varovano pred burjo. Lastniki kljub opozorilom "začasno" vežejo barke tudi na severni strani pomola, kar ima vsako leto za posledico ali močno poškodovano barko ali potopitev. Trubića mata tudi v vodi kakih 20 privezov, ki pa so burji precej izpostavljeni, zato na njih pozimi ni bark. Na splošno pa burja v zalivu potegne lahko iz več smeri, od čistega severa do čistega vzhoda. Ker je zaliv lagunast, se načeloma ne naredijo prav veliki valovi. Sidro drži zelo dobro, če je le sidro za kej, ker je dno blatno, voda pa plitva (2-5m), zato je laguna poleti priljubljeno sidrišče za jadrnice.
Privatnik zraven Trubića ma kakih 20 bark na suhem, pa kakih 10 za svojim pomolčkom, vse so to manjši čolni do 8m brez jadrnic. Privatnik Jurić bolj na severu Klimna pa ima kakih 20 bark na suhem, pa minimalno kako v vodi.
JZ obala ni tolk na udaru vetra pri burji, pridejo pa valovi do 1m.
Jasno pa zna burja tuki potegnit, da se dimi, predvsem bolj na sredini zaliva.
Po mojih izkušnjah jakost burje narašča, ko se pelješ od Klimnskega zaliva dol proti Rabu. Potem, ko sem že izplul iz Klimna, kjer je bilo znosno, sem se že večkrat obrnil še pred Šilom.
Navigare vivere est.
- 1stofficer
- Admiral
Kako se potegne drat skozi jambor na bavariji?
Žal nima wind mlincka in indikatorja in bom moral vlec zico skozi. Gledam tegale, se mi zdi OK cena: https://www.svb24.com/en/raymarine-i60- ... cator.html
Žal nima wind mlincka in indikatorja in bom moral vlec zico skozi. Gledam tegale, se mi zdi OK cena: https://www.svb24.com/en/raymarine-i60- ... cator.html
-
CAR
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
Ce ni slucajno v jamborju tanke vrvice (ponavadi je), potem pojdi na vrhu in spusti po jamborju tanko vrvico na nacin, da na eno stran vrvice navežeš manjšo utež. Vseeno pred tem preveri, da ni le ta notri in navezana zgoraj in spodaj.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Kot je rekel CAR, ali pa z plastično zajlo za elektriko po hiši vlečt gre tudi ok, če ne pa nobenga wind merilca ne daš gor, kot jaz, niti malo ga ne pogrešam, ko piha jadraš, ko ne, pa moped pjeva, je tudi včasih fajn, da sploh ne veš kolko piha

alesjo napisal/-a: če ne pa nobenga wind merilca ne daš gor, kot jaz, niti malo ga ne pogrešam, ko piha jadraš, ko ne, pa moped pjeva, je tudi včasih fajn, da sploh ne veš kolko piha![]()
![]()
![]()
Na barki, ki sem jo ravnokar kupil je wind meter edina stvar, ki ne dela. Pa se ne sekiram in verjetno sploh ne bom popravljal, ker dejansko jadram po občutkih oz. klasično.
Edina stvar, ki se mi zdi pri tem uporabna je, da vidiš dejansko koliko hitrosti si iztisnil iz barke, pri določeni hitrosti vetra.
Zanimivo videt predvsem pri lahkih vetrovih.
Če pa me zanima koliko piha npr. pred izplutjem , imam pa ročni anemometer za 50€.
-
CAR
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
Seveda se da pluti brez vseh inštrumentev, GPS,motorja.....tako kot so stoletja nazaj, vprašanje je samo ali želiš pluti kot se pluje v teh časih ali pa v časih Kolumba.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Verjetno imaš sidrno luč ali VHF, ki imata svoj kabel?
Uporabi enega, da potegneš špago v jambor in nato, s špago oba kabla nazaj not.
Uporabi enega, da potegneš špago v jambor in nato, s špago oba kabla nazaj not.
- 1stofficer
- Admiral
Brez instrumentov se seveda da, ampak to sem delal na laserju 
Instrumenti so mi gust, rad spremljam stevilke in spremembe glede na nastavitve jader, glede wind pa se mi ne gleda vseakozi na windex. To si bom postimal, ce mi ne rata potegnt drata bom pa wireless wind kupil.
Je pa ideja od Bavarkota na mestu in za probat
. Glede na nick imas Bavario morda?
Instrumenti so mi gust, rad spremljam stevilke in spremembe glede na nastavitve jader, glede wind pa se mi ne gleda vseakozi na windex. To si bom postimal, ce mi ne rata potegnt drata bom pa wireless wind kupil.
Je pa ideja od Bavarkota na mestu in za probat
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti