Multichine 34

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

obojan
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a obojan » Če Okt 29, 2009 07:13

morski jež napisal/-a:Ja res je atilone, kot je rekel obojan, jaz sem si te trakove malo drugače razlagal, za kar se ti iskreno opravičujem, sory moja napaka.
Tukaj se na letvice(tu se trup tudi lomi) , direktno lepi cele plošče.
Vem kaj si ti mislil, ti si mislil tako kot delajo to pri enavigo cuterju--> http://www.enavigo.hr/en/ieGallery2.asp .
Vendar pa v mojem primeru, se direktno na konstrukcijo in te letvice lepi cele vezane plošče. Podzavestno sem mislil da je potem to od ene do druge letvice en trak, ne vem zakaj, še enkrat sory :D .
In tako kot je rekel obojan so tu vezne stene lomljene in ne zaobljene.
Kar pa se tiče kvalitete vezane plošče in njenih ˝žepkov˝, pa najbrž tudi tukaj velja enako kot si navedel zgoraj, prav tako za letvice kot je to potrdil tudi obojan?

Moski jež !
Brez amere, ampak vidim da nimaš pojma.
Tole je spet tretji način gradnje.
Tukaj se letvice polagajo ena na drugo v smeri premec-krma.
Letvice imajo velikokrat "feder" in "folc" približno tako kot opaž.
Kot vem se da dobit že tovarniško narejene letvice,in pa letvice iz umetne mase.
Način o katerem sme razpravljali prej, pa so položeni trakovi vezane plošče ena čez drugo v vsaj treh slojih, kjer je vsak sloj položen pravokotno na prejšnjega.
Tukaj začneš polagat trakove pribl. na sredini barke., pod kotom 45 stopinj.
Pa brez zamere.
Uporabniški avatar
morski jež
Desetnik

OdgovorNapisal/-a morski jež » Če Okt 29, 2009 22:00

Gradnje z traki vezane plošče, sem do sedaj videl le v sistemu, da da, kot tudi na tvojem linku prikazano, polagaš trakove poševno. Recimo , gledano od krme proti premcu in od kobilice proti robu, v legi cca. 45 stopinj, naslednja plast trakov , pa pride pravokotno položena na prvo plast. Ta način se mi dopade radi tega, ker je kalup oz. školjka plovila lepo gladka, brez stopničastih sledov spoja traka. Je pa malo težje, ker moraš vsaki trak rezat ob že položenemu. Torej, nikakor ne gre , da bi si trake naprej narezal...
tako je zapisal atilone, in to sem jaz dal v linku, za enavigo cutter.
Za morebiten nesporazum se opravičujem. Prav tako se obojanu opravičujem za mojo nevednost in to da ˝nimam pojma˝, vendar če bi vsi vedeli vse verjetno foruma sploh ne bi bilo. Forum je menda namenjen spraševanju in pridobivanju informacij in ne temu da ti nekdo očita da nimaš pojma (zaradi tega ker par stvari ne vem sem tudi odprl novo temo da nekaj infomacij pridobim).
Verjetno pa nekdo ki barko že izdeluje oziroma jo je že izdelal sigurno več ve kot nekdo ki je šele pri nakupu načrta.

lp
obojan
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a obojan » Pe Okt 30, 2009 07:10

Mogoče ne bi bilo slabo, da bi poizkusil dobiti stare izvode revije Val.
Tam so vsi načini o katerih teče debata lepo opisani. Vmes je sicer nekaj buč , ampak v osnovi pa stvari kar držijo-vsaj kar se gradnje tiče.
Če sem te pa z tistim "nimaš pojma"užalil, se pa opravičujem.
Na tem forumu so mi nekateri "znalci" že večkrat dvignili pritisk.
Gledete teh linkov in načinov gradnje pa:
definitivno je najenostavnejši način -lomljen trup.
Tudi ko bo barka na vodi se bo najmanj guncala.
Slabost lomljenega trupa se bo pokazala, ko boš barko prodajal.
drugmirko
Desetnik

OdgovorNapisal/-a drugmirko » So Okt 31, 2009 21:05

dečki... tole polinkano brazilsko zgleda kot ena od verzij "stich&glue" tehnik samogradnje pri kateri se kot končni rezultat dobi kompozit vezane plošče, epoksija in steklenih vlaken...
kolikor sem štefnal po samograditeljskih ringih in pageih, je to ena od debelo najhitrejših samograditeljskih tehnik, ki niti ne zahteva pretiranega "skill levela" samograditelja in je relativno "prijazna" do njegovega žepa.

morski jež, barkica je lepa in upam, da ti bo uspelo!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti