hladilnik
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Preseki kablov, ki jih imamo položene na barkah so bistvenega pomena za nemoteno delovanje opreme in porabnikov. Seveda je še bolj pomemben varnostni faktor. Zato imamo GL - Germanischer LLoyd register (ali katerikoli drugi), ki natančno predpisuje in ureja to področje. Poleg tega pa ne smemo pozabiti tudi na kontakte na kablih in predvsem na kontakte okoli baterij, varovalk in glavnih stikal, skratka povsod tam, kjer imamo velike tokove.
Se opravičujem, če sem zašel malce s teme, vendar sem ravno danes imel primer na barki, ko ni hotel vžgati motor zaradi slabega stika na klemah baterije.
Se opravičujem, če sem zašel malce s teme, vendar sem ravno danes imel primer na barki, ko ni hotel vžgati motor zaradi slabega stika na klemah baterije.
Tudi jaz sem imel težave z Visolovim regulatorjem. Pri direktnem priklopu hladilnika na regulator hladilnik ni deloval, ker mu regulator ni dovolil spustiti dovolj toka. Zato sem hladilnik priklopil direktno na akumulator in stvar deluje.
So pa tvoji vodniki precej poddimenzionirani. Če ti stvar še vedno ne bo delovala preveri, koliko toka vleče hladilnik. Pri tem kompresorju pri 12 V tok verjetno preseže 5 A. Če pa je tok pol manjši, potem bi moral imeti 24 V napajanje oz. rabiš pretvornik iz 12 na 24 V.
So pa tvoji vodniki precej poddimenzionirani. Če ti stvar še vedno ne bo delovala preveri, koliko toka vleče hladilnik. Pri tem kompresorju pri 12 V tok verjetno preseže 5 A. Če pa je tok pol manjši, potem bi moral imeti 24 V napajanje oz. rabiš pretvornik iz 12 na 24 V.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Da ne odpiram nove teme naj povem, da če bi danes ponovno delal hladilnik in zmrzovalnik na barki potem bi definitivno uporabil 230V kompresorček katerega bi napajal z sinusnim inverterjem Mastervolt (morda kaj drugega ampak samo v zgornjem rangu kvalitete) katerega vklaplja termostat, da se izogneš porabi v mirovanju.
Po mojem mnenju je BD35 ali BD50 prešibak in zato drgne predolgo, da kaj ohladi. Cena BD kompresorjev 12-24VDC je astronomska glede na 230V/AC varianto. Kar se energije tiče mislim, da bi bila varianta z inverterjem in 23OV kompresorjem celo bolj šparovna saj se vklaplja za zelo kratek čas kljub temu da inverter potegne več toka kot enosmerni kompresor. Danes bi za hladilnik dal najmanj 10cm izolacije strirodur na boku in 15 spodaj za zmrzovalnik pa 15cm na straneh in 20cm spodaj.
Odlično se mi obnese kondenzator hlajen z vodo (skozi trup) saj deluje skoraj neslišno ob odličnem izkoristku.
LP
Nikola Tesla
Vitfrigo keel
BD50 enota
Eden od 230V enot iz Emporja v Ljubljani

Po mojem mnenju je BD35 ali BD50 prešibak in zato drgne predolgo, da kaj ohladi. Cena BD kompresorjev 12-24VDC je astronomska glede na 230V/AC varianto. Kar se energije tiče mislim, da bi bila varianta z inverterjem in 23OV kompresorjem celo bolj šparovna saj se vklaplja za zelo kratek čas kljub temu da inverter potegne več toka kot enosmerni kompresor. Danes bi za hladilnik dal najmanj 10cm izolacije strirodur na boku in 15 spodaj za zmrzovalnik pa 15cm na straneh in 20cm spodaj.
Odlično se mi obnese kondenzator hlajen z vodo (skozi trup) saj deluje skoraj neslišno ob odličnem izkoristku.
LP
Nikola Tesla
Vitfrigo keel
BD50 enota
Eden od 230V enot iz Emporja v Ljubljani

- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
motorni napisal/-a:Kaj pa zagonski tok 230V kompresorja, Kako močan inverter rabiš za recimo 90W kompresor?
Pri sinusnih Mastervolt in podobno je dovolj če je rezerve 30% kajti ti že imajo vračunano celo 100% preobremenitev za čas 2sekund kar je dovolj za start. PAZI Mastervolt podaja efektivno moč. Low cost proizvodi pa podajajo v glavnem maximalno efektivno moč veliko med njimi pa celo barabinsko moč v špici in tako zavajajo kupca. Dober inverter stane od 300€ dalje nato pa kolikor watow toliko € (približno).
Kompresor ne bo startal na kvazi sinusne inverterje !!! To so tisti do 200€. Najpomembnejši podatek zame je izkoristek, tok v stand by načinu, moč in dopustni zagonski tok.
Stalno vključen inverter za hladilnik je PREVELIK PORABNIK tudi v stand by načinu, zato bi moral biti inverter tak ki omogoča zunanji brezkontaktni signal za vklop katerega zvežeš direktno na termostat ali pa z posebnim vezjem če imaš dva kompresorja ali če bi želel občasno ISTI inverter uporabiti še za kaj drugega. OBVEZNO pa se mora popolnoma izklopiti med intervali delovanja kompresorja.
Lep pozdrav
Nikola Tesla
-
dobra_vila
- Kapitan bojne ladje
- Kraj: Ljubljana
Kaj pa če bi razdrl kakšen manjši hladilnik na 220v in ga vgradil v razpoložljiv prostor na barki. Recimo, že novega dobiš (50l) za cca 150 eur, porabe povprečno 20 W (čez ves čas - dnevno), nato ga napajaš z inverterjem, ko pa si v marini pa itak na 220v. Ali je to že kdo poizkusil, oziroma ali je ta varianta smiselna. Ohranil bi samo zadnjo steno, kjer je že vse gor, nato pa okoli nova škatla po meri. Kaj menite?
LP dobra vila
LP dobra vila
Dobra vila ravno to jaz zdaj študiram, da si kupim navaden hladilnik nekje 90 l in ga vgradim kar celega, vse skupaj priklopim na inverter in aku pa da vidim, če dela.
No in tukaj je precej dejavnikov, ki mi še niso čisto jasni.
Spremljam zdaj mal poste od Nikole Tesle in Joškota, in mi postaja jasno, da je za to potreben precej dober inverter in ne neki pofl za 50 € iz obija ali interdiskonta, pojavljajo se precejšnje izgube energije , tudi v mirovanju hladilnika če nimaš prav priklopljeno, potem je treba precej varčevat z energijo, če motor ne dela, in še in še.
In ker nisem ravno varčen tip kar se hladilnika tiče in odpiranja in zapiranja, sem seštel nekako stroškovno skupaj opcijo 220V in 12V in prišel do zaključka, da za 850 € dobim 110 l kompresorski hladilnik z vso pripadajočo opremo, se pravi pretvornik 220-12 in pritrditveni okvir.
Stvar postavim noter in priklopim na obstoječo instalacijo in sem miren naslednja 3 leta. Potem bo pa itak spet crknil.
Če pa kupiš navaden hladilnik do nekje 200 € potem inverter cca 300-400€ še kakšen solarni panel za dopolnjevanje in drobnarije si pa hitro čez jurja €.
Ma ne vem še sam kaj narediti, zato komaj čakam srečanje da o tem malo podebatiram z Nikolo Teslo.
Lp Mitja
No in tukaj je precej dejavnikov, ki mi še niso čisto jasni.
Spremljam zdaj mal poste od Nikole Tesle in Joškota, in mi postaja jasno, da je za to potreben precej dober inverter in ne neki pofl za 50 € iz obija ali interdiskonta, pojavljajo se precejšnje izgube energije , tudi v mirovanju hladilnika če nimaš prav priklopljeno, potem je treba precej varčevat z energijo, če motor ne dela, in še in še.
In ker nisem ravno varčen tip kar se hladilnika tiče in odpiranja in zapiranja, sem seštel nekako stroškovno skupaj opcijo 220V in 12V in prišel do zaključka, da za 850 € dobim 110 l kompresorski hladilnik z vso pripadajočo opremo, se pravi pretvornik 220-12 in pritrditveni okvir.
Stvar postavim noter in priklopim na obstoječo instalacijo in sem miren naslednja 3 leta. Potem bo pa itak spet crknil.
Če pa kupiš navaden hladilnik do nekje 200 € potem inverter cca 300-400€ še kakšen solarni panel za dopolnjevanje in drobnarije si pa hitro čez jurja €.
Ma ne vem še sam kaj narediti, zato komaj čakam srečanje da o tem malo podebatiram z Nikolo Teslo.
Lp Mitja
Mitja P, iz tvojih ust v božja ušesa.
Če se pogovarjamo o kvalitetnih inverterjih, potem imamo v mislih MasterVolt. Za ostale smo družno ugotovili, da niso v tem rangu, ali jim šepa kvaliteta ali imajo krive podatke...da se ne ponavljam.
Samo za primerjavo, 1200W inverter stane 1.450,00 plus DDV in recimo, da si tu nekje s ceno, če dobiš toliko popusta, kot je DDV.
Hudiča, sam nase sem jezen, ker moram spet ponovit nekaj, kar sem že večkrat poudaril. Kompliciranje. Hudo dobro je potrebno razmislit, kaj se res najbolj splača, da dobimo pravo razmerje med vložkom kvalitetne opreme in ceno.
Saj res, kaj pa dobra izolacija, ogromno energije nam lahko privarčuje.
Angl. pregovor: zakaj bi bilo enostavno, če je lahko komlicirano.
Če se pogovarjamo o kvalitetnih inverterjih, potem imamo v mislih MasterVolt. Za ostale smo družno ugotovili, da niso v tem rangu, ali jim šepa kvaliteta ali imajo krive podatke...da se ne ponavljam.
Samo za primerjavo, 1200W inverter stane 1.450,00 plus DDV in recimo, da si tu nekje s ceno, če dobiš toliko popusta, kot je DDV.
Hudiča, sam nase sem jezen, ker moram spet ponovit nekaj, kar sem že večkrat poudaril. Kompliciranje. Hudo dobro je potrebno razmislit, kaj se res najbolj splača, da dobimo pravo razmerje med vložkom kvalitetne opreme in ceno.
Saj res, kaj pa dobra izolacija, ogromno energije nam lahko privarčuje.
Angl. pregovor: zakaj bi bilo enostavno, če je lahko komlicirano.
-
dobra_vila
- Kapitan bojne ladje
- Kraj: Ljubljana
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov