navijalno glavno v full batten

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Pe Avg 27, 2010 21:22

Ja Val, to sem mislil in prav to orcanje. Sem letos orcal in vozil cik-cak, ker sem posnemal druge verjetno dobre jadralce. Veter 9-12 vozlov, 20% na levi premec. Jadra na polno zunaj, pritegnjena in polna. Jaz za 50-tico in mi uhaja, greva daleč na odprto, par milj, pred mano naredi premet z genovo, popravi bum in gre nazaj proti kopnu. Jaz za njim (le da je mene veter obrnil za 360 stopinj pri premetu genove :oops: ) in tako dvakrat. Držim se ga kolikor se je le dalo, dokler ga nisem zgubil z vida (jaz počasen, on hiter,..... on verjetno dober, jaz..... :roll: )
Ko sem na ploterju potegnil cik cak pot, sem izračunal, da sem naredil v dveh urah in pol 16,7 Nm, ko pa sem potegnil razdaljo poti, pa sem videl, da sem naredil samo 6 Nm v dveh urah in pol. Torej 2,4 Nm na uro!!!! To pa je že zaj....nje samega sebe. Kot pravi Kr en, zato so izumili motor.

LP
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Pe Avg 27, 2010 21:51

Ni res, to je čar jadranja!

Tudi to je bistvo cik cakati in vlečti vsako stranico maksimalno, tako se uči in nabira znanje in "kilometrina". Mi smo letos parkrat odvezali in vrgli sidro dejansko brez motorja, samo za manever sidranja. Pa težko to narediš samo z jadranjem v krmo :)
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Pe Avg 27, 2010 21:59

U-r-o-š
oprosti, nisem mislil nič slabega, vendar ko si na dopustu in se vračaš (kot sem se jaz v tem trenutku) v matično lmarino, tega res ne potrebuješ. Ne rečem, da je človek kak vikend na morju, ne gre nikamor določeno in pogleda v zrak: lepo vreme, dober veter in gre jadrat, nabirat znanje, se učit, matrat kot v fitnesu,....

Jaz pa sem tisti dan moral narediti 55 Nm in ura in pol več.... potem se človeku res ne da več. Pa ne da je bilo slabo, nikakor.

Nekomu "crkne" motor in mora priti z jadri v marino. Vse to je umetnost. Tudi kot si ti napisal, vreči sidro.

LP
Nazadnje spremenil Novinec, dne Pe Avg 27, 2010 22:25, skupaj popravljeno 1 krat.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Pe Avg 27, 2010 22:23

Vsi radi jadramo,res pa je kot je napisal Novinec,ko se nam nekam mudi ,tudi v zaliv na primerno sidrišče ali v marino ,ker ob pozni uri je ze vse zasedeno,potem je pač bolje motor.
Tukaj ste tisti ,ki imate jadrnice jućneje na boljšem.
Če bi se jaz z cik cakom dnevno premaknil za 5 milj ,bi iz Izole do Pule potreboval 10 dni :D
lp
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Pe Avg 27, 2010 22:29

To je drugo, če se ti mudi je normalno da boš plul z motorjem po najkrajši poti. Hotel sem samo napisati da ob primernem vetru in dovolj časa je tudi cik-cakanje užitek!
LP, Uroš.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Pe Avg 27, 2010 22:36

Vsako jadranje je užitek.

Kje smo ostali glavno klasično navijalno.

Klasično me prisili da veliko delam.
Bi imel navijalno sem malo len :D

Primula mi je enkrat rekel
"ko sem imel klasično sem zvečer kr v posteljo padel,sedaj ko pa imam navijalno sem pa spočit."
:D :D
lp
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » So Avg 28, 2010 10:26

Sej ponavadi je tako, da ko imaš nekaj si želiš tistega drugega :D

Res pa je da so tudi navijalna jadra močno napredovala in da se danes da dobiti že kar lepo krojeno navijalno jadro.

Moje mnenje je da je najboljši kompromis, res dobro, "oletvičeno", navijalno gl. jadro.
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Avg 29, 2010 21:34

Od 2. rute morjeplovcev 24.6 do 28.8 smo bili z družino (in živalmi muca, papiga in hrčica) skupaj v treh delih na morju nekaj čez 7 tednov. Ne znam si predstavljati družinskega jadranja, ko moraš malce bolj upoštevati varnost in zaradi udobnosti narediti kompromis med nagibanjem in hitrostjo potovanja brez navijalnega glavnega jadra. Zame je nepogrešljivo in tudi kadar plujem na motor v kolikor je kot vetra ugoden ga odprem zaradi večje stabilnosti barke (manj gunca povedano po domače), večje potovalne hitrosti in večje prodornosti ob razburkanem morju. Glavno jadro odprem tudi na krajših etapah za razliko od kolega s katerim veliko skupaj potujemo, vsak z svojo jadrnico, ki klasično jadro razvije zelo, zelo redko in nikoli na krajših etapah ali da bi si pomagal z njim samo, da bi stabiliziral barko.
Ni dvoma, navijalno jadro je odlična pogruntavščina, ki veliko pripomore tudi k varnejši in bolj ekonomični uporabi plovila.
Lep pozdrav
Nikola Tesla :D
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Avg 29, 2010 22:08

Da ne bo kdo narobe razumel tega kar bom napisal, vendar sem čakal nekaj takšnega, kar je napisal Nikola Tesla. Tiste klasične razlike poznamo vsi.

Več ali manj jadramo s klasičnimi in ne regatnimi jadrnicami. Potem pa iščemo pol vozla v jasru, trimanju jader,.....

Čakal sem opis ene takšne razlike, čakam pa še kakšno. Kakšno mnenje?

LP
:wink:
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Po Avg 30, 2010 20:24

No še moje mnenje - na prejšni jadrnici (Hanse 301- višina jambora 14 m)sem imel klasično full baten jadro. Sedaj imam navijalno jadro (Elan 36, višina jambora 14,5 m). Če me vprašate kakšno bom imel na naslednji jadrnici je moj odgovor NAVIJALNO. Zakaj? Predvsem zato, ker večji del prejadram z družini in mi tistih pol vozla ne pomeni nič. Strinjam se, da je klasično jadro tradicionalno, da je barka hitrejša....vendar ko padeš v neurje in moraš delati krajšave in če si poleg tega še z ženo in otroci je lahko pa že problem. Navijalnega samo zviješ tudi če nimaš barke postavljene 100% v veter pri klasičnem pa barko postaviti v veter, jadro spustiti dol, zložiti, da ti ne pade iz vreče... Skratka za družinsko jadranje navijalno za regatno klasično.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Avg 30, 2010 23:59

Milsim, da imam v marini skorajda edini barko, ki tudi prednjega jadra nima navijalnega, temveč klasičnega, ki ga na koncu lepo na pomolu zlagamo v vrečo :)

Eden glavnih faktorjev, zakaj sem z nakupom barke zadovoljen, so dobre plovne lastnosti - barka je hitra! Tu ne gre za regate, niti ne za adrenalin (adrenalin je zame recimo športni katamaran, ko gre od 15 vozlov dalje) - na moji barki postane jadranje povsme nekaj drugega pri 4,5 vozlih, Takrat se "nekaj" zgodi in je opazno tudi kadar imam na barki začetnike ... se je že zgodilo, da so počasi utihnili z debato in pričeli uživati v plovbi. Na ta način bi lahko plul v veter 14 dni skupaj, pa se ne bi naveličal.

Barke so si med seboj različne (naši okusi pa tudi), na nekaj (do 33 čevljev in dobro opremljenih) čarterskih barkah, ni do tistega "nekaj" nikoli prišlo. Saj je bilo na jadranju lušno zaradi druščine, pa lepot narave, ampak po tednu sem vedel, da sem se vozil s "kanto", s katero (v kolikor bi bila moja), ne bi bil nikoli zares zadovoljen (ampak pozor: prioriteta je day-sailing)

Vsi me prepričujejo naj si vsaj drugo leto uredim navijalno prednje jadro. Tudi sedaj, ko vsak teden kaj postorim na barki in pogosto tudi kaj novega privlečem nanjo, pa je moj glavni strah, da bi s katerokoli spremembo ali dodatno težo poslabšal njene plovne lastnosti.
vrod
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a vrod » To Avg 31, 2010 14:35

Če moram izbirati med navijalnim in klasičnim glavnim jadrom se izrekam za navijalno. Klasično glavno jadro je za bolj delavne oz. na zmagovanje na regatah mahnjene, navijalno pa bolj za lenuhe. Pa da ne bi kdo mislil, da koga žalim. Še zdaleč ne. Letos sem zamenjal jadrnico. Prejšnja je bila manjša z navijalnim glavnim jadrom, sedanja je večja s klasičnim. Pred zamenjavo sem veliko tuhtal in se pogovarjal z drugimi morjeplovci o zadevi in mnenja so bila deljena. Sedaj po eni sezoni dopustovanja na novi barki pa sem ugotovil, da sodim med lenuhe in da enostavnost rokovanja z navijalnim glavnim jadrom več kot odtehta tisti boljši kroj in večjo površino klasičnega glavnega jadra. In to v mojih očeh za toliko, da bom zamenjal jambor. Če bi kdo želel zamenjati svoj navijalni za moj klasični jambor naj mi sporoči.

lp
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Sep 02, 2010 15:51

--
Nazadnje spremenil EDO, dne Pe Dec 07, 2012 16:24, skupaj popravljeno 1 krat.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Če Sep 02, 2010 16:31

Mislim, da je kot povsod drugje. Vsake oči majo svojega malarja. Tudi tu je enako. Eni pač jadramo na en način drugi na drugi. Sn vedno še zmeraj pristaš jadranja in zravn še malo rekreacije. Tako, da mi ni problem jadra dvigovat in spuščat. Kvečemu le užitek. Je pa res, da se da tu in tam zakomplicirat bolj kot maš kompliciran sistam. Zato se Edo pridružujem tvojemu mnenju in bom tako jadral dokljer mi bojo moči dopustile. Potem pa bomo videli.

Pa vsem lep vetr pa lepo napeta jadra.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Če Sep 02, 2010 19:29

Sam imam navadno dvižno glavno jadro. Priznam, da sedaj ko sem že v zrelih letih včasih pomislim, da bi bilo bolje če bi imel navijalno jadro. Žal sem kupil tako jadrnico. Sicer pa za krajša potepanja do kakih 5 Nm, za kopanje v kakšen zalivček odprem samo prednje navijalno jadro. Če pa hočem malo pojadrati, pa še vedno dvigam glavno jadro, vkljub temu, da se včasih pošteno zadiham. Za daljše relacije pa ga obvezno dvigujem. Menim pa, da za tiste, ki niso regataši in uživajo v jadranju je povsem vseeno če imajo navijalno jadro - izjema so res resno zagrizeni jadralci. Vsi po svoje pa še vedno uživamo. Lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov