Milsim, da imam v marini skorajda edini barko, ki tudi prednjega jadra nima navijalnega, temveč klasičnega, ki ga na koncu lepo na pomolu zlagamo v vrečo
Eden glavnih faktorjev, zakaj sem z nakupom barke zadovoljen, so dobre plovne lastnosti - barka je hitra! Tu ne gre za regate, niti ne za adrenalin (adrenalin je zame recimo športni katamaran, ko gre od 15 vozlov dalje) - na moji barki postane jadranje povsme nekaj drugega pri 4,5 vozlih, Takrat se "nekaj" zgodi in je opazno tudi kadar imam na barki začetnike ... se je že zgodilo, da so počasi utihnili z debato in pričeli uživati v plovbi. Na ta način bi lahko plul v veter 14 dni skupaj, pa se ne bi naveličal.
Barke so si med seboj različne (naši okusi pa tudi), na nekaj (do 33 čevljev in dobro opremljenih) čarterskih barkah, ni do tistega "nekaj" nikoli prišlo. Saj je bilo na jadranju lušno zaradi druščine, pa lepot narave, ampak po tednu sem vedel, da sem se vozil s "kanto", s katero (v kolikor bi bila moja), ne bi bil nikoli zares zadovoljen (ampak pozor: prioriteta je day-sailing)
Vsi me prepričujejo naj si vsaj drugo leto uredim navijalno prednje jadro. Tudi sedaj, ko vsak teden kaj postorim na barki in pogosto tudi kaj novega privlečem nanjo, pa je moj glavni strah, da bi s katerokoli spremembo ali dodatno težo poslabšal njene plovne lastnosti.