Krajšava jader

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Sr Avg 04, 2010 12:06

Podpis! 8)
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 04, 2010 13:38

Prebral že nekajkrat, pa še nekajkrat bom.
Najbolj všeč mi je "nevihta je del plovbe" in "kopno je tvoj največji sovražnik".
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Avg 04, 2010 14:38

Jaz sem tale članek tudi že nekajkrat prebral. Meni je pa najbolj všeč "Kada naleti prvi udar - jedrite! U vjetar, u neveru! " :D
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Sr Avg 04, 2010 16:42

Meni je pa najbolj všeč ta: "Jer ploviti se mora!" 8)
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Avg 04, 2010 18:13

:oops: :oops: :oops:

Šele danes sem prebral, da se lahko jadra krajšajo. :oops: :oops: :oops:

Zdaj vem, da sem imel srečo, ko sem po burji 25 vozlov in refuli do 42 vozlov jadral s polnim glavnim jadrom in polno genovo. Morje dobre 3, lajštna v vodi, jaz nagnjen do konca, bokobrane mi je potrgalo, jaz pa se spraševal, če je res jadranje užitek? :roll: :roll: :roll:
Sem že študiral, da bi šaltal nazaj na motornjaka :lol: :lol: :lol:

In kje se dobije te knjige hrvaške ali slovenske? Nekaj naslovov, prosim, da grem v knjižnico in jih preberem. A video tud kak obstaja, da to vidim bolj iz prve roke :roll: :roll: :roll:

LP
:wink:
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Avg 04, 2010 18:30

Dober si, da ti ni kaj potrgalo... če bi imel malo načeta jadra bi zdajle iskal krojačka :D

Drugače pa lahko nekaj uporabnih stvari najdeš na tejle povezavi
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=4569

Mogoče par stvari o ravnanju v nevihtah oz v močnejšem (premočnem) vetru. Predvsem pride bolj v upoštev zadnji post (link) od motornega.

Aja jaz sem tudi v soboto zjutraj pičil v burji iz Ankarana proti Novigradu pa je bilo prav zakon. Sicer smo bili samo ene trije rjuharji zunaj ampak je pa dobr letel... Čeprav kolikor sem profitiral glede na veter, sem potem zapravil v Umagu na carini (en kup Italjanov)... tako da me v avgustu sigurno ne vidijo več na meji :oops:
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Avg 04, 2010 20:15

No, da sem glih danes prvič slišal za krajšavo, to glih ne bo res, je pa res, da jih ni bilo časa krajšati in še sreča, da jih nisem, kajti potem bi barka stala optimalno in bi še bolj letelo. Tako pa je bil cel desni bok z lajštno v vodi in je tako zaviralo barko. Zato je letelo samo 7,8 največ, povprečno pa 7 do 7,4. Problem so le refuli, ko se barka sunkovito nagne zaradi upora jader in včasih sem se bal dotika morja ali kot rečejo
touch down.

Si pa vsekakor preberem kako stvar, saj sem glede jadranja kar zelen, glede staža na morju pa....že kar nekaj let in never... :lol:

Aja pa še to, razni Mušiči in Šterki so zanimivi za branje, za učenje pa ravno niso, ker imam skoraj vse knjige, vezane na prečenje oceanov, popotovanj,....

LP
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Sr Avg 04, 2010 22:04

Novinec, Mušiči in Šterki(vse spoštovanje!) so prijetni za čitat, sline cedit in krajšat čas... Za nabirat jadralska znanja pa je bolje kakšnega starega (po stažu) jadralca povabit na pivo, debato in kakšno vikend jadranje. In če bo veter pravi-ne orkanski- boš več imel od tega, kot pa iz knjig. Da se razumemo: teorija je potrebna, vendar ti brez prakse ne pomeni dosti! Iz izkušenj pa vemo, da dve situaciji na morju nista enaki...
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Avg 04, 2010 22:24

Ja popaj, prav imaš.

LP
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Sr Avg 04, 2010 22:45

Čeprav bi bolj letelo, bi bilo prijetneje jadrati s krajšanimi jadri, kot pa s polnimi in "po ograjci".

Po refulih je dobro če imaš koga na "klavirju" se pravi na škoti glavnega jadra, da ti ob refulih popušča jadro in s tem zmanjša siljenje barke v veter in s tem manj dela na krmilu, prav tako je tudi vožnja konstantnejša in mirnejša. Če nimaš tako številčne posadke pa enostavno malo bolj popustiš škoto čeprav, predvidevam da imaš roll glavno jadro, je bolj elegantna rešitev ob močnem vetru in refulih enostavno skrajšati. Tudi če je klasično glavno jadro, se splača potruditi pokrajšat in imaš potem lepšo vožnjo.
LP, Uroš.
obojan
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a obojan » Če Avg 05, 2010 05:42

Brez prebranih knjig Mirka Bogiča na bi smel nihče na morje z jadrnico.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Če Avg 05, 2010 08:36

Potopisi naših in hrvaških jadralcev so vsekakor prijetno branje. Je pa velika razlika med jadranjem po Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku, Rdečem morju. Iz vsakega potopisa se lahko kaj naučiš za morje, kjer je pisec plul.
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Če Avg 05, 2010 09:37

Novinec napisal/-a:No, da sem glih danes prvič slišal za krajšavo, to glih ne bo res, je pa res, da jih ni bilo časa krajšati in še sreča, da jih nisem, kajti potem bi barka stala optimalno in bi še bolj letelo. Tako pa je bil cel desni bok z lajštno v vodi in je tako zaviralo barko. Zato je letelo samo 7,8 največ, povprečno pa 7 do 7,4. Problem so le refuli, ko se barka sunkovito nagne zaradi upora jader in včasih sem se bal dotika morja ali kot rečejo
touch down.

Si pa vsekakor preberem kako stvar, saj sem glede jadranja kar zelen, glede staža na morju pa....že kar nekaj let in never... :lol:

Aja pa še to, razni Mušiči in Šterki so zanimivi za branje, za učenje pa ravno niso, ker imam skoraj vse knjige, vezane na prečenje oceanov, popotovanj,....

LP

Tudi sam ob zadnji burji nisem krajšal. Moška ekipa na plovilu. Posledica hitrih obratov v veter je natrgana UV zaščita prednjega jadra(že slaba)Zadeva že popravljena! Pag -Žut 8h in poraba 1dcl nafte. :lol:

Novinec ti pa kar tako naprej :!: Te že vidim na Atlantiku.
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Če Avg 05, 2010 15:52

obojan napisal/-a:Brez prebranih knjig Mirka Bogiča na bi smel nihče na morje z jadrnico.

Absolutno se strinjam s tabo. Imel sem to srečo, da sem bil štiri leta njegov flokist na Niki in večino jadralskega znanja sem dobil od njega. Zraven branega čtiva je bilo še mnoooogo "slanih" zgodb in doživljajev, ki niso v knjigah... :wink:.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Sep 27, 2010 20:24

obojan napisal/-a:Brez prebranih knjig Mirka Bogiča na bi smel nihče na morje z jadrnico.

S temle se pa tudi jaz strinjam.

Nisem sicer jadral z njim, je pa zato moj oče. In tiste regatne/jadralske izkušnje se dobro prenesejo tudi z vzorom.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta