Dvojno vpetje glavnega jadra

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » Sr Sep 01, 2010 17:05

:roll:
Tudi rinka bo v napoto. Vsakokrat ko bo nekdo stopil iz kabine v kokpit ali v kabino, bo stopl na rinko. Seveda stopiti na rinko z golimi stopali pa boli k svi***. Naj ne gorim, ko se v tako in podobno opremo zaletiš s prstom na nogi. To poznamo vsi.
my 2 cents
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Če Sep 02, 2010 21:33

Ima "u-r-o-s" prav, kar je napisal.Moja razlaga sistema škot za dotično jadrnico pa je napačna. Dejansko sta tu prenosa enaka. Rumeno škoto lahko komot odstraniš. Mogoče do dovolj prenosov že, če en konec rdeče škote fiksiraš samo na bum in ne čez škripec v tla kokpita. S tem pridobiš (če pomakneš karel v eno skrajnost) tudi prost prehod v kabino.

PS: "Marchi" če ti čas dopušča se oglasi začetek naslednjega tedna v Portorožu na praksi, ker sem tokrat jaz izpadel butelj :oops:

LPU
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Sep 02, 2010 21:42

When, where, don't say twice!
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Sep 10, 2010 18:19

popaj napisal/-a:Rinko le pusti (če ni v napoto), boš lahko kaj druzga privezal :wink: :D.

Zadeva odstranjena, rinko pa zanekrat še puščam ... če je bila že ravno za žensko škoto ... 8)
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Pe Sep 10, 2010 21:10

Sedaj pa zares: Če ti ni v napoto, jo boš lahko uporabil za vpetje varnostnega pasu pri jadranju v kakšnem nemirnem morju.
plankton
Naddesetnik
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a plankton » To Sep 21, 2010 03:29

Barba, žal vas moram razočarati, nima uros prav, prenos ni enak. Namreč ženska škota vleče drugi konec vrvi moške škote (pomeni 4x manj moči potrebne za zatezanje moške in 4x polj precizno (počasno) trimanje. P (Grega, upam da niste pozabili privezati konec rdeče vrvi ki je bil povezan z rumeno... da ne bo... BUM! ) :)
Debelin moren sad me vodi stari Ruzinavi Brod
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Sep 21, 2010 08:01

Moška pa ženska škota - so izrazi, ki jih nikoli nisem slišal niti od izkušenih slovenskih jadralcev. Sem pa slišal "laško, laško" je vpil skiper in moj kolega med jadranjem odhiti v podpalubje in skiperju izroči pločevinko Laškega. Skiper ves presenečen utihne in nekaj sekund za tem začne klet, da ni da bi ponavljal. "Laško" na primorskem namreč pomeni popusti.
Kaj češ,... mi kontinentalci. :lol:
LP NT

Še eno laško, v in na barki
Slika
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » To Sep 21, 2010 14:49

Ja če je pa rdeč štrik isti potem je temu tako. sem mislil da je prenos z rumenim štrikom vpet na bum posebaj in škota na tračnici posebaj na bumu.

Sedaj vidim poanto ja.

Še vedno pa mislim da ni neke potrebe po tej zadevi.

Laškanje je pa izraz za popuščanje ja, ga tudi sam kot kontinentalec vedno uporabljam ;)
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » To Sep 21, 2010 20:28

Nikola Tesla napisal/-a:Moška pa ženska škota - so izrazi, ki jih nikoli nisem slišal niti od izkušenih slovenskih jadralcev.

Zanimivo, meni je omenjeni izraz predlagal ravno eden izmed bolj izkušenih slovenskih jadralcev. :?
"NT" posredno si dal pobudo za odprtje nove teme z razlago jadralskih izrazov, ki so največkrat v žargonu. Napisali bi izraz v žargonu in njegov slovenski (lahko še angleški) prevod oziroma pomen. Ste za?
Primer: "škota" - uzda: vrv s katero zategujemo oz. popuščamo jadro. Izraz škota se uporablja za glavno jadro, medtem ko se za ostala jadra uporablja izraz škotina.
LPU :wink:
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » To Sep 21, 2010 20:53

Laško - popuščeno
Laška - popusti
Kaca- zategni
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » To Sep 21, 2010 21:02

Še ena zgodba iz marine:

Se vrne posadka iz jadranja in med sabo so imeli par začetnikov. Prijatelj je poznal enega in ga vpraša: "Kako je bilo? Je kaj pihalo?" Pa odgovori začetnik:" Kr ornk je pihau pa nek čudn vetr za katerega ne vem, če sm si prou zapomnu ime....mezanave ali neki tazga."
obojan
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a obojan » Sr Sep 22, 2010 05:31

Paše bolj med anekdote, ampak ker je tema že načeta :
Med pristajanjem sem bil na krmilu, ponosni lastnik barke in izpita, je pa "glumil mornarja". Na pomolu je "inkasant"rekel: "baci špring !"
Lastnik pa :"kva bi tale rad ? A ti nisem reku, da rajš parkirimo na špico?"

Kdo je na strani

Po forumu brska: a-lex in 9 gostov