Vsepovsod, pa tudi na morju (predvsem) je potrabna praksa in izkušnje. Jadram in plujem že dobrih 25 let, ampak še vedno spoštujem morje. Na jadrnici sem doživel že marsikaj, z motornim čolnom (res je manjši), pa sem le bolj previden. Sicer pa jadranje z večjo, 40+ ft jadrnico tudi pri vetru 30+ kn ni nič posebnega, je pa pravi užitek. Kdor je že plul po Grčiji (Khios, Samos, Kos, Rodos,....), gotovo ve, kaj je veter. Treba je samo nastavit pravilno velikost jader, jih pravilno strimat, da bo krmilo "prazno", pa si že nagnjen , da ti voda teče po palubi, jadrnica pa, odvisno od kota vetra šiba 8-10kn.
Po moje so turistične jadrnice dokaj varne. Prevrečt se praktično ne more (razen, če izgubiš kobilico). V skrajnem slučaju bo premočan veter jadrnico obrnil proti vetru in se bo lepo poravnala. Ko se namreč jadrnica zaradi vetra ekstremno nagne, krmilo izgubi ustrezno oporo v vodi, saj zaradi nagiba delno pogleda iz vode. Takrat sila vetra, ki deluje na jadra, jadrnico obrne proti vetru, takrat pa sila vetra preneha delovat na jadra, saj je azimut veter-jadra praktično nič. Največja nevarnost v takšni situaciji je boom, ki lahko prileti preko kokpita in strganje floka, če ga pravočasno ne sprostimo in se zaplete v križe na jamboru. Sicer pa se takšne situacije z pravočasnim popuščanjem jader vedno lahko izognemo. Izkušen krmar bo na krmilu takoj občutil, kdaj ne bo več prijemalo. Tudi samo plutje v valovih je z jadri bistveno mirnejše, saj je sila vetra, ki deluje na jadra, kot nek amortizer, da malce duši delovanje valov. Največja nevarnost za jadrnico so plitvine, tukaj je jadrnica zaradi ugreza kobilice, bistveno bolj omejena, kot druga plovila. Če zaradi nasedanja izgubiš kobilico, potem ne razmišljaj druga, kot čim prej po jopič in v morje
Pred par leti so imeli rece izvedbo Bavarij v Pakoštanih celo štalo. Na novih barkah so obilice so dopadale, mislim, da sta se dva Madžara celo utopila. Po eni varianti bi naj bila tehnična napaka proizvajalca, ampak dobro poučeni so vedeli povedat, da so na tisti regati madžari kar pridno rajsali po dnu. Glede na morje tam okoli, bi kar verjel.
Malce sem se razpisal, ampak na koncu bi vaskomur, ki bi želel pričet z jadranjem, priporočal, naj gre vsaj par krat jadrat z kakšno izkušeno ekipo. Na jadrnici naj bo aktiven, to pomeni, da pod nadzorom skiperja sam vodi ladjo (od urejanja jader, rute plovbe, navigacije, vključno do vplutja in izplutja v marine,...). Šele, ko bo 100% siguren (in ne samo zaljubljen) v sebe, naj povabi družbo ali družino na jadranje.
ZAVEDAJTE SE, DA JE SKIPER ALI KAIPITAN ODGOVOREN ZA VARNOST POSADKE, PLOVILA IN DRUGIH NA MORJU!!!!! Morje pa je dostikrat tudi zahrbtno, nepredvidljivo, zato bodimo spoštljivi do njega