NERODNO PRISTAJANJE

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Feb 15, 2011 08:40

racman napisal/-a:jah se nasmejiš ampak je žalostno...žalostno, da lahko upravljaš nekaj kar nisi usposobljen...izpit gor ali dol...jaz se učim z gumico...

Kaže, da smo ali po evoluciji narejeni za to. Če pa ne to, pa vsaj naša kultura (bog ve zakaj :lol: cerkev pa najbrž tudi ) teži v to smer, da to o začetni neusposobljenosti in pridobivanju lastnih izkušenj zlasti velja za seksualno plat. :oops:

Nezgode pri tem so nekaj, s čimer računa populacijska politika (da se dovolj ljudi za..be), prizadeti - in njihovi starši, kadar so zelo mladi - pa utegnejo biti manj srečni. :cry:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Feb 15, 2011 16:59

ma dejte no sej so jo tko lepo prvezal...skor na mašnco
Uporabniški avatar
kiaman
Kapitan fregate
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a kiaman » Pe Feb 18, 2011 18:13

ta pravo muziko za ozadje si si izbral!

lani smo v saliju sedeli v kafiču ( prvi na levi ko zapluješ v zaliv ) in opazovali oberkrajnerje pri pristajanju - cel kafič je vstal, ker nismo verjeli kaj tipi ( njih 9 ) delajo z jadrnico. skiper je krmilo predal članu posadke, da bi on spredaj privezal a mu je očitno pozabil povedat, kje je ler, ker so krmno ploščad sploščili . po dogodku pa so sklenili, da tu ne bodo prenočili in takoj izpluli.
isti dan je v zaliv pripeljal prepotentni italijan z svojim bronastim pershingom in se hotel privezat v dokaj prazni marini, pa mu mornar ni dovolil, ker je bilo vse rezervirano in frajer je prtegnu ročico gasa obrnu čoln in dobesedno odletel iz zaliva. rezultat pa je bil kar precej črepin po jadrnica in dve ki sta se ujele z jambori, eno gospo pa so odpeljali v zadarsko bolnico...in kdo jim da izpite!!!
live long and in prosper
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Feb 25, 2011 11:42

Nazadnje spremenil evovii, dne Pe Feb 25, 2011 14:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Feb 25, 2011 13:35

Tole je pristajanje v kar močnem vetru. Fantje rad bi vas videl kako bi vi pridrveli in privezali barko z odliko.
Posnetek je super in verjetno se marsikdo sprašuje, kaj bi moral narediti, da bi pristal manj stresno.

Kaj bi lahko naredili drugače?

Naloga skiperja je, da barko pripelje v pozicijo za privez. Naloga posadke, da jo kar najhitreje priveže. Naloga firbcev, da pomaga.

Kako v danih razmerah pripeljati barko na privez?
Če piha veter, kot na posnetku, pravokotno na smer privezanih bark (vzporedno s pomolom, obalo) in hočeš pristati s krmo, moraš s krmo peljati v veter in potem odviti, tako da se premec premika proti smeri vetra. V danem primeru je potrebno kolo obrniti ostro levo. Na tak način zmanjšaš vpliv zanosa vetra in barko spraviš vzporedno npr. s sosednjo barko. Če ti ne uspe v prvo, ponoviš manever kolikokrat je potrebno. Vzameš si dovolj časa!

Kaj pa posadka?
Naloga posadke je, da pripravi bokobrane in vrvi in da barko kar najhitreje priveže. Najverjetnje mornar na obali ali ozaveščen navtik ali firbec pripravi muring (sprednjo privezno vrv, ki nadomešča sidro in je na enem koncu privezana na obalo, na drugem pa globoko v zalivu), ki ga en od članov posadke zagrabi s čakljo (palico), in jo kar najhitreje preprijema do premca, kjer jo zatakne za privezno bitev in čaka na navodila skiperja, da ukaže privez. Med tem, vsaj en član posadke vrže na obalo krmno privezno vrv, najprej privetrno, potem zavetrno. Zdaj je barka pod kotrolo in jo s popuščanjem in napenjanjem vrvi primerno oddaljimo/približamo k pomolu in privežemo.

Skiper nato motor ugasne, oz. ga pusti teči še kakšno minuto ali dve, da se shladi, da ne ugasne prevročega.

Sledi zlaganje/urejanje vrvi, kratka analiza dogajanja, zahvala vsem sodelujočim, pozdrav sosedom in informiranje pri mornarju o infrastrukturi in ceni priveza (WC, tuš, voda (kdaj?), kruh...), v marinah mornarju predamo papirje od barke (plovno dovoljenje in crew listo).

Zatem barko po potrebi priklopimo na elektriko, vodo dotočimo ob odhodu. Pri tem smo uvidevni do vseh že priključenih bark, da komu po pomoti ne izklopimo najljubše TELEnovele. Če so zasedeni vsi priključki, imamo v podpalubju razdelilec in se s sosedom zmenimo za skupni priključek. Če vode in elektrike ne potrebujemo, to povemo mornarju in v nekaterih lukah prišparamo pri ceni.

Lahko bi še kaj napisal pa naj še kdo drug. So pa to stvari, o katerih se sprašuje vsak novopečeni morjeplovec. Pred vsakim od prvih 30 pristankov je bil moj najboljši prijatelj WC. :lol: :oops:

Prikazan pristop na (evovii) videu ni izključujoč v res hudih vremenskih razmerah, kjer je cilj skiperja, da se nekako dokoplje do vsaj ene točke, kamor se priveže, najprej z eno, potem pa še s kakšno vrvjo. Na posnetku so ujeli muring in privezali premec, po tem bi morali s premca vreči dolgo vrv sosedu na sosednjo barko in oba mi in sosed oditi z vrvjo na krmo barke. To bi barko proibližalo drugi barki in cilj dosežen. No na koncu so naredili nekaj podobnega in se srečno privezali, kar pa je tudi bil njihov cilj.

Še to.
Ko pristanemo na kakšnem manj obljudenem otoku, zaželimo dober dan domačinom, jih ogovorimo z lepo besedo in se, če so pri volji, pogovorimo o dogajanju na otoku, značilnostih ipd. Ne obnašamo se kot civilizacijski tarzani, kavbojci in še kaj bi lahko naštel. Če bomo skušali razumeti kulturo in način življenja domačinov, bomo tudi sami v končni fazi dobili od otoka več, kot smo pričakovali. Če pa bomo navalili na prvi "Mc Donalds", pa ... ah kaj bi zgubljal besede.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Pe Feb 25, 2011 15:07, skupaj popravljeno 9 krat.
Exorcist
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Exorcist » Pe Feb 25, 2011 13:50

Imaš prav, lahko se je smejati, kar bi pa sami naredili v takšni situaciji je pa tudi vprašanje... Sam vem, da bi vsaj vse privezne vrvi imel pripravljene in tudi motoriral bi s krmo (tako kot si napisal) proti vetru in nato obrnil premec proi sosednji barki, jim vrgel desno privezno vrv (da pridržijo), ostala posadka poskrbi za privez krme in na koncu finesa z muringom
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Pe Feb 25, 2011 15:19

Ali pa, glede na to da je riva prazna, ce so globine prave, ni kaksne pete pomola v vodi, vezes bocno na obalo? Sicer pa glede na razmere se mi sam nacin ne zdi zelo napacen, so bili pa definitivno slabo pripravljeni, kar se tice vrvi in bokobranov. To je po mojih sicer se skromnih izkusnjah potrebno tudi v brezveterju.
So pa taki posnetki in komentaji dobra (teoreticna) sola, kaj storiti v takem primeru.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » So Feb 26, 2011 09:55

izkušnje so seštevek napak
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » So Feb 26, 2011 14:57

Marchi se strinjam kar si napisal glede pristajanja. Ampak tak način kot so ga ubrali tele na videu bi jaz morda uporabil kot za čisto zadnji scenarij. Glede na to, da je prostora več kot dovolj za manevriranje (niso v marini) bi jaz v kolikor bi šel z krmo proti vetru in bi mi preveč odnašalo premec pač barko obrnil in jo zapičil direkno z premcem...
Me pa predvsem moti, ker si skiperji ne vzamejo časa in zadeve pripravijo vnaprej. Jaz že v mirnem vsem članom naložim (in razložim) kaj je njihova naloga in potem gasa na privez.
Na tem videu me pa zmoti predvsem tole:
- bokobrane bi lahko pripravili še predno so se sploh lotili manevra (še dobro, da je prvi sam dol padel...)
- prav tako privezne vrvi. Sploh pa so jih pozabli pripeti na barko (bitve)...
- glede na to, da jih je na barki pet bi skipper moral razdeliti naloge. En na muring, dva pa na krmo z pripravljenimi vrmi. Četrtemu bi pa jaz bokobran potisnil v roke pa ga naj vtakne med barke v kolikor bi bilo potrebno preprečiti kakšno bližnje srečanje z barko. Pa razložit mu, da je bokobran zato, da se vtakne med barke, da ne bi slučajno kakšne noge umes vtikal.
Predvsem bi razdelil naloge zarto, da bi se jaz ukvarjal z krmarjenjem ne pa s štriki.
- muring na videu so zavezali na zavetrno stran ne priveterno (ampak to jim lahko oprostimo :D

To je samo moje mnejnje, ko si parkat v marini in se nekdo želi privezat zraven tebe takoj veš ali prihaja nekdo, ki so mu zadeve poznane (vse prej pripravi) ali pa moraš it v akcijo pa merkat svojo barko.

Je pa seveda vse odvisno od različnih dejavnikov, kako se boš lotil pristajanja. Predvsem pa mislim, da če si razdelil naloge in da člani posake vejo kakšna je njihova naloga si pol že naredil.

Lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Po Feb 28, 2011 12:40

V tem primeru je za manever prostora ogromno. Odnaša te stran od plovil in manever lahko ponoviš! Zadeva je bistveno težja , da vploveš med dva plovila. Sam se v močnem vetru ne obremenjujem preveč in vplovem na premec.
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Feb 28, 2011 20:05

Lani sem imel enako situacijo na istem mestu, morda samo dva priveza naprej. Jugo 20-25 vozlov. Prostora je bilo samo še za našo barko. Ali pa morda celo malo manj :wink: Zapodil sem se premcem noter. Uni levo in desno so bili mal presrani. No, tudi jaz bi bil, če bi bil na njihovem mestu. Malo smo jih porinili vstran pa je bilo.
Takole je bilo, ko se je veter umiril in je začelo scat.
Slika
Sicer pa se mi pristop tehle čarterašev niti ne zdi tako napačen samo pripravili so se za en k***c. Vprašanje je še ali je manever bil naključen ali načrtovan :wink:
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Feb 28, 2011 20:46

Najprej so probali s krmo ampak way to far od pomola, tako da tudi če bi uspeli spraviti barko pravokotno na pomol, bi imel veter dovolj časa, da obrne premec. Tako kot so prišli v manever v drugo, bi morali s krmo in nato tik pred sosedovo obrniti premec v veter.

Jaz sem imel tu lani težavo z zahodnikom, ki je okrog 17h dobro vlekel. Pristajal sem na privetrni strani sosednje jahtice in mi je premec malce odneslo, amapak so bokobrani opravili svoje. Na srečo, ker je bila paluba jahte višja in to ni dobro. Zato tudi po marinah praviloma razporejajo plovila po kompatibilnosti glede oblike in višine trupa in posledično funkcije bokobranov.

Sicer pa se mi zdi, da Sali ni ravno luka za S veter, sploh pa ne za SE. Morje precej dela in mirnega spanca ni. Mogoče se motim, popravite me!
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Po Feb 28, 2011 21:01

Kaj pa ce bi se v takem mocnejsem vetru probal privezati tistemu dvojamborniku na bok? Ali pa tudi v mirnem vremenu, ce ni prostora drugje? Se mi zdi da na Jadranu te prakse ni dosti videti..?

Ekstrem je pa vezanje sidro-krma v 5 vrst..tako da se naslednji veze s krmo ze na prejsnje barke..smo se tako enkrat in edinkrat vezali na Aegini blizu Aten, solata da ni vecje, sploh zjutraj pri dviganju sider. In pa plezanje cez vsaj 4 barke do obale.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Feb 28, 2011 21:57

Šele zdaj sem opazil, da vozijo s pomožnim krmilom. To se vidi na koncu posnetka. Kolesa sploh ni oz. so ga odstranili.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Feb 28, 2011 22:15

Jaz bi v njihovem primeru ali:
1. prišel pravokotno s premcem do premca sosednje barke in se privezal najprej na njihovo bitvo na kakšne 2m razdalje na svojo levo bitvo, potem v miru privezal muring na privetrno bitvo (desno v tem primeru), podal sosedom krmno desno privezno vrv z zanko na koncu (pašnjak), da je dajo na bitvo na pomolu, drugi konec pa preko vinča vlekel dokler ne bi bile barke vzporedne ali
2. prišel s krmo (kar je lažje, ker ni nevarnosti, da ti odpihne premec kot pod 1.). Ostalo kot pod 1. razen tega, da ne bi šlo preko vinča, ker spredaj, na sidrnem vinču, nimam bobna za vrv :cry: (mislim, da je to zelo uporaben pripomoček). Bi si pa zato pomagal z Bowtrustherjem, ki pa ga imam :lol:

Opozarjam, da jadram na 12m barki, 8t teže z ženo in hčerko (16 let) in na moč rok ne morem kaj dosti računat.
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti