uporaba inverterja na barki

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Ne Jan 18, 2009 13:28

Mitja P napisal/-a:DR.E o tej tvoji ideji me zanima malo več. Namreč kupujem solarne panele in iščem najbolj ugodno rešitev. Rabim pa vsaj ene tri po 55w ali pa dva močnejša. Lp

Sam imam dva 85pW na jadrnici in delujeta... tako, da se ni kaj bati.. je pa res, da imam fiksno nameščene... poleti tako ne zmanjka elektrike... ogromno pa pomagata pri polnjenju pozimi, .. ker ima steca serija PR funkcije praznjenja in boost polnjenja, praktično ni potrebno dodatno polniti akumulatorjev v času zime...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Če Mar 19, 2009 20:19

Opravicujem se ce je tema o soncnih celicah kje drugamo, ali tukaj sem je nasel. :D
Kako kupujem soncne celice za barko, zanima me kako stoji z prakso?
Vem toreticne izracune za celice in porabo, me pa zanima koliko so realne moci manjse od deklariranih?
Naslednje, sem slisal da je boljse imeti dva panela od 50W kot eden od 100W.
Tudi me zanima kako deluje panel ce je nekoliko celic v senci, recimo zastave od jambora? Se zmanjsa tok, ali celi panel neha delati?
To mi veliko pomeni pri odlocanju za dva manjsa, ali enega vecega.
Hvala za nasvete.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Mar 19, 2009 21:34

Celica deluje najbolje, kadar je čim bolj pravokotno na smer sončnih žarkov.Uporabna vrednost je cca 50 posto deklarirane moči.Tok polnjenja se zmanjša,če sonce zakrijejo oblaki,ali pa panel kakor koli zasenčimo ali spremenimo kot celice .Tok se zmanjša,panel dela z manjšo močjo tudi če je le delno zasenčen-zastave...Zadostna debelina kablov in optimalni spoji mimo diod na aku tudi pripomorejo h kakšni Ah več v akumulatorju.Meni je moja 63 W cecica Koraks dala od lanskega maja do sedaj 1,9 kAh.Sem pa že večkrat opazil,da je tok iz celice do regulatorja na primer 2,2 A,iz regulatorja v aku pa le 0,8A,kar pomeni poln aku in ga panel le delno polni-kolikor je pač trenutno potrebno...
LP Iztok
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Pe Mar 20, 2009 09:43

Opus:
Realna moč je kar blizu deklarirani kadar je situacija prava. To je, da je panel pravokotno na sonce, ob poldnevu in v čistem zraku (npr. po burji).

Panelu se pošteno pozna vsaka osenčenost in tok takoj pade. Že senco od pripone lahko zaznaš na el. instrumentu, če ga pa s senco pokrije zastava, je padec občuten.

Glede dveh si mislim le to, da je dve manjši površini lažje kontrolirati kot eno veliko.

Po mojih izkušnjah je ključno kam in kako zadevo montiraš. Če jo lahko postaviš izven senc in tako, da jo lahko obračaš proti soncu je super.
Mi imamo panel montiran na neke vrste doma narejenem kardanu, ki omogoča tudi fiksiranje z vrvmi v horizontalnem položaju v primeru neviht. Tole zadnje JE POMEMBNO, ker nam je enkrat, ko na to nismo bili pozorni, veter cca. 55 do 60 vozlov zvil nosilec iz inox cevi za 30 stopinj…
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a opus » Pe Mar 20, 2009 10:53

Jaz bi ih motniral na krov natkabine in tam imam precej mesta tako da to ni problem. Bodo fiksno montirani in ih ne bom mogel obracati proti soncu ker tudi pomeni da jamborcek z zastavo bo odvisno o obracanju barke (na sidru ali plovidbi) lahko naredil senco cez par celic na panelu. Razmisljam se kar bo naredilo manj skode (torej da dobim vec amperov) ce senca pade na eden od dva panela (2x50W) ali pa na eden (1x100W).
Ce je vseeno, mi je boljse kupiti eden panel ker je cenejsi in je laze za montazo.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Pe Mar 20, 2009 19:18

Bolje je imeti en panel kot dva, ker gre za več kablovja in s tem večje izgube pri prenosu energije. Je pa res, da je težje umestit na krov en velik panel...

Jaz sem jih naredil na jadrnici kot fly-bridge zadaj za napenjalci jambora.. malo je vse skupaj veliko, ampak deluje... 2*85Wp, pa pravi regulator pa zadeva polni kot je treba...

Motijo jih sence, ampak tukaj se ne da nič pomagat, ker je vedno od nekod senca, sploh če si na sidru...

Moti jih tudi povišana temperatura, ker imajo bistveno slabšo prevodnost, zato so vsi paneli deklarirani pri določeni temperaturi... če se temperatura poviša se tok zniža... toliko!

Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a opus » Po Apr 06, 2009 13:56

Da se oglasim se enkrat, ker kot sem se odlocal za soncne panele (Kyocera 43W X2), zdaj sem se zacel dvoumit na regulatoru. :D
Lahko uzamem najcenejsi regulator z dovolj moci ali moram paziti na se kaj?
Zdaj imam navadne svincne startne baterije, planiram pa kupiti "solarne" ali pa gel (ne vem kako je uradni naziv) kot bo cajt za nove.
Padlo mi je na pamet (prebral sem iz manuala polnileca 220V) da se baterije polnijo drugacno (razlicni so naponi) odvisno o tipu.
Solarni regulatori so vsi isti, ali moram kupiti nekaj posebnega? Planiram Steca Solsum ali pa Morningstar SHS. Bo u redu za oba tipa baterij?
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Nov 22, 2009 23:35

...
Nazadnje spremenil al, dne Ne Jan 17, 2016 14:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Po Nov 23, 2009 00:19

Zdravo
Kar dosti na to temo so že povedali moji predhodniki, upam, da se ne bom ponavljal.
Razlika med fiksnimi (okvir je iz aluminija, debelina 3-4 cm) in pohodnimi solarnimi moduli (debelina 5mm) je kar velika. Sicer sta obe narejeni iz monokristalnih ali polikristalnih celic. Fiksni modul, ki je montiran recimo na vrhu biminija, ima večji izkoristek zaradi boljšega hlajenja in manjše možnosti senčenja. Nosilec za modul naredimo tako , da se lahko obrača proti soncu, lovimo vpadni kot 90 st. Tudi instaliranje je lažje, ker imamo ponavadi dober prehod za kable od navigacije do cockpita.
Pri pohodnih modulih smo omejeni z montažno površino, recimo pokrov za vhodom, ni dobrega pretoka zraka pod modulom, možnost senčenja je neprimerno večja, ni ga možno obračati proti soncu, težja instalacija.
Tudi izkoristek pri enaki površini in na koncu tudi cena govori v prid fiksnim modulom. 68W pohodni modul stane okoli 800,00 Eur, 63W fiksni pa 400,00 Eur.

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
al

OdgovorNapisal/-a al » To Nov 24, 2009 11:51

...
Nazadnje spremenil al, dne Ne Jan 17, 2016 14:50, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

Slika panelov

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Nov 24, 2009 14:40

Pozdrav!

No tukaj lahko malo pošpegate kako zgleda taka naprava nad biminijem....

www.geotermal.si/bimi.jpg

Se mi ne da dajat slike v album..

LP dr.E

Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » To Nov 24, 2009 17:13

Super, odlična rešitev in energije polna kapa. Ampak res škoda, da se ne dajo moduli obračat. Je pa res, da imaš zato kar veliko površino celic, na oko okoli 120W. V marino samo še po vodo.
LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Nov 24, 2009 17:51

Joško napisal/-a:Super, odlična rešitev in energije polna kapa. Ampak res škoda, da se ne dajo moduli obračat. Je pa res, da imaš zato kar veliko površino celic, na oko okoli 120W. V marino samo še po vodo.
LP

2*85W Kyocera, z nagibom pa bi bilo preveč dela, problem je pa tudi v tem, ker bi lahko nagibal samo po dolžini in ne v vse smeri. Tako pa polni delovne in kabinske akumulatorje brez problema.

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Nov 24, 2009 17:55

Glede na neko oceno Dr. E na dan pridobi okrog 1000 Wh energije oziroma pri 12 V napetosti je to cca. 80 Ah.
Če pa to ni dovolj za hladilnik in ostale igračke. :D

Je pa res, da je lahko zelo potraten autopilot, ki deluje med jadranjem. Takrat je kakršenkoli alternativni vir energije zelo dobrodošel, pa naj bo to veterni generator ali sončna celica.

LP
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Nov 24, 2009 17:59

admin napisal/-a:Glede na neko oceno Dr. E na dan pridobi okrog 1000 Wh energije oziroma pri 12 V napetosti je to cca. 80 Ah.
Če pa to ni dovolj za hladilnik in ostale igračke. :D

LP

Točno tako.. sicer pa mi drži pokonci hladilnik in zamrzovalnik, pa malo lahko še cd-je poslušam... ostalo sem pa predelal na mini baterije (ala kabinske luči, luči pod biminijem, itd, tisto pa polnim po potrebi in ne iz akumulatorjev)

Veternica pa bi bila že kič, pa bi ja bil že kot Šterk opremljen.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti