Nasveti pri sidranju z jadrnico
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
- Bojan 1962
- Kapitan
- Kraj: Stična
hehe, saj nič ne rečem a problem pri sidranju ni neukopavanje sidra ,ampak da večinoma modeli sidrajo preblizu. Če se nekdo vsidra 15 m stran od mene takoj dobim mozolje posebej še če je prostora dovolj in za takšno gužvanje ni potrebe, takrat ko pa je ponoči napoveden veter ali slabo vreme ,so pa tako po večini barke v marinah. Je pa tako kot pri vsaki statistiki ,če ponoči pihne 20 vozlov vetra bo od 10 bark ena barka odplula kar tako, ena zaradi tega ker ji orje sidro, dve drugi ki pa jim sidro ravno tako orje pa bosta ostali.
Ponoči se veter vedno obrne in po pravilu nevihta nikoli ne pride iz iste smeri kot si ti vkopal sidro, tako da je vkopavanje bz. Veliko več pove skok v morje z masko in pa recimo da preveriš do kje je dovolj globine za tvojo barko.
lp
Ponoči se veter vedno obrne in po pravilu nevihta nikoli ne pride iz iste smeri kot si ti vkopal sidro, tako da je vkopavanje bz. Veliko več pove skok v morje z masko in pa recimo da preveriš do kje je dovolj globine za tvojo barko.
lp
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
Bojan 1962 napisal/-a:hehe, saj nič ne rečem a problem pri sidranju ni neukopavanje sidra ,ampak da večinoma modeli sidrajo preblizu. Če se nekdo vsidra 15 m stran od mene takoj dobim mozolje posebej še če je prostora dovolj in za takšno gužvanje ni potrebe, takrat ko pa je ponoči napoveden veter ali slabo vreme ,so pa tako po večini barke v marinah. Je pa tako kot pri vsaki statistiki ,če ponoči pihne 20 vozlov vetra bo od 10 bark ena barka odplula kar tako, ena zaradi tega ker ji orje sidro, dve drugi ki pa jim sidro ravno tako orje pa bosta ostali.
lp
Bravo!
Sam sem pa imel, kot sem že napisal, ogormno primerov ko so vkopavali sidro cel popoldan, ponoči smo jih pa reševali, tako da...
LP, Uroš.
Se opravicujem ampak moram se jaz svoje mozolje delit z vami.
Ko govorimo o ukopavanju to ne pomeni 2 urnega motanja po zalivu in lopatanja mulja na sidro. Traja tocno 10sekund, ce prime seveda. Ce ne prime dno ocitno ni primerno oziroma tip sidra.
In drugo obvezno dovolj prostora in verige vsaj za 3kratnik globine.
Tretje pa pregled z masko.
Cetrto amortizacija.
Peto sidrni alarm.
Sem se kaj pozabil?
Aja sesto ... Popiti hladno pivo predno pride naslednji charter na sidranje ...
Ko govorimo o ukopavanju to ne pomeni 2 urnega motanja po zalivu in lopatanja mulja na sidro. Traja tocno 10sekund, ce prime seveda. Ce ne prime dno ocitno ni primerno oziroma tip sidra.
In drugo obvezno dovolj prostora in verige vsaj za 3kratnik globine.
Tretje pa pregled z masko.
Cetrto amortizacija.
Peto sidrni alarm.
Sem se kaj pozabil?
Aja sesto ... Popiti hladno pivo predno pride naslednji charter na sidranje ...
-
adriaticsailor
- Poročnik bojne ladje
u-r-o-s napisal/-a:Jst ne vem kaj zganjete toliko znanosti okoli sidranja.
Sem že parkarat napisal, kaj je pogoj za dobro "sidranje". Dovolj težko sidro za plovilo in predvsem dovolj verige!
Vkopavanje sidra z motorjem je totalni nesmisel. Sidro se mora samo vkopati in to se dogaja počasi, s svojo težo in "delovanjem" morja.
Se pravi, tisti ki "vkopavate" sidro, če vam obrnme smer vetra dvignete in grete "vkopavati" sidro na tist veter?
Vedno se nasmejim raznim znalcem ko vkopavajo ta sidra in zganjajo dokotrate okoli tega, velik procent jih potem ob kakšnem neverinu utrga s sidra, med tem ko dežuram v kokpitu
Sam vedno, po prej izbranem zalivu in sami lokaciji v zalivu, sidram tako da s premcem v veter začnem spuščati verigo, cca toliko kot je globine, nato pa samo malo nazaj da se veriga ravno ne nabere na en kup. Vse ostalo prepustim naravi
Sidro tudi ni mišljeno kot nek kavelj, da ko se nekam "zahakla" bo pa držalo na mestu, NE! Kakšno oranje sidra v močnem vetru je nekaj čisto običajnega.
Sidro "vkopavam" samo pri sidranju in vezanju krme na obalo, pa še to tako kot sem napisal, počasi!
Ne vem sicer, kje si se ti učil mornarskih veščin, a po vseh teh izjavah tvoj sosed na sidru ne bi bil rad. Saj enostavno ne morem verjeti, da res tako delaš, kot pišeš. Če je to res, imaš neizmerno srečo, da še nisi razbil svoje plovilo ali poškodoval sosedovo... morda pa vse nas malo fiiiiuuufiiiuuu. Če je to tako, ni fer do tistega, ki je resno postavil vprašanje, če pa ti to zares, potem ti "sam bog stoji ob strani".
popaj napisal/-a:u-r-o-s napisal/-a:Jst ne vem kaj zganjete toliko znanosti okoli sidranja.
Sem že parkarat napisal, kaj je pogoj za dobro "sidranje". Dovolj težko sidro za plovilo in predvsem dovolj verige!
Vkopavanje sidra z motorjem je totalni nesmisel. Sidro se mora samo vkopati in to se dogaja počasi, s svojo težo in "delovanjem" morja.
Se pravi, tisti ki "vkopavate" sidro, če vam obrnme smer vetra dvignete in grete "vkopavati" sidro na tist veter?
Vedno se nasmejim raznim znalcem ko vkopavajo ta sidra in zganjajo dokotrate okoli tega, velik procent jih potem ob kakšnem neverinu utrga s sidra, med tem ko dežuram v kokpitu
Sam vedno, po prej izbranem zalivu in sami lokaciji v zalivu, sidram tako da s premcem v veter začnem spuščati verigo, cca toliko kot je globine, nato pa samo malo nazaj da se veriga ravno ne nabere na en kup. Vse ostalo prepustim naravi
Sidro tudi ni mišljeno kot nek kavelj, da ko se nekam "zahakla" bo pa držalo na mestu, NE! Kakšno oranje sidra v močnem vetru je nekaj čisto običajnega.
Sidro "vkopavam" samo pri sidranju in vezanju krme na obalo, pa še to tako kot sem napisal, počasi!
Ne vem sicer, kje si se ti učil mornarskih veščin, a po vseh teh izjavah tvoj sosed na sidru ne bi bil rad. Saj enostavno ne morem verjeti, da res tako delaš, kot pišeš. Če je to res, imaš neizmerno srečo, da še nisi razbil svoje plovilo ali poškodoval sosedovo... morda pa vse nas malo fiiiiuuufiiiuuu. Če je to tako, ni fer do tistega, ki je resno postavil vprašanje, če pa ti to zares, potem ti "sam bog stoji ob strani".
Samo odgovori mi na vprasanje kaj storis ko ti veter obrne sredi noci. Ne vem mogoce je tudi sreca feprav dvomim... Flancam pa nikogar ne, samo pisem dejstva
LP, Uroš.
- Bojan 1962
- Kapitan
- Kraj: Stična
Še vedno dajete skupaj jabolka in pomaranče., to pomeni mešate plovila ki s sabo nosijo SIDRA in plovila ki imajo na premcu okrasni obesek za ključe. Če imaš premajhno sidro se zelo tečko vkoplje, če pa se že pa sigurno orje.
Sidro mora tako držat da se pojavi vprašanje že to lahko zdrži vinč in potem fiksiraš verigo z vrvjo na bitvo.
Molijo naj k bogu vsi z obeski ,meni ni treba. S premajhnim sidrom ga lahko vkopavaš 2 dni pa vseeno ne bo držalo. Prej sem imel sidro Bruce 18 kg, nikoli prav nikoli ni držalo, po zamenjavi sidra s 25 kg delta sem na začetku prvih 100 sidranj še vedno vkopaval, a je vedno prijelo iz prve v prvem ali drugem metru, zato sem z vkopavanjem prenehal .
Vsi tisti ki vam sidro pri vkopavanju velikokrat ne drži, se zamislite nad kvaliteto in velikostjo sidra. Sidro se mora vkopat samo,ker to dela celo noč ko mi spimo. Drži pa da je zanesljivost sidranja odvisna od mnogo dejavnikov, tudi od tega kako trdno kdo spi. Velikokrat pustim lestev v morju ki pri povečanem valovanju začne ropotati , ali pa pustim dvižnico ob jamboru in se oglasi če zapiha veter, seveda ko se oglasi to ropotuljico odstranim. A vse to naredim bolj zaradi modelov ki se mi sidrajo preblizu in ne zato ker svojemu sidru nebi zaupal. Če mu nebi zaupal bi kupil VEČJEGA.
lp
Sidro mora tako držat da se pojavi vprašanje že to lahko zdrži vinč in potem fiksiraš verigo z vrvjo na bitvo.
Molijo naj k bogu vsi z obeski ,meni ni treba. S premajhnim sidrom ga lahko vkopavaš 2 dni pa vseeno ne bo držalo. Prej sem imel sidro Bruce 18 kg, nikoli prav nikoli ni držalo, po zamenjavi sidra s 25 kg delta sem na začetku prvih 100 sidranj še vedno vkopaval, a je vedno prijelo iz prve v prvem ali drugem metru, zato sem z vkopavanjem prenehal .
Vsi tisti ki vam sidro pri vkopavanju velikokrat ne drži, se zamislite nad kvaliteto in velikostjo sidra. Sidro se mora vkopat samo,ker to dela celo noč ko mi spimo. Drži pa da je zanesljivost sidranja odvisna od mnogo dejavnikov, tudi od tega kako trdno kdo spi. Velikokrat pustim lestev v morju ki pri povečanem valovanju začne ropotati , ali pa pustim dvižnico ob jamboru in se oglasi če zapiha veter, seveda ko se oglasi to ropotuljico odstranim. A vse to naredim bolj zaradi modelov ki se mi sidrajo preblizu in ne zato ker svojemu sidru nebi zaupal. Če mu nebi zaupal bi kupil VEČJEGA.
lp
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
u-r-o-s napisal/-a:popaj napisal/-a:u-r-o-s napisal/-a:Jst ne vem kaj zganjete toliko znanosti okoli sidranja.
Popaj se popolnoma strinjam s tabo. Uros ni čudno, da ti orje če pa spustiš samo toliko ketne kot je globina morja (citiram tebe). Drugič spusti 3 do 5x globino (glede na napoved) pa pol sporoči, če ti orje. Predvidevam, da si do sedaj sidral samo čez dan ali pa si imel preklemano srečo, da ni malo bolj pihnilo.
Jaz vedno vkopavam sidro predvsem če mam namen prespati. Vsem ki pa se zdi to brez veze pa ne mislim tumpat v glavo zakaj je tako. Jaz ga vedno vkopljem in mislim, da je tašen način pravi.
Sam ste naredili pa celo znanost okrog tega sidranja. V vseh priročnikih piše kako pa kaj pa si dajte malo prebrat.
Tehnika sidranja: http://www.revijakapital.com/navtika/clanki.php?idclanka=1384
Morda pride komu tudi tale povezava prav: Mala šola navtike http://www.revijakapital.com/navtika/strani.php?stran=38
Lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh 
u-r-o-s napisal/-a:Sam vedno, po prej izbranem zalivu in sami lokaciji v zalivu, sidram tako da s premcem v veter začnem spuščati verigo, cca toliko kot je globine, nato pa samo malo nazaj da se veriga ravno ne nabere na en kup. Vse ostalo prepustim naravi
Tole ti ravno ni v čast. Osnova je, da pri sidranju spustiš za 3-5 krat več verige, kot je globina morja na izbranem mestu, kot so že rekli nekateri pred mano. To piše v vseh boljših navtičnih priročnikih, tudi v tistem za voditelja čolna. Na tak način se sidro ne more dobro vkopati, pa tudi v primeru valovanja se hitro izpuli.
Nazadnje spremenil Piki, dne So Nov 05, 2011 10:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Madonca, ste naredili celo znanost iz sidranja.
Cela umetnost sidranja je končni cilj: sidro naj zagotovi držanje barke na željeni poziciji.
Za uspešno sidranje je potrebno upoštevat sledeče napotke:
-izbira pravilne (za izbrano barko dovolj težko sidro, sidro, primerno dnu, na katerem sidramo, ustrezna veriga ali vrv,...) in izpravne opreme za sidranje (problematični so lahko razni vrtljivi členi, neustrezni karabini,...)
-pravilna izbira sidrišča
-izbira prave lokacije sidranja na sidrišču(izbira dna, na katerem sidro dobro drži, lokacije, ki ob spremembi vetra ali oranju sidra ne bo takoj ogrozila barke-globina morja, morebitne čeri v bližini, oddaljenost od obale,...)
-ustrezna dolžina vrvi ali verige, spuščene v morje
-po sidranju maska in plavuti ter v vodo preverit stanje sidra pod vodo (če v pravilnem položaju, dovolj vkopano,.....jaz se potopim in ga navadno še malce s svojo težo zarijem v dno, če se samo ni dovolj) in bljižne okolice sidra (da vemo, kaj nas približno čaka, če bo sidro zaoralo)
Vse ostale teorije, spuščanje sidra z leve ali desne, pri plutju v veter ali z vetrom, pivce po sidranju ali prej,......so brez veze, oziroma stvar okusa in navade posameznika.
Pa še tole. Zavedajte se, da nobeno sidrišče in tudi sidranje NI 100% varno. Vedno je na sidrišču potrebno spati z enim odprtim očesom. Velja tudi za boje v zalivih koncesionarjev in drugih.
Cela umetnost sidranja je končni cilj: sidro naj zagotovi držanje barke na željeni poziciji.
Za uspešno sidranje je potrebno upoštevat sledeče napotke:
-izbira pravilne (za izbrano barko dovolj težko sidro, sidro, primerno dnu, na katerem sidramo, ustrezna veriga ali vrv,...) in izpravne opreme za sidranje (problematični so lahko razni vrtljivi členi, neustrezni karabini,...)
-pravilna izbira sidrišča
-izbira prave lokacije sidranja na sidrišču(izbira dna, na katerem sidro dobro drži, lokacije, ki ob spremembi vetra ali oranju sidra ne bo takoj ogrozila barke-globina morja, morebitne čeri v bližini, oddaljenost od obale,...)
-ustrezna dolžina vrvi ali verige, spuščene v morje
-po sidranju maska in plavuti ter v vodo preverit stanje sidra pod vodo (če v pravilnem položaju, dovolj vkopano,.....jaz se potopim in ga navadno še malce s svojo težo zarijem v dno, če se samo ni dovolj) in bljižne okolice sidra (da vemo, kaj nas približno čaka, če bo sidro zaoralo)
Vse ostale teorije, spuščanje sidra z leve ali desne, pri plutju v veter ali z vetrom, pivce po sidranju ali prej,......so brez veze, oziroma stvar okusa in navade posameznika.
Pa še tole. Zavedajte se, da nobeno sidrišče in tudi sidranje NI 100% varno. Vedno je na sidrišču potrebno spati z enim odprtim očesom. Velja tudi za boje v zalivih koncesionarjev in drugih.
Mogoče sem malce nerodno napisal glededolžine verige. Malce hecno bi bilo, če bi spustil na 10ih metrih 10m verige, se vam ne zdi? Hotel sem napisati da na mestu spustim sidro do dna nato pa z nekaj vzvratne vožnje in ob pomči vetra verigo "razpeljem" da se ne nabere na enem mestu (zato sem napisal da se ne nabere na kup). Nikoli pa ne napenjam verige z motorjem da bi "vkopal" sidro.
Absolutno je pri meni za spanje min 5x dolžina, raje več če je možnost, glede na okoliščine, se pravi globine, oddaljenosti od obale, "poseljenost" bark v zalivu...
Kot je lepo napisal Bojan 1962, sidro "dela" na čas in ne trenutno. Tisti ki pišete da vam sidro ne orje se prekleto motite, ja pri 10ih vozlih najbrž res ne.
Tudi glede teže je lepo napisal da mora biti sidro in veriga primerno barki.
Tistim ki mi pametujete, da sidram samo podnevi raje ne bom repliciral. Samo v vednost na dopustu grem na obalo samo ko zmanjka vode, se pravi max 2x v 14ih dneh...
Preživel ogromno neviht ponoči in vedno sem reševal samo sosede nikoli sebe, hvala bogu. Zato pravim da sreča tukaj najbrž ne igra vloge.
Sicer pa vsakemu svoje, veselo vkopavanje vam želim, jst takrat raje pijem pivo in si mislim svoje
Absolutno je pri meni za spanje min 5x dolžina, raje več če je možnost, glede na okoliščine, se pravi globine, oddaljenosti od obale, "poseljenost" bark v zalivu...
Kot je lepo napisal Bojan 1962, sidro "dela" na čas in ne trenutno. Tisti ki pišete da vam sidro ne orje se prekleto motite, ja pri 10ih vozlih najbrž res ne.
Tudi glede teže je lepo napisal da mora biti sidro in veriga primerno barki.
Tistim ki mi pametujete, da sidram samo podnevi raje ne bom repliciral. Samo v vednost na dopustu grem na obalo samo ko zmanjka vode, se pravi max 2x v 14ih dneh...
Preživel ogromno neviht ponoči in vedno sem reševal samo sosede nikoli sebe, hvala bogu. Zato pravim da sreča tukaj najbrž ne igra vloge.
Sicer pa vsakemu svoje, veselo vkopavanje vam želim, jst takrat raje pijem pivo in si mislim svoje
LP, Uroš.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta