Napihljiv katamaran

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jan 31, 2012 19:46

jest napisal/-a:Tale katamaran na sliki je stara izvedba in ga ni več za dobit.
Ta pravega si lahko ogledaš tu: http://www.seaeagle.com/SailCat.aspx
Vsekakor je to plovilo namenjeno razvedrilu in ne za neka dolga potovanja.
Jadro je sedaj prenovljeno.

Videti mnogo boljše kot prej prikazani model.
Vse, kar je bilo videti že prej dobro, še vedno velja (tubusi videti trpežni itn. itn.)

Novo jadro videti bistveno boljše.
Slika
Zadeva je dobila tudi površine, ki zmanjšujejo bočno zdrsavanje (napisano je sideboards), kar pomeni, da moje godrnjanje o težavah priti nazaj v veter najbrž ne bo več upravičeno. Zaradi kompromisa pri obliki tubusov to sicer še ni dirkalnik (in to tudi ni njegov namen), je pa zdaj videti, da lahko mirno gre v vse smeri, tudi ostro v veter.

In kot je videti, se z njim lahko zabavajo štirje člani družine.

Je pa videti, da je cena osnovnega modela tega tipa ok. $3000 - kar pomeni, da je verjetno opazno dražji, kot model, na katerega je kazal prvi prispevek. Še vedno pa se mi zdi vredno tega denarja.

In zdaj je moj komentar:

zelo zelo dobra igrača za igranje ob obali.

Edino vprašanje, ki mi še ostane je, koliko je verjetno, da se prevrne (bi bilo treba potestirati, kar pa je 'jest' najbrž že naredil in lahko odgovori) in ali (oziroma kako) se ga da postaviti nazaj po prevračanju.

Mrcina22, za zdaj je videti, da se jaz in 'jest' najbrž ne bova skregala.

Ali pa je reč uporabna zate in tvojo družino, je najbrž odvisno od tega, koliko je že velik vaš naraščaj.

In če še nihče izmed vas ni jadral, bi mogoče ženi - in tudi tebi - poskus na
mini12 na Bohinjskem jezeru lahko jadranje na splošno naredil lažje razumljivo in zanimivo - in potem bi bilo tudi ženi (in tudi tebi) veliko jasneje, kako varna - ali ne - je taka igrača, in kako jo varno uporabljati. Doslej se mi zdi, da so vsi, ki so poskusili (vključno z nekaj ženami, ki so se dotlej žrtvovale, da so hodile z družino jadrat, sedaj pa ne mislijo več, da je to žrtvovanje), ugotovili, da se jadrati da naučiti in da je zanimivo...

In mogoče se bo ženi zdelo manj nevarno, če (za začetek?) iz kombinacije spustiš motor (pa še manj € bo šlo...)

Če je otrok primerno velik, da se mu je po teh tubusih mogoče varno prevračati, lesti iz vode in skakati nazaj vanjo in tako naprej, postane zadevica zelo uporabna tudi, če ne postaviš jambora. Lahko je v igri potem to otok, na katerem se otroci igrajo robinzone, lahko poveljniški most podmornice kapitana Nema, lahko rešilni čoln ladje, ki se je prevrnila na oceanu - otroška domišlija skoraj nima meja in tole zna biti krasno. Če za take igre privežeš na en korpo morto na dovolj dogo vrv, lahko veslajo, ne da bi jih kam zares odneslo, pa jih mora kdo samo malo s kotičkom očesa gledati, če vsi še čofotajo...

Dimen napisal/-a:Če že katamaran potem minumum takale izvedba: http://www.bolha.com/ostala-plovila/kat ... 1276677344

Vse ostale vana be katamaran je pofl, sorry izrazu!

Dimen, obstajajo prav zanimive variante z dvema povezanima kajakoma, in če gre za morske kajake (z neprodušnimi prostori za prtljago), so take 'igračke' primerne za potepanja ob obali, za kakršna je dirkalnik za blizu-obalne vragolije, na katerega kaže tvoj prispevek, čisto neprimeren.

Torej, nekaj, kar se tebi zdi najboljše, ni nujno najboljše za vse okoliščine.
In če mrcina 22 slučajno na morje že vozi bivalno prikolico, še ena za katamaran najbrž odpade...

In za igranje, kot sem ga orisal zgoraj, je tvoja izbira po mojem precej manj primerna...
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Jan 31, 2012 20:21, skupaj popravljeno 2 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
mrcina22
Praporščak
Kraj: Trebnje

OdgovorNapisal/-a mrcina22 » Sr Feb 01, 2012 12:04

Ker o omenjenem nisem vedel čisto nič sem vprašal, poguglal, poyotubal,..

Sedaj vem veliko več, predvsem iz vaših odgovorov HVALA!

Hčerka jih bo imela 4 to poletje, zato se moji čisto nič ne dopade karamaran.

S sedeži, kot so na sliki je mogoče že bolj podobna udobnosti gumenjaka, se pa spet povečajo €.

''Jest'' prosil bi te, da mi pošlješ kontaktne podatke na zasebno, če ne za drugega mi še kaj poveš o katamaranu in koliko me zadeva stane v željeni konfiguraciji.

Še enkra hvala fantje!
jest
Viceadmiral
Kraj: Litija - Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a jest » Sr Feb 01, 2012 16:15

Ni šans,da se skregamo :D :D :D
Mislim,da bo najbolje če gremo enkrat skupaj mal pojadrat s katamaranom.Tako bo čas za debato in še praktično vse prizkusimo 8)
Pa tud žejni ne bomo!? :oops: :D
Pozdrav iz Srca Slovenije!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Feb 01, 2012 19:02

Velja, z veseljem poskusimo.

Imel sem se priliko poditi z malo predelanim (dodan flok) HobyCatom v zelo močnem vetru po Bohinjskem jezeru, tako da se s katamaranom že malo znajdem (bolje kot pred štirimi ali petimi leti z mini-12, ki sem jo takrat videl prvič - pa se je potem izkazalo, da znam na njej učiti v vseh jezikih, v katerih so ljudje tisto leto izrazili zanimanje) 8)

To je še bolje - mrcina22 bo namreč tako lahko neposredno poskusil, kako reč ustreza in kako varna je, zgodbico in slike pa lahko 'pripopamo' tudi tukaj kje, kjer bo admin dovolil.

mrcina22, 4 letni otroci imajo lahko že veliko sposobnosti, ki jim jih mnogi starši ne pripisujejo. Ni pa nujno - otroci so različni - in žene seveda tudi.

Počakamo, da se vode malo ogrejejo, potem se pa vidimo, upam.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
hrenovka

OdgovorNapisal/-a hrenovka » Po Jun 18, 2012 12:33

Živijo, ne bom odpiral nove teme če že ta obstaja, me pa zanima če je za upravljanje takega katamarana potreben izpit za voditelja čolna in če je treba katamaran tudi registrirat?

Sam sem prejšnji vikend sestavil katamaran iz dveh kajakov in ga preizkusil na morju, nikjer pa nisem uspel najt odgovor na zgornje vprašanje.
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » Po Jun 18, 2012 14:09

Izpit in registracija ni pomembna. Moj katamarin je bil poliester, dolg šest metrov pa tudi plovnega dovoljenja nisem potreboval na hrvaškem. Na kapetaniji so ga tretiral kot srf :shock: :shock:

To je bilo leta 2005, mogoče se je kaj spremenilo vmes.
hrenovka

OdgovorNapisal/-a hrenovka » Po Jun 18, 2012 14:12

Aha, kul. Upam da res niso česa preveč spreminjali. Veš mogoče tudi kako je na Hrvaškem s tem?
sly
Kapitan
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a sly » Po Jun 18, 2012 21:27

Tudi sam se spogledujem z enim športnim 20 čeveljskim katamaranom in tudi jaz se sprašujem, ali je to čudo potrebno registrirati??

Po nekih predpisih, ki jih poznam, je to zagotovo potrebno, a nisem še videl takšne zadeve z registracijo, prav tako pa ne vem, kam bi recimo spravil vso potrebno obvezno opremo :?

Lahko kdo poda konkreten podatek, kje lahko o tem več izvem?

Lp
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Jun 18, 2012 22:53

Vsak, ki se odpravlja jadrati s katamaranom si mora znati odgovoriti na dve vprašanji:
- ali je katamaran v primeru prevračanja možno obrniti nazaj (razne samogradnje, ki nimajo zatesnjenih jamborov, ki so težki ko krave in imajo skladiščne prostore v trupcih, ne boste spravili več nazaj)
- ali sem vešč obračanja v vodi prevrnjenega katamarana.
Če je odgovor na katerokoli vprašanje NE, potem jadrajte raje nedaleč stran od obale in ne v močnem vetru. Prevračanje malih športnih katamaranov je namreč nekaj običajnega.

Dimen napisal/-a:Če že katamaran potem minumum takale izvedba: http://www.bolha.com/ostala-plovila/kat ... 1276677344

Vse ostale vana be katamaran je pofl, sorry izrazu!

Si ta katamaran kdaj obračal? Bi skoraj stavil da ne, ker je pretežek in nima vodotesnih trupcev (skladiščni prostori) ter jambora.
tedi
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a tedi » To Jun 19, 2012 17:17

Grega295 - točno tako
katamarani na jadra so hitra plovila, veliko površine v jadrih in majhna teža,
zelo neprimerni za neizkušene in mlade družine,
katamarani niso narejeni za prijetno sedenje kot na jadrnici ali v čolnu ampak predvsem za hitro jadranje
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Po Avg 20, 2012 16:29

tedi napisal/-a:Grega295 - točno tako
katamarani na jadra so hitra plovila, veliko površine v jadrih in majhna teža,
zelo neprimerni za neizkušene in mlade družine,
katamarani niso narejeni za prijetno sedenje kot na jadrnici ali v čolnu ampak predvsem za hitro jadranje

Na splošno je to res, so pa tudi izjeme, kot je naprimer moj katamaran (Hobie Wave). Kupil sem ga prav v družinske namene. Relativno majhno jadro omogoča višjo stabilnost, plovec na vrhu jamborja pa v primeru prevrnitve prepreči potopitev jamborja (turtling). Čolni so iz polietilena, kar pomeni robustnost v primeru trka ob čeri, polnjen s stiroporom, tako da je praktično nepotopljiv. Nima prečke (booma), kar pomeni večjo sproščenost z otroki na krovu, tudi trampolin je dovolj prostoren za celo družino in še kakega prijatelja. Čoln ni narejen za neke strašne hitrosti, ker so pri tem modelu dali prednost nosilnosti in večji varnosti. Ampak vseeno - če plujem z njim sam ali v dvoje, je plovba kar hitra. Z njim se odpravljam tudi na dvodnevna potepanja po kvarnerskih otokih. Če pa zares zapiha, gre lahko tudi tako:
http://www.youtube.com/watch?v=VbrZIqOy ... _embedded#!
Nazadnje spremenil Splav, dne Pe Jan 04, 2013 15:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Mirno morje in široko obzorje.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » To Avg 21, 2012 12:03

Dimen napisal/-a:Izpit in registracija ni pomembna. Moj katamarin je bil poliester, dolg šest metrov pa tudi plovnega dovoljenja nisem potreboval na hrvaškem. Na kapetaniji so ga tretiral kot srf :shock: :shock:

To je bilo leta 2005, mogoče se je kaj spremenilo vmes.

Ko sem to isto vprašanje postavil leta 2008 na Pomorsko upravo v Koper, je bil odgovor drugačen. Tudi katamaran je potrbno registrirati. In tako sem eden redkih, ki imam tako plovilo registrirano. Lani sem videl še enega registriranega na Blejskem jezeru. Mi je prav odleglo, da sva vsaj dva.
Mirno morje in široko obzorje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta