Podaljšanje sidrne verige - inox Vs cinkana
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
pešekan napisal/-a:Na googlu je vse možno, zanima me od morjeplovcev, če je mel kdo problem
Itak da ne.
Če bi bla tako nevarna, švabi ne bi 3xno ceno zanjo dajali
Sem jo imel pred leti na Bay2855. Enkratno, kot si napisal. Vedno se je lepo razsula po prostoru in ni delala piramide. Sedaj jo nimam iz samo enega razloga. Tolk ne dam zanjo
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
inox ali ne, niste pa se odgovorili kako naj podaljsa verigo.
Tak člen sem nekoc že imel, pa nisem bil nikoli miren če sem moral spustiti
toliko verige, da je bil v vodi. Poznamo tisto o verigi, ki je tako mocna kot njen najslabši člen. In tale sigurno ni enakovreden ostalim.
Če bi ga danes spet uporabil, bi ga dal dodatno zavariti!To je tudi nasvet, ki sem ga sam dobil.
Ko smo že pri podaljsanju verige-na barki imam 50 m(8mm), rad bi dodal 15-20m, vendar ne verige, ampak vrvi. Zakaj vrv? Teža, elastičnost...
V bistvu redko prideš v situacijo, da uporabis vse te metre. Pa se mi zgodi npr. privez s krmo na obalo-zmanjka ti kaksen metrček, slabo vreme na sidru-prokleto,zakaj nimam daljše verige ...
Povezati vrv in verigo ni problem, vec težav vidim pri prehodu cez
sidrni vinč. To bom moral ob prvi priliki preizkusiti na barki.
Tak člen sem nekoc že imel, pa nisem bil nikoli miren če sem moral spustiti
toliko verige, da je bil v vodi. Poznamo tisto o verigi, ki je tako mocna kot njen najslabši člen. In tale sigurno ni enakovreden ostalim.
Če bi ga danes spet uporabil, bi ga dal dodatno zavariti!To je tudi nasvet, ki sem ga sam dobil.
Ko smo že pri podaljsanju verige-na barki imam 50 m(8mm), rad bi dodal 15-20m, vendar ne verige, ampak vrvi. Zakaj vrv? Teža, elastičnost...
V bistvu redko prideš v situacijo, da uporabis vse te metre. Pa se mi zgodi npr. privez s krmo na obalo-zmanjka ti kaksen metrček, slabo vreme na sidru-prokleto,zakaj nimam daljše verige ...
Povezati vrv in verigo ni problem, vec težav vidim pri prehodu cez
sidrni vinč. To bom moral ob prvi priliki preizkusiti na barki.
primula
Od samega začetka imam 50m inox verige. Ko sem jo nabavljal, mi nihče ni rekel, da ni dobra, da rada poka, da ni prožna itd. Se mi pa krasno zloži v sidrnik, kot žolca je.
MicTic mi je podaril 25m pocinkane verige, ki sem jo spojil s členom, ki se ga kupi v Nautic shopih. Po pravici povem, da jo dalj od tega člena še nisem spustil v vodo. Tudi v Grčjiji ne! Razlog: ni bilo potrebe in tudi slab občutek imam zaradi spojnega člena.
Ideja Primule je na mestu - zavarit
Pred 10 leti sem plačal zanjo - 50m, 8mm celih 600,00 Eur
MicTic mi je podaril 25m pocinkane verige, ki sem jo spojil s členom, ki se ga kupi v Nautic shopih. Po pravici povem, da jo dalj od tega člena še nisem spustil v vodo. Tudi v Grčjiji ne! Razlog: ni bilo potrebe in tudi slab občutek imam zaradi spojnega člena.
Ideja Primule je na mestu - zavarit
Pred 10 leti sem plačal zanjo - 50m, 8mm celih 600,00 Eur
Priznam, nimam denarja za inox verigo.
Razlike v trdnosti varov ni bistvene, da bi to moralo koga skrbeti. Mi pocinkani se samo tolažimo, ker vemo da če je jeklena in pocinkana ne pomeni, da smo manj varni kot inoxi.
Torej! Trdota je približno enaka, cena je v korist pocinkani, izgled in funkcionalnost pri zlaganju pa v korist inoxu.
Mogoče bi kdo postregel z informacijo o življenjski dobi ene in druge, to pri navtiki šteje še najbolj. Pri življenjski dobi mislim predvsem obrabo v stiku členka s členkom.
Torej! Trdota je približno enaka, cena je v korist pocinkani, izgled in funkcionalnost pri zlaganju pa v korist inoxu.
Mogoče bi kdo postregel z informacijo o življenjski dobi ene in druge, to pri navtiki šteje še najbolj. Pri življenjski dobi mislim predvsem obrabo v stiku členka s členkom.
Tole z vrvjo ni slaba stvar, ker kot ste že omenili, potrebuješ zadevo malokrat več kot 50m.
Pri meni niti nebi bila grozna težava pri prehodu ker je vitel horizontalen in ima na drugi strani vitel za vrv, problem je edino da takrat ko zmanjka verige, moraš biti pač zraven da naviješ en obrat vrvi okoli vitla in je, prav tako pri dvigovanju.
Pri meni niti nebi bila grozna težava pri prehodu ker je vitel horizontalen in ima na drugi strani vitel za vrv, problem je edino da takrat ko zmanjka verige, moraš biti pač zraven da naviješ en obrat vrvi okoli vitla in je, prav tako pri dvigovanju.
LP, Uroš.
Vse kar je iz Inoxa je li-la!!! Zavariti spoj iz konstrukcijskega jekla ali pa zavariti spoj iz visokolegiranega avstenitnega jekla (nemagneten), kot je Inox je čisto nekaj drugega. Trdnost takega vara je lahko odlična, lahko je dobra, lahko pa tudi slaba... Vendar tega ne veš! In pri vseh kitajčkih, ki danes proizvajajo vse to, sem jaz zagotovo bolj miren z navadno pocinkano verigo. Jebi ga, profesionalna deformacija, da karkoli visokolegiranega gledam s spoštovanjem!
Verjetno ste že slišali, kako so pokali vezni členi med verigo in sidrom... Tak narejen iz "repa stahl"-a zagotovo ne bo počil. Inox pa samo "paaannnkkkk" in ga ni več... Kot bi odrezal. Ni nujno, lahko prenese več kot navadna jekla, vendar če je kakršnakoli napaka v materialu, tam ni odpuščanja, ni elastičnosti... Samo poči!
Verjetno ste že slišali, kako so pokali vezni členi med verigo in sidrom... Tak narejen iz "repa stahl"-a zagotovo ne bo počil. Inox pa samo "paaannnkkkk" in ga ni več... Kot bi odrezal. Ni nujno, lahko prenese več kot navadna jekla, vendar če je kakršnakoli napaka v materialu, tam ni odpuščanja, ni elastičnosti... Samo poči!
Razlika je predvsem v elastičnosti ,inox te lastnosti nima.
Ko je inox enkarat preobremenjen je napokan, ali že takrat poči,bo pa zanesljivo pri naslednji preobremenitvi počil.
,Pri navadni verigi se samo členki malo deformirajo.
Kakšna je pa obrenmenitev na verigo pri sidranju ,ko piha 50 pa nimam pojma.
Čisto možno je ,da veriga pri takih razmerah še ni preobremenjena in bo držala večno.
Bi bilo zanimivo vedeti kakšna je sila na verigi.
Ko je inox enkarat preobremenjen je napokan, ali že takrat poči,bo pa zanesljivo pri naslednji preobremenitvi počil.
,Pri navadni verigi se samo členki malo deformirajo.
Kakšna je pa obrenmenitev na verigo pri sidranju ,ko piha 50 pa nimam pojma.
Čisto možno je ,da veriga pri takih razmerah še ni preobremenjena in bo držala večno.
Bi bilo zanimivo vedeti kakšna je sila na verigi.
- Bojan 1962
- Kapitan
- Kraj: Stična
Tudi jaz nimam denarja za inox verigo, a če bi verjel da je boljša od pocinkane bi jo kupil. Od verige pričakujem da bo držala ko sem na sidru, ne da se samo lepo zlaga. Saj tudi ni tak problem parkrat kup podret, običajno je to precej lažje kot sidro na roke ven vlečt.
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
Prednosti SS verige :
- lepša na pogled
- manj se prime nanjo
- lepše se zlaga
- ste večji frajar,ker imate dražjo verigo ( zraven obvezno paše tudi SS sidro
)
Prednosti pocinkane verige :
- je cenejša
- je bolj elastična in naj bi prenesla večje napetosti
- lažje se jo "pocahna" za globino, torej pobarva na določenih nestih...
- z njo delujete bolj izkušen morjeplovec, ki veste zakaj ima tako verigo
Ne vem, od kdaj kr en imaš sicer "Hanse" za zgled, je pa res, da še nisem slišal, da bi komu SS ketno odtrgalo...
- lepša na pogled
- manj se prime nanjo
- lepše se zlaga
- ste večji frajar,ker imate dražjo verigo ( zraven obvezno paše tudi SS sidro
Prednosti pocinkane verige :
- je cenejša
- je bolj elastična in naj bi prenesla večje napetosti
- lažje se jo "pocahna" za globino, torej pobarva na določenih nestih...
- z njo delujete bolj izkušen morjeplovec, ki veste zakaj ima tako verigo
Ne vem, od kdaj kr en imaš sicer "Hanse" za zgled, je pa res, da še nisem slišal, da bi komu SS ketno odtrgalo...

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
[quote="]
Ne vem, od kdaj kr en imaš sicer "Hanse" za zgled, je pa res, da še nisem slišal, da bi komu SS ketno odtrgalo...[/quote]
Kakšen zgled neki, kaj ti je? Si pozabu tablet uzet?
Sam to sem napisal, da še nisem slišal, da bi komu počila. NT navaja, da naj bi mu. A to so predvidevanja.
Brez veze tule nabijamo. Pocinkana je zakon, jaz jo imam 70 m
Ne vem, od kdaj kr en imaš sicer "Hanse" za zgled, je pa res, da še nisem slišal, da bi komu SS ketno odtrgalo...[/quote]
Kakšen zgled neki, kaj ti je? Si pozabu tablet uzet?
Sam to sem napisal, da še nisem slišal, da bi komu počila. NT navaja, da naj bi mu. A to so predvidevanja.
Brez veze tule nabijamo. Pocinkana je zakon, jaz jo imam 70 m
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta