Hitrost jadranja

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Apr 27, 2012 21:30

Marchi napisal/-a:To je 520 NM, povprečna hitrost pribl. 5,5 vozla. Huh, dober si.
Joško, na koliko obratov si pa teral?

Obrati na 2200. Jadra so bila odprta bolj zaradi stabilnosti, sem pa tja smo tudi malce pridobili na hitrosti. Vendar pa smo se pred Visom zaradi visokih valov večkrat skoraj ustavili. Občutek je bil grozen, kot da sploh ne bi imeli propelerja.
Sicer pa je na barki Autoprop. :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Sr Maj 02, 2012 15:16

Joško, 2200? Koliko Gorenjca je pa sploh še ostalo v tebi? 1800, če ti res nekaj v rit ne skače. Imamo čas, ne denarja hihihi.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Sr Maj 02, 2012 21:37

No, očitno nisi prebrala mojega prispevka, ko sem se vračal iz Grčije.
Imeli smo zelo omejen čas prihoda v Izolo, saj smo morali zelo pohiteti zaradi zelo slabe vremenske napovedi. To nam je v celoti tudi uspelo.

Sicer pa se na morju obnašam zelo po gorenjsko :lol:

Pa tvoji dosežki? Atlantik, Karibi, ali kje bližje? :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Pe Maj 04, 2012 21:07

A hihihi res nihče več ne šteka? Reakcije ene predklimakterične babe se bolj podajo meni, ne pa tako fejst fantom. :wink:
Ampak za enkrat se še ne dam. Prav ljubko se mi zdi med vami. In obljubim, da drugič preberem vse od A do Ž, preden planem na prvo žogo, samo da nekaj kokodaknem, čeprav sem pred parimi tedni z veseljem prebrala tvojo reportažo. OK? :oops:
A propos daljših potovanj z jadrnico: južna Italija 2X, Turčija 1X, Grčija 1X, letos gremo tja.
Atlantik in Karibi pa drugič.
Poletni veter
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » So Maj 05, 2012 20:37

Josko, oprosti neumnemu vprasanju, ampak kaj je pa to autoprop ?
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Ne Maj 06, 2012 20:52

Joško, ohka jaz, ti si najbrž nekje na lepšem.
Najbrž gre za vrsto sklopljivih propelerjev nove generacije, ki se nekako zložijo, ko se os ne vrti(motor je off), s tem ne povečujejo upora med jadranjem. Naša ima flex-o-fold. Idi na gugl pa vidi. Sem pa pred leti videla barko, ki je imela na račun vrtenja osi dodatno filanje akumulatorjev. Joško, razdelaj idejo in jo drago prodaj! :wink:
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Maj 07, 2012 08:30

V petek čez kvarner brez motorja 11 ur :( :(
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
clipper
Viceadmiral
Kraj: Lucija-Izola B33

OdgovorNapisal/-a clipper » Po Maj 07, 2012 09:27

evovii napisal/-a:V petek čez kvarner brez motorja 11 ur :( :(

Včeraj je pa šibalo iz Novega Grada :wink:
Semper Fidelis
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Maj 07, 2012 11:11

A ti kakšne rekorde podiraš ?
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Maj 07, 2012 11:43

clipper napisal/-a:

Oja včeraj je pa letelo. Mater sva mela kar probleme, da sva prišla v Piranski mandrač.... Ja zdaj pa šraufat...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Maj 07, 2012 14:45

Poletni veter napisal/-a:Josko, oprosti neumnemu vprasanju, ampak kaj je pa to autoprop ?
To je (zaščiteno) ime propelerja s samodejno spremenljivim korakom (povezave so pod slikami spodaj).

SlikaSlikaSlika
Slika

Videti je lep izdelek, kaže pa, da je v primerjavi z ostalimi rešitvami za jadrnice (fiksni korak, sklopljivi) dober, a razmeroma drag. Nekateri sklopljivi propelerji imajo tudi, ko so sklopljeni, še nekoliko manjši upor kot autoprop (pri vožnji na jadra), in tudi zato se tistim, ki le malo uporabljajo motor - in tudi zaradi visoke cene - ta propeler lahko ne izplača.

Videti je, da je autoprop namenjen samo jadrnicam (tudi motorsailer-jem). Autoprop naj bi sicer samodejno, zvezno, optimalno prilagajal korak propelerja hitrosti plovila in vrtljajem motorja (auto pitch). To bi moralo biti dobro pri vseh motornih plovilih, pa ni videti, da bi oni ali kdo drug kaj podobnega razvil ali tržil za gliserje in podobno, kar pomeni, da temu avtopitchu do resničnega optimuma sa vse režime plovbe in (različne vrste plovila) najbrž še precej manjka (spodaj).

V primerjavi z ostalimi sklopljivimi naj bi se še posebej lepo obnašal pri vožnji nazaj in ustavljanju v sili, in to je glede na izvedbo zelo verjetno res. Tudi sicer naj bi bile hitrosti pri istih vrtljajih motorja večje in porabe pri istih hitrostih manjše kot pri ostalih propelerjih - ampak nisem uspel najti nobenih rezultatov neodvisnih testov.

Ob različnih časih so bili z njimi tudi zapleti (vsaj v eni seriji tudi odpadanje lopatic), vendar google "autoprop problem" ne najde posebno veliko zadetkov, kar kaže, da so probleme najbrž rešili.

Magični samodejni korak
    Teoretično bi (kolikor vem) optimalni nastavljivi korak moral biti tak, da bi motor, ko žene plovilo - torej razen pri prostem teku - ne glede na hitrost plovila vedno tekel v optimalnih vrtljajih, kar je praviloma nekje tam, kjer je višek krivulje navora. Ni videti, da bi avtoprop dosegal kaj temu podobnega, kar pomeni, da reklamno 'samodejno optimalno' še ni ravno čisto optimalno.

Torej doslej nič rešitev s spremenljivim korakom za gliserje
    Ni videti, da bi ta izdelovalec sploh poskusil napraviti (ali tržiti) kaj s samodejnim nastavljanjem koraka za plovila, ki glisirajo, pa tudi pri drugih nisem naletel na nič podobnega, kar najbrž pomeni, da taka rešitev samodejno nastavljivega propelerja za večje hitrosti/obrate... ali vsaj za zdaj enostavno ne gre, ali pa ne gre za sprejemljivo ceno.

Lastne izkušnje
    Ne poznam nikogar, ki ga ima, zato ne morem reči nič o praktičnih izkušnjah z njim.

od kapitana žena napisal/-a:Sem pa pred leti videla barko, ki je imela na račun vrtenja osi dodatno filanje akumulatorjev.

Če pri jadrnici pri plovbi na veter prestaviš motor v prosti tek, propeler vrti os in če imaš na tej osi imaš vreteno, preko katerega klinasti jermen poganja alternator, je to to.

Ampak to vklopljeno pri jadranju opazno zavira jadrnico in tudi ne gre dobro s sklopljivimi propelerji, fiksni propelerji pa imajo opazen upor tudi, če je sklopka za pogon jermenice izklopljena in se os in propeler le prosto vrtita. Večina jadralcev želi, da gre barka na jadra čim hitreje in zato le redkokdo izbere tako rešitev.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Maj 07, 2012 15:43

Pišuka, sem že hotel napisati, da bo Marjan Tomki kaj povedal in evo ga kerlca :D

Je pa vrtenje osi tako majhno, da nič ne more polniti akk. No tega še niso izumili...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 07, 2012 17:28

evovii napisal/-a:
clipper napisal/-a:

Oja včeraj je pa letelo. Mater sva mela kar probleme, da sva prišla v Piranski mandrač.... Ja zdaj pa šraufat...

Kaj ti je crknilo?
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Maj 08, 2012 08:01

Problemi z motorjem http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 630#128630 . Sva bila za nazaj kar vesela, da sva imela jugo za domov. Edino pred Novimgradom sva za las ušla nevihtici v soboto zvečer (hvala Clipperju in Barbi&Capotu za pomoč pri privezu). Ko je moja vrgla štrik je pa pihnilo :) Potem je bil pa kar problem v močnem jugu v nedeljo pridit v Piran za prijavo pa brez motorja (oz z delno delujočim motorjem). Sem prej klical če lahko grem direktno na matični privez pa potem prinesem papirje z avtom pa se niso pustil prepričat. Tako da sva pač šla :lol:
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » To Maj 08, 2012 23:28

al napisal/-a:Pišuka, sem že hotel napisati, da bo Marjan Tomki kaj povedal in evo ga kerlca :D

Je pa vrtenje osi tako majhno, da nič ne more polniti akk. No tega še niso izumili...

Vseh deset prstov si bom dala z vrtnarskimi škarjami pocvikat, samo da me ne bo kdaj še zamikalo karkoli pripomnit.
Ste strokovnjaki, prepluli na tisoče milj, ezermeštri, ampak taka barka je očitno plula, upam, da še, pokazali so nama jo v pri Rimu-Fiumara Grande, kamor sva odšla pogledat nekaj bark naprodaj. Prejšnje tisočletje seveda.
Svoje čase so bili dnevi daljši, poti pravtako, hitrost pa še danes ni vsem imperativ. Zelo lepa blue water jadrnica je bila, iz časov, ko solar paneli in wind generatorji še niso bili dostopni vsakomur, morda le vojski, poraba elektrike (pravzaprav vsega) je pa tako ali tako zreducirana na minimum. Ni vse jadranje za vikend ali dopust, ko se je treba pofočkat na čim več krajih, kjer je vedno kakšen port, pek, voda, gorivo.....
Spet sem v napačni temi, morala bi biti počasnost jadranja.....
In čisto po starem rečem over and out! :cry:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti