Ker pa je govora o vikendu na vodi in prostoru, pa morda velja razmisliti o motorni barki hard top ali fly, oz najbolje o kakšnem Trawlerju ?
Lastnistvo jadrnice in fiksni (letni) stroski
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Imam 34 ft družinsko jadrnico. letos smo preživeli dobre 3 tedne in prepluli cca 500 milj (Pomer-Lastovo), najprej 5, nato štirje brez problemov. Tri spalnice, prostora (sicer ne preveč) več kot dovolj. Niti skregali se nismo.
Nekje do 37 ft je za družinsko zadevo čisto dovolj. Računaj, da ti vsak dodatni meter prinese v marini dodatnih 500E stroška.
Sedaj sva z ženo sama na barki in je barka prazna. Pri 4-5 članih pposadke moraš pač na takšni barki imeti malce več reda, pospravljati sproti vse na svoje mesto, sedaj pa, ko sva sama, enostavno preveč prostora, posledica: vse razmetano, vržeš stvari, kam ti paše, ker je prostora enostavno več, kot dovolj.
Okrog stroškov pa takole:
-vsak meter več te v marini stane cca 500E
-kar se da in kar znaš, moraš postorit sam
-material za servis motorja dobrih 100E (prej na motornjaku min 500 E)
-crkne ti tu in tam vedno nekaj, temu se ne moreš izognit
Pa še primerjava: letos z jadrnico nismo porabili niti polovico tiliko denarja za cel dopust, kot pretekla leta samo za gorivo. Z motornjakom smo bili na morju navadno kakšne 3 tedene, letos imamo že dobrih 40 dni in preplutih dobrih 600 Nm, potrošili kakih 150l nafte (smo kar nekaj motorirali), pretekla leta pa 1500-2000l bencina, prepluli pa 3Xmanj.
Mislim, da je računica jasna, treba se je še samo odločit za filozofijo
Nekje do 37 ft je za družinsko zadevo čisto dovolj. Računaj, da ti vsak dodatni meter prinese v marini dodatnih 500E stroška.
Sedaj sva z ženo sama na barki in je barka prazna. Pri 4-5 članih pposadke moraš pač na takšni barki imeti malce več reda, pospravljati sproti vse na svoje mesto, sedaj pa, ko sva sama, enostavno preveč prostora, posledica: vse razmetano, vržeš stvari, kam ti paše, ker je prostora enostavno več, kot dovolj.
Okrog stroškov pa takole:
-vsak meter več te v marini stane cca 500E
-kar se da in kar znaš, moraš postorit sam
-material za servis motorja dobrih 100E (prej na motornjaku min 500 E)
-crkne ti tu in tam vedno nekaj, temu se ne moreš izognit
Pa še primerjava: letos z jadrnico nismo porabili niti polovico tiliko denarja za cel dopust, kot pretekla leta samo za gorivo. Z motornjakom smo bili na morju navadno kakšne 3 tedene, letos imamo že dobrih 40 dni in preplutih dobrih 600 Nm, potrošili kakih 150l nafte (smo kar nekaj motorirali), pretekla leta pa 1500-2000l bencina, prepluli pa 3Xmanj.
Mislim, da je računica jasna, treba se je še samo odločit za filozofijo
al napisal/-a:No kaj je zdej @inspiron?
Si kaj natuhtal, razbil pujska, se že jadra?
Rabimo kak komentar....
Pujsek je se cel, odlocitev pa mislim da je ze padla, da smo ZA.
Kljub temu, da sem ogromno charteriral, mi je vedno vec ali manj dol viselo za potrebna vzdrzevalna letna dela oz. vse kar lastnistvo prinese s seboj. Torej sedaj se v glavnem ucim, berem (tudi ta forum), berem potopise jadranja okrog sveta (tam najbolj vidis, kaj se vse lahko zgodi ; ) ).
Sel sem gledat 6 rabljenih bark (med 37 in 44 ft), predvsem da preverim v kaksnem stanju so tam okoli letnika 2005 navzgor. Mimogrede: sem res cudak, al ne morem pricakovat, da mi za 2-3 dni 'rentajo' barko (cetudi je privat!) po charterskih cenah in ce kupim mi vzame to v ceno? Ne vem, ce bi kar kupil nekaj za 100.000+ EUR s tem da bi se z lastnikom recimo za 3 ure mal popeljal okrog in 'daj pare'.
So mi pa od vseh bark (do koder mi 'nese', seveda) Impressionke se najbolj vsec. Ce zna kdo kaj pokomentirat (kdo od lastnikov), bom zlo vesel...
Kakorkoli - nekje do konca zime bomo ze... Bark na trziscu je pa ogromno - sploh ce gledas se Italijane (ki imajo, mimogrede kar visje cene kto HR/SLo - vsaj tisto kar sem jaz gledal). Vmes grem pa se malo charterirat (vsaj se 2x letos na modelih bark, ki me zanimajo tudi za nakup), ceprav me je za mesec in pol zjebalo tole:
:/
-
al
Lepo, lepo.
Držim pesti, da čimprej zaceliš kost.
Če bi mene vprašal ali ti rentam barko (če bi jo prodajal) za par dni, bi bil moj odgovor ne. Žal.
Bi peljal naokoli kupca. Tudi za vikend. Dvignil barko... karkoli a rental, to pa ne.
Nepozanvanje kupca je ključno. No jaz sem tak ekstrem, da nobenemu ne posojam barke in če bo kdaj oglas za njo, bo pisalo: niti ure v čarterju...
Čimprej kupi in potem se oglasi v temi: popravila, gradnja, obnova
Držim pesti, da čimprej zaceliš kost.
Če bi mene vprašal ali ti rentam barko (če bi jo prodajal) za par dni, bi bil moj odgovor ne. Žal.
Bi peljal naokoli kupca. Tudi za vikend. Dvignil barko... karkoli a rental, to pa ne.
Nepozanvanje kupca je ključno. No jaz sem tak ekstrem, da nobenemu ne posojam barke in če bo kdaj oglas za njo, bo pisalo: niti ure v čarterju...
Čimprej kupi in potem se oglasi v temi: popravila, gradnja, obnova
inspiron napisal/-a:Kakorkoli - nekje do konca zime bomo ze... Bark na trziscu je pa ogromno - sploh ce gledas se Italijane (ki imajo, mimogrede kar visje cene kto HR/SLo - vsaj tisto kar sem jaz gledal). Vmes grem pa se malo charterirat (vsaj se 2x letos na modelih bark, ki me zanimajo tudi za nakup)
Pravilno si se lotil zapravljanja 100 jurčkov. Počasi in na ziher. Je pa res, da če bi jaz imel 100 jurčkov, bi se stegnil za tole NOVO! lepotico. Definitivno me je prevzela njena krma ali tikova terasa boje rečeno. Sem jo videl lani na Saliju in nisem mogel verjeti, kakšno razkošje prostora so si izmislili pri Bavarii. Plovne lastnosti popolnoma zadovoljive, pri športni izvedbi pa je itak konkurenčna.
Glede najema barke pa ti lastnik barke ne more oddati, ker je to črni čarter in tudi zato, ker ima omejeno število posadke na vinjetnem seznamu. In tako bi mu ti za 3 dni jadranja zasedel recimo dve dragoceni mesti. Mogoče jeseni, ko je sezona že bolj ali manj mimo.
@al,
no pa saj tudi ce je lastnik z mano - ni panike - samo da se stvar sproba, jadra, motorira nekaj ur, sidra, spi...
Vsi, ki charteriramo naredimo pregled bark: jaz osebno se posebej temeljito. In n-krat se mi zgodi, da je v marini vse ok. Ze drugi dan pa najdes 5 stvari, ki ne stimajo. In isto zelim pri nakupu - sprobat vsaj dva, ce ne tri dni... Vsi vemo, da je tezko lovit prodajalca ko je denar ze v njegovi roki - sploh po sistemu videno/kupljeno (za skrite napake pa vsi vemo, kako gre!) si kot kupec vec ali maj oplel...
@Marchi, bil sem pri treh lastniskih: najmanj se prodaja 1 leto, najvec 2 pa pol. 2 sta v SLO (ni vinjetnih zajebancij), 1 pa res na HR. Vem, da je zoprno zardi vseh predpisov - ampak na 'lepe oci' bo tezko prodat! Sploh v teh casih...
Drugace pa: al Elan al Bavaria (tako gledam zaenkrat). In ja, te Cruiserce so lepe, se lepse so Vision: http://www.tty.si/boat.asp?id=261
(na tole se slinim ze 14 dni http://www.youtube.com/watch?v=H3X5oCVj ... re=related) - samo za novo ni dinarckov (oz. bi bli, samo potem ni za jadranje
).
Tudi Cruiser 40 nova ni 100, ampak bolj 110 - gola! Ko jo opremis vsaj za silo, si takoj na 140...
(recimo sem gledal 6 let stara zelo ohranjena Cruiser 46 z olala navigacijske in ostale opreme (bimini, gretje, ...) je pa 95.000 - brez cenkanja).
no pa saj tudi ce je lastnik z mano - ni panike - samo da se stvar sproba, jadra, motorira nekaj ur, sidra, spi...
Vsi, ki charteriramo naredimo pregled bark: jaz osebno se posebej temeljito. In n-krat se mi zgodi, da je v marini vse ok. Ze drugi dan pa najdes 5 stvari, ki ne stimajo. In isto zelim pri nakupu - sprobat vsaj dva, ce ne tri dni... Vsi vemo, da je tezko lovit prodajalca ko je denar ze v njegovi roki - sploh po sistemu videno/kupljeno (za skrite napake pa vsi vemo, kako gre!) si kot kupec vec ali maj oplel...
@Marchi, bil sem pri treh lastniskih: najmanj se prodaja 1 leto, najvec 2 pa pol. 2 sta v SLO (ni vinjetnih zajebancij), 1 pa res na HR. Vem, da je zoprno zardi vseh predpisov - ampak na 'lepe oci' bo tezko prodat! Sploh v teh casih...
Drugace pa: al Elan al Bavaria (tako gledam zaenkrat). In ja, te Cruiserce so lepe, se lepse so Vision: http://www.tty.si/boat.asp?id=261
(na tole se slinim ze 14 dni http://www.youtube.com/watch?v=H3X5oCVj ... re=related) - samo za novo ni dinarckov (oz. bi bli, samo potem ni za jadranje
Tudi Cruiser 40 nova ni 100, ampak bolj 110 - gola! Ko jo opremis vsaj za silo, si takoj na 140...
(recimo sem gledal 6 let stara zelo ohranjena Cruiser 46 z olala navigacijske in ostale opreme (bimini, gretje, ...) je pa 95.000 - brez cenkanja).
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Marchi napisal/-a:...Definitivno me je prevzela njena krma ...
Meni osebno je taka krma grozljva še posebej, ko pomislim na slabše vremenske pogoje v kakršnih dostikrat plujem, na visoke krmne valove, ko ti zaliva kokpit od zadaj in možnost, da padeš v takih pogojih in se samo odtrkljaš v morje in postaneš "rio mare".
Se mi zdi prenevarno in nikakor primerno za družino z otroci. Osebno nikoli ne bi kupil jadrnice z odprto krmo.
LP NT
-
al
Ne sej to maš prav. Moraš se peljat, jo prevohat.
Moja izkušnja je bila taka, da sem kupil popolnoma na blef. Videl sem oglas, dal aro in šel nato barko pogledat. Ja vem.. .čudak...
Ni bilo nobenih napak. Sreča.
A vseeno sem imel na strani nekaj eurov za nujna in manj nujna dela.
Te pa opravljam zdaj (fitingi, špage, gumeni ležaj na osi itd...)...
Pišuka vem, da bom mogoče sprožil plaz neodobravanja a jaz Bavarie ne bi vzel. Vsaj teh ta novih ne. Pa priznam, hudičevo zanimive rešitve ima Vision 46.
Za moj način preživljanja časa na barki bi posegel po kaki starejši Bavariji (ko so bile res kvalitetno narejene). Recimo 40 ocean...
Moja izkušnja je bila taka, da sem kupil popolnoma na blef. Videl sem oglas, dal aro in šel nato barko pogledat. Ja vem.. .čudak...
Ni bilo nobenih napak. Sreča.
A vseeno sem imel na strani nekaj eurov za nujna in manj nujna dela.
Te pa opravljam zdaj (fitingi, špage, gumeni ležaj na osi itd...)...
Pišuka vem, da bom mogoče sprožil plaz neodobravanja a jaz Bavarie ne bi vzel. Vsaj teh ta novih ne. Pa priznam, hudičevo zanimive rešitve ima Vision 46.
Za moj način preživljanja časa na barki bi posegel po kaki starejši Bavariji (ko so bile res kvalitetno narejene). Recimo 40 ocean...
al napisal/-a:Pišuka vem, da bom mogoče sprožil plaz neodobravanja a jaz Bavarie ne bi vzel. Vsaj teh ta novih ne. Pa priznam, hudičevo zanimive rešitve ima Vision 46.
Meni te sredinski kokpiti pri "manjsih" barkah (40 ocean ma na sredi, ane?) nic kaj ne 'potegnejo' - se mi zdi da je sam nerodno pa cist nic drugega.
Za sredinski kokpit mora bot barka vecja, kaksen Amel 55 (ane Al?) al pa HR 53... (Sanja svinja kukuruz).
(Glede HR 53: sem bil in se vozil z Lupinco od g. ZZ - je bila vrsto let parkirana v Izoli - za moje pojme THE BARKA. Ceprav se HR drzi nek (ne)upravice sloves 'barka za stare fotre' pa je spet precej odvisno, kaksno si das izdelat - ta od ZZ ja je bila res super tudi notranje razporejena).
-
al
Res je, da je malo majhen a na 40 ocean še nekako izgleda...
Amel ja...
O HR sem pa tud napisal kaj si mislim...
Dejansko sploh ni tako lahko kupiti barko a ne? Sploh če natančno veš kaj hočeš...
Uživi v šopingu! Sem kar mal fovš. Ja, ja... saj jo imam ampak ta "kick" ko uresničuješ sanje. Za popizdit. Nisem še jedel takih gob, ki bi imele enak učinek
Amel ja...
O HR sem pa tud napisal kaj si mislim...
Dejansko sploh ni tako lahko kupiti barko a ne? Sploh če natančno veš kaj hočeš...
Uživi v šopingu! Sem kar mal fovš. Ja, ja... saj jo imam ampak ta "kick" ko uresničuješ sanje. Za popizdit. Nisem še jedel takih gob, ki bi imele enak učinek
Vihar napisal/-a:Marchi, tvoja lepotica je cca 130 jurčkov plus DDV. Sem ravno včeraj govoril s srečnim novim lastnikom. S prevozom in opremo ga je prišla 132.000, brez davka.
Mah itak, da imam zmeraj previsoke želje. Kot vsi, ki zgoraj pišete o HR in Amel...
@NT
Odprto krmo ima športna različica, navadna izvedba pa ima krmo, ki se odpre, po potrebi in takrat se odpre velika "terasa" za družinsko rajanje, kopanje, ribičijo... Meni všeč. Za oceansko plovbo pa mogoče ne najbolj primerno, ker ti lahko težko morje odtrga vse skupaj, čemprav dvomim, da je kar tako narejeno.
@inspirion
Barka ni nova in pomembno je, da so glavne stvari ok, manjše šlamparije boš pa z veseljem spedenal, po svoji meri. V čarterju si odkrival napake, ki so bile v večini primerov, lepotne napake (štoper, bokobran, pant, zapacana svečka, zamašen wc...) To so malenkosti in to te sleduje kot lastnika barke. "Stari" je bil očitno precej pedanten, tako da se v vsako zvito vilico pa res ni treba utaknit. Če bo pa rob jadra kje natrgan, ga boš pa odnesel na popravilo za nekaj 10€.
Preberi prispevek od Novinca, ko je kupil B36 in kako jo je spedenal in komplento prenovil. Kakšno stvar celo po nepotrebnem ampak si jo je pač porihtal po svoji meri. Invsetiral je pa nekaj tisočakov.
EDIT: Očitno sem nekaj pobrkljal. Tam nekdo kupuje staro Bavario, pa sem zgleda bolj njemu odgovarjal. Kakorkoli, to je to. Naj se jadra!
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Marchi napisal/-a:@NT
Odprto krmo ima športna različica, navadna izvedba pa ima krmo, ki se odpre, po potrebi in takrat se odpre velika "terasa" za družinsko rajanje, kopanje, ribičijo... Meni všeč. Za oceansko plovbo pa mogoče ne najbolj primerno, ker ti lahko težko morje odtrga vse skupaj, čemprav dvomim, da je kar tako narejeno.
Takole je s krmo pri cruiserju B40; verjetno jo odpira in zapira hidravlika (povezava je pod sliko, če hoče kdo iskati).
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost