Krotilci jader
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
-
al
bladzo napisal/-a:A mi lahko kdo razloži zakaj za vraga nimate dvigov jader na knofe...
A to tok stane, crkuje, ...
Ker smo mladi, močni, pa ker tolk fajn zgleda, ko vinč vrtiš...
Resnica je pa v tem, da večina jadralcev sidra pred gostilnami in niti se ne dviguje jadra tako pogosto... Na Jadranu pa veš kako piha: nikol prav..
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
@bladzo
@al - na Jadranu nikoli ne piha prav
- Zakaj ne na 'knofe'? Bilo bi mi dolgčas... in namesto da migam na krovu, bi moral plačevati fittnes.
@al - na Jadranu nikoli ne piha prav
- Ne vem... pravzaprav skoraj vedno vsaj diha, če že ne piha, le da je ta dih včasih prešibek, da bi bil sposoben zaznati, od kod in kam. Ker več ko z drugim plovem z jadrnicami, ki sploh nimajo motorja, in ker poznam kakega Črnogorca, se mi jadrnice včasih tudi ne da veslati. In kot sem že zapisal, da bi ne bilo vsaj toliko diha, da jadrnica steče toliko, da krmilo prime, je res redko.
Poleg tega Aladin ne pokaže le, kje bo (pre) močno pihalo, ampak tudi, kje piha bolj ali predvidoma bo pihalo.
Zgodilo se nam je, da smo jadrali skupaj in se šli tekmo - dve enaki in podobno opremljeni lastniški bavarii 37. Izplutje iz Malega Lošinja čez Kvarner proti Verudi - in bonaca.
Aladin je pokazal, da je burja pihala ob Istri en 'curek' in drugi od Senja, in v sredi je nastal vrtinec tako, da je bil nad Malim Lošinjem zastoj, torej lokalno praktično popolno brezvetrje.
Kratek dogovor in pogled obeh skiperjev na Aladina - takrat je bilo karto še treba stiskati v internet 'kafe-ju', ker ni bilo dovolj dobre pokritosti s signalom - in smo izpluli na motor nekje do Srakan, kjer je začelo vleči in je bil pač 'leteči štart' tam.
Brez tega bi najbrž pol dneva ali več čisto brez potrebe čakali na veter.
Toliko - za Tex-a - iz 'wikipedije'
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
@H2O
Kot kdorkoli drug so tudi jadralci različni. In - seveda - jadrnice tudi.
Kaj menim jaz - če to koga zanima
V močnem vetru
Pri malih jadrnicah
Kot kdorkoli drug so tudi jadralci različni. In - seveda - jadrnice tudi.
- So taki, ki najrajši motorja sploh ne bi imeli in ga prižgejo le za izplutje in vplutje v pristanišče - pa še takrat včasih le, če jih gleda kdo, ki bi jih sicer zaradi prekrška kaznoval. In mogoče so tudi taki, ki le včasih prezračijo jadra ali pa še to ne. Vmes je pa vse živo, in če to daš vse v en žep, pač ne poznaš zadeve...
Kaj menim jaz - če to koga zanima
- Zdi se mi smotrno jadrati, kadar je le dovolj vetra, da približno o pravem času prispeš, kamor si se namenil. Če se ti zares nikamor ne mudi in je na barki družba, ki se ji recimo da v (skoraj) brezvetrju nakladati o čem zanimivem, je dovolj že toliko hitrosti, da krmilo prime in da na krovu ni prevroče.
Če pa je časa manj ali se vreme spreminja tako, da se je od kod treba hitro pospraviti, ali pa kak drug podoben položaj, pa poje motor sam ali - če je smer vetra primerna, lahko tudi skupaj z jadri.
Med jadralci jih je na forumu - kolikor pomnim, gotovo med tistimi, s katerimi sem se srečal - veliko, najbrž kar večina takih, ki ravnajo podobno, kot sem opisal, razen da jih je mogoče več v šibkem vetru nepotrpežljivih in prej kot bi včasih jaz poženejo motor. Nekje - oziroma najbrže že večkrat - sem zapisal, da je nekdo rekel, da če živce že imam, jih verjetno ne nosim s sabo.
Slišal pa sem tudi za take, ki se jim ne da, pa za take, ki morda bolj 'vozijo barko' kot jadrajo z njo (niso trezni, ko plovejo) - ampak takih ne zanimam in tudi oni ne preveč mene. In izven poletne sezone, ko se zna zgoditi, da bom na morju, so najbrž manj pogosti.
V močnem vetru
- Ko veter močno potegne, je praviloma na razpolago veliko več moči pri pogonu na jadra, kot na motor, in je v tem primeru v mojih očeh motor pomožno pogonsko sredstvo. V takih okoliščinah torej na - pravočasno skrajšana ali zamenjana za manjša in močnejša - jadra, če le stanje morja, smer vetra in plovna pot to omogočajo (recimo ozek preliv naravnost v veter ne, pa kratki in zelo visoki valovi bi morali biti tudi problem in po takih tudi še nisem jadral...). Če stanje morja, smer vetra in poti to zahtevajo (zgodbe, kdaj), potem na motor ali na motor in jadra.
In seveda, če stanje vetra ali morja to zahteva, ne izploveš. Pa če naletiš na vreme, ki bi te ujelo v kaki luki za nekaj dni, pa imaš še čas za premik (recimo jugo v Kirijalu na Premudi, kjer ne bi bilo ugodno ne spati ne izpluti) recimo pravočasno pobegneš, recimo na Ist, pa čeprav po celodnevnem jadranju že v večerni mrak in na motor
Pri malih jadrnicah
- Na mnogih jadra sploh nimajo krajšav, čeprav pri nekaterih lahko pred izplutjem izbereš ustrezen komplet jader, podobno kot za jadralno desko. Mnoge nimajo prostora, kjer bi lahko hranil močnejši komplet jader z manjšo površino in kamor bi lahko po namestitvi vihrnega kompleta shranil standardna jadra - in če ti veter ali voda izvlečeta jadro, ki ga skušaš pospraviti, zna biti sitno. Na mnogih takih se jader tudi ne da menjati, ali pa vsaj ne zlahka in med pi****ijo.
Doslej s takimi (Sea Devill recimo tudi v jesenski burji pred Malinsko pa poleti po Velebitskem kanalu med Golim, Grgurjem in Loparjem na Rabu; Zeta - kopija laserja - na dovolj močnem in zelo spremenljivem vetru na Gradiškem jezeru, da sem se aprila nekajkrat brez neoprena skopal; optimist v ne prehudem; pa en Hobbie katamaran po zelo močnem vetru na Bohinjskem jezeru; pa nekaj FJ-jev po različnem vremenu pa gotovo še kaj, ampak v ne spomina vredno hudem) še nisem bil na vetru, ki bi bil toliko premočan, da bi bilo neobvladljivo. Ne da se s katerim nisem tudi prevračal, ampak doslej se je vedno, tudi če so bilo pri tem nekaj težav, dalo barko postaviti nazaj - in z njo tudi pripluti nazaj, ko sem to želel. In za take je prevračanje in postavljanje nazaj pač eden od običajnih manevrov, podobno kot je bil običajen manever, da se spet postaviš ja jadralno desko.
Mini-12 je posebnost med malimi, saj se glavno jadro lahko krajša (odličen starejši kroj ima celo dve krajšavi) in enoseda balastna jadrnica z okrog 100 kg balasta more kontrolirano peljati tudi v razmeroma zelo močnem vetru. Ker doslej nimam primernega vetromera, lahko hitrosti vetra le ocenjujem, ocenjenih pa tukaj za zdaj ne bom pisal. Da se tudi 'zabluziti', tako da kdo strga to ali ono jadro, ali da ti zalije barko (in če vzgonska telesa niso brezhibna, se tedaj potopi, in pred leti je bilo nekaj takih dogodkov), ampak 'zabluziš' lahko s čimerkoli. In na teh je cena posledic takega 'zabluzenja' praviloma bistveno manjša, kot na veliki barki.
Correct me if I am wrong, please.
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
H2O napisal/-a:Zadnjič mi je Morjeplovec - jadralec zaupal, da v celi sezoni jadra manj kot 30%, ostalo pluje pa na motor... in podobno baje počne večina jadralcev.
Večina verjetno res - še zdaleč pa ne vsi. Imaš jadralce in "jadralce".
Npr: Kadar grem jadrat, jadram. To pomeni nič motorja - razen če je res treba 5-10 min za pristajanje.
Kadar na dopustu obljubim otroku kopanje v lepem peščenem zalivu... se poskusim tega držat in grem tudi kaj na motor...
-
Rok-11
- Admiral
bladzo napisal/-a:A mi lahko kdo razloži zakaj za vraga nimate dvigov jader na knofe...
A to tok stane, crkuje, ...
Pri nas - zato ker ni zanesljivo, pa tudi za pogon rabi veeeelikooo toka in bi moral (pre)pogosto delovati motor.
Predvsem pa si ne predstavljam delovanja te avtomatizacije, kje kjer ni mogoče kupit npr. novih akumulatorjev, servisirat motorja ali generatorja, priklopit polnilca, itd.
-
Rok-11
- Admiral
Re: Krotilci jader
Glede osnovnega vprašanja / komentarja...
Kadar se znajdem v čem podobnem je predvsem odvisno od tega kako blizu je moj cilj. Če ni takoj za vogalom imam že kar standardni postopek...
Najprej uredim barko za take razmere - potem pa sva s krmilom najboljša prijatelja, dokler ne pridem kamor je treba.
Ni zabavno, je pa adrenalinsko. Včasih (s primerno posadko) celo paše, večinoma pa gledam na to kot nujni del jadranja, ki ga je treba preživeti.
Tudi če sem sam imam rolanje genove opravljeno bistveno hitreje, kot tile na posnetku. Jo pa potem zelo redko razvijem nazaj za jadranje, ker mi jo je žal. Vedno me je strah trganja in gubanja, ker je bolj lahek material.
Če je le dovolj razdalje še pred mano in dovolj prostora, raje povečam kot proti (od) vetra na samo krajšano jadro in v miru pripravim in dvignem težji flok na drugo sprednjo pripono.
Še največ časa mi vzame prevezava škotin in vezanje roll genove.
Vendar - ko je to opravljeno, se pa DA JADRAT. S trdim, težjim materialom jader, ni strahu pred poškodbo in gre res mnogo bolje. Gledam samo, da ni pretiranega nagiba, ker to preveč povečuje zanos.
In pa ko je vetra toliko, da začne hudo ustavljati barko zaradi zračnega upora (najbrž je to?), neham riniti v veter in raje iščem zavetje - oz. bežim z vetrom oz. z vetrom v bok ali polkrmo.
Je pa res, da v takem zelo težko izpustiš krmilo iz rok... in zato pride do smešnih situacij, ko bi dal kraljestvo za flašo vode ali pa za wc...
Marchi napisal/-a:Tako to zgleda pri "samo" 30 vozilih s sunki do 45 in neizkušeno posadko. Veliko besed, nič akcije, barka pa skoraj stoji na mestu. V vsakem primeru, tale jakost meni ni več zabavna.
http://youtu.be/4ySCwgLa4p8
Kadar se znajdem v čem podobnem je predvsem odvisno od tega kako blizu je moj cilj. Če ni takoj za vogalom imam že kar standardni postopek...
Najprej uredim barko za take razmere - potem pa sva s krmilom najboljša prijatelja, dokler ne pridem kamor je treba.
Ni zabavno, je pa adrenalinsko. Včasih (s primerno posadko) celo paše, večinoma pa gledam na to kot nujni del jadranja, ki ga je treba preživeti.
Tudi če sem sam imam rolanje genove opravljeno bistveno hitreje, kot tile na posnetku. Jo pa potem zelo redko razvijem nazaj za jadranje, ker mi jo je žal. Vedno me je strah trganja in gubanja, ker je bolj lahek material.
Če je le dovolj razdalje še pred mano in dovolj prostora, raje povečam kot proti (od) vetra na samo krajšano jadro in v miru pripravim in dvignem težji flok na drugo sprednjo pripono.
Še največ časa mi vzame prevezava škotin in vezanje roll genove.
Vendar - ko je to opravljeno, se pa DA JADRAT. S trdim, težjim materialom jader, ni strahu pred poškodbo in gre res mnogo bolje. Gledam samo, da ni pretiranega nagiba, ker to preveč povečuje zanos.
In pa ko je vetra toliko, da začne hudo ustavljati barko zaradi zračnega upora (najbrž je to?), neham riniti v veter in raje iščem zavetje - oz. bežim z vetrom oz. z vetrom v bok ali polkrmo.
Je pa res, da v takem zelo težko izpustiš krmilo iz rok... in zato pride do smešnih situacij, ko bi dal kraljestvo za flašo vode ali pa za wc...
Re: Krotilci jader
Rok-11 napisal/-a:in zato pride do smešnih situacij, ko bi dal kraljestvo za flašo vode ali pa za wc...
O šit
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti