Tečaj jadranja

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kekeck
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kekeck » Po Apr 25, 2016 20:32

H2O napisal/-a:
sailord napisal/-a:Jojo-ti so malo vadili mornarske veščine. :-)

Na kurac mi grejo, ker 20 krat zaporedoma vadijo vplutje in izplutje s priveza in s svojim motoviljenjem po marini motijo ostale uporabnike marine :evil:

Pa to počnejo na črno, ker marina Portorož ne dovoli učenja v marini.

Zraven pa še kakšen muring odtrgajo in takrat tečajniki mirno pijejo pivo medtem ko skiper tavha pod barko :?:
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Apr 25, 2016 21:07

EDO napisal/-a:Ha, Ha! Enkrat leti sem te poslušal kako si jih nadiral :D

To je bila kaplja čez rob. Že večkrat nisem mogel do priveza, ker se cele dneve motajo ob pomolu gor in dol, takrat ko sem že spet čakal, da se speljejo, se je pa tip še začel dret name kam rinem, pa sem mu povedal tri sladke riječi :twisted:
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Po Apr 25, 2016 21:29

H2O napisal/-a:
sailord napisal/-a:JOJO sailing je najboljša ta hip v Portorožu, nemška šola jadranja. https://www.jojo-wassersport.de/ :D

Non stop se motovilijo po marini Portorož in delajo gužvo, namesto da bi se na morju učili jadrat :roll:

Se strinjam, se strinjam.
Amapk ti rečem, da je največja "čista jeba-mi2" pristajanje. Izplavljanje manj, pristajanje s kakšno neubogljivo pra.ic. pa zna biti kar sitna reč v neprijazni smeri vetra.
Plovba po odprtem je čista milina.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Apr 25, 2016 21:32

od kapitana zena napisal/-a:pristajanje s kakšno neubogljivo pra.ic. pa zna biti kar sitna reč v neprijazni smeri vetra.

A govoriš o barki, ali o mornarki? 8)
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Po Apr 25, 2016 21:36

ojej, ojej o debeloboki pra.i.i. barki je beseda
:)
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Po Apr 25, 2016 21:41

H2O napisal/-a:
od kapitana zena napisal/-a:pristajanje s kakšno neubogljivo pra.ic. pa zna biti kar sitna reč v neprijazni smeri vetra.

A govoriš o barki, ali o mornarki? 8)

Hm.... jaz sem od kapitana žena, jaz sem admiral!!!!
Vprašaj ga!
In for yours ears only I'm a woman ( Amanda Lear)
sailord
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sailord » To Apr 26, 2016 09:33

Rešitev je v tem, da jim Marina odda priveze ki so viška zaradi njihove cenovne politike, in tam v enem kotu vadijo pristajanje. :-)

Si ne predstavljam dobrega tečaja voditelja čolna, pa da te ne naučijo pristajat, ipd... Če tega ne zvadiš pod nadzorom, potem vadiš sam v isti marini ob istih stalnih barkah in če imaš/imajo srečo nobenega ne razbiješ ;-)

Takšnim izvajalcem tečajev za voditelja čolna, bi morali prepovedat izobraževanje za voditelja čolna. Naj se ukvarjajo s skiperstvom, naj naložijo nekaj uživačev in jih odpeljejo na odprto, kjer bodo pijuckali in "trimali" jadra. Pa bili balast na kakšni regati. Po sedmih letih takšnega jadralnega udejstvovanja, njihovi člani niso usposobljeni sami izplut, kaj šele pristajat. Da pa bi kaj sami inventivno rešili na barki pa lahko le sanjaš. So pa jadralni klub :-)

Me prav zanima kdo od lastnikov bi zaupal svojo lastniško barko takemu tečajniku... No, saj jim tudi ta isti klub svojih bark ne zaupa ;-)
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Apr 26, 2016 10:18

Glede na to , da imam Jojote pred nosom že kar nekaj let lahko rečem, da je šola prava Bundesliga (ne glede frizur :wink: ). Drajsajo do obnemoglosti in na koncu se ljudje dejansko nekaj naučijo. Večkrat se pogovorim tudi z učitelji in lahko rečem, da so pravi profesionalci. Tudi opravljanje izpitov je daleč od formalnosti. Se dogaja, da ga tečajniki ne opravijo, čeprav se na tečaju vsi maksimalno trudijo. Ampak prizadevanje je eno znanje pa drugo, kar se pri nas velikokrat pozabi.
Edini približek je pri nas morda jadralna šola Nasa, ki jo vodi Orlov.
To pa da so v marini včasih kar malo nadležni pa drži in tukaj dam Branetu prav.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Apr 26, 2016 11:58

Vseeno pa se znanje dobi z leti, ne z dnevi ali urami tečaja. Vsak tečaj je zelo dobrodošel ampak, težava je v tem, da imaš tečaj v enih vremenskih razmerah, mogoče dveh, praksa pa te nauči pristajanja v bonaci in slabem vremenu. Ob neurju raje ostani zunaj, v zavetrju, ne sili na privez!
Predvsem pa na tečaju ne moreš zaštekat, kaj pomeni spremljanje vremenske napovedi, dokler te med pristajanjem ne spere ena huda nevihta.

Tako da faze učenja so:
1. teorija
2. izpit
3. tečaj
4. praksa, večletno piljeneje morjeplovskih veščin. Nikoli dovolj ;)

Pa v hudem vremenu, več ne gledaš na to ali boš pustil na pomolu kaj barve ali ne, ampak samo to, da pripelješ barko v pozicijo in bodo štriki pravočasno privezani.

Kaj ti pomaga, če obvladaš pristajanje v nulo, če nimaš posadke, ki bi tvojo bano privezala, pravočasno. V bonaci zna pristati vsak, s pirom v roki :wink:
Ali pa z gumico med gumice :roll: Vezanih očiju :lol:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Apr 26, 2016 12:05

In potem, ko misliš da vse znaš, te zajebe neizkušen morinero, ki da recimo jadrnico zraven večje jahte z V visokim trupom. In tvoji bokobrani se tudi ne dotaknejo tistega kar bi se morali ampak dobiš sosedovo palubo tja nekam gor, med zajle.
Tako da zahtevajte "kompatibilen" privez, če naletite na mornarja šalabajzerja.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Apr 26, 2016 12:14

Marchi napisal/-a:4. praksa, večletno piljeneje morjeplovskih veščin. Nikoli dovolj ;)

Sploh če greš na večjo barko. Lahko si prejšnjo (krajšo) barko obvladal u nulo, na večji si pa spet vajenec 8) . Italijan ki je kupil mojo barko jo je že v marini Portorož skoraj razbil, čeprav je imel prej samo meter in pol krajšo barko.
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » To Apr 26, 2016 12:33

H2O napisal/-a:
sailord napisal/-a:Jojo-ti so malo vadili mornarske veščine. :-)

Na kurac mi grejo, ker 20 krat zaporedoma vadijo vplutje in izplutje s priveza in s svojim motoviljenjem po marini motijo ostale uporabnike marine :evil:

Pa to počnejo na črno, ker marina Portorož ne dovoli učenja v marini.

Super tale informacija.

Podobna tisti, ko je nekdo pretirano dolgo uporabljal oba thrusterja pri pristajanju, in s tem motil idilo v nevemkježe zalivu/sidru/marini

Se pravi, ko bom kupil(najel) svoje prvo malo večje plovilo, potem nikakor ne smem ¨bluzit¨ in motovilit po marini, ker s tem nazorno pokažem Vsem, da nimam pojma…(postimo ob strani trening z bokobrani na odprtem. Tam nimaš kam udarit…) Trenirati na osamljenem pomolu? Od šestih dni (tedenski najem) – koliko dni naj mu namenim? Zakaj? Saj marino ravno tako plačam, kot vsi ostali. Mar moj denar smrdi?

Kaj jedo najemodajalci bark, da takoj prepoznajo krmarske izkušnje najemnika, čeprav dolgujejo dva obroka leasinga? Ali so te sploh pomembne za izposojevalca?

Če prav razumem; pristajanje naj bo moško, odločno, brez bluzenja, in tako, kot MISLIM da je prav, pa kar bo, pa bo. Seveda se je potrebno zanašati na srečo, ker izkušenj itak ni. Počasi ni opcija, ker ne morem popravljati (beri; ni thrusterjev)
Bo tako (bolj) prav?

Mimogrede vprašam, ker ne vem;

1. Kako na daleč prepoznati novopečenega lastnika plovila/najemnika, da nima pojma, krmari pa malo starejše plovilo(prva barka), brez thrusterjev, in s samo enim motorjem, recimo jadrnice. - So to nove japonke, ali recimo vetrovka Paul Shark, nesorazmerje v letih on/ona, mogoče nazaj počesana frizura, ali pa nič las-pleša, morda partijska knjižica, muzika klape, neodločnost pri manevrih, itd …? Kako izkušeni to prepoznate?

2. Ali je pri barkah isto kot pri avtih, in sicer: Če nekomu poškoduješ barko s svojim plovilom, recimo s premcem (sidro) v njegov bok; ali se potuhneš in spizdiš, ali samo daš ¨kuponček¨ in si vsega frei, ali nekaj tretjega…

Ali kdo ve?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Apr 26, 2016 12:46

kok-pit? napisal/-a:Če prav razumem; pristajanje naj bo moško, odločno, brez bluzenja, in tako, kot MISLIM da je prav, pa kar bo, pa bo. Seveda se je potrebno zanašati na srečo, ker izkušenj itak ni. Počasi ni opcija, ker ne morem popravljati (beri; ni thrusterjev)
Bo tako (bolj) prav?

Bluziš ti kok-pit :roll:

Enkratno pristajanje me sploh ne moti, tudi če ga ne obvladaš u nulo. Govorim o celodnevnem drkanju ob pomolu. Marina temu pač ni namenjena. Kdor hoče cel dan vadit pristajanje ob pomolu, naj najame prazen pomol, ne pa da ovira vse ostale v marini, ki bi radi pristali, ali izpluli.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Apr 26, 2016 12:52

En nasvet. Najameš barko kot skiper izbereš termin nekje februarja. Nabaviš 10 štek piva in 12 travaric. Prideš v marino, kolegom rečeš, da si kot skiper ocenil, da je 4 vozle vetra preveč in pol se ga napijete do daske. Po enem tednu na privezu, ker se itak noben nič ne spomni greste domov in vsi so se imeli super. Pihal je baje kot svina, nobeden ni nič razbil (razen par kozarcev in par flaš) in še dobr, da je skiper ocenil, da je zunaj preveč divje ker drugače bi se lahko potopili...

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Apr 26, 2016 12:56

kok-pit? napisal/-a:Saj marino ravno tako plačam, kot vsi ostali.

Plačaš privez, ne pa poligon za vadbo. V pogodbi piše česa ne smeš počet v marini in to kar počnejo Jojo & Co. ni dovoljeno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov