Kako zadeva poteka? Kot sem že omenil sem bil lastnik jadrnice 33 feet 16 let. Na osnovi tega se lahko sklepa, da imam nekaj izkušenj. Ker je pač bilo potrebno za naslednjo barko primakniti še kakšen €€€ sem se odločil, da za pregled poiščem uradnega cenilca.
Prihod na barko, stisk roke, nekaj uvodnih vljudnih besed in survey-er je pričel z delom. Pregled palube, pripon, vpetij, sidrnega sistema, morebitne poškodbe gel coat-a, pregled winch-ev, vpetje ograje, pregled morebitne oksidacije jambora, stanje teak-a, tračnic, štoperjev,...skratka vsega. Dogovor, da pred preizkusom na morju barko dvignemo. V času vožnje do dvigala se je survey-er spustil v podpalubje in pričel s pregledom notranjosti (vpetje pripon, kobilice, iskanje morebitnih napak na strukturi barke v kolikor bi kdaj nasedla (torej preverba laminiranih sten, ki ob takšnem dogodku ne morejo "dihati" tako kot poliester)). Ko se je pričel dvig barke sem sam stopil na kopno, survey-er pa je z lastnikom ostal na barki). Preden je bila na suhem in oprana je vseskozi potekal pregled notranjosti (beri: izvijač, odstranitev kakšnega panela, pregled najbolj skritih kotičkov barke).
Sledilo je merjenje globinske vlage (saj se površinske ni dalo, ker je bila barka pravkar oprana). Še marineroti so zmajevali z glavo češ, da se vlage ne da izmeriti. Na koncu so vsaj trije hodili z njim okoli in se čudili njegovi sofisticirani napravi in njegovim meritvam (haha - naredil jim je celo kratko predavanje okoli meritve vlage). Vizualni pregled površine podvodnega dela, iskanje morebitnih poškodb, preverba vpetja kobilice, osovine, elise, pregled vpetja in morebitne zračnosti krmilnega lista (meritev vlage v krmilenem listu - BP).
Spust v vodo. Vse okoli motorja (izmenjevalec, izpušno koleno, preverba tekočin, servisne knjižice (priznam, prejšnji lastnik je imel zadevo vzorno urejeno in zapisano), vpetje osovine, tesnilni ležaj, ventil morske vode,...), menjalnik,...
Odpluli na morje in v barki smo bili survey-er, lastnik in jaz. Skupaj nam je pokazal vse kar je odkril, kaj je potrebno urediti, zatesniti,....). Lastnik barke (Italijan, 68 let, prijazen možakar) se je kar čudil kaj vse se lahko na barki pogleda in poda oceno stanja. Še toliko lepše je bilo dejstvo, da je vse povedal v dveh jezikih. Sledilo je vijačenje snetih panelov, nameščanje podnic,... Pregled instrumentalne plošče, preizkus vseh sistemov povezanih s to ploščo.
Sledilo je preizkušanje motorja, menjalnika, vožnja z motorjem, instrumentov v kokpitu in napočil je čas za akcijo.
Dvig glavnega jadra (novo), genove in vizualni pregled jader. Po končanem pregledu jader je sledilo trimanje jader in gremo v orco (17 kn burje). Barka je letela kot sneta sekira (priznam, da sem na licu težko zadržal resen izraz).
Nazaj v marino na privez in sledil je še pregled dodatne opreme, preizkus sidrnega vitla.
Vsi skupaj (lastnik, survey-er, jaz, brooker) smo odšli v podpalubje in sledil je pregled vse dokumentacije.
Na koncu me je survey-er pozval, da greva ven v kokpit in mi je dal še enkrat generalno oceno. Torej ali je barka vredna tega denarja. Moram omeniti, da ko sva se z avtom peljala proti marini sem mu povedal, da na koncu pričakujem od njega takšno oceno. Ali lahko grem v posel, dajanje are,....ali pa me opozori na morebitne probleme (beri €€€). Kot sem že omenil je bila ocena pozitivna.
Kako bi naredili to mi morejplovci? Verjetno preveč čustev, adrenalina, marsikaj bi pozabili pogledati (na poti domov bi se zagotovo spomnili). Saj veste kako pravijo:"Don't fall in love with your boat!" Najprej nabavi in se šele nato zaljubi.
Za konec. S samin pregledom in strokovnostjo g. Egona sem bil več kot zadovoljen. Ima preko 40 let izkušenj v navtiki. Verjetno je k tako dobremu pregledu botrovalo tudi dejstvo, da je tudi sam lastnik sesterske barke, ki jo je pregledoval (zato se je verjetno tudi lastnik čudil od kod "vleče" vse tiste skrite kotičke za pregled za katere sploh ni vedel, da jih ima na barki). In če bo kdo od vas potreboval njegov kontakt ga lahko "pogugla" ali pa mu sporočim njegove kontakte preko ZS.
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...