Izbira marine za prvo barko

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Re: Izbira marine za prvo barko

OdgovorNapisal/-a polanc » So Dec 05, 2020 17:53

Hehe prijatelj..veš da ti ne zamerim,saj ti nimak kaj zamerit.Se strinjam da je boja kurba..če bi smel bi kupil 60 kilskega mantusa in imel barko na sidru tam..pa če bi bilo tud treba iste dnarje dat..bi mirneje spal.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Dec 05, 2020 18:05

Kaj pa boja in kasko zavarovanje - tako, ki krije škodo kot v primeru Nine B.? Ker v tem primeru ne gre za bojo, postavljeno na črno, je tak kasko najbrž možno dobiti?
maremare
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a maremare » Ne Dec 06, 2020 15:06

Super ste!
To so tiste informacije iz prve roke, pa od različnih uporabnikov, ki novincu, ki nima pojma, pokaže koliko poti je do nekega identičnega cilja.
Hvala za povezavo na Umagovo neurje, sem ga celega prebral in upam na najboljši razplet za Nino. Verjamem, da je boja največji riziko, ampak ko tako po kmečko razmišljam, se ta privezni riziko pač primerno manjša z naraščajočo vrednostjo privezane stvari :) Računica bi bila, ker v vsakem primeru bi barko imael kasko, pa vzameš dodaten riziko boje na znanje - seveda če je vrednost kaska še dokaj ugodna (pojma nimam, koliko bi recimo prišlo kasko za 30 let staro barko, ki je kao vredna 15000€, zato je to najbolj laično razmiljanje).
Grega295 napisal/-a:Kaj pa boja in kasko zavarovanje - tako, ki krije škodo kot v primeru Nine B.? Ker v tem primeru ne gre za bojo, postavljeno na črno, je tak kasko najbrž možno dobiti?

To bi bilo fajn vedet, verjetno pa je mogoče, ali pa tudi ne, ampak pri bajti ti komot uturijo še zavarovanje za padec objekta na njo :? ...
Bouges Nina napisal/-a:Ponavadi je razlog, zakaj je nek privez cenejši.

JA ponavadi je tak, da če poceni kupiš, dvakrat kupiš.
Everyone wants to be the captain till there is captain stuff to do
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Ne Dec 06, 2020 15:27

Malo katera zavarovalnica ti bo zavarovala kasko tako staro barko, v najboljšem primeru ti pošljejo njihovega strokovnjaka/cenilca, da si najprej ogleda in oceni plovilo, šele nato se pogovarjajo naprej (tako je pri Triglavu). Tudi izplačilo dejanske škode prek kaska pri njih ni samoumevno pri poškodbah na boji ali komunalnem privezu (droben tisk) brez odvetnika. Sam težko dosežeš ugoden izid.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Dec 06, 2020 15:29

Ni nujno, da so boje apriori slaba varianta. Če je boja v zaščitenem manjšem zalivu, mandraču, potem ni nevarnosti. Nevarnost je, če pride do boje prevelik val. Vse ostale vremenske ekstreme bo privez na boji zdržal, če je le dobro narejena in vzdrževana.

Problem za barko glede priveza so (v tem vrstnem redu):
1. Obala (npr. popuščen mooring ipd. več razlogov)
2. Sosednja barka (barke treskajo skupaj ...)
4. Boja (slabo vzdrževana, slabo privezana barka ...)
5. Sidro (neprimerna oprema, neznanje sidranja in izbire sidrišča).

Če hočeš imeti mir, išči privez v zalivu, zaščitenem pred valovi iz vseh smeri!

Večina marin je varnih. Za bojišča je pa že vprašanje. Kakšna novodobna marina bi lahko tudi bila vprašljiva.
Ko gradijo neko novo marino, se vprašaj, zakaj jo nekdo tam že prej ni zgradil. Razen, če imajo v načrtu velik valobran, ki ga prej ni bilo.

Pa še to. Zaenkrat so razmerja na bojiščih taka, da samo tebe skrbi, če se barki kaj zgodi, vsi ostali pa so veseli. V marinah je glede tega bolje. In dražje.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Dec 06, 2020 15:58

Leut napisal/-a:Malo katera zavarovalnica ti bo zavarovala kasko tako staro barko, v najboljšem primeru ti pošljejo njihovega strokovnjaka/cenilca, da si najprej ogleda in oceni plovilo, šele nato se pogovarjajo naprej (tako je pri Triglavu). Tudi izplačilo dejanske škode prek kaska pri njih ni samoumevno pri poškodbah na boji ali komunalnem privezu (droben tisk) brez odvetnika. Sam težko dosežeš ugoden izid.

Enkrat smo že imeli debato, kjer je bilo omenjeno, da nekatere zavarovalnice pri kasku ne priznajo škode, če je bila barka na boji. Sam sem imel takrat kasko pri Adriatic Slovenica in sem šel čez droben tisk in tega nisem opazil. Sem klical na tedanji IBC zavarovalno posredništvo, pa so tudi rekli, da ne poznajo primera, ko bi zavarovalnica komplicirala, če bi bila barka na boji (morda so nakladali, ne vem). Sedaj imam kasko pri Pantaenius-u, še nisem šel čez drobni tisk. Če lahko kdo najde tak člen, ga prepiše ali fotografira, se res priporočam.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Dec 06, 2020 16:01

Tukaj... imajo še veliko prostora. :D
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Ne Dec 06, 2020 16:03

Leut napisal/-a:Malo katera zavarovalnica ti bo zavarovala kasko tako staro barko, v najboljšem primeru ti pošljejo njihovega strokovnjaka/cenilca, da si najprej ogleda in oceni plovilo, šele nato se pogovarjajo naprej (tako je pri Triglavu). Tudi izplačilo dejanske škode prek kaska pri njih ni samoumevno pri poškodbah na boji ali komunalnem privezu (droben tisk) brez odvetnika. Sam težko dosežeš ugoden izid.

IZogni se slovenskim zavarovalnicam pri kasku. Ko začneš brati drobni tisk, ugotoviš, da ne dobiš ničesar. Npr. če ti popusti sidro na sidrišču pod 35 vozli vetra, ni kritja. Ko sem prvič v detajle prebral splošne pogoje AS, sem posikal drugo zavarovalnico. Imaš na forumu nekaj linkov, kam se obrnit.
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Ne Dec 06, 2020 16:03

andrejv napisal/-a:

IZogni se slovenskim zavarovalnicam pri kasku. Ko začneš brati drobni tisk, ugotoviš, da ne dobiš ničesar. Npr. če ti popusti sidro na sidrišču pod 35 vozli vetra, ni kritja. Ko sem prvič v detajle prebral splošne pogoje AS, sem poiskal drugo zavarovalnico. Imaš na forumu nekaj linkov, kam se obrnit.
Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » Ne Dec 06, 2020 17:08

Nikola T. napisal/-a:Tukaj... imajo še veliko prostora. :D

Sem si ogledal njihov cenik. :shock:

Da, tukaj ne rabiš rezervirat. Boš zmeraj dobil plac. :oops:

A.
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Ne Dec 06, 2020 17:26

Nikola T. napisal/-a:Tukaj... imajo še veliko prostora. :D

Ja, res je. Tu sprejemajo izključno barke vsaj tridest let stare in manjše od 10 metrov. :lol:
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Ne Dec 06, 2020 17:28

Grega295 napisal/-a:

Enkrat smo že imeli debato, kjer je bilo omenjeno, da nekatere zavarovalnice pri kasku ne priznajo škode, če je bila barka na boji. Sam sem imel takrat kasko pri Adriatic Slovenica in sem šel čez droben tisk in tega nisem opazil. Sem klical na tedanji IBC zavarovalno posredništvo, pa so tudi rekli, da ne poznajo primera, ko bi zavarovalnica komplicirala, če bi bila barka na boji (morda so nakladali, ne vem). Sedaj imam kasko pri Pantaenius-u, še nisem šel čez drobni tisk. Če lahko kdo najde tak člen, ga prepiše ali fotografira, se res priporočam.

Ko sem podaljševal zavarovanje pred par leti, mi je to po telefonu povedala kar njihova referentka za zavarovanje plovil, ko me je vprašala, kje je barka privezana. Pri Triglavu začnejo pri kasku komplicirati za plovila starejša od 25 let (njene dobronamerne besede).
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Dec 06, 2020 18:13

Leut napisal/-a:...Ko sem podaljševal zavarovanje pred par leti, mi je to po telefonu povedala kar njihova referentka za zavarovanje plovil, ko me je vprašala, kje je barka privezana. Pri Triglavu začnejo pri kasku komplicirati za plovila starejša od 25 let (njene dobronamerne besede).

Sedaj po popolni prenovi sem dal barko pregledat in oceniti na realno vrednost, ki je lahko celo višja od nabavne revalorizirane vrednosti! Barka postane po taki cenitvi v luči zavarovalnice dejansko nova. Amortizacijska doba po popolni prenovi in cenitvi na dejansko vrednost pa prične teči od nule.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Dec 06, 2020 19:15

To so men rekli pri zavarovanju..pol,ko mi je pa treščilo v barko in pokurlo skoraj vso elektroniko..tu spet iskrena hvala tebi NT,ki si mi pomagal in mi prišparal kar nekaj šuškov ..so gospodje povedali ZNATE GOSPODINE;VAŠI SU INSTRUMENTI VEČ ISTROŠENI..mat kurba ...pa je globinomer kazal isto globino ko pol čist nov...
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Dec 07, 2020 08:46

to je vec ali manj odvisno od tvojega agenta,ce zavarovalniski agent da neko tiho privolitev pogledajo malo proc in je ok,ce tega ni je cenilec ipd itak je tebi zavarovalnica dolzna uspostavit stanje pred dogodkom in si ponavadi sami izracunajo koliko in kaj

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost