navijalno glavno v full batten
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
EDO moram te "potolažiti" glede vrtljivih in nedostopnih delov. Ponavadi se problemi pojavljajo na čarterskih barkah, kjer so zadnji robovi in pa tudi sama jadra že zelo pretegnjena, jamborji prenapeti,...
Na naši lastniški barki z navijalnim jadrom, še vedno brez zatikanja in ostalih stvari jadro spraviš noter ali ven normalno.
Strinjam se da je zadeva, zelo komot in enostavna, vsekakor primerna za tiste ki so že malce starejši in se jim ne da več letati po barki gor in dol.
Na naši lastniški barki z navijalnim jadrom, še vedno brez zatikanja in ostalih stvari jadro spraviš noter ali ven normalno.
Strinjam se da je zadeva, zelo komot in enostavna, vsekakor primerna za tiste ki so že malce starejši in se jim ne da več letati po barki gor in dol.
LP, Uroš.
Kje je čar jadranja vpraša jadralec.?Ja hudiča v jadranju in tišini. In v tem, da daš napšo možgane. Če se ti mudi, pač ne rabiš jadrnice. Potem je bolje da kupiš gliser.
Moja filozofija pri jadranju je da nikoli nimam cilja in mi je tako vseeno kam pridem, ker mi je užitek jadrati.
..................
DA DAM SAM SEBI KONTRO!!!!
Je pa res, da ko pa kam potujem: Grčija, Italija ali še kam dalj in imam terminski plan, potem pa pač moraš uporabljati motor. Takrat zavestno priganjam dobri stari disel. Toda samo do distinacije kjer je moj imaginarni jadralni start point...
Potem pa naprej na jadra in če je to 5 nm pa 5nm.
.................
Sem pa tudi že doživel upor posadke. Potem tudi moja filozofija pade
Ženske so hudič
!!
Moja filozofija pri jadranju je da nikoli nimam cilja in mi je tako vseeno kam pridem, ker mi je užitek jadrati.
..................
DA DAM SAM SEBI KONTRO!!!!
Je pa res, da ko pa kam potujem: Grčija, Italija ali še kam dalj in imam terminski plan, potem pa pač moraš uporabljati motor. Takrat zavestno priganjam dobri stari disel. Toda samo do distinacije kjer je moj imaginarni jadralni start point...
.................
Sem pa tudi že doživel upor posadke. Potem tudi moja filozofija pade
Še moja izkušnja z navijalnimi/klasičnimi jadri. Zame gre navijalnem sistemu največja zamera ravno pri krajšanju. Takoj ko se del jadra navije v jambor je izguba oblike tolikšna, da je kolikor toliko uporaben kot jadranja v veter izgubljen. Ravno takrat ko potrebuješ učinkovito jadro in primerno hitrost (burja) te pusti na cedilu. Tudi krajšanje s sistemom ene vrvi pri klasičnem ni prav nič težje od navijanja.
Pri dviganju/spuščanju se težko strinjam da je navijalno boljše. Klasično jadro pade v lazy bag v nekaj sekundah in ga ni več. Za navijalno se porabi kar nekaj časa in, če vprašate mene, več moči da se navije. Sploh v malo močnejšem vetru. Res pa da je potrebno stopit do jambora in fiksirat dvižnico.
Po mojem je pri resnem jadranju, predvsem v močnejših vetrovih ko ne vidiš žive duše in jadrnice blestijo, razlika med klasičnim in navijalnim zares velika. Kakor je tudi ogromna razlika, če zamenjamo sprednje jadro z manjšim namesto, da navijemo veliko genovo. Na videz majhne razlike v rahlem vetru postanejo v močnem velike. Slej ko prej pa se tudi nam 'turističnim' jadralcem zgodi da se znajdemo v takšnih razmerah. Ni potrebno na Atlantik po veter 25-30
. Ko daš skupaj pluse in minuse za mene klasika prevlada, še posebej takrat ko je to najbolj pomembno.
Ima kdo navijalni sistem v bum? To bi znal bit dober kompromis.
Človek se zamisli ko mimo švigne približno enako dolga jadrnica z performance jadri v 25 vozlih vetra. Na tistih 20 miljah so bili v zavetrju vsaj uro in pol prej kot mi...
Pri dviganju/spuščanju se težko strinjam da je navijalno boljše. Klasično jadro pade v lazy bag v nekaj sekundah in ga ni več. Za navijalno se porabi kar nekaj časa in, če vprašate mene, več moči da se navije. Sploh v malo močnejšem vetru. Res pa da je potrebno stopit do jambora in fiksirat dvižnico.
Po mojem je pri resnem jadranju, predvsem v močnejših vetrovih ko ne vidiš žive duše in jadrnice blestijo, razlika med klasičnim in navijalnim zares velika. Kakor je tudi ogromna razlika, če zamenjamo sprednje jadro z manjšim namesto, da navijemo veliko genovo. Na videz majhne razlike v rahlem vetru postanejo v močnem velike. Slej ko prej pa se tudi nam 'turističnim' jadralcem zgodi da se znajdemo v takšnih razmerah. Ni potrebno na Atlantik po veter 25-30
Ima kdo navijalni sistem v bum? To bi znal bit dober kompromis.
Človek se zamisli ko mimo švigne približno enako dolga jadrnica z performance jadri v 25 vozlih vetra. Na tistih 20 miljah so bili v zavetrju vsaj uro in pol prej kot mi...
Po drugi strani pa nekateri trdimo, da se prava razlika pokaže v šibkem vetru, kjer je oblika jadra, lahek material in izkoristek najbolj pomemben. V močnem vetru lahko barke tekmujejo, katera ima bolj vzdržljivo opremo (rig) in kateri bo prej padel jambor. Barka (cruser) v močnem vetru doseže svojo teoretično max hitro oz. jo na trenutke preseže in to s klasičnim ali pa navijalnim jadrom. Ko je vetra dovolj prevlada vprašanje, koliko jadra boš uporabil, da ne polomiš jambor, ne kakšno jadro.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Pe Sep 10, 2010 16:06, skupaj popravljeno 1 krat.
Težko bi se strinjal Marchi. Ko je vetra preveč se še kako pozna oblika jadra. Jasno če je smer bolj od zadaj je vseeno, toda takoj ko se jadra bolj ostro v veter vsako pre-polno jadro ustvarja ogromno upora. Rezultat je prekomerno nagibanje in majhna hitrost. Ko je navijalno jadro delno navito v jambor je na začetku prepolno in nič ne moreš naredit za to. Smeri v veter odpadejo. Če pa skrajšaš klasično oblika ostaja bistveno boljša.
Jasno, pozna tudi v šibkem vetru.
Jasno, pozna tudi v šibkem vetru.
Tu se strinjnam s tabo Matter. Vseeno pa je razlika v hitrosti procentualno bistveno večja v šibkem vetru. Če gre navijalno 2 vozla, "profilno" pa 3 vozle, je to 50% več. Če pa gre v močnem vetru prvo 7 drugo pa 8 vozlov, ker več pač barka "ne potegne", pa je to bistveno manjša razlika. To sem imel v mislih. Lahko pa gresta obe barki 8, ker sta omejeni s svojo max hitrostjo.
Bi pa mogoče izpostavil še tale detajl, ki pa je v prid navijalnemu. Namreč navijalno je vpeto v jambor po celi dolžini brez zračnih žepov s profilom v kanal. Večina klasičnih pa je pripeta na vodila v jamboru npr. vsake pol metra, med temi vodili pa je šprajna (zrak uhaja), kar pri navijalnem ne. Pri navijalnem pa seveda uhaja pri bumu.
Detajlov je kar veliko. Fizika govori v prid klasičnemu, zagotovo. Ne bi rad da človek dobi vtis, da se z navijalnim ne da lepo, lepo jadrat in s primernim znanjem, obliko trupa, primerno kobilico, težo... izvleči iz barke kar največ.
Da se razumemo, jaz izhajam iz potovalne jadrnice, kjer je glisiranje redek pojav, teže pa so pač posledica vse krame na barki ipd.
Bi pa mogoče izpostavil še tale detajl, ki pa je v prid navijalnemu. Namreč navijalno je vpeto v jambor po celi dolžini brez zračnih žepov s profilom v kanal. Večina klasičnih pa je pripeta na vodila v jamboru npr. vsake pol metra, med temi vodili pa je šprajna (zrak uhaja), kar pri navijalnem ne. Pri navijalnem pa seveda uhaja pri bumu.
Detajlov je kar veliko. Fizika govori v prid klasičnemu, zagotovo. Ne bi rad da človek dobi vtis, da se z navijalnim ne da lepo, lepo jadrat in s primernim znanjem, obliko trupa, primerno kobilico, težo... izvleči iz barke kar največ.
Da se razumemo, jaz izhajam iz potovalne jadrnice, kjer je glisiranje redek pojav, teže pa so pač posledica vse krame na barki ipd.
Matter napisal/-a:Klasično jadro pade v lazy bag v nekaj sekundah in ga ni več.
Imam klasično jadro z lazy bag-om pa je kar nekaj dela, da ga dva (gubo za gubo) zloživa v lazy bag; en stoji pri jamboru, drugi na kabini, kadar so večji valovi zna še malo nagajat. Ena možnost je, da tega opravila še nimam dobro natreniranega, saj imam barko šele prvo sezono, ali pa da imate (Matter in EDO) malo drugačne (klasične) sisteme, kjer je zlaganje jadra hitrejše in lažje. Če obstaja kaj, kar olajša to zlaganje, se priporočam za info.
Matter napisal/-a:Tudi krajšanje s sistemom ene vrvi pri klasičnem ni prav nič težje od navijanja.
To pomeni, da ni potrebno zategniti krajšav (krajšanje s sistemom ene vrvii)?
Matter napisal/-a:Ravno takrat ko potrebuješ učinkovito jadro in primerno hitrost (burja) te pusti na cedilu.
Ker sem na barki že doživel tramontano, vem, da bi imel z mojo 2. krajšavo še vedno preveč površine. 3. krajšavo bom dal zagotovo še narediti, razmišljam pa celo o 4. - glede na pisanje Matter-a pa se sprašujem ali bi 4 krajšava še imela primerno obliko za jadranje v veter?
Se opravičujem, če sem z vprašanji malo zavil iz glavne teme.
--
Nazadnje spremenil EDO, dne Pe Dec 07, 2012 16:24, skupaj popravljeno 1 krat.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Kakšna krajšava z eno vrvjo, kaj pa je še varianta?
Vrv krajšave gre preko obračalca v koncu buma, skozi obračalec na bumu, nato skozi očko na jadru in nazaj privezano na bum, to je to.
Pri manevru popustiš dvižnico, zapneš sprednjo očko v kavelj in z vrvjo od krajšave, pritegneš po "bazi".
Prav tako je treba ostanek jadra lepo povezati, drugače je zadeva zrela da se v njo ujame veter in povzroča upor.
Vsekakor je klasično jadro veliko lepše oblike tudi pri krajšavi, kar že ves čas trdim, dočim ugodje in lahkotnost upravljanja je pa vsekakor na strani roll jadra, tu se ne strinjam da je klasika lažje obladljiva.
Kot sem že 1x napisal, klasika za dobre jadralce in tiste ki uživajo v majhnih nastavitvah in izkoriščanju barke v svojem maximumu, roll pa za tiste ki jim je jadranje pač všeč, ni pa jim važno da so pač med hitrejšimi pod jadri in dajejo prednost bolj lagodnemu upravljanju z barko.
Vsak naj izbere po svojih zmožnostih in željah!
Vrv krajšave gre preko obračalca v koncu buma, skozi obračalec na bumu, nato skozi očko na jadru in nazaj privezano na bum, to je to.
Pri manevru popustiš dvižnico, zapneš sprednjo očko v kavelj in z vrvjo od krajšave, pritegneš po "bazi".
Prav tako je treba ostanek jadra lepo povezati, drugače je zadeva zrela da se v njo ujame veter in povzroča upor.
Vsekakor je klasično jadro veliko lepše oblike tudi pri krajšavi, kar že ves čas trdim, dočim ugodje in lahkotnost upravljanja je pa vsekakor na strani roll jadra, tu se ne strinjam da je klasika lažje obladljiva.
Kot sem že 1x napisal, klasika za dobre jadralce in tiste ki uživajo v majhnih nastavitvah in izkoriščanju barke v svojem maximumu, roll pa za tiste ki jim je jadranje pač všeč, ni pa jim važno da so pač med hitrejšimi pod jadri in dajejo prednost bolj lagodnemu upravljanju z barko.
Vsak naj izbere po svojih zmožnostih in željah!
LP, Uroš.
Grega mislim da zna bit razlika kako hitro jadro pade v lazy bag v tem kako veliko-težko je. Pri elanu 45 npr. si samo pripravil dvižnico da je lepo tekla in odprl štoper. Jadro je padlo dol praktično do konca, ostal je kak meter. Podobno je na 36tki. Morajo pa sliderji lepo teč v šini. Samo še malo se potegne in po battnih in je prav lepo zloženo.
Pri meni je pri krajšanju jadro lepo v lazy bagu in ni potrebe po kakem dodatnem vezanju.
Zame tega malega lažjega upravljanja ne odtehna pozitivnih lastnosti klasike.
Pri meni je pri krajšanju jadro lepo v lazy bagu in ni potrebe po kakem dodatnem vezanju.
Zame tega malega lažjega upravljanja ne odtehna pozitivnih lastnosti klasike.
Če smo že pri finesah, tudi lazy bag ovira zračni tok ob jadru
Na regatah smo vedno na barkah z lazy bagi, le te odstranili, če pa ni šlo pa sprostili in ga povezali ob bum, tako je v tudi v močnem vetru lažje in lepše povezati "višek" jadra pri krajšanju, ker drugače ga je enostavno preveč in ni aerodinamično
Ampak kot pravim to so že finese.
Na regatah smo vedno na barkah z lazy bagi, le te odstranili, če pa ni šlo pa sprostili in ga povezali ob bum, tako je v tudi v močnem vetru lažje in lepše povezati "višek" jadra pri krajšanju, ker drugače ga je enostavno preveč in ni aerodinamično
Ampak kot pravim to so že finese.
LP, Uroš.
Če bi se še kdaj odločal za navijalno ali klasično jadro, potem bi se vsekakor za drugo. Ker pa ob nakupu novega jadra ne mislim menjati jamborja ali montirat klasični sistem na tračnice, je moja odločitev:
navijalno jadro s pokončnimi letvami
Vsekakor je do 30% slabše od klasičnega, je pa zato tudi skoraj toliko boljše od navadnega navijalnega jadra.
navijalno jadro s pokončnimi letvami
Vsekakor je do 30% slabše od klasičnega, je pa zato tudi skoraj toliko boljše od navadnega navijalnega jadra.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost