Kako jadrati???
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Nisem strokovnjak, lahko pa povem kar vem:
Pri nas na barki se dostikrat zgodi da po več dni ne vžigamo motorja zaradi elektrike. Vse drži gor solarni panel, le na porabo pazimo.
Akumulator za te namene je potrošniški (za globoko praznenje, ne štartni aku) 100 Ah in vzdržuje hladilnik, VHF, radio (brez CDja ali kasetarja) in sem ter tja kakšno luč zvečer.
Predvsem pazimo na porabo. Pogon hladilnika je bil zoptimiziran za to napetost, hladilnik se odpira z zgornje s strani in je res dobro izoliran in zaprt, luči zvecer skoraj ne uporabljamo.
Predvsem pa je bistveno kako je postavljen solarni panel. Vedeti moraš, da res dobro deluje le takrat ko je obrnjen točno proti soncu in ko ga ne "reže" oz prekriva nobena senca! Že senca žice se pozna.
Nam je prišlo v navado da vedno gledamo na to, da sonce pada na panel pod čimbolj primernim kotom in to se res močno pozna.
Pri nas na barki se dostikrat zgodi da po več dni ne vžigamo motorja zaradi elektrike. Vse drži gor solarni panel, le na porabo pazimo.
Akumulator za te namene je potrošniški (za globoko praznenje, ne štartni aku) 100 Ah in vzdržuje hladilnik, VHF, radio (brez CDja ali kasetarja) in sem ter tja kakšno luč zvečer.
Predvsem pazimo na porabo. Pogon hladilnika je bil zoptimiziran za to napetost, hladilnik se odpira z zgornje s strani in je res dobro izoliran in zaprt, luči zvecer skoraj ne uporabljamo.
Predvsem pa je bistveno kako je postavljen solarni panel. Vedeti moraš, da res dobro deluje le takrat ko je obrnjen točno proti soncu in ko ga ne "reže" oz prekriva nobena senca! Že senca žice se pozna.
Nam je prišlo v navado da vedno gledamo na to, da sonce pada na panel pod čimbolj primernim kotom in to se res močno pozna.
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
Re: Kako jadrati???
burjovc napisal/-a:Dragi forumaši,
verjetno je med vami kar nekaj takšnih, ki imajo izkušnje s plovbo po razburkanemmorju. Pri plovbi z motorjem verjetno ni velikih razlik med jadrnico in ostalimi plovili.
![]()
Kakšne so vaše izkušnje oziroma ali obstajajo kakšna pravilada ne postanemo takšni kot
Moja izkušnja z jadranjem po razburkanem je taka.
V razburkanem morju in z zadostno mero vetra (pribl. 10 pa do 25, 30vozlov) mislim, da je kar najbolje čimprej aktivirati jadra, vetru primerno. To bo barko umirilo in vse skupaj bo postalo velik užitek.
Je pa malo zoprno, če je morje veselo, vetra pa nikjer, potem pač "gardaland". Najbolj zoprna je plovba z valovi v polkrmo. Takrat sledi tehnika "surfanja".
Zelo dobrodošlo je, če se prilagodiš vsaki situaciji in ne delaš nič na silo. Če je veter, ti veter pove kam boš šel, če ga ni, ti želodec pove kako in kaj. Skratka, v nobenem primeru se ne smeš s pasivnostjo sprijaznit z guncanjem ampak moraš narediti vse, da zadevo umiriš na minimum. Velikokrat pomaga že sprememba smeri samo za kakšno stopinjo ali dve, velikokrat pa t.i. slalom med valovi, kar je še poseben užitek. Največji užitek je, ko si na vrhu vala in te npr. burjin reful ravnoprav potegne v dolino. Občutek, tudi pri večtonski jadrnici je, da glisiraš... Iiiiiiiiiiiiihhaaaaaaaaaaaa!
Uživajte!
p.s. Za božjo voljo, nehajte že enkrat s konfrontacijo med "motornjaki" in "vetrovnjaki", strokovnjaki. Oboje zna biti velik užitek, vsaka stvar ima svoje + in -, pri vseh pa moraš ravnati odgovorno in spoštovati navtike okoli sebe in seveda naravo. Osnovno vprašanje je bilo, kako jadrati... vi pa ste začeli s starimi zgodbami.
Mirno!
Prosto!
No pa se je le našel en jadralec
Popolnoma se strinjam s teboj Marchi, to je pravi adrenalin, ko dobiš občutek, da želi nekajtonska pošast izglisirat, pa ne gre, ampak drni, trese, sam pa postavljaš hitrostne rekorde, tam med 12 in 13 vozli
Saj se mi bodo smejali vsi, ki so navajeni pluti vsaj 25+ vozlov
Hehehe, malce za šalo, ampak to je na jadrnici poseben občutek. Je pa res najbolj zoprno plut po valovih z vetrom v krmo, saj moreš nenehno "lovit" jadra.
Saj se mi bodo smejali vsi, ki so navajeni pluti vsaj 25+ vozlov
Hehehe, malce za šalo, ampak to je na jadrnici poseben občutek. Je pa res najbolj zoprno plut po valovih z vetrom v krmo, saj moreš nenehno "lovit" jadra.
-
EL CAPITANO
- Admiral
Jadranje je zakon! To ti je jasno ko je slabo vreme in ko se pripelješ na bencinsko črpalko.
Hm, najtežja smer jadranja v Jadranu orca v močno burjo.Nekajkrat me je morje že pošteno zmatralo, vendar se je na koncu zmeraj vse dobro izteklo. Ob slabem vremenu težko srečaš gliser na morju. Saj pa tako vsak zase najbolj ve ko se odloči za nakup plovila kaj hoče !?
Spoštujem vsakogar ,ki se je odloči zapluti po širnih morjih! Jadralci le tako naprej!!!
Hm, najtežja smer jadranja v Jadranu orca v močno burjo.Nekajkrat me je morje že pošteno zmatralo, vendar se je na koncu zmeraj vse dobro izteklo. Ob slabem vremenu težko srečaš gliser na morju. Saj pa tako vsak zase najbolj ve ko se odloči za nakup plovila kaj hoče !?
Spoštujem vsakogar ,ki se je odloči zapluti po širnih morjih! Jadralci le tako naprej!!!
FISHING & SAILING IS LIFE
Pred kakšno urco sem se vrnil iz štiri dnevnega jadranja na ruti Sukašan, Murter, okoli Kaprij in Žirja pa potem po zunanji strani Kornatov skozi Proverso v Sali in na koncu nazaj pod Pašmanom v Sukošan. Kaj je še lepšega kot to da pri sedmih do osmih boforih burje pri morju od dva do tri pičiš iz Kaprij mimo Čavlina proti Purari moker kot miš in se potem skrit ta Kornati sušiš ob jadranju na rahlem vetriču. Slabega vremena ni in ga je potrebno vzeti takšnega kod je le dež lahko malo pokvari dobro andrenalisko doživetje na razpenjenem morju. Najbolj pa je vse odvisno od druščine, ki se zbere na krovu in tale iz zadnjega vikenda je bila res ubijalska saj so imeli vsi polne spodnice jajc da ne bo pomote strah pa so pustili pri Kati na Kaprijah.
Po moje si naj vsak vzame od morja le to kar misli, da je zanj najbolše in bomo vsi zadovolni in se srečni in s polnimi akumolatorji vračali v objeme svojih ljubic in žena.

Po moje si naj vsak vzame od morja le to kar misli, da je zanj najbolše in bomo vsi zadovolni in se srečni in s polnimi akumolatorji vračali v objeme svojih ljubic in žena.
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
Tudi jadranje v dežju je lahko krasno, če si primerno oblečen. Primerno pomeni, da lahko nekaj ur sediš ali stojiš na dežju pa te dež poškropi le po nosu npr. Poezija! Naravni pojavi so v dežju še posebej zanimivi. Na morju, kjer vidiš daleč še posebej.
Sam imam pa seveda rad, da tovrstnemu jadranju sledi, varno zavetje, kjer se zatečeš v podpalubje in pristaviš nekaj toplega za pod zob...
Za dežjem pa ponavadi posije sonce, baje, ane!?
Sam imam pa seveda rad, da tovrstnemu jadranju sledi, varno zavetje, kjer se zatečeš v podpalubje in pristaviš nekaj toplega za pod zob...
Za dežjem pa ponavadi posije sonce, baje, ane!?
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
He, he... baje res. Nekaj toplega za pod zob in suha kabina po deževnem jadranju ... pa tudi paše.
Glede panela - pa zdajle na vem natančnih podatkov. Bom pogledal, ko bom naslednjič na morju in javim tule.
Za vetrni agregat sem pa tudi sam že razmišljal, vendar je zaenkrat ostalo le pri tem. Tako da natančnejših podatkov trenutno nimam.
EL CAPITANO napisal/-a:ROK 11 POZDRAVLJEN,
Hvala za odgovor. Koliko močen solarni panel uporabljate. Porabnikov na barki je zmeraj dovolj: hladilnik,navigacija,avto pilot(ker večinoma jadram sam),navigaciske luči...
Sam razmišljam o kombinaciji panel+ veter!? Kaj je na tem področju kaj novega?
Glede panela - pa zdajle na vem natančnih podatkov. Bom pogledal, ko bom naslednjič na morju in javim tule.
Za vetrni agregat sem pa tudi sam že razmišljal, vendar je zaenkrat ostalo le pri tem. Tako da natančnejših podatkov trenutno nimam.
- Bojan 1962
- Kapitan
- Kraj: Stična
Pozdravljeni: Nekaj časa sem bil odsoten ,a je bilo morje blizu, jadrnica tudi in solarni panel, 65 W. Seveda vsaka elektrika prav pride, nekako mi delovanje motorja ni prijetno, a je ptrebno že zaradi sidranja, in nujno (nepotrebnih potrošnikov). Kar je bilo napisano o cikličnih baterijah drži, tudi solarni paneli so v redu, a ne rešijo vseh težav. Mislim da je največji plus panelov v tem da ko se vrneš z jadranja s praznimi ali polpraznimi baterijami, lete v nekaj dnevih spet napolnijo. Baterijam najbolj škoduje skladiščenje v nenapolnjenem stanju. Na ta način se podaljša življenska doba baterij ij pa seveda ko naslednjič prideš jadrat je vse polno. Najbolj negativna varianta je bencinski agregat, najprej zaradi hrupa, vzame precej prostora , posebej kantice z gorivom.... Mislim da je vseeno bolje magari na sidru prižgati motor za pol ure na dan, tako dobiš nekje med 20 in 30 Ah in to nekako zadošča dnevnim potrebam, je pa še vedno precej manj hrupno kot agregat. Vetrnica je tudi relativno draga, a deluje tudi ponoči..., kaj pa vem, če greš na dalšo pot - oceanska plovba potem mislim da je dobra opcija, za jadranje preko vikendov je nepotrebno, dva dni baterije morajo izdržat, seveda če posadka lahko zdrži brez večjih količin ledenega piva. Je pa vse odvisno od količine denarja ki je na razpolago za ta hobi. Človeku, ki ima denar se marsikaj izplača, kar se siromaku ne, a oba lahko uživata v pravem jadranju če le hočeta in upata. To je le moje mnenje in obilo lepega jadranja vam želim
Bojan
Bojan
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
Odgovarjam na razmišljanje Bojana.
Pred leti sem imel priliko, da sem se istočasno pogovarjal z dvema svetovnima jadralcema, to sta bila Jože Mušič in Mladen Šutej. Ob prijetni štimungi pri večerji je nanesel pogovor tudi na to problematiko. to je dilema vetrnica ali sončna celica. Imela sta enotno mnenje in sicer: Na jadranu in sredozemlju, kjer večinoma plujemo poleti, so zakon sončne celice, na poti okoli sveta, kjer se pluje po pasatnih vetrovih pa vetrnica.
Lep pozdrav vsem morjeplovcem!
Pred leti sem imel priliko, da sem se istočasno pogovarjal z dvema svetovnima jadralcema, to sta bila Jože Mušič in Mladen Šutej. Ob prijetni štimungi pri večerji je nanesel pogovor tudi na to problematiko. to je dilema vetrnica ali sončna celica. Imela sta enotno mnenje in sicer: Na jadranu in sredozemlju, kjer večinoma plujemo poleti, so zakon sončne celice, na poti okoli sveta, kjer se pluje po pasatnih vetrovih pa vetrnica.
Lep pozdrav vsem morjeplovcem!
-
EL CAPITANO
- Admiral
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti