uporaba inverterja na barki
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Na svoji jadrnici imam vgrajen 55W modul in sem letošnji dolgi dopust preživel brez problemov z energijo. Svoje so pripomogli tudi Agm baterije in zadostna kapaciteta 270Ah. Sončno energijo, ki jo je poleti na pretek, je pač treba nekam akumulirat. Ampak po pravici povem, da bi rajši imel še malce rezerve. Zato že razmišljam o dodatnem modulu. Vsekakor z možnostjo nagiba, prej pa moram še ojačat bimini konstrukcijo. Tvoja rešitev mi je všeč, Dr.E
LP
LP
Namig če kdo razmišlja o ugodnem nakupu sončnih celic.. Solarni modul 90W A.M.P. slo proizvajalec, cena pri Visolu 370€, na Ebayu okrog 220€. Popust dobljen na tečaju Euro - Funt..
lp
lp
No fantje, da se še enkrat dotaknem teme in upam, da se najde nekdo, ki mi bo konkretno odgovoril.
Namreč letos moram nujno kupiti nov hladilnik, ker star ne hladi več piva
Razmišljam med opcijo 12 V ampak po glavi se mi podi druga ideja.
2 solarna panela po nekje 90 W , inverter 1700 W ali 2500 W in navaden 220 V hladilnik.
A bi mogoče kdo vedel iz glave, če bi ta stvar delovala, ker navsezadnje imaš tudi med plovbo lahko na čolnu napetost 220 V.
Ja pa še to, je motorna barka, tako, da med plovbo non stop polni akumulatorje.
Namreč letos moram nujno kupiti nov hladilnik, ker star ne hladi več piva
Razmišljam med opcijo 12 V ampak po glavi se mi podi druga ideja.
2 solarna panela po nekje 90 W , inverter 1700 W ali 2500 W in navaden 220 V hladilnik.
A bi mogoče kdo vedel iz glave, če bi ta stvar delovala, ker navsezadnje imaš tudi med plovbo lahko na čolnu napetost 220 V.
Ja pa še to, je motorna barka, tako, da med plovbo non stop polni akumulatorje.
Evo točno tukaj je Nikola Tesla napisal tole o čemer ti razmišljaš...
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 9&start=15
LP
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 9&start=15
LP
Absolutno deluje! Izkoristek inverterja je zelo dober, seveda tistih dražjih variant, ki premorejo tudi pravi sinusni izhod. Poraba 220V kompresorja ni nič večja, kot od tistega na 12V, no ja razen, če je močnejši, vendar ti bo v tem primeru pač hitreje ohladil notranjost. Poraba energije tako ostaja enaka!
LP
LP
No ja če inverter stane malo čez 400€ pol že more bit malo boljši.
Ja razmišljam v to smer, tako, da moram samo še izvedeti kakšne panele rabim, koliko močen inverter in kakšen aku.
Raje vsake par let kupim navaden hladilnik kot pa 12 V. Od treh ki sem jih imel, mi še noben ni delal brez problema.
No do sezone imam še dva tri mesece, tko, da bo treba v akcijo.
Lp Mitja
Ja razmišljam v to smer, tako, da moram samo še izvedeti kakšne panele rabim, koliko močen inverter in kakšen aku.
Raje vsake par let kupim navaden hladilnik kot pa 12 V. Od treh ki sem jih imel, mi še noben ni delal brez problema.
No do sezone imam še dva tri mesece, tko, da bo treba v akcijo.
Lp Mitja
-
jadralec-mihy
- Kontraadmiral
bi nekaj opozoril
zagonski toki naprav ki imajo motorje, kompresorji so precej večji kot so ob delovanju
meni naprimer 250 w pretvornik 12/230V ni zagnal mesoreznice moči 150 w
torej predlagam treba vedet kaj bo gor priključeno in to testirat na pretvorniku da bo res delovalo
po možnosti tudi pri malo bolj praznem akumulatorju
zagonski toki naprav ki imajo motorje, kompresorji so precej večji kot so ob delovanju
meni naprimer 250 w pretvornik 12/230V ni zagnal mesoreznice moči 150 w
torej predlagam treba vedet kaj bo gor priključeno in to testirat na pretvorniku da bo res delovalo
po možnosti tudi pri malo bolj praznem akumulatorju
ja jaz tud razmišljam o inverterju pa solarnih panelih,pa itd.sam ne vem kam naj vse to zmontiram,ker mi je škoda lukne vrtat v ograjo-
men na 80 ah aku.vleče vse,še polirka za inox,da ma skiper delo ponoč
Mitja P,če slučajno tvoj projekt spodleti,se ne sekiraj,ker moj hladilnik vedno dela na polno in boš vedno dobil leden pir
no tu pa nastane problem,ker je termostat adio,hladilnik dela ko nor zato,rabim nov termostat in me zanima kje ga lahko nabavim,gre za hlad.
waeco 35,
prosim pomagajte -ruta se bliža
men na 80 ah aku.vleče vse,še polirka za inox,da ma skiper delo ponoč
Mitja P,če slučajno tvoj projekt spodleti,se ne sekiraj,ker moj hladilnik vedno dela na polno in boš vedno dobil leden pir
no tu pa nastane problem,ker je termostat adio,hladilnik dela ko nor zato,rabim nov termostat in me zanima kje ga lahko nabavim,gre za hlad.
waeco 35,
prosim pomagajte -ruta se bliža
Lp CC
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov