od kapitana žena napisal/-a:al napisal/-a:Pišuka, sem že hotel napisati, da bo Marjan Tomki kaj povedal in evo ga kerlca
Je pa vrtenje osi tako majhno, da nič ne more polniti akk. No tega še niso izumili...
Vseh deset prstov si bom dala z vrtnarskimi škarjami pocvikat, samo da me ne bo kdaj še zamikalo karkoli pripomnit...
Nikakor cvikat! Saj taki polnilni sIstemi so in možnost je -
in tudi uporabljalo se je, kot si napisala spodaj in razen majhnega zmanjšanja hitrosti tudi ni povzročalo nobenih težav.
Samo Ni se uporabljalo prav pogosto. Nekaj zato, ker veliko lastnikov pač ni vedelo za to možnost.
Drugi razlog je pogon saildrive (in kar je še podobnih) - tam os med propelerjem in menjalnikom enostavno ni dostopna, tako da ni kam postaviti odjema (recimo jermenice) in pri tem to ne gre (na sliki je na saildrive še sklopljivi propeler).
/features_saildrive_566.jpg)
Če je tudi enkrat že nameščen sklopljivi propeler (tudi če je os dostopna) se vedno lahko zgodi, da se tak propeler sklopi namesto bi se zavrtel skupaj z alternatorjem... in zato k sklopljivemu propelerju tega najbr
tudi ne bi šli nameščat.
Če je pogon z osjo, ki je med menjalnikom in propelerjem dostopna in propeler ni sklopljiv, je reč lahko izvedljiva in uporabna. Recimo tam kje, kamor kaže puščica 'NEW SHAFT'.

Al, nimaš čisto prav okrog prepočasnega vrtenja - mislim da s primerno izbiro premerov jermenic (dovolj veliko na osi propelerja, majhno na osi alternatorja) lahko dosežeš, da se alternator vrti čisto dovolj hitro, čim gre barka toliko, da vodni tok zasuče propeler tudi, ko mora ta zasukati tudi alternator (vozel, dva).
od kapitana žena napisal/-a:Svoje čase so bili dnevi daljši, poti pravtako, hitrost pa še danes ni vsem imperativ. Zelo lepa blue water jadrnica je bila, iz časov, ko solar paneli in wind generatorji še niso bili dostopni vsakomur, morda le vojski, poraba elektrike (pravzaprav vsega) je pa tako ali tako zreducirana na minimum. Ni vse jadranje za vikend ali dopust, ko se je treba pofočkat na čim več krajih, kjer je vedno kakšen port, pek, voda, gorivo.....
Spet sem v napačni temi, morala bi biti počasnost jadranja.....
In čisto po starem rečem over and out!

Prosim, samo over, ne še over and out

Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...