Hitrost jadranja

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Maj 09, 2012 09:50

@od kapitana žena
:D :D
相信有沒有明確
A nisi zadnjič pisala, da se zabavaš kako se usajamo nazaj na tvoje komentarje? No, zdaj se pa še jaz malo zabavam.
Glavno je, da smo dobre volje!
Jaz sem mnenja, da je prav, da vsak piše v svojem stilu, le da nismo žaljivi.

Žena, ti zrihtaj ta način pridobivanja energije, jaz pa pridem menjat fuge v kahlcah na wcju od barke (če bo treba)
:lol:
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Sr Maj 09, 2012 10:35

Al, še eden od tistih, ki se javijo za delo takoj, ko vidijo, da je opravljeno. Mesec dni nazaj...
Evo, mi že dva prsta manjkata :wink:
A tole že meji na smetenje teme?
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Maj 09, 2012 15:18

Malo pa lahko smetimo. Itak se nič ne dogaja in nihče se ne pritožuje. :D

Kar se pa fug od kahlc tiče pa lej, vsaj javil sem se. 8)
Nič žena, ti lepo ščipaj prste jaz pa še spijem en kofe. :wink:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Maj 09, 2012 17:55

od kapitana žena napisal/-a:
al napisal/-a:Pišuka, sem že hotel napisati, da bo Marjan Tomki kaj povedal in evo ga kerlca :D

Je pa vrtenje osi tako majhno, da nič ne more polniti akk. No tega še niso izumili...

Vseh deset prstov si bom dala z vrtnarskimi škarjami pocvikat, samo da me ne bo kdaj še zamikalo karkoli pripomnit...

Nikakor cvikat!

Saj taki polnilni sIstemi so in možnost je - in tudi uporabljalo se je, kot si napisala spodaj in razen majhnega zmanjšanja hitrosti tudi ni povzročalo nobenih težav.

Samo Ni se uporabljalo prav pogosto. Nekaj zato, ker veliko lastnikov pač ni vedelo za to možnost.

Drugi razlog je pogon saildrive (in kar je še podobnih) - tam os med propelerjem in menjalnikom enostavno ni dostopna, tako da ni kam postaviti odjema (recimo jermenice) in pri tem to ne gre (na sliki je na saildrive še sklopljivi propeler).

Slika

Če je tudi enkrat že nameščen sklopljivi propeler (tudi če je os dostopna) se vedno lahko zgodi, da se tak propeler sklopi namesto bi se zavrtel skupaj z alternatorjem... in zato k sklopljivemu propelerju tega najbr
tudi ne bi šli nameščat.

Če je pogon z osjo, ki je med menjalnikom in propelerjem dostopna in propeler ni sklopljiv, je reč lahko izvedljiva in uporabna. Recimo tam kje, kamor kaže puščica 'NEW SHAFT'.

Slika

Al, nimaš čisto prav okrog prepočasnega vrtenja - mislim da s primerno izbiro premerov jermenic (dovolj veliko na osi propelerja, majhno na osi alternatorja) lahko dosežeš, da se alternator vrti čisto dovolj hitro, čim gre barka toliko, da vodni tok zasuče propeler tudi, ko mora ta zasukati tudi alternator (vozel, dva).

od kapitana žena napisal/-a:Svoje čase so bili dnevi daljši, poti pravtako, hitrost pa še danes ni vsem imperativ. Zelo lepa blue water jadrnica je bila, iz časov, ko solar paneli in wind generatorji še niso bili dostopni vsakomur, morda le vojski, poraba elektrike (pravzaprav vsega) je pa tako ali tako zreducirana na minimum. Ni vse jadranje za vikend ali dopust, ko se je treba pofočkat na čim več krajih, kjer je vedno kakšen port, pek, voda, gorivo.....
Spet sem v napačni temi, morala bi biti počasnost jadranja.....
In čisto po starem rečem over and out! :cry:

Prosim, samo over, ne še over and out :oops:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Maj 09, 2012 18:01

Tole je sicer v teoriji možno, pa tudi v praksi, vendar je nesmiselno! Direktno alternatorja zagotovo ne moreš gnati, saj ta potrebuje za minimalno delovanje vsaj 2.000 vrt/min na svoji gredi, dobro polni pa šele pri 6.000 in več vrt/min... Prenos iz gredi, ki se vrti z zelo majhnimi vrtljaji reda velikosti 100 vrt/min, bi bil enormen...
Lahko pa se uporabi kakšno mamensko zadevo, kak poseben alternator, ki bi deloval na malih vrtljajih. Vseeno nastane problem, saj je potrebno potem pri plovbi na motor in precej večjih vrtljajih zadevo nekako odklopiti...
Za konec pa največji problem! Moč, ki jo daje relativno majhen propeler med jadranjem je majhna in vse skupaj precej nesmiselno...
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Sr Maj 09, 2012 23:18

Ah nevednost ti moja, svoje čase sem se celo ubadala z mislijo, da bi žrtvovali prostor na manjši barčici za sobno kolo, ki bi vsaj malo nafilalo akumulatorje. Pa še za stas bi bilo dobro. Na zdajšnji je pa vedno dovolj letanja, da ta rešitev ni potrebna-vsaj za stas. 8)
Marjan Tomki, kakšni so lahko vzroki, da se propeler ne sklopi (flex-o-fold), ko se motor ugasne? Hvaala stokrat za odgovor. Tu ali pri kakšni drugi temi.
Če je hitrost nizka, se ga da zapreti s sekundo v rikvercu, če pa veter zagrabi hitro, se ga na ta način ne upava. Šklopota pa bolj kot "normalni" propelerji
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Maj 10, 2012 13:46

Ugasneš motor in daš v prestavo. Če ni preveč obraščen na oseh kjer se vrtijo lopatice se mora zapret.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Če Maj 10, 2012 17:30

[/quote]Ugasneš motor in daš v prestavo. Če ni preveč obraščen na oseh kjer se vrtijo lopatice se mora zapret.[quote]
Lani pred potjo, sva ga očistila v nulo (prafaktorji), zobe v zglobih namazala z cink pasto, dovolj je bil rahel dotik pa je "skup padel". Lopatice in telo pa sva zaščitila s Pesle izdelki (Marlin). Kapitanu sem težila, da je že spet vse narobe, ker je preveč vse počistil, zdaj vidim, da nisem imela prav.
Letos ponavljava vajo z nego. Upam, da bo napotek o dajanju v prestavo deloval. Sicer bom na Morjeplovcu jokala nekje novembra. Hvala Edo.
sly
Kapitan
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a sly » Če Maj 10, 2012 18:00

Hidrogeneratorje uporablja zadnje čase veliko/večina jadralcev, ki regatirajo okoli sveta... Eden takšnih je tudi JP Dick na Vibrac Paprec 3... zmagovalec BWR-a.

Težava je le v tem, da tak hidrogenerator stane od 5,5k€ naprej 8)
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Maj 10, 2012 19:48

Elektrika s propelerja
    Jaz nekoč videl tako zadevo (z propelerske osi gnano nekaj, za kar so mi rekli, da je delalo elektriko), ampak - mulo - nisem pogledal (ali pomeril), koliko štroma je to dajalo.

Kar zadeva vrtljaje za običajni alternator ima admin (in al že prej :oops: ) prav - 2000+ vrtljajev tam ne dobiš zlahka in kako je bilo tam, kjer sem videl narejeno, se ne spomnim več.

Zapiranje sklopljivega propelerja
    Če se kdo na dah potopi pod barko in poskusi z roko sklopiti eliso in to gre zlahka, se mora propeler zapreti tako, kot je napisal Edo, čim barka steče in je ustavljen motor v prestavi, tako da se propeler ne more zavrteti.

Če ne, je lahko zgodba o razlogih (recimo če stoji dovolj časa, da zrastejo školjkice med zobniki...).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Če Maj 17, 2012 22:57

juhuhu spet sem tu.. Ravno danes sva se s kapitanom pogovarjala s sosedom, ki ima podobne težave s propelerjem kot midva. Tudi on ima Flex-o-fold, le da ima S-drive. Najina gospa pa je na klasiki. Njemu se propeler prav tako ne sklopi, ropota in šklopota, kar reši s preprostim premikom prestavne ročice v vzvratno, še pod delujočim motorjem, tik pred ugašanjem. To kar sva počela tudi midva, če le hitrost ni bila prevelika. Komaj čakam, da gremo v vodo in preizkusimo metodo. Skepsa še vedno ostaja, pustimo se presenetiti, samo upam, da kaj ne crkne. :roll: Če bo kogarkoli še zanimalo pa poročam kako se je izteklo.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Maj 28, 2012 13:02

Ehhh... mi smo zaradi tega ne-zapiranja zložljivih propelerjev (in manjšega zanosa pri vožnji nazaj) šli lepo nazaj na klasični propeler.

Jadralna hitros sicer malo manjša... ampak itak nismo na regati ko dopustujemo.

Sicer pa k originalnemu vprašanju:
Naša povprečna jadralna hitrost je verjetno okrog 3 vozle. Jadram namreč rad in hitrost pri tem ni faktor.
Najvišja jadralna hitrost s to barko (8,4 m) pa cca. 7,5 Kts.
Uporabniški avatar
clipper
Viceadmiral
Kraj: Lucija-Izola B33

OdgovorNapisal/-a clipper » Po Maj 28, 2012 22:39

Rok-11 napisal/-a:Ehhh... mi smo zaradi tega ne-zapiranja zložljivih propelerjev (in manjšega zanosa pri vožnji nazaj) šli lepo nazaj na klasični propeler.

Jadralna hitros sicer malo manjša... ampak itak nismo na regati ko dopustujemo.

Sicer pa k originalnemu vprašanju:
Naša povprečna jadralna hitrost je verjetno okrog 3 vozle. Jadram namreč rad in hitrost pri tem ni faktor.
Najvišja jadralna hitrost s to barko (8,4 m) pa cca. 7,5 Kts.

Evo ga pa smo našli pravi odgovor na vsa ta vprašanja o hitrosti in ...

BRAVO :wink:
Semper Fidelis
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » To Nov 27, 2012 07:51

Piran - Portorož - Piran - 2,5 dni :D :D :D
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » To Nov 27, 2012 18:50

Ko ste ravno obudili temo se pa še jaz oglasim.
Flex-o-fold mi deluje brezhibno in se lepo zapira (zaenkrat dobro leto in pol in sicer na popotovanju od Kopra do Karibov (pol leta in tu na Karibih (eno leto). Ko ugasnem motor (potem, ne prej!) dam v vzratno, vrtenje se ustavi, potem dam nazaj v nevtral in se nič ne vrti.

Hitrosti: dolgotrajno povprečje je 5,7 vozlov, povprečje hitrih pasaž med otoki (med 40 in 70 Nm dolgimi) je bilo tudi oktog 7 vozlov, navječje hitrosti so med 8 in 9 (recimo urne hitrosti).
Sem ne štejem GPS napak, ki včasih pokaže tudi 18 max SOG, kar pa je GPS trenutna napaka) niti surfanja po valu, kjer je hitrost lahko preko 10 za nekaj sekund.
Zelo je odvisno kakšen je val. Divje morje preprečuje velike hitrosti.
Umazana barka zmanjša hitrost vsaj za en vozel.

Električni generatorji gnani na os vijaka med jadranjem pa obstajajo in med starejšimi barkami niso tako redki.
Dajejo bistveno več energije, kot veterni generatorji in so včasih bili med oceanckimi pomorci zelo priljubljeni.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti