Jadrnica za začetnika

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

rjavolasa skipperka
Viceadmiral
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a rjavolasa skipperka » Po Jan 07, 2013 22:01

Marjan Tomki napisal/-a:@skiperka
    Ali je ta H-800 nekaj takega
    Slika

@Rok-11
    Za optimista je dobro, če si lažji od 65, še bolje lažji od 55 kg. Če imaš več, si idealen, da iz njega učiš 'mularijo' - če te ne šibnejo, imajo gotovo kaj naštimano narobe, in ko iščejo, kaj je to, se učijo hitro ko strela.

In ko najdejo, imajo usta do ušes - nobenega problema z motivacijo. :wink:
@obojan
    Škoda, da ni kakšnega potopisa s tistega potepa. Je pa najbrž podoben užitek, kot so ga opisali fantje (s puncami in/ali družinami) z nekaj dolgih in lepih potepanj z gumicami - samo da za iste razdalje rabiš še malo več časa in vsaj tako skrbno oko na vremenu.

Drugače so pa okusi različni - nekdo bi kampiral z bivalnikom in v njem hladilnikom, pečico, televizorjem... drugi z motorjem in mini iglu šotorčkom. Tu je podobno.

In jaz gotovo ne bi šel stavit, da tisti v bivalniku ali veliki prikolici uživa bolj.

ja zelo podobna je H-800 bo kr tale ja :)
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Jan 08, 2013 15:23

Marjan Tomki napisal/-a:@Rok-11
    Za optimista je dobro, če si lažji od 65, še bolje lažji od 55 kg. Če imaš več, si idealen, da iz njega učiš 'mularijo' - če te ne šibnejo, imajo gotovo kaj naštimano narobe, in ko iščejo, kaj je to, se učijo hitro ko strela.

Drži. Optimista sem itak mislil za otroke. Sam sem v tem jadral nekje od 10 do 14 leta.
Res pa je tudi zelo dober način za motiviranje otrok. Preiskušeno tudi to.

P.S. Tole na sliki pa mislim da je res H-800.
dijo_porko
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dijo_porko » To Jan 08, 2013 18:44

Tole na sliki je definitivno H800, ampak ta barka ni ravno za začetnike.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jan 08, 2013 19:22

Če sem prav razumel odgovor rjavolase skiperke, ne gre samo za sliko take kot je njihova, ampak sem najbrž 'po krompirju' zadel ravno njihovo barko.

(Kot pri meni običajno) klik na sliko odpre povezavo, kjer med drugim piše, da je to delal Hočevar iz Slovenije.

In tudi jaz mislim, da je kar zahtevna za jadranje, ampak da tudi zelo dobro gre.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jan 08, 2013 21:35

Zakaj pa zahtevna?Zarad petarcev?
dijo_porko
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dijo_porko » To Jan 08, 2013 22:42

@polanc: jp, ni malo spag za zacetnika
@tomki: to je bila v sredini 80ih ena najboljsih malih jadrnic. Podatki na linku so pravilni, s tem, da je bila od originalnega dizajna kar modificirana. Bom probal prepricat fotra, da kaj o temu napise (sem nekaj izvedel danes ampak premalo, da bi jaz kaj o temu napisal; takrat ko sem jadral na taki jadrnici, sem bil premajhen).
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jan 08, 2013 22:49

Hitra je ko moj Rivetko
PeterV
Admiral

OdgovorNapisal/-a PeterV » Sr Jan 09, 2013 07:38

Jaz sem lani učil nekoga jadrat na bavariji 37.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jan 09, 2013 10:01

dijo_porko napisal/-a:@polanc: jp, ni malo spag za zacetnika
@tomki: to je bila v sredini 80ih ena najboljsih malih jadrnic. Podatki na linku so pravilni, s tem, da je bila od originalnega dizajna kar modificirana. Bom probal prepricat fotra, da kaj o temu napise (sem nekaj izvedel danes ampak premalo, da bi jaz kaj o temu napisal; takrat ko sem jadral na taki jadrnici, sem bil premajhen).

Imam vtis, da je bila za osnovo oblike barka s krajšim trupom (do tam nekje, kjer je konec ograje), ki jo je naslednji snovalec podaljšal.

Po tem, kako gre na tej sliki (brazda itn., pa do kod seže bum, kje je drsnik glavnega jadra... se je vse za jadralne lastnosti zelo dobro izšlo.

Res pa je, da bi iz takega podaljšanja velikoserijskim zadevam želeli povečati bivalni prostor, česar pa pri tej niso.

Sicer pa z zahtevnostjo (predvsem za začetnika) nisem mislil čisto samo tega, da je veliko vrvi, ampak to, da imajo na tej sliki pri manevru (verjetno trimajo po obratu ali spremembi smeri) štirje člani posadke dovolj dela.

In vidi se tudi, da uživajo, ko to delajo dobro.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Jan 09, 2013 10:24

to s podaljšanjem sem opazil tudi sam, ker če pogledaš kako teče zunanja linija barke sta bili dve možnosti ali je slika popačena ali pa je podaljšek rahlo izven krivulje osnovnega dela plovila.

Se samo meni zdi ali se ta jadrnica hitro pelje z bokom po vodi ob malo večjem vetriču?
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Jan 09, 2013 10:58

DR.E napisal/-a:to s podaljšanjem sem opazil tudi sam, ker če pogledaš kako teče zunanja linija barke sta bili dve možnosti ali je slika popačena ali pa je podaljšek rahlo izven krivulje osnovnega dela plovila.

Taki so vsi H-800.
dijo_porko
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dijo_porko » Sr Jan 09, 2013 12:34

Marjan Tomki napisal/-a:

Imam vtis, da je bila za osnovo oblike barka s krajšim trupom (do tam nekje, kjer je konec ograje), ki jo je naslednji snovalec podaljšal.

Po tem, kako gre na tej sliki (brazda itn., pa do kod seže bum, kje je drsnik glavnega jadra... se je vse za jadralne lastnosti zelo dobro izšlo.

Res pa je, da bi iz takega podaljšanja velikoserijskim zadevam želeli povečati bivalni prostor, česar pa pri tej niso.

Sicer pa z zahtevnostjo (predvsem za začetnika) nisem mislil čisto samo tega, da je veliko vrvi, ampak to, da imajo na tej sliki pri manevru (verjetno trimajo po obratu ali spremembi smeri) štirje člani posadke dovolj dela.

Trup je isti kot v originalu. Spremenjeni so kabina, krmilo in kobilica.
rjavolasa skipperka
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a rjavolasa skipperka » So Jan 19, 2013 20:19

dijo_porko napisal/-a:
Marjan Tomki napisal/-a:

Trup je isti kot v originalu. Spremenjeni so kabina, krmilo in kobilica.

ko sedaj bolje pogledam tole slikco, lahko povem, da nimam take barke ampak je treveler pri vhodu v barko, tukaj je pa na sredini.
Se opravičujem.
rjavolasa skipperka
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a rjavolasa skipperka » To Jan 22, 2013 09:52

rjavolasa skipperka napisal/-a:
Marjan Tomki napisal/-a:@skiperka
    Ali je ta H-800 nekaj takega
    Slika

@Rok-11

@obojan
    Škoda, da ni kakšnega potopisa s tistega potepa. Je pa najbrž podoben užitek, kot so ga opisali fantje (s puncami in/ali družinami) z nekaj dolgih in lepih potepanj z gumicami - samo da za iste razdalje rabiš še malo več časa in vsaj tako skrbno oko na vremenu.

Drugače so pa okusi različni - nekdo bi kampiral z bivalnikom in v njem hladilnikom, pečico, televizorjem... drugi z motorjem in mini iglu šotorčkom. Tu je podobno.

In jaz gotovo ne bi šel stavit, da tisti v bivalniku ali veliki prikolici uživa bolj.

ja zelo podobna je H-800 bo kr tale ja :)

@MarjanTomki

Slika

Tako zgleda najina H800 :)
Uporabniški avatar
marcus
Admiral

OdgovorNapisal/-a marcus » To Jan 22, 2013 11:29

Ugoden veter in dobro posadko :lol: :lol: :lol:
no rain, no rainbow

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost