Kako začeti z jadranjem - od osnov do profi jadralca

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Pe Mar 08, 2013 23:30

elizabeta napisal/-a:Pozdravljeni.

S partnerjem sva začela razmišljati, da bi se udeležila teoretičnega in
praktičnega tečaja jadranja. Po tečaju bi si v Istri uredila privez za
manjšo jadrnico. Časi sicer niso rožnati a kljub temu, naju zanima katera
šola bi bila primerna( na relaciji znanje-cena).

Hvala za nasvet

L.p. Eli :)

Kaka beseda o tem je padla tu....

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=11465
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » So Mar 09, 2013 09:57

Grega295 napisal/-a:Navigator sedaj že nekaj let ne deluje več.
Mislim, da več šol ponuja tečaje, da se pluje nekaj dni non stop, poglej na stran od šole Porta.

Ravno prejšnji teden sem videl tisto plavo 295 sport v Izolski ladjedelnici. Je pa kar hudo zapuščena.
mv112
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a mv112 » Po Mar 11, 2013 10:55

Sam sem začel povsem nekonvecionalno - klapa smo vzeli jadrnico v najem in se previdno podali na pot z nekaj osnovnimi informacijami o jadrih (no, motorirat smo nekako znali). Dvignili smo jadra in gledali kaj se dogaja. Nekaj ti pove eden, nekaj drugi itd. Čim je pihalo 15 vozlov smo se usrali itd. Predvsem smo bli PREVIDNI. In se je nekako izšlo.

Taka je moja izkušnja, ne pravim da je dobra. Če po 10 letih ocenim: važne so izkušnje izkušnje izkušnje. Če je nekdo poleg ki je bolj izkušen, ne se bat vprašat. Kakšno knjigo tudi ne škodi prebrat in preizkušat prebrano v praksi.

In seveda rešpekt in previdnost. Nobena šola ti ne bo vcepila v glavo da mora biti vrv vedno na vinču. Dokler ti je ne prvič utrže iz rok in se pokaže lep
žulj ki boli
:wink:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Mar 11, 2013 11:16

mv112 napisal/-a:Če po 10 letih ocenim: važne so izkušnje izkušnje izkušnje.
:wink:

... in seveda milje, milje, milje in pristajanje, pristajanje, pristajanje in pizd..ije, pizd..ije, pizd..ije...

Dobro si to povzel mv112!
- izkušnje (na lastnih žuljih)
- kakšna knjiga (izpit...)
- spoštljiv odnos do morja

V svojih začetkih, se mi je vsako leto zgodila kakšna pizd..ija. Pa, nerodno pristajanje, pa crknil motor, pa nas je položilo 90°, pa s kobilico po tleh...

In potem sem se nekega dne, po 10 letih, kot praviš, spraševal, kaj me pa letos čaka in ali je to sploh še zabavno. In sem sklenil, da naslednjo sezono bom pa pizd..ijam naredil konec in da bomo samo še uživali. In je pomagalo, ker če si zategnjen in prestrašen, gre res prej kaj narobe, kot če se prepustiš toku in skušaš čimbolj uživat. Think positive!

V zadnjih letih, sicer sem zamenjal barko za novejšo, se mi ne dogaja nič tako dramatičnega, da bi slabo vplivalo na moje počutje in veselje do morjeplovstva, razen zapletene vrvi od tenderja v propeler, ker ni bila plavajoča (izkušnje :oops: !, takoj naslednji dan sem jo zamenjal) in podobnih prigod.
No še najslabše vpliva na moje zdravje HR zakonodaja, ki se ves čas menja in razne vinjete in popisi posadke in požrešni inkasanti ipd. To je že druga štorija. :roll:
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Mar 11, 2013 19:25

Vse napisao drži... potem pa malo pogledaš po youtube.com in najdeš ogromno video gradiva na temo kako se učimo:

- sidrat
- pristajat
- jadrat
- posamezna jadra
- oprema...

Skratka, če te zanima je materiala kolikor hočeš.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Mar 12, 2013 18:36

DR.E napisal/-a:Vse napisao drži... potem pa malo pogledaš po youtube.com in najdeš ogromno video gradiva na temo kako se učimo:

- sidrat
- pristajat
- jadrat
- posamezna jadra
- oprema...

Skratka, če te zanima je materiala kolikor hočeš.

Res je, najde se - ampak preden tam kaj najdeš, moraš vedeti, katere izraze je treba vtipkati.

Za youtube google najde 1,3 milijarde zadetkov, za youtube sidrat 65000 zadetkov (in vsaj prvih nekaj sto niso o sidranju, ampak je sidrat verjetno arabsko ime ali priimek). Google 'youtube učit se jadrat' najde 40 zadetkov, pa nič, kar bi imelo zveze z učenjem jadranja.

V glavnem, najdeš če imaš srečo ali že veš, kako se temu na youtube reče - kar začetnik lahko še ne ve.

Ko to veš ali uganeš, potem google 'youtube how to sail a boat', google 'youtube sailing lessons' in v tem stilu naprejnajde to, kar je imel Dr.E v mislih.

Samo iz tega, kar zdaj najdem na youtube, se tudi ne naučiš slovenskega pomorskega izrazoslovja, ker pač še nismo objavili takih prispevkov v Slovenščini. In če ti ne gre angleščina, nemščina, francoščina... ali kaj podobnega, se malo težje učiš iz teh posnetkov, ker ne razumeš jezika.

Po drugi plati se tu učiš podobno, kot se naučiš smučanja samo iz gledanja in poslušanja smučarskega učitelja - tu torej - poleg youtube - rabiš še barko, vodo in veter, in potem izkušnje - kot sta napisala dva prej.

Ti dve izbiri oziroma možnosti (youtube, knjige itn. po eni plati in veter, voda in barka po drugi) se ne izključujeta, dopolnjevati se morata.

Po mojem za začetne izkušnje pride prav po možnosti barka, na kateri ga začetnik lahko malo polomi - brez škode in/ali bolečine - in hkrati tako, da takoj občuti, kaj ni dobro in popravi. Moje izkušnje doslej pravijo, da gre ta del najhitreje na enosedu (ko bodo za debato o tem primerne barke v vodi, nameravam povabiti na demo-test Grega295 in še druge iz te razprave, da poskusimo in potem naprej predebatiramo).

Ko ti jadranje že malo gre (kar je lahko v nekaj dneh, čeprav se lahko še kasneje vračaš v malo), na večjo barko s kom, pri katerem lahko poskusiš tudi reči, kot so načrt in spremljanje poti, sidranje, privezovanje in podobno - in po možnosti ne tako, da v neskončnost pri pristajanju samo nameščaš in pri izplutju pospravljaš bokobrane (kar lahko pomeni, da namesto preskrbnega skiperja rabiš dober tečaj).

In zadeva mora biti hkrati prav in užitek, ne gnjavaža.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » To Mar 12, 2013 21:42

meni ni problem jadrat,mene jebe pristajanje
kinpur
Kapitan fregate
Kraj: Zbilje, Ankaran, Sesljan

OdgovorNapisal/-a kinpur » To Mar 12, 2013 22:18

Uspešnost pristajanja je obratno sorazmerna s številom gledalcev na obali
mv112
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a mv112 » Sr Mar 13, 2013 11:15

"Uspešnost pristajanja je obratno sorazmerna s številom gledalcev na obali"

Ponavadi je res tako ... :lol: :lol:

Tudi pri manevru vezanja so nekatere osnove, ki se jih je treba držati (npr. vedno proti vetru itd.). Vse ostalo so nianse, ki se jih naučimo z izkušnjami.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Mar 13, 2013 18:51

Vse PREMALO je omenjena knjiga JADRALSKI PRIROČNIK, pa je krasna knjiga,razumljiva,polna informacij,napisana na strokovnem, a razumljivem nivoju.Kot neka jadralska biblija,bi morala biti za nas rjuharje, stare in mlade,izkušene in predvsem neizkušene...PRIPOROČAM..
LP Iztok
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Sr Mar 13, 2013 20:13

polanc napisal/-a:Vse PREMALO je omenjena knjiga JADRALSKI PRIROČNIK, pa je krasna knjiga,razumljiva,polna informacij,napisana na strokovnem, a razumljivem nivoju.Kot neka jadralska biblija,bi morala biti za nas rjuharje, stare in mlade,izkušene in predvsem neizkušene...PRIPOROČAM..
LP Iztok

Točno tako...................to mora bit na vsaki barki
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Mar 13, 2013 22:04

Tu notri sem prebral na primer, da 10 meterska jadrnica potone v eni minuti,če ji naredimo luknjo 10 krat 5 cm....
Pa da je obvezno imeti pri ventilih privezan lesen klin,če se ventil zlomi,da ga takoj najdemo in zabijemo v luknjo...
Da je uzde genove potrebno vedno trdno zategniti,sicer se lahko genova napihne kot balon ob ustreznem vetru...
LP Iztok
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Če Mar 14, 2013 09:45

O kateri knjigi je govor?
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Mar 14, 2013 15:25

O jadralski bibliji,ki nosi naslov Jadralski priročnik
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Če Mar 14, 2013 15:53

No polanc... Papež je zdaj izvoljen in naj govori o bibliji... jadralski priročnik je pač knjiga, ki jo nekdo, ki ga zanima z veseljem lista, po potrebi prebere kaj podrobneje in potem nadaljuje raziskovanje drugje, na drugih medijih...

PS... ti imaš lesene kline vedno pri roki?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost