Kater motor obdržati za jadrnico?

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Kater motor obdržati za jadrnico?

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jul 09, 2021 20:22

Grega, hvala za povabilo.
Ne grem s tabo jadrat :P :lol:
Mene v 40 letih ni še noben šlepal, pa tudi ne poznam nobenega, ki bi ga, razen iz foruma in kakšne črne kronike.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » To Jul 05, 2022 10:18

Evo še test delovanja zasilnega motorja. Jadrnica 10.5m, 5,5 tone. Motor Suzuki D2.5. Pri polnem gasu in mirnem morju izmerjena brzina 3.5 vozla. Vem da boste rekli, da tako idealnih razmer, torej mirnega morja, ni za pričakovat. Pa da je motor prenizko in ga bo zalilo ob valovih. Je pa vseeno večja možnost, da se iz neke situacije zvlečemo z manjšimi stroški, kot je klicanje SeaHelpa ali Emergensea. Kolega mi je ravno poročal o zgodbi, kjer je poskušal pripeljat jadrnico za drugega lastnika iz Grčije v Slovenijo. Sredi preliva med Krfom in kopnim crknil motor, v popolni bonaci. Po 24 urah poklicali na pomoč, menda se je javilo kup privatnikov za 5+ jurjev prepeljat razdaljo cca 12NM do marine. Nazadnje jih je zvlekla obalna straža, ki je sprejela škodno zavarovalno polico.
BTW, SeaHelp nima objavljenega cenika storitev za nečlane, tukaj je pa za Emergensea: https://www.emergensea.net/hr/cjenik__i ... cije/69/18 .

Link na youtube video s testom: https://youtu.be/7_T5x6ghSJk
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jul 05, 2022 11:03

modro morje napisal/-a:Link na youtube video s testom: https://youtu.be/7_T5x6ghSJk

V redu bo! Za vplutje v varen zaliv in na sidro. Za pristajanje v marini ne bi upal, razen če je mirno in da se s premcem zakajlaš med dve barki do pomola.
Za ene 3-4 milje bo ok, dlje s 3dcl mislim da ne bo šlo. Pa doliješ, itak, pa padeš v vodo ali pa ti zagori mašina, ker je pregreta ...
Ampak v zavetrni zaliv lahko tudi prijadraš, zaviješ v veter, spustiš sidro.
Upam, da ga boš čimmanjkrat rabil za "šlep".

Ugoden veter! :wink:
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » To Jul 05, 2022 13:39

Marchi napisal/-a:Za ene 3-4 milje bo ok, dlje s 3dcl mislim da ne bo šlo. Pa doliješ, itak, pa padeš v vodo ali pa ti zagori mašina, ker je pregreta ...

Marchi nepopravljiv optimist. Jasno da se lahko doda še kaka verjetnost, da ne bo delalo. Npr. ko sem prvič tole "na terenu" montiral, itak da je padla ena matica v vodo, rezervne pa nisem mel. Sicer je bla globina samo 3m, ampak je nisem več našel. Zdej mam vsaj viška matic in šraufov na zalogi.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Jul 06, 2022 21:25

Še moja izkušnja v slabem vremenu. Veter se je umiril do bonace, zvila sva jadra, zagnala motor. Jadrnica Y33, vgradni motor Lombardini 30 konjev. Prihrumi nevihta. Prvi sunek vetra v bok je jadrnico položil za kakšnih 30°. Jadra so bila zvita. Nato sem usmeril proti vetru s pol gasa, kakšnih 1800 obr na minuto, če je bonaca, imam s tem hitrost 5 vz. V tistem vetru pa je bila hitrost od 0 do 2 vozla. Vetromer pa je pokazal do 45 vozlov. Tako da ja, ta mali izvenkrmni motor je za mirno morje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti