Bavaria 31

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

Re: Bavaria 31

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Mar 07, 2023 18:59

Jaz ga ne bi nikamor dal, saj ne pilotiramo avionov :lol: :lol: manj instrumentov, bolje je :) seveda, razen pomembnih ,osnovnih.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Mar 07, 2023 19:12

Vse kar so prej našteli + ali na tako majhnem plotterju sploh vidiš od krmila na ekran dovolj dobro, da bi plul glede na njega? Če ne, je skoraj isto, kot če ga imaš notri v salonu. Če bi imel kak resen radar/plotter/sonar bi ga probal kam stlačiti, tako pa, glede na omejene prostorske zmožnosti, razmisli, ali ga res res rabiš. Da ti ne bo na koncu samo v napoto, koristi pa nobene.

Sam imam namreč na 6.8m barki na enakem mestu (samo na desni) montiran navadni najbolj osnovni Garminov fishfinder (ki je najbolj uporaben za globino, kaže pa še napetost akujev in temp. vode) in me, ja, moti. Ne da se naslonit, če kdo zraven sedi ga rukne z roko, ko stopaš iz klopi na bok barke oz. obratno, ga lahko brcneš, kak štrik se mi okoli ovije..skratka, nepraktično, ampak na tako malo metrih nimam ravno izbire, globinomer je pa vseeno fino imeti (ker ima argolo, torej ni nobene konzole).
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Mar 07, 2023 19:58

jurko123 napisal/-a:Jaz ga tja ne bi dajal, dva razloga če kdo sedi tam, se lahko s hrbtom nasloni oz. je tik pod vinčem in so skozi šriki in takoj lahko kaj udariš z ročico. Kaj pa dodatna škatla nad konzolo pri krmilu?

Lp

Drugega mesta v resnici ni. In veliko eliko bark ima ravno na tem mestu instrumente. Kam si mislil da bi dal box? Levo in desno bi omejil prehod gor ne gre ker je ravno na sredini vrv booma ...
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Mar 07, 2023 20:06

hrošč napisal/-a:Vse kar so prej našteli + ali na tako majhnem plotterju sploh vidiš od krmila na ekran dovolj dobro, da bi plul glede na njega? Če ne, je skoraj isto, kot če ga imaš notri v salonu. Če bi imel kak resen radar/plotter/sonar bi ga probal kam stlačiti, tako pa, glede na omejene prostorske zmožnosti, razmisli, ali ga res res rabiš. Da ti ne bo na koncu samo v napoto, koristi pa nobene.

Sam imam namreč na 6.8m barki na enakem mestu (samo na desni) montiran navadni najbolj osnovni Garminov fishfinder (ki je najbolj uporaben za globino, kaže pa še napetost akujev in temp. vode) in me, ja, moti. Ne da se naslonit, če kdo zraven sedi ga rukne z roko, ko stopaš iz klopi na bok barke oz. obratno, ga lahko brcneš, kak štrik se mi okoli ovije..skratka, nepraktično, ampak na tako malo metrih nimam ravno izbire, globinomer je pa vseeno fino imeti (ker ima argolo, torej ni nobene konzole).

Notri bi bil samemu sebi namen plus ima GPS, ki ne dela, če je plotter v kabini. Piše v navodilih, da mora bit namontiran zunaj.

Zemljevid rabim, predvsem zaradi zalivov in plitvin ker ima pač jadrnica kobilico in si res ne želiš kakega groundinga. Vidljivost ni optimalna a vseeno se za silo vidi.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Mar 07, 2023 20:07

alesjo napisal/-a:Jaz ga ne bi nikamor dal, saj ne pilotiramo avionov :lol: :lol: manj instrumentov, bolje je :) seveda, razen pomembnih ,osnovnih.

Js pa naravnost uzivam v instrumentih. To mi je poseben gušt, štelat špage in gledat instrumente. Se odklopim na nek način :)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Mar 07, 2023 20:20

1stofficer napisal/-a:
alesjo napisal/-a:Jaz ga ne bi nikamor dal, saj ne pilotiramo avionov :lol: :lol: manj instrumentov, bolje je :) seveda, razen pomembnih ,osnovnih.

Js pa naravnost uzivam v instrumentih. To mi je poseben gušt, štelat špage in gledat instrumente. Se odklopim na nek način :)

Te razumem. Tudi meni je gušt se igrat s temi gadgeti. Itak gre cel kup denarja za te stvari, ampak to je pač hobi, ki nam je v zadovoljstvo.
Mojega sem dal takole. Tudi pri tebi bi se dalo kakšen nosilec, tako da bi bil plotter nad in "pred" instrumenti in ne v napoto škoti. Vse ostalo se mi zdi brezveze. Sploh pa rezat barko za takega oldtimerja. Ne no.
Slika
Slika
Če ti pa malo napovem prihodnost, pa boš čez nekaj mesecev že imel fensišmensi tankega 7 ali 9 inčnega plotterčka v nmea mreži, z vsemi podatki in wifijem. 8)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Mar 07, 2023 20:30

Mogoče kakšna taka varianta. Vertikalni nosilec pri strani in potem lahko plotter celo obračaš po želji. Mogoče na nasprotni strani od gas ročke.
Slika
še ena varianta
Slika
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Mar 07, 2023 20:36

1stofficer napisal/-a:

Jaz pa ti tako povem, ko jadraš v močnih vetrovih, naprimer v burji je NAJPOMEMBNEJE opazovat morje pred sabo, že na daleč vidiš kje to bodo podirali refuli in si tako pripravljen na odziv, če pa gledaš TELEVIZIJO se hitro zgodi , da ne moreš pravilno ukrepat in nastanejo težave, verjemi mi, sem že ogromno izkusil širom jadrana, tudi na zelo malih jadrnicah, pa varno gledanje EKRANA ti želim l.p.alesjo
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Mar 07, 2023 20:43

alesjo napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:

Jaz pa ti tako povem, ko jadraš v močnih vetrovih, naprimer v burji je NAJPOMEMBNEJE opazovat morje pred sabo, že na daleč vidiš kje to bodo podirali refuli in si tako pripravljen na odziv, če pa gledaš TELEVIZIJO se hitro zgodi , da ne moreš pravilno ukrepat in nastanejo težave, verjemi mi, sem že ogromno izkusil širom jadrana, tudi na zelo malih jadrnicah, pa varno gledanje EKRANA ti želim l.p.alesjo

Alesjo, kako pa veš, da je pri vhodu v zaliv npr. ena 0,5m podvodna plošča, čez katero ni pametno pluti?
Recimo, na Kornatih je ena taka črna točka, kjer je nasedlo že veliko jadrnic. Kako vidiš to ploščo? Na karti je označena s križcem, drugače pa ni znaka za plitvino!
Slika
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Mar 07, 2023 20:59

Sem povedal, da osnovne istrumente imam in so tudi pomembni, naprimer globinomer :wink: gledanje drugih ekranov pa je velikokrat lahko škodljivo :) če pa nevem na pamet kje plut pogledam navioniks kam it, hotel pa sem rečt, da je nepomembno gledat kako močno piha na inštrumentih, ker te lahko preseneti veter, če ne opazuješ morja.
Nazadnje spremenil alesjo, dne To Mar 07, 2023 21:06, skupaj popravljeno 1 krat.
jurko123
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jurko123 » To Mar 07, 2023 21:02

1stofficer napisal/-a:
jurko123 napisal/-a:Jaz ga tja ne bi dajal, dva razloga če kdo sedi tam, se lahko s hrbtom nasloni oz. je tik pod vinčem in so skozi šriki in takoj lahko kaj udariš z ročico. Kaj pa dodatna škatla nad konzolo pri krmilu?

Lp

Drugega mesta v resnici ni. In veliko eliko bark ima ravno na tem mestu instrumente. Kam si mislil da bi dal box? Levo in desno bi omejil prehod gor ne gre ker je ravno na sredini vrv booma ...

Ja sedaj vidim, kaj te matra... kaj pa če tista dva monitorja (smer vetra, globina?) nadomestiš s ploterjem in imaš vse na enem ekranu? Je to mogoče?
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Mar 07, 2023 21:08

Vsak ima svoj način plovbe, seveda. Sam se na nepoznanih območjih še vedno zanesem na papirnato karto, vnaprej pogledam, kaj me čaka in vmes, če pozabim oz. nisem ziher. Občasno tudi Navionics, ampak za pregledno karto imam raje papir :oops:

Sicer pa mogoče ta varianta z I_ nosilcem na konzoli ni slaba. Če se ga da še zavrteti, lahko obrneš ploter vzporedno z osjo barke, da ti je med neuporabo še manj napoto, ali ko imaš avtopilota in sediš na klopi, vidiš direktno. Razmisli, poskusi. Če imaš še kako drugo opcijo, ga tja ob vhod res ne bi dajal. Si mi sedaj dal misliti, če ga lahko jaz kam premaknem :lol:

Takole imam, štrli ven in bode v hrbet :lol:
Slika
Nazadnje spremenil hrošč, dne To Mar 07, 2023 21:15, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Mar 07, 2023 21:12

hrošč napisal/-a:Vsak ima svoj način plovbe, seveda. Sam se na nepoznanih območjih še vedno zanesem na papirnato karto, vnaprej pogledam, kaj me čaka in vmes, če pozabim oz. nisem ziher. Občasno tudi Navionics, ampak za pregledno karto imam raje papir :oops:

Sicer pa mogoče ta varianta z I_ nosilcem na konzoli ni slaba. Če se ga da še zavrteti, lahko obrneš ploter vzporedno z osjo barke, da ti je med neuporabo še manj napoto, ali ko imaš avtopilota in sediš na klopi, vidiš direktno. Razmisli, poskusi. Če imaš še kako drugo opcijo, ga tja ob vhod res ne bi dajal. Si mi sedaj dal misliti, če ga lahko jaz kam premaknem :lol:

Kar se kart tiče imaš popolnoma prav, jaz jih imam tudi čisto vse od jadrana in bi jih morali imet vsi na barkah, prej kot tablice ter ekrane 8)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Mar 07, 2023 21:32

Tiskanih kart pa res nisem gledal že zadnjih 20 let. Pa tudi ne verjamem, da jih kdorkoli med plovbo gleda, razen mogoče malo za trening klasične navigacije. Primerjava med erami je kot pismo in e-mail. En telefonček z Navionicsom je daleč bolj varen način navigacije, kot gledat klasično karto in določat pozicije plovila, sploh na neznanem področju polnem čeri in plitvin. Z elektroniko si upam pluti na 10m natančno po plitvinah, s klasiko bi se plitvinam izognil naokoli.
Pa da ne bomo preveč zašli. 1st Officer išče prostor za plotter ne za klasične karte :lol: :lol: :P :P
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Mar 07, 2023 23:54

Marchi napisal/-a:Mogoče kakšna taka varianta. Vertikalni nosilec pri strani in potem lahko plotter celo obračaš po želji. Mogoče na nasprotni strani od gas ročke.
Slika
še ena varianta
Slika

Tole mi je vsec. Prehod med armaturko in klopmi imam ozek, zato bi nekaj zlozljivega prislo v postev. Tam kjer ga imas ti pa nimam placa ker gre ven skota hkrati pa je preblizu krmilo da bi ploter namestil vmes.

To z nmea mrezo, wifi in kakim tankim prikazovalnikom pa itaq pride na vrsto prej ali slej ;)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti