Kako jadrati???

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Pe Okt 24, 2008 15:27

Panel imam montiran na krmi, slike pa lahko vidiš v mojem prispevku: lanskoletno potovanje v Grčijo. lp
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Apr 28, 2011 00:17

luftar napisal/-a:Pred leti sem imel priliko, da sem se istočasno pogovarjal z dvema svetovnima jadralcema, to sta bila Jože Mušič in Mladen Šutej. Ob prijetni štimungi pri večerji je nanesel pogovor tudi na to problematiko. to je dilema vetrnica ali sončna celica. Imela sta enotno mnenje in sicer: Na jadranu in sredozemlju, kjer večinoma plujemo poleti, so zakon sončne celice, na poti okoli sveta, kjer se pluje po pasatnih vetrovih pa vetrnica.

Danes sem se malo poigral z izračuni glede vertne turbine Rutland 913.

Rutland 913
Slika

Prednosti:
- meni izgleda bolje kot solarni panel na roll-baru in mi je nasploh zanimivo gledati te vetrnice ("toyz for boyz")
- polni tudi ponoči, če je veter dovolj močan

Slabosti:
- v kolikor ni vetra vsaj 5 vozlov (2,6 m/s, po nekaterih drugih virih pa je začetna potrebna hitrost vetra celo 4,1 m/s ali 8 vozlov!) nič ne polni akumulatorjev. To na primer pomeni, da glede na napoved npr. v soboto 30.4., nedeljo 1.5. in ponedeljek 2.5. ne bi v Izoli nič polnil akumulatorjev zaradi prešibkega vetra.
- razmeroma visoka cena (696 EUR z DDV) v primerjavi s solarnimi paneli

Zaključek: Za Jadran je vetrni generator primeren največ za vzdrževanje akumulatorjev, pa še to nisem zihr, če je priporočljivo (Nikola Tesla, Joško?). Recimo, da imaš sistem 200Ah, tedensko samopraznenje cca. 15Ah in za to kompenzacijo mora pihati med 8 in 10 vozli vsaj 10 ur v tem tednu.
Zelo drugače pa je npr. v okoliščinah, ko piha 20 vozlov, 20 ur dnevno. Takrat pridobiš kar cca. 100 Ah.
Se zelo priporočam za popravke in druga mnenja!

Slika

Slika
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Ne Maj 01, 2011 10:54

pozdravljeni

imam na jadrnici 50w solarni panel,zelo zadovoljen res da ko sem na sidru hladilnik ne dam na max ampak nekam na spodnjo tretjino,in nimam problemov.

lep pozdrav
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Sep 14, 2012 16:45

.

Celice so zakon!

65 W mi podpira hladilnik, TV, itd.
4 (štiri) dni na sidru, pa nisem motoriral ali kaj podobnega. Ob lepem vremenu mi displej kaže napetost dveh akujev od 12,2-13.5 volta. Vprašanje kaj takrat trenutno črpa energijo.

Slika

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » So Sep 15, 2012 11:09

Glede cen ne bi rekel da so celice kaj cenejše, sploh zato ker se (po mojem mnenju) vsekakor izplača vzeti kakovostno monokristalno robo in predvsem en dober in pameten regulator.
S tem pa ne prideš pod cca 800 Eur.

Jaz sem v Sredozemlju vsekakor za celice - ampak tako montirane, da se jih da vedno obračati (ali pa naštimati avtomatiko) direkt v sonce in izogibati raznim sencam čez, ki krepko zmanjšajo učinek.

S pozicijo direkt v sonce je izkoristek (po oceni) vsaj za polovico bolši, najbrž pa še krepko več.

Za resno jadranje je pa najboljša opcija oboje.
al

OdgovorNapisal/-a al » So Sep 15, 2012 19:36

Rok-11 napisal/-a:Jaz sem v Sredozemlju vsekakor za celice - ampak tako montirane, da se jih da vedno obračati (ali pa naštimati avtomatiko) direkt v sonce in izogibati raznim sencam čez, ki krepko zmanjšajo učinek.

Za to avtomatiko pa še nisem slišal. Kak link?
Sicer je pa obračanje solark proti soncu bolj tako tako. Ja, izkoristek je res boljši a kdo bo, medtem ko si na sidru, obračal solarke... Pa tudi če samo dvakrat na dan. Raje kako plato več pa maš mir.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Sep 15, 2012 21:16

.

al napisal/-a:Za to avtomatiko pa še nisem slišal. Kak link?
Sicer je pa obračanje solark proti soncu bolj tako tako. Ja, izkoristek je res boljši a kdo bo, medtem ko si na sidru, obračal solarke... Pa tudi če samo dvakrat na dan. Raje kako plato več pa maš mir.

Bravo al, tudi sam sem zagovornik situacij brez kompliciranja. Pa kdo bo vse to vzdrževal?

lp

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Ne Sep 16, 2012 13:51

Linka nimam, ker sem samo videl home-made varianto.

Sam pa obračam, zaradi izkoristka. Najprej sem imel problem pozabljanja, potem mi je šlo na živce... zdaj je pa taka avtomatika, da niti ne opazim kdaj to naredim.
Na sidru pa enostavno nastavim nekam na povprečje, pa je.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Sep 19, 2012 22:04

Jaz imem na strani 6 lukenj in celico prestavim,sicer se jo ne splača imet...Moj Koraks 63 w ne polni NIČ,če je obrnjen popolnoma stran od sonca,ne reagira na samo svetlobo.Primer,jutranje sonce 1,8 a,ko sem jo obrnil na drugo stran 0 a.
LP Iztok
Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Sep 20, 2012 08:01

polanc napisal/-a:Jaz imem na strani 6 lukenj in celico prestavim,sicer se jo ne splača imet...Moj Koraks 63 w ne polni NIČ,če je obrnjen popolnoma stran od sonca,ne reagira na samo svetlobo.Primer,jutranje sonce 1,8 a,ko sem jo obrnil na drugo stran 0 a.
LP Iztok

Naš panel je pa kardansko pritrjen na nosilec in se ga da obračat praktično kamorkoli.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov