Barcelona World Race

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Mar 09, 2011 10:33

3x premisli, preden se 1x prijaviš...... ni tako enostavno in v redu kot zgleda. Ko si enkrat sam tako dolgo na barki brez prestanka na morju, ko se ne umikaš vremenu in valovom....
Ni vse v denarju..... aja pa še to..... 600.000 je za oba....

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Mar 09, 2011 10:50

Aja za oba!?!?! Ok meni 200.000, tebi 400.000€ ok? .....................Ti voziš! :lol: :lol: :lol:

Je pa tako. Ali 45 let 8 ur na dan za prazen žep in skravžljane živce oz. 100 dni užitka, adrenalina, prvinskosti..... in na koncu še lepo plačilo. Odločitev je preprosta, skoraj!
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Mar 09, 2011 11:13

:lol: :lol: :lol:
Velja, Marchi...

LP

Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Mar 09, 2011 14:30

Marchi napisal/-a:100 dni užitka, adrenalina, prvinskosti..... in na koncu še lepo plačilo. Odločitev je preprosta, skoraj!

Ne bi rekel, da je tako preprosta.
To, kar se letos dogaja na regati je mačji kašelj. Pravega neurja pravzaprav sploh ni bilo.
Ko se barke začnejo prevračat (odlomljene kobilice, trki s kiti pri 25 vozlih hitrosti barke...), ko se vdre kabina pod težo vala in barka zajame kakšno tono ali več vode ni več tako lepo. Potem reševanje, čakanje v prevrnjeni barki po nekaj dni pri nič stopinj celzija... Potem še pokodbe jadralcev (glave, polomljene kosti pa nikjer nikogar, ki bi pomagal)
Vse to in še kaj zraven je treba upoštevati
To ni za vsakega kljub nekaj 100.000 ojrotov.

Citat Boris Hermman (Neutrogena) nekaj dni nazaj:
"Že ure jadramo s hitrostjo 27 vozlov, kratek val, brutalno je, z močmi smo na koncu..." (prost prevod iz nemščine).

Lp Edo
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Mar 09, 2011 14:35

Kot si rekel Edo, ni lahko..... čeprav je letos vse lažje kot lani oz. prejšnja leta..... Kar poglejva Arc 2010, tako mirnega morja še niso imeli nikoli, zato je bila dirka toliko dni daljša, .... pa letošnji Hobart,......pa zdaj Barcelona,.....

Ni lahko....

LP

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Mar 09, 2011 14:46

EDO maš prav! Iz domačega naslonjača je lahko biti pameten. Ampak, malo nor in neveden moraš biti v osnovi, da se lotiš česa podobnega. Vsega se ne da predvidet in občutit. Verjetno nihče od morjeplovcev, ki je obplul svet ni pričakoval to, kar je doživel.

Če pa tele formule primerjam s Šterkovo 6m "karjolo", pa se mi vseeno zdi, da so fantje v veliko boljši koži kot je bil Šterk in njemu podobni, ki so se cijazili čez oceane mesece in mesece, brez natančnih vremenskih napovedi, s starimi, zdelanimi barkami. To je zame brutalno, za psiho!

Skratka en večji norec kot ta drugi! Mi jih pa občudujemo iz dneva v dan in sanjarimo, da se jim pridružimo. NORCI, v pozitivnem smislu besede!
Ker tisti, ki je "normalen", sedi v pisarni in hodi v nedeljo h tašči na kosilo, vmes pa v hiper-super-truper market in si tudi sanjarit ne dovoli.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Mar 09, 2011 15:39

Marchi, se poplnoma strinjam s tabo. Sanjamo lahko. Jaz imam neizmerno željo, da bi enkrat jadral na takšni barki ali pa vsaj na Class 40. Samo gledal bi in ničesar se ne bi dotikal, obljubim :!: :wink:
Je pa bistvena razlika med navadnimi morjeplovci (ala Šterk, če je on sploh bil navaden - beri normalen), ki jim je cilj priti od točke A do točke B in temi fanti, na regati. Tu gre za dirko od začetka do konca. Gre tudi za denar in pridobivanje sponzorjev za naslednje regate. To so le profesionalci, ki živijo od tega tako, kot vsak izmed nas od svoje službe.
V Franciji imajo prav "šole" za ocenasko regatno jadranje za bodoče skiperje. Programi vsebujejo: navigacijo, routing, meteorlogijo, uporabo navigacijskih orodij in na splošno elektronike, delo z kompoziti (če kaj poči in je treba popravit), popravilo mehaničnih sklopov (motorji, generatorji, hidraulični sistemi), medicinska pomoč vključno z manjšimi operacijskimi posegi), uporaba reševalnih pripomočkov ipd. Skratka moraš imet znanja še pa še preden sploh stopiš na takšno barko.
V prilogi: test stabilnosti barke Open60 (Foncia) - od 4.40 min. naprej
http://www.youtube.com/watch?v=JbWgvIJwgUo

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Mar 09, 2011 16:10

Pa saj to, kar si naštel, morava tudi jaz in ti znati pri vsakodnevnem morjeplovstvu. Popolnoma vse kar si naštel. Pa še wc morava znati popravit, kar temle fantom ni treba. :lol: :lol: :lol:

Malo šale, nekaj resnice.

Kako hudiča se je jadrnica na posnetku postavila nazaj? Neverjetno!
Exorcist
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Exorcist » Sr Mar 09, 2011 16:40

Predvidevam da s pomočjo pomične kobilice
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Mar 09, 2011 17:37

Kobilica je bolj ali manj pri miru ali pa tudi ne, jaz ne opazim nobenih premikov.
Exorcist
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Exorcist » Sr Mar 09, 2011 17:54

Se mi zdi, da se lepo vidi majhen premik kobilice v levo. Če se ne motim, se kot pomične kobilice nastavlja ročno, tako da je lahko tisti ki je ostal v vodi upravljal s tem... mogoče so k nagibu dodatno pripomogli še kakšni vodni balasti? Naj pove nekdo, ki je bolj domač v teh vodah...
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Mar 09, 2011 18:37

Takole pa smo ga včeraj drsali po valovih:

RENAULT Z.L. SAILING

:oops:

Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Mar 09, 2011 21:15

Exorcist napisal/-a:Predvidevam da s pomočjo pomične kobilice

Ja, s pomočjo nagibne kobilice. Mislim, da pri tem nima vodni balast nič, ker predvidevam, da ga je težko prečrpat (načrpat je nemogoče) ali izčrpat v takšni poziciji barke. Mora pa bit pri tem testu skiper v barki.
Te barke imajo težišče na vodni liniji tako kot klasa VOR70. To že marsikaj pove. Pravijo, da je jadrati na takšni barki še najbolj podobno jadranju na katamaranu. Za takšno stabilnost gre. Še en podatek. Na zadnjem Vendee Globu je jadrnici Safran odpadel bulb (bomba) na dnu kobilice nekje na sredini Atlatntika (pri povratku) in je kljub temu s pomočjo vodnih balastov prišla tretja na cilj regate v Francijo in dosegala je zelo lepo hitrost.
Ja, Marchi se strinjam, da v bistvu moramo več ali manj to vedeti vsi. Samo oni se učijo, da preživijo v vodah okoli Antarktike ne pa kot mi v naši luži, ko imaš za prvim vogalom na razpolago ves servis.
Me je pa nekaj matralo, ko sem gledal posnetke z bark in nisem mogel pogruntat na kaj me spominjajo in sem končno ugotovil, da so zelo podobni posnetkom iz vesolja, iz recimo Shuttla. Res dobiš občutek, da se zadeva dogaja na koncu sveta ali pa že kar mal dlje.

Pa še tole se mi zdi zanimivo. Včeraj posneto na Hornu. Kako katamaran Sodebo švigne mimo jadrnice Neutrogena. http://www.youtube.com/watch?v=zThADrnH ... ure=relmfu
Katamaran Sodebo (32m dolžine; skiper Thomas Coville - sam je na barki!) poskuša podret rekord okoli sveta za samce na večtrupcih. Trenutno je v teku 39 dan plovbe.
http://www.sodebo-voile.com/
Zdaj bom pa dal gmh

Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Če Mar 10, 2011 00:07

Mene pa bolj zanima, kakšne imajo avtopilote in njihovo napajanje, da zdržijo vse te sile. Na posnetku katamarana se vidi, da mu je odtrgalo vetrnico. Možak, ki je krajšal jadro, pa kot da ne bi bil privezan? Lp
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Mar 10, 2011 01:54

luftar napisal/-a:Mene pa bolj zanima, kakšne imajo avtopilote

Kot mi je znano, Open 60, Class 40 in Transat 650 barke večinoma uporabljajo Raymarine in NKE avtopilote. Raymarine uporabljajo v mirjenšem morju, ker porabijo manj energije, NKE pa blesti v težjih razmerah.

http://www.sailinganarchy.com/editor/pimpin.php
"For instance, It's difficult to compete in the world of Single-handed racing without an nke Autopilot and instrument package.. no other pilot has EVER won the Vendee Globe Race, and nke Autopilots win every single Classe Mini regatta every SINGLE year, without fail!

Slika hidravlične ročice z Transat 650 barke:
Slika

Slike s Vendée Globe:
Slika

Slika

Nekaj odlomkov iz dnevnika Mihelina in Hajnška:
... Zadnja noč pred Zelenortskimi otoki in 510 s prvo krajšavo in skrajšanim špinakrom z glasnim razbijanjem po grdih nepravilnih valovih, s slabimi 10 vozli hitrosti napreduje proti jugu. Krmilo sem prepustil NKE, pametnejšemu od obeh pilotov, sam pa sem se zvil v kokpit za kratek spanec ...

... NKE je vozil po 12 ur na dan, ki sem jih izkoristil za počitek, manjša popravila in navigacijo ...

... Naslednji piš seže do 37 vozlov, nato pa tudi preko 40. Nadenem si varnostni pas in tesneje povežem flok na premcu. NKE medtem brez težav obvladuje rezbremenjeno jadrnico, ki pa še vedno z vetrom v bok dosega 13 vozlov hitrosti ...

... Čez noč ne spim več kot uro in čez dan nadaljujem z enakim tempom. Delo se obrestuje in spet prevzamem prednost. Naslednjo noč pa šok. Spim v kokpitu, vozi NKE ..
.

Zastopnik za NKE pri nas je Pronautica d.o.o.

NKE prodaja tudi sisteme za "civiliste". Sam bom najverjetneje ostal pri cenovno ugodnejšem Raymarine sistemu, ki nima fiksno montirane hidravlične ročice, ki precej oteži krmilo (rudo) v času, ko se avtopilot ne uporablja.

Pri NKE sistemu pa me je najbolj pritegnila naslednja možnost daljinca: za solo jadranje:
Po statistikah se največ padcev v morje dogodi pri "lulanju". Z NKE daljinskimi upravljalci boste to počeli varneje, kajti z daljincem v drugi roki, boste barko lahko pripeljali nazaj, tudi če padete v morje.

In Single-Handed Mode - In the event of man over board, when the boat is under pilot control, the latter operates as follows :
- If your boat is equipped with an anemovane sensor, it will position the boat into the wind
- If not, it will position the helm at the limit stop at the opposite side of where it was.

Slika

Slika

---
Za konec vprašanje za Nikolo Teslo: ali je mogoče tovrstne daljinec imeti tudi za Raymarine sistem: bodisi ga kupiti ali ga razviti / sestaviti na nek način? Se priporočam za kak info glede tega.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti