luftar napisal/-a:Mene pa bolj zanima, kakšne imajo avtopilote
Kot mi je znano, Open 60, Class 40 in Transat 650 barke večinoma uporabljajo Raymarine in NKE avtopilote. Raymarine uporabljajo v mirjenšem morju, ker porabijo manj energije, NKE pa blesti v težjih razmerah.
http://www.sailinganarchy.com/editor/pimpin.php
"For instance, It's difficult to compete in the world of Single-handed racing without an nke Autopilot and instrument package.. no other pilot has EVER won the Vendee Globe Race, and nke Autopilots win every single Classe Mini regatta every SINGLE year, without fail!
Slika hidravlične ročice z Transat 650 barke:
Slike s Vendée Globe:
Nekaj odlomkov iz
dnevnika Mihelina in Hajnška:
... Zadnja noč pred Zelenortskimi otoki in 510 s prvo krajšavo in skrajšanim špinakrom z glasnim razbijanjem po grdih nepravilnih valovih, s slabimi 10 vozli hitrosti napreduje proti jugu. Krmilo sem prepustil NKE, pametnejšemu od obeh pilotov, sam pa sem se zvil v kokpit za kratek spanec ...
... NKE je vozil po 12 ur na dan, ki sem jih izkoristil za počitek, manjša popravila in navigacijo ...
... Naslednji piš seže do 37 vozlov, nato pa tudi preko 40. Nadenem si varnostni pas in tesneje povežem flok na premcu. NKE medtem brez težav obvladuje rezbremenjeno jadrnico, ki pa še vedno z vetrom v bok dosega 13 vozlov hitrosti ...
... Čez noč ne spim več kot uro in čez dan nadaljujem z enakim tempom. Delo se obrestuje in spet prevzamem prednost. Naslednjo noč pa šok. Spim v kokpitu, vozi NKE ...
Zastopnik za NKE pri nas je
Pronautica d.o.o.
NKE prodaja tudi sisteme za
"civiliste". Sam bom najverjetneje ostal pri cenovno ugodnejšem Raymarine sistemu, ki nima fiksno montirane hidravlične ročice, ki precej oteži krmilo (rudo) v času, ko se avtopilot ne uporablja.
Pri NKE sistemu pa me je najbolj pritegnila naslednja
možnost daljinca: za solo jadranje:
Po statistikah se največ padcev v morje dogodi pri "lulanju". Z NKE daljinskimi upravljalci boste to počeli varneje, kajti z daljincem v drugi roki, boste barko lahko pripeljali nazaj, tudi če padete v morje.
In Single-Handed Mode - In the event of man over board, when the boat is under pilot control, the latter operates as follows :
- If your boat is equipped with an anemovane sensor, it will position the boat into the wind
- If not, it will position the helm at the limit stop at the opposite side of where it was.
---
Za konec vprašanje za Nikolo Teslo: ali je mogoče tovrstne daljinec imeti tudi za Raymarine sistem: bodisi ga kupiti ali ga razviti / sestaviti na nek način? Se priporočam za kak info glede tega.