@ Marchi
Dejansko je tako, kot praviš in ravno zato moraš tudi ponoči vsakih toliko auf, pregledat situacijo, narediti revizijo taktike, nastavit nov kot in naprej spat. Žal je to pri meni pomenilo vsaj 10 minut na vsaki dve uri ali celo manj. V igri imaš na voljo tudi neke avtopilote, vendar po mojih izkušnjah zadeva ne deluje preveč optimalno...
Lahko si predstavljate, kakšno mnenje je moja žena imela o tem, da celo noč zvoni budilka

, da ne govorimo o tem, kako sem jaz izgledal po nekaj dneh

.
Ja, pokaže ti, s katerim jadrom lahko pri nekih pogojih dosežeš maksimalno hitrost pri določenem kotu. To, kar pa še jaz pravim je, da je potrebno vedeti, kakšna je najboljša kombinacija kota (TWA) + hitrosti, ki jo pri teh pogojih ustvariš.
Tehnika, ki jo tukaj opisujem, lahko na dan generira tudi 10nm prednosti, a dejstvo je, da je še bolj pomembno izbrati pravo strategijo glede na vreme. Če želiš biti pri vrhu, pa potrebuješ oboje (+ še malo sreče).
BTW, vremenski model je zelo nerealen (pač ne gre bolje), zato je lahko ponekod taktika in s tem tudi pot do skrajnosti nelogična za prave morjeplovce...
Lp