Transat 650; Global Ocean Race; Volvo Ocean Race

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Jan 05, 2012 15:47

V teku je 45 dan plovbe maxi trimarana Banque-Populaire za Jules Verne Trophy - brez omejitev za najhitrejše jadranje okoli sveta.
http://www.voile.banquepopulaire.fr/Max ... c5191.html

Do cilja manj kot 1.000 NM, prednost glede na veljavni rokord dobrih 1.300 NM. Skratka rekord bo padel, če kaj ne zaj.... čisto na koncu.
Hitrosti zadnje dni ne padajo pod 30 KN :roll:
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jan 05, 2012 17:31

EDO a si slučajno na VORGu? In še kdo drug od morjeplovcev?
http://www.volvooceanracegame.org/
ludwe
Kapitan
Kraj: Cerknica

OdgovorNapisal/-a ludwe » Če Jan 05, 2012 19:06

Marchi napisal/-a:EDO a si slučajno na VORGu? In še kdo drug od morjeplovcev?
http://www.volvooceanracegame.org/

Jest sm.Se prov počas peljem proti cilju :D
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jan 05, 2012 19:35

Sem te poklikal. Jaz sem šele dobro začel, tako da sem čisto v ozadju.
Trenutno sem redi viharja !0.0 kts! :roll:
Leg 3, će da bude pakleno! :twisted:
ludwe
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ludwe » Če Jan 05, 2012 19:49

Sem te dal pod friends.Jest se pa trudim že od začetka pa mi je šlo kar dobro okol 6600 mesta me pa mal j.be ker celo dopoldne nimam dostopa do rač.zdej pa sem kjer sem.
LP R
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jan 05, 2012 20:14

Jaz sem aktiviral zadevo še na android telefonu in je super, vsake toliko malo pošpegam gor, pa še res ličen vmesnik so naredili, tako da lahko konkretno in natančno usmerjaš svojo barko. Lani sem odpeljal celo dirko in na eni od etap dosegel rezultat pod 1200. Samo lani je bilo cca 65000 bark, letos jih je krepko čez 140.000, tako da je tvoj rezultat okrog 6600 spoštovanja vreden.
sly
Kapitan
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a sly » Če Jan 05, 2012 20:50

Jaz moram priznati, da sem vesel, da sem se lahko odpovedal VORG, saj sem na hitro razvil odvisnost in nisem cele noči spal :twisted:

Rezultat tega pa je bil, da sem bil na trial regati sedmi 8)
kar je le nekaj minut za prvim...

Na prvem In-port-u se mi je pa zadeva zamerila, ker ni bilo jasno opredeljeno, s katere strani moraš okoli otoka oz. skozi vrata... in so se nekateri znašli in šli bo krajši poti :oops:. Če to ne bi bilo dovoljeno, bi verjetno zopet bil med 10.

Ampak v vsem slabem je nekaj dobrega... zdaj vsaj normalno živim naprej in ponoči raje sanjam o pravem jadranju.

Dejstvo je, da si za zmago poleg sreče z vetrom moraš pripravit vse polare in jadrat izključno po njih. Pomagat si moraš z zunanjimi vremenskimi napovedmi, saj lahko v nekaterih primerih že pred spremembo vetra veš, kaj je za pričakovati. Vsaki dve uri auf in preverit stanje...

No ja, veliko sreče vsem, ki vztrajate.

Lp
ludwe
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ludwe » Če Jan 05, 2012 21:17

Jaz moram priznati, da sem vesel, da sem se lahko odpovedal VORG, saj sem na hitro razvil odvisnost in nisem cele noči spal

Ha,ha to se je men lansko leto zgodilo.Sem vstajal ponoči in rihtal barko :D .Zdej pa me je norost minila in zvečer naštimam barko ko pridem iz službe 15-16h pa spet popravim itd.Dobim pa tud jst jutri nov telefon in si naložim android pa da vidim.Aja nisem pa nikoli kupil jader ter opreme.Vozim pa smo z osnovno opremo ki jo dobiš džabe :D .
LP R
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jan 05, 2012 21:28

sly
zdaj si nas pa res motiviral, masimalno :?
tako kot ludwe, tudi jaz ne kupujem jader, res pa je, da sva se s telefonom precej zbližala in ga imam pri sebi tudi sredi noči, ko se itak zbudim (EMŠO) in rabim dobrih 30 sekund, da pogledam, če ravno ne rinem kakšen otok pred sabo :lol: in malo popravim kurz.
Vsake toliko določim žrtev kakšnih 50 Nm pred sabo in ga ganjam, dokler ga ne pihnem mimo. Top 2000 pa tudi mene letos ne mami, ker toliko časa pa nimam.

Sem pa razmišljal, da bi tak sistem navigacije bil dobrodošel pri real life navigiranju. V tej igri, človek dobi percepcijo o gibanju ciklonov, optimalnih smereh jadranja glede na ciklone in prihajajoče spremembe vetra. Skratka sila zanimivo in uporabno, pa četudi na prvi pogled še bolj sila dolgočasno in nezanimivo.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jan 05, 2012 21:30

sly
kaj si mislil s tem "pripravit vse polare"?
sly
Kapitan

OdgovorNapisal/-a sly » Če Jan 05, 2012 22:44

@Marchi

Vsako jadro ima optimalen kot jadranja.

Npr. če jadraš v veter, si moraš za "vse" hitrosti vetra in za vsa jadra izračunati, kakšen kot na veter (TWA) je optimalen (te najhitreje pripelje do ali od vetra). Po domače, srednješolska trigonometrija.

Primer:
- TWS 16kn, jadro "solent", optimum TWA 33°
- TWS 20kn, jadro "solent", optimum TWA 34°

Enako velja pri jadranju z vetrom.

V igri to narediš tako, da si za različne moči vetra izbereš primerna jadra in v tabelo vpišeš kote in hitrosti. Izbereš pač maksimume. Tako na koncu dobiš tabelo moči vetra tipov jader in kotov.

V praksi to pomeni, da optimiraš vreme s kotom jadranja in izbiro jader, saj je direktno jadranje na cilj lahko (in velikokrat je) počasnejše od jadranja "po polarah".

Če uporabim zgornje vrednosti:

Dve jadrnici začneta jadrati proti cilju, piha 20 vozlov. Prva ima kurs 30° na veter direktno proti cilju, druga pa jadra s TWA 34°, torej optimumom. Čeprav bo druga morala dvakrat prečiti in prepluti daljšo razdaljo, bo prej na cilju, kot prva, saj druga pluje hitreje.

V resnici se pri vsaki menjavi uzd barka upočasni, vendar igra tega ne upošteva... je pa res, da ti mornarji zgubljajo energijo, če preveč navigiraš.

Pri vseh regatah to velja, le da pri oceanskih še upoštevaš makro vremensko sliko.

Lp
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Jan 05, 2012 23:01

Pa kako se vam da.... :roll: :wink: Očitno sem že prestar za te fore :?
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jan 05, 2012 23:04

Uf tole je pa znanstvena fantastika zame.
A to potem pomeni, da računaš optimalne kote za vsako najmanjšo spremembo vetra, glede na resolucijo vremenske slike pač.
Čista matematična vojna torej?
Sam to počnem bolj od oka, to pomeni, glede na vetrovno napoved in sprememebo, ki sledi, skušam izbrati pravo stran regatnega polja, kjer se pričakujejo boljši vetrovi, Seveda je vmes tudi nekaj finomehanike, ko je veter slab ipd. Orientiram pa se po željeni smeri in optimalni hitrosti, ki mi jo dopušča izbrano jadro, glede na to, kaj mi prikaže grafični izračun (vmesnik) igre. A to ni to? Saj tam ti izpiše optimalno hitrost za izbrano jadro.
sly
Kapitan

OdgovorNapisal/-a sly » Pe Jan 06, 2012 08:03

@ Marchi

Dejansko je tako, kot praviš in ravno zato moraš tudi ponoči vsakih toliko auf, pregledat situacijo, narediti revizijo taktike, nastavit nov kot in naprej spat. Žal je to pri meni pomenilo vsaj 10 minut na vsaki dve uri ali celo manj. V igri imaš na voljo tudi neke avtopilote, vendar po mojih izkušnjah zadeva ne deluje preveč optimalno...

Lahko si predstavljate, kakšno mnenje je moja žena imela o tem, da celo noč zvoni budilka :wink: , da ne govorimo o tem, kako sem jaz izgledal po nekaj dneh :oops: .

Ja, pokaže ti, s katerim jadrom lahko pri nekih pogojih dosežeš maksimalno hitrost pri določenem kotu. To, kar pa še jaz pravim je, da je potrebno vedeti, kakšna je najboljša kombinacija kota (TWA) + hitrosti, ki jo pri teh pogojih ustvariš.

Tehnika, ki jo tukaj opisujem, lahko na dan generira tudi 10nm prednosti, a dejstvo je, da je še bolj pomembno izbrati pravo strategijo glede na vreme. Če želiš biti pri vrhu, pa potrebuješ oboje (+ še malo sreče).

BTW, vremenski model je zelo nerealen (pač ne gre bolje), zato je lahko ponekod taktika in s tem tudi pot do skrajnosti nelogična za prave morjeplovce...

Lp
ludwe
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ludwe » Pe Jan 06, 2012 09:13

Sam imam dve barki.Z eno plujem po krajši poti z drugo pa po daljši in hitrejši pa sem zdaj pred ciljem skoraj na enakem mestu.Razlika cca 10nm.Sem pa z barko katera je šla po hitreji ter daljši poti imel precej dober rezultat dokler ni bilo potrebno orcat.Ker pač nimam Genoe sem v dveh treh dneh izgubil cca 22000 mest.Ja takle mamo.
LP R

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti