Nasveti pri sidranju z jadrnico

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

adriaticsailor
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a adriaticsailor » Ne Nov 06, 2011 19:52

Kakšno maso sidrne uteži pa priporočate za jadrnico v rangu 38 ft.? Prebral sem, da se naj bi ta utež spustila po siderni verigi do približno polovice globine morja? To drži oz. ali imate druge predloge in izkušnje?

LP
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Ne Nov 06, 2011 22:04

Utež je dobra zadeva, dejansko z njo povečaš dolžino verige, ker spremeni kot. Mi smo jo uporabljali na stari braki, kjer je bila kombinacija verige in vrvi in sem vedno spustil utež po vrvi do verige, utež je bila od oka ca 4kg, tako da se je dalo normalno manipulirati z njo.

Sedaj ko je samo veriga in vinč, se mi zdi da ni potrebe, ker pač sama teža verige opravlja delo uteži, škodi sicer ne.

Še 1x okoli oranja, je nekdo lepo potrdil moje trditve da vsako sidro orje. Ne vem Piki a si mislil da meni orje pri 5ih vozlih?

Glede teže sidra pa bi rekel da nikoli ni preveč, razen koliko je omejitev vinča, oziroma bolj eveč kot malo ;)

42 čevljev, teža ca 10 ton - sidro ca 30kg, 60m 10mm verige.
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Ne Nov 06, 2011 22:29

u-r-o-s napisal/-a: Ne vem Piki a si mislil da meni orje pri 5ih vozlih?

Ne, u-r-o-s, nisem mislil, da ti orje pri 5 vozlih. Uporabljal si izraz močnejši veter, tak pa je tudi veter, ki piha 20 vozlov ali malo čez, kot sem napisal v enem od postov. Pri tej hitrosti ti ob upoštevanju vseh pravil sidranja in ob dnu, ki realtivno dobro drži, ne bi smel orati. Seveda pa bo verjetno večini zaoral ob nevihtni udarih z 40 vozli ali več, odvisno od situacije.
Uporabniški avatar
Bojan 1962
Kapitan
Kraj: Stična

OdgovorNapisal/-a Bojan 1962 » Po Nov 07, 2011 08:15

"Kakšno maso sidrne uteži pa priporočate za jadrnico v rangu 38 ft.? Prebral sem, da se naj bi ta utež spustila po siderni verigi do približno polovice globine morja? To drži oz. ali imate druge predloge in izkušnje?"

Nekje v rangu teže sidra. Polovica globine morja je morda malo premalo, spustiš do tal in dvigneš za 1 m, ravno toliko da ne nabija po tleh. Deluje kot amortizer, ker se sama veriga nič ne raztegne. Skoraj nuja je tudi sponka, ki razbremeni sidrni vinč in je z vrvjo pritrjena na bitvo, ker tudi ta vrv deluje kot amortizer.
Pazi da ne dviguješ hkrati in sidra in uteži, ker zna biti prevelik zalogaj za vinč ali hrbet če dvigaš na roke.
Opcij kako fiksirat utež na verigo je več, jaz uporabljam obroč iz inoxa ki drsi po verigi ,na ta obroč je privezana utež in pa dodatna vrv ki je vezana na bitvo, s to vrvjo določaš višino uteži brez da bi prižigal vinč, pa tudi če se vreme poslabša lahko dodatno spustiš še kak meter verige. Nekajkrat sem za test samo s karabinom pripel na verigo utež, a je ponoči sama padla dol, karabin se je nekako odpel.

Kot odgovor na prejšnje poste o oranju sidra, sidro seveda tudi orje odvisno od podlage, po mivki prav gotovo kdaj zaorje posebej če je ni zelo na debelo. Mulj že precej bolj drži, specialno pa je blato v Klimnem in v Punatu, tam ti prej odtrga verigo kot pa zaorje sidro. Problem nastane dvig sidra , ker je vinč težko kos nalogi.
lp
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Nov 07, 2011 11:00

jaz ne uporabljam uteži,sidro vkopljem z motorjem,vsako sidro orje ko začne orat podaljšaš verigo,moje je težje kot je predvideno za mojo barko,če poslušaš vremensko napoved ni nobene potrebe sidrat nekje kjer pričakuješ probleme.
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » Po Nov 07, 2011 11:55

Kupite novo generacijo sidra 8)
V motomarine sem gledal okrogla sidra,ki se nemore iztaknit.Če se obrne veter se še bolj vkoplje.Edino ceane so zaenkrat visoke.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Nov 07, 2011 12:45

spyder a si slučajno tega mislil :?:

Slika
Ure dnevi leta tečejo....
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » Po Nov 07, 2011 12:47

Ja prav tega :D .Je rekel da čim ga cukne gre avtomatsko globlje.In da se vedno pravilno postavi,ko pade.To so kao nova generacija sider.Samo je grd ful :cry:
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Nov 07, 2011 14:28

enkrat tudi nehaš sidrat,in takrat dvigneš sidro in to zna biti jeba
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Nov 07, 2011 14:33

Jaz samo upam, da ob vsej tej silni filozofski debati ne bo komu kaj popustilo in bo nasedel name.
Dosti verige, dobro sidro, gledanje vremenske napovedi in s tem izbira sidrišča, izbira glede na podlago, izogibanje natrpanim sidriščem in prosim malo lastne pameti, iznajdljivosti, spoštljivosti do sosedov ter nekaj poguma PA BO!
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Nov 07, 2011 14:41

Al ima prav
sicer pa lahko začnemo kaj če se utrže veriga.

lep pozdrav
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Nov 07, 2011 15:05

igorb napisal/-a:Al ima prav
sicer pa lahko začnemo kaj če se utrže veriga.

lep pozdrav

Te pa samomor iz zasede :twisted:
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Po Nov 07, 2011 20:08

@al

"Jaz samo upam, da ob vsej tej silni filozofski debati ne bo komu kaj popustilo in bo nasedel name.
Dosti verige, dobro sidro, gledanje vremenske napovedi in s tem izbira sidrišča, izbira glede na podlago, izogibanje natrpanim sidriščem in prosim malo lastne pameti, iznajdljivosti, spoštljivosti do sosedov ter nekaj poguma PA BO!"

Prevedi tole še v nemščino, madžarščino, češčino, poljščino in ruščino! Za čarteriste, ki "vse obvladajo!"

Sem letos na Pašmanu 2 uri držal enega poljaka, da mi ni demoliral barke...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Nov 07, 2011 22:02

spyder napisal/-a:Kupite novo generacijo sidra

http://www.dolphinmarine.ch/downloads/A ... MDez06.pdf
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Po Nov 07, 2011 22:31

Ne vidim potrebe po teh novih super duper sidrih, če sem s starim, ki je preverjen zadovoljen in me še ni utrgalo z njim.

Ne rečem da niso dobri, čeprav je spet veliko odvisno od podlage, testi so ponavadi nareti v idealnih pogojih, da le ti govorijo v prid tem produktom.

Še vedno prisegam na veliko površino ploskve in primerno težo!
LP, Uroš.

Kdo je na strani

Po forumu brska: abdulazizenator in 4 gosti