Porazdelitev nalog na jadrnici

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Če Jan 16, 2014 17:38

Sicer ne vidim kaj je Al tako groznega povedal. Načeloma mislimo vsi enako, samo vsak pove na svoj način.
Jaz želim na barki uživat s svojimi prijatelji in zato pač prilagodim jadranje možnostim posadke. Če pa nas slučajno zajame kaka pi....a, pa hvala bogu znam barko obvladati sam.

Prvotno vprašanje je bilo, kako začeti jadrati z neiskušeno posadko.
V vetru in kaki bolj kočljivi situaciji pa še nisem videl skiperja ki nebi povzdignil glasu.
Ste že kdaj bili na kaki regati ali jadrali z Puhom :roll:
.......
V svoji posadki sem že imel pametnjakoviča, ki je vse vedel in nič slišal. No potem je kuhal samo čaj in nikoli več ni bil več v posadki, čeprav me večkrat vpraša kdaj bomo spet jadrali, da se je on imel dobro...... no jaz se nisem imel tako fajn in kot pravite fantje, na barki moramo vsi poprijeti za vsako delo. Tudi kapitan pri nas pomije posodo, skuha in pomije wc za packi.
Pozabljate pa na eno bistvo, da za vse kar se zgodi na barki, je kriv kapitan. Posadka samo posredno. In če ima kapitan 100% odgovornost za vse, lahko včasih kako stvar tudi bolj na glas pove in malo pretirava z varnostjo. Npr; če reče kapitan reševalne jopiče gor. Jih mora posadka obleči brez besed.
Potem pa lahko godrna in sprašuje zakaj?
.....
Pripravljen sem člana posadke, ki ruši avtoriteto in red in vzdušje na barki itp, tudi izkrcati in nadaljevati pot naprej brez njega. Toda to bi bil res skrajni skrajni ukrep.
Upam, da mi kaj takega ne bo potrebno narediti nikoli!
Včasih so iz ladij metali v vodo take kalibre in paničarje.
Ojla, sedaj pa grem že v ekstreme!
Flying is beautiful.
Sailling is better!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jan 16, 2014 19:55

Rok-11 napisal/-a:
MicTic napisal/-a:...
Kakšne iskušnje imate drugi morjeplovci s takimi ŽIVLJENSKIMI odločitvami!!

Hmmm... moj foter ima dobro. Vsaj upam.
...
    Sem prepričan, pa naslednji rod sem videl, da že tudi dobro kaže :wink:

@Mic-Tic
    Ti si verjetno začel na očetovem motornjaku, saj si me tam nekje 1970-1980 prvi z njim enkrat vlekel na smučkah.

Kar zadeva jadranje, sem pa jaz verjetno tebe prvi dal na jadrnico - takole...
    Slika
    Potem sem bil jaz dolgo po hribih, dokler me ni zeznila poškodba kolena, ti pa kar nekaj časa na motornjakih.

In ko si spet prešel na - tokrat večjo - jadrnico, in sem prišel nekajkrat pomagat krotit nekaj takih, ki si jih imel na barki prvič, si imel na barki praktično vedno prav, česar prej pri tebi nisem bil navajen :wink:

In jaz sem bil navajen lupinice, pa argole tako, da sem krmilno kolo ves teden vedno najprej obrnil v napačno smer, tako da si kar nekaj časa mislil, da te nalašč zajebavam :lol: :lol: :lol:

Recimo tisti Nizozemec l. 2002, ki se je pohvalil z jadranjem po Severnem morju pred Nizozemsko obalo in s tistim na Karibih in z iskušnjami na visokih oceanskih valovih, pa je imel na jadranskih veliko manjših še malo več težav s slabostjo kot takrat jaz, in je takrat kar malo utihnil.

To je bilo dva dni po temle, ko se ti je po padcu na Kornatu, ko si se nerodno ujel na roko, ta že toliko pozdravila, da si že rezuckal karton pod prsti z moje imobilizacije...
    Slika

In dan po temle, kar smo tisti dan pametno gledali z obale. Za tole ti - imobilizacija gor ali dol - roka še ne bi zdržala.
    Slika

Bilo je tisti dan, ko si me poslal po nek kos obleke v sprednjo kabino in me je - kljub temu, da sem se poskušal držati - v sprednji kabini vrglo v zrak tako, da sem s komolcem izbil desko iz vrat ene od omar, in potem tudi jaz prišel malo zelen okrog nosa jahat rob kokpita, ti si pa z najbrž še malo bolečo roko krmaril čez kvarner, mogoče pa tudi jaz kak konec, pri čemer si moral imeti strašansko slab občutek, ker sem jaz še vedno nehote hotel voziti slalom zaradi refleksov od argole, ki so bili v nasprotno stran od pravih za krmilno kolo...

Tisti 'pametnjakovič' je bil ob drugi priliki - takrat ko smo 'fotknili' tole barko
    Slika

Oni so pa fotknili nas in je to prišlo na koledar s komentarjem 'bomba'.

Tisti je nekoč najbrž kar dobro jadral sam na čem majhnem, kar ni bilo problem prevrniti in postaviti nazaj, potem pa na Bavarii 37 recimo ni hotel popustiti jadra ob refulu - ni važno, če si je Mic-Tic pljuča izpljunil s kričanjem - da je nagib toliko dvignil krmilo iz vode da je barko krepko zaneslo iz smeri in so se jadra s tem izpraznila.

In ni in ni se mu dalo dopovedati... čeprav bi bil jaz navdušen nad fittnesom, ko bi po vsakem refulu spet navinčal ob refulu popuščeno jadro na trim. Fant na genovi je bil že kar dober in bi leteli ko sneta skira...

Ampak obojega, popuščati ob refulu in napeti za vinčanje potem in še vinčati v ritmu refulov pa sam nisem mogel...

Čaj je bil pa dober :wink:
    Slika

Tretji je bil dober surfer in se je tudi na eni 'časopisni' VIP regati, kjer so morali imeti skiperja, vajenega majhne barke, dobro znašel, ko jim je dobro zalilo salon skozi pozabljene odprte ventile, ampak se pa ne bi pripel, ko je Mic-Tic rekel da je treba, bi debatiral namesto naredil še kup reči...

Kar mene zadeva, če so valovi taki, da me v sprednji kabini vrže tako, da izbijem desko iz vrat omare tudi če se poskušam držati, imam pri pohodu na premec pas in trak, pa tudi če Mic-Tic to naroči :lol: :lol: :lol:

Saj bi tudi jaz debatiral, ampak potem, ko rodeo enkrat mine :lol: :lol: :lol:

Nič, recimo da je dosti teorije od teoretika in kopiranja tujih izkušenj iz Wikipedie :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jan 16, 2014 20:09

Ma saj ne vem kaj naj napišem.
Ja ok. Vsak po svoje.

me off
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jan 16, 2014 20:29

Al, ti si preplul kup zanimivega in še vedno ploveš.

Torej tvoj način definitivno 'špila' - nekaj drugih pa tudi.

Kot si napisal - vsak po svoje - in če in dokler se boga Pozejdnon in Eol strinjata, je to OK...

Kar zadeva razporeditev nalog, s katero je Aleš začel temo in potem poskusil v praksi, se mu pa Pozejnodn in Eol (in še kakšen od manj morskih in vetrovnih bogov) niso strinjali, kar je tudi lepo napisal.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Jan 17, 2014 01:06

--
Nazadnje spremenil Grega295, dne Pe Jan 17, 2014 09:54, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 17, 2014 01:52

Moja posadka pa gara non stop.

Kakšen mojster se najde, pa mi zamenja semeringe.
Slika

Moji mornarčki so tolk zagnani, da kar štirje spuščajo sidro.
Slika

Mladina mora ves čas delati domače naloge
Slika

Imam tudi mornarja, ki straži ves čas ob barki.
Slika

Sem pa tja kakšnega pošljem, da mi zaflika luknjo v trupu.
Slika

Pa da mi obnovi antifauling.
Slika

Med tem, ko ostali spimo ...
Slika

... dežurni gara kot nor.
Slika

Mladina ves čas neumno sprašuje in dobiva še bolj neumne odgovore.
Slika

Najbolj pogumni se preizkusijo za krmilom.
Slika

Ampak lačni smo pa ves čas.
Slika

V glavnem full trpimo, drugače se mamo pa čist fajn.
Slika

Sploh fajn, če srečamo kakšnega morjeplovca.
Slika

Da ne bo kdo kaj osebno vzel, lepo prosim :wink:
Tale zimska abstinenčna kriza se bliža višku, tako da je kriza na kvadrat.

Sploh, ker sem včeraj plačal marino za to leto in me je spet potegnilo tja dol, med valove.
Slika

Ajde morjeplovci, čimprej med valove. Do takrat pa še kakšno reportažo objavite ali pa vsaj nekaj slikc prilepite, da bomo lahko spet obirali.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Pe Jan 17, 2014 15:48, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Jan 17, 2014 04:52

Bravo Marchi 8)
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Pe Jan 17, 2014 07:22

:D :D :D
Flying is beautiful.

Sailling is better!
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Ne Feb 09, 2014 13:19

Še ena "garaška" posadka :)

Slika
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Feb 09, 2014 13:24

ECHO napisal/-a:Kaj bi Kolumbo na to rekel?!?

Pokonci lenuhi :twisted:
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Feb 09, 2014 13:26

.

Na barkah je neko uspavalno sredstvo!

Slika

Mi še nismo dobro zapluli, ko so eni že zaspali.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov