the_hand napisal/-a:Pozdravljen,
Zanima me, glede tečaja kje na Hrvaškem je najbolje opravljati tečaj? Sem zasledil , da je kar nekaj ponudnikov ki ponujajo RYA tečaje po angleških standardih. S katerim tečajem je najbolje začeti? Day Skipper? Imam izkušnje z vožnjo ladij, jadranjem, tudi nekaj regat sem dal skozi...
Glede izobrazbe pa me zanima, kako je z napredovanjem v tem poklicu. Kot začetnik sklepam, da začneš na poziciji Deckhand. Ali so za napredovanje do višjih pozicij pomembne izkušnje ali mogoče potrebuješ tudi pomorsko fakulteta ipd....
hvala za odgovor
Lp Matic
Ziv,
ce se mislis z delom na barkah resno prezivljat, ti priporocam opravljanje izpita v tujini. Lahko je v UK ali pa kjerkoli imajo svojo izpostavo, recimo Palma de Mallorca...HR izpiti niso najbolj priljubljeni, ki v osnovi niso slabi, predvsem imajo slab imidz.
Vprasanje naprej pa sledi, si ze kdaj delal na kaksni barki, si bolj jadralec ali raje plujes na motornih barkah. Brez izkusenj ne bo nic, sploh pa lahko pozabis na delo kot skipper, ce nimas izkusenj. Kako je kaj z tvojim tehnicnem znanju, kaksne so izkusnje na morju, kaksne v motornem prostoru?
Naslednje vprasanje je, kje zelis delat, HR morje je bolj kot ne neresno, pravega dela skoraj da ni, ce zelis dobro zasluzit bo treba kam dlje, ce tudi delo na HR je je placilo neprimerljivo z ostalim sredozemljem, da o US sploh ne govorim.
Sama pomorska sola ni potrebna, yachting je nekaj popolnoma drugega, ni pa nic narobe ce jo imas, vendar ti sama sola nic ne pomaga. Prav tako sam izpit ni dovolj, imeti moras se STCW, Fire Fighting, Radar ARPA, GMDSS, ENG1, ISM, ISPS...itd...zelo priporocljiv ce ne kar nujen je tudi kaksen tecaj motoroznanstva, tak resen tecaj.
Sam zacetek je sigurno Deckhand, kasno leto ali dve po tem pa naprej, je veliko kar se moras naucit kot deckhand predno napredujes, saj je do skipperja ali kapetana dolga pot, in ce ne obvladas vsake pozicije dolgo skipper ne bos!
Kor skiper je predvsem ogromno organizacije, sama logistika je najbolj pomembna in pa seveda reference, ce nimas veliko kontaktov se ti ne pise nic dobrega.
Sami izpiti pa so tako ali tako omejeni...100BT, 200BT, 500BT...3.000BT. Da gres na zadnjega takoj, tako ali tako ni mogoce. Bo potrebno plut, vodit ladijski dnevnik, prosit za reference kapetanov z katerimi plujes...itd...
Dela v navtiki je ogromno, zal ni bliznjic.
Upam, da sem odgovoril za zacetek dovolj, za kaj vec bo pa potrebno bolj kokretno vprsanje!
Lp