Mislim, da bo Marchi ali admin moral odcepiti tole v svojo temo -
tole definitivno nima več neposredne zveze z začenjanjem z jadranjem.
Pa tudi s slovenskim pomorskim izrazoslovjem in večjezičnim slovarčkom, ki bi utegnil priti prav začetniku pri uporabi gradiva v drugih jezikih, ne.
Mat2000 napisal/-a:DR.E napisal/-a:admin napisal/-a:Pa saj je napisal, da še ni preverjeno, da so ti ruski izrazi domneva, da so Španski... Jaz nimam pojma niti o slovenskih izrazih v jadranju, niti o jadranju, vendar MT je tukaj pač napisal da domneva in da je slišal, ti si ga pa napadel, kot da je to njegov apriori postulat.
saj od kod bi pa izrazi bili? Kdo so bili pa največji jadralci? Angleži in Španci... itak.
Francozi se ne bi strinjali.
Španski kapitani.....jaaa...brez kulture, brez znanja...
Takole malo posplošeno, ampak v veliki večini so bolj slabi..
Kako je bilo v času, ko je Peter Veliki postavljal na noge rusko mornarico?
Okrog 1500 so pomorščaki pod špansko zastavo pluli v 'novi svet'. 1519–1522 je bilo recimo Magellanovo potovanje - in umrl je mislim da na Filipinih - poimenovanih po španskem vladarju Filipu drugem.
V tistem času so bili pomorščaki pod špansko oblastjo pri oceanski plovbi verjetno med najboljšimi na svetu.
Do Westfalskega miru - 1648 - je Španija formalno vladala deželam, ki se jim zdaj reče Nizozemska. Nizozemsko področje je najbrž imelo izjemne obalne pomorce, kako pa je bilo z oceansko plovbo zdaj še ne vem, domnevam pa da je v nizozemski oceanski navtični terminologiji tistega časa možen španski vpliv.
V tem času je Veliks Britanija imela izvrstne pomorščake, ni pa še bila pomorska velesila, kot je to postala kasneje. Takrat so se Britanci še šli 'privateering' in Nelson se je šele rodil ok. 1750...
Približno petdeset let kasneje, ok. 1700, je Peter Veliki ustanovil Sankt Peterburg, prestolnico, a tudi pristanišče na Baltiku. Slišal sem za nekaj njegovih poti po zahodni Evropi, vendar še ne najdem potrditve, tako da ne vem, ampak ne zdi se mi na privi pogled nemogoče.
Takole malo posplošeno -
kakšno zvezo ima sedanja morebitna slaba kakovost španskih pomorščakov, o kateri govoriš, nazaj na čas, ko je Peter Veliki ustanavljal rusko mornarico?
V glavnem, jaz za zdaj še vedno ne vem.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...