Kako začeti z jadranjem - od osnov do profi jadralca

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Ne Mar 17, 2013 21:01

Marjan Tomki napisal/-a:Heaving to

Pri tem znajo biti zapleti - kaže, da se z nekaterimi vrstami bark to obnese, z drugimi pa ne tako dobro

Na bavari-ji mi je to brez problema uspelo, medtem, ko zdaj na Beneteau First precej slabše. Razlage so verjetno v tem, da sem premalo krat poskusil, da je barka spredaj zelo malo potopljena in tako predstavlja premalo robnika za drsenje in jo hitro vrti, morda tudi razlike v dolžini genove na bavariji in sedaj na Firstu...

Kaj pa vem, sem pa to nekaj krat uporabil pri pristajanju in je bilo kar fascinantno.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Mar 17, 2013 21:55

He DR E ne pr rok...PR VENTILIH imam kline...oz štoplce :lol:
LP Iztok
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Ne Mar 17, 2013 21:56

polanc napisal/-a:He DR E ne pr rok...PR VENTILIH imam kline...oz štoplce :lol:
LP Iztok

res?
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011

POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Mar 18, 2013 01:35

Mislim, da bo Marchi ali admin moral odcepiti tole v svojo temo - tole definitivno nima več neposredne zveze z začenjanjem z jadranjem.

Pa tudi s slovenskim pomorskim izrazoslovjem in večjezičnim slovarčkom, ki bi utegnil priti prav začetniku pri uporabi gradiva v drugih jezikih, ne.

Mat2000 napisal/-a:
DR.E napisal/-a:
admin napisal/-a:Pa saj je napisal, da še ni preverjeno, da so ti ruski izrazi domneva, da so Španski... Jaz nimam pojma niti o slovenskih izrazih v jadranju, niti o jadranju, vendar MT je tukaj pač napisal da domneva in da je slišal, ti si ga pa napadel, kot da je to njegov apriori postulat.

saj od kod bi pa izrazi bili? Kdo so bili pa največji jadralci? Angleži in Španci... itak.

Francozi se ne bi strinjali.

Španski kapitani.....jaaa...brez kulture, brez znanja...
Takole malo posplošeno, ampak v veliki večini so bolj slabi..

Kako je bilo v času, ko je Peter Veliki postavljal na noge rusko mornarico?

Okrog 1500 so pomorščaki pod špansko zastavo pluli v 'novi svet'. 1519–1522 je bilo recimo Magellanovo potovanje - in umrl je mislim da na Filipinih - poimenovanih po španskem vladarju Filipu drugem.

V tistem času so bili pomorščaki pod špansko oblastjo pri oceanski plovbi verjetno med najboljšimi na svetu.

Do Westfalskega miru - 1648 - je Španija formalno vladala deželam, ki se jim zdaj reče Nizozemska. Nizozemsko področje je najbrž imelo izjemne obalne pomorce, kako pa je bilo z oceansko plovbo zdaj še ne vem, domnevam pa da je v nizozemski oceanski navtični terminologiji tistega časa možen španski vpliv.

V tem času je Veliks Britanija imela izvrstne pomorščake, ni pa še bila pomorska velesila, kot je to postala kasneje. Takrat so se Britanci še šli 'privateering' in Nelson se je šele rodil ok. 1750...

Približno petdeset let kasneje, ok. 1700, je Peter Veliki ustanovil Sankt Peterburg, prestolnico, a tudi pristanišče na Baltiku. Slišal sem za nekaj njegovih poti po zahodni Evropi, vendar še ne najdem potrditve, tako da ne vem, ampak ne zdi se mi na privi pogled nemogoče.

Takole malo posplošeno - kakšno zvezo ima sedanja morebitna slaba kakovost španskih pomorščakov, o kateri govoriš, nazaj na čas, ko je Peter Veliki ustanavljal rusko mornarico?

V glavnem, jaz za zdaj še vedno ne vem.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Mar 18, 2013 09:04

"Heaving to"... v familiji in med kolegi se že vsaj cca. 50 let uporablja izraz "prileganje".

Sam to precejkrat uporabljam - sploh med solo jadranji - kadar želim malo umiriti barko. Npr. za kosilo.
bostjanpar
Kapitan fregate
Kraj: Lj-Črvar

OdgovorNapisal/-a bostjanpar » Po Mar 18, 2013 09:34

Nekdo je napisal

Marjan, rusi nimajo z nobene veze z španskimi izrazi v jadranju.
Joj pa kaj kar v ene tri nabijaš..Imajo pa nekaj izrazov iz nizozemske.
Govorim iz izkušenj...( sami Rusi so tukaj )

Heaving to in Hove to pa vidim da nimaš tri čiste kaj je to.
Vklopi wikipedio in si poglej..

Pridem kmalu, pa te bi rad spoznal, da vidim kakšen inštruktor si to..
Predvsem, da mi pokažeš kako si prijazen in kako se jadra v lahkih vetrovih.

Redko se oglašam, a kar je preveč je preveč. Takšnih stvari ni prijetno brati.

Marjan Tomki je enciklopedično izobražen, uglajen in duhovit gospod, ki vedno skuša pomagati in sodeluje, da se teme celovito in vsestransko razdelajo.

Mogoče malo pretiravam, a nekdo je skoraj Marjanov antipod. Če je človek neizobražen, ima še možnost učenja, a vulgarna nesramnost.... Mogoče bo nekdo pokazal malo modrosti, se tiho pokesal in se na ta zapis ne bo odzval.

Pa še prispevek na temo učenja jadranja.
Tudi sam menim, da so jadralne izkušnje na majhni jadrnici najboljša osnova za nadaljevanje poti do dobrega jadralca-navtika. Na majhni barki čutiš veter, jadra ter krmilo, na večji in težji pa precej manj (ali pa sploh ne). Tudi pri pristajanju zelo pride prav občutek za veter in zanos, ki je večji pri manevrih z majhno lažjo jadrnico.

Skratka, prijazna ponudba Marjana Tomkija za jadranje na Bohinjskem jezeru je vredna upoštevanja za vse, ki se šele začenjajo spoznavati z jadranjem ali pa bi radi svoje jadralno znanje in občutek nadgradili
brovch
Kapitan korvete
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a brovch » Po Mar 18, 2013 10:31

no pa še moja ponudba osnovni tečaj jadranja (še dve prosti mesti) v Puli od 28-31 marca, jadrnica elan 333.
lp G
kinpur
Kapitan fregate
Kraj: Zbilje, Ankaran, Sesljan

OdgovorNapisal/-a kinpur » Pe Mar 22, 2013 06:33

Zdravo.

Jadralni klub Ljubljana je imel včeraj prvo teoretično predavanje od osmih (tor,čet), imajo tudi praktični tečaj v Piranu med vikendi.
(pobrskajte, se splača)

Tečaj je primeren za vse, ki bi se radi naučili osnov jadranja, kot tudi za jadralce, ki bi radi utrdili že pridobljeno jadralsko znanje in ga nadgradili z novimi izkušnjami.

l.p. Boštjan
kvizko
Višji vodnik
Kraj: Zgorica nad Kamnikom

OdgovorNapisal/-a kvizko » Pe Mar 22, 2013 09:26

elizabeta napisal/-a:Pozdravljeni.

S partnerjem sva začela razmišljati, da bi se udeležila teoretičnega in
praktičnega tečaja jadranja. Po tečaju bi si v Istri uredila privez za
manjšo jadrnico. Časi sicer niso rožnati a kljub temu, naju zanima katera
šola bi bila primerna( na relaciji znanje-cena).

Hvala za nasvet

L.p. Eli :)

Hojla,
Tule vaju naučijo vsega kar rabita za plovbo po Jadranu.
http://www.porta.si/

lp
zdravc
dober veter
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Mar 22, 2013 20:09

To v šoli Porta je verjetno tisti Marjan, s katerim je bil zadovoljen Grega295, kot je napisal tukaj - kot je napisal, so bili klapa, ki so hoteli zahteven tečaj in so ga tudi dobili.

Mislim da je isti, ki ga imam tudi jaz v dobrem spominu s tečajev za DSC GMDSS in za obuditev znanja, ko nisem uspel najti izkaznice za voditelja čolna iz Siska in sem šel še enkrat in naredil v Kopru.

Je zadnje čase kdo tu delal pri JK Ljubljana? Izkušnje?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Sr Apr 10, 2013 14:25

Da se oglašim še jaz!
Včasih mi gre Marjan Tomki že na živce, ker ima 99,9% vedno prav in sem jezen, ker ga zelo težko kaj naučim.
Ker jadram z njim, vem, da je dober jadralec in še boljša posadka, ker prvo uboga in naredi tisto kar rečem in nato kritizira mojo komando. :D
Je pa res, da zelo težko kaj pove preprosto in si moraš vzeti čas za to.
....
Marjan Tomki, bodi tak kot si!
Flying is beautiful.
Sailling is better!
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Če Apr 11, 2013 12:28

Mislim, da je tema tega prispevka bila KAKO ZAČETI JADRATI?

Ahil sailing team http://jadranje.ahil.si/ahil-sailing-team
je relativno nova firma, stara cca 4 leta. Poznam pa lastnika , ki je tudi instruktor in prireja potovanja, križarjenja. Za letos planira tečajniško Spomladansko več etapno jadranje Split – Zakintos – Split.
To ni samo izlet, temveč šola jadranja...
Mogoče to iščes BLSKU
Prireja pa tudi nekajdnevne tečaje v Izoli.

Lastnika zelo dobro poznam; jadra že dobrih 40 let in od njega sem se tudi sam naučil veliko in toplo priporočam njegovo šolo.
Flying is beautiful.

Sailling is better!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov