Krotilci jader

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jan 13, 2015 19:25

Marjan Tomki napisal/-a:Ampak funkcija autotack v povezavi z instrumentom za veter bi morala priti zelo prav komu, ki je sam na krovu, ko preči (obrača barko čez veter), tako da recimo lahko zamenja stran in na novo smer nastavi škotino sprednjega jadra, ko avtopilot obrne. In da to dela, mora biti povezava med - kot mu ti rečeš - samokrmilnikom in veternim instrumentom vzpostavljena.

Ne rabiš povezave med avtopilotom in windom za autotack. AP ima kompas in mu pač poveš da naj obrne za 100° (obenem tipki +1 in +10 ali -1 in -10) in to je to. Ne rabiš podatka o vetru.

Tudi alarme lahko nastavljaš glede na smer plovbe, neodvisno od vetra.

Vseeno dvomim, da mirante nima te povezave, samo uporablja je ne. Povezava seatalk je vzpostavljena že, če priklopiš kontekor za napajanje, kjer je zraven tudi Seatalk povezava in en inštrument od drugega jemlje napajanje. No, lahko da ima napajanje urejeno neodvisno, tako kot opisuje Harpoon na svoji spletni strani, predvsem zaradi varčevanja z energijo.

Miran, a AP uporabljaš izključno Raymarine ali imaš tudi kakšen wind pilot? AP požre kar nekaj energije, pa še "ropota".
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jan 13, 2015 19:48

Pogledal in imaš - seveda - prav.

Kjer sem videl prvič in tudi uporabljal, je bilo povezano in sem - zdaj vidim, zmotno - mislil, da brez povezave autotack ne gre.

Ampak zdaj, ko sem brskal, našel naslednje:
Wind shift alarm
If changes in apparent wind angle alter the original locked compass heading by
more than 15°, the wind shift alarm will sound.

Zvočni alarm pri odstopanju za več od 15° od kompasne smeri zaradi spremembe smeri vetra. Sicer zna biti problem slišati v močnem vetru, ampak vseeno.

Vir: PDF priročnik za ST1000 Plus in ST2000 Plus
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Sr Jan 14, 2015 00:43

Ne, na barki nimam vetrnega autopilota.
Niti avtopilota niti instrumentov nimam povezanih med seboj, ker raje sam nastavljam jadra po vetru, kot pa da bi autopilot vozil po nastavitvah jader (oz. po vetru).
Echo je bil na Skokici nekaj časa čisto zmeden, ker pri meni instrumenti za veter kažejo navidezni veter in ne pravega, kot na njegovi barki. Pravo smer in hitrost si znam izračunati v glavi ali pa videti iz valov in stanja morja.

Priznati moram, da autopilota med jadranjem sploh ne slišim, niti nimam občutka, da bi kuril prav veliko elektrike. Po navadi imam nastavljeno majhno občutljivost, le ko so valovi veliki jo povečam, a takrat je po navadi tudi več vetra in mi vetrni generator naredi dovolj elektrike.

Auto tack funkcijo uporabljam tako, kot je napisal Marchi.

Vsekakor med plovbo gledam po morju v okolici barke. Tudi v prej opisanem primeru, ko smo ponoči zašli, smo gledali po okolici, le na kompas ne.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Jan 14, 2015 18:25

inspiron napisal/-a:Eno vprasanjce: kaksne barke oz. avtopilote pa imate vi, da ne morete zapustit krmila?

ST 1000.
Ampak je malo nesrečna zadeva z designom krmilnega lista... ko je barka pod udarom močnejšega vetra in poleže, je sila na krmilu prevelika za avtopilot in ne zmore.
Saj ko se zadevo uravnovesi in skrajša jadra gre spet... a v sunkih ali resnejših valovih ima nekaj problemov.

Slabše je bilo letos, ko mu je počilo ohišje oz pokrov čez lcd ekran... ne sme biti izpostavljen vodi, tako da čim je dež ali večji valovi... ni več avtopilota... do nadaljnjega (oz. novega).
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Sr Jan 14, 2015 23:34

Tudi na Heronu v glavnem krmari avtopilot, razen, ko so na obisku navdušenci za krmilom, ali pa ko pristajam.
Tudi jaz imam Raymarinov linear drive.
Sedaj imam povezavo z vetrnim inštrumentom. Prej sem imel ločen Instrument za veter, ki ni bil od Raymarina.
Vedno gledam navidezni veter, ker je to veter, ki ga čutijo jadra.
Pravi veter ni zelo točen, ker Raymarine uporablja kot input za hitrost log, ta pa je vedno narobe. Bodisi je kolešček malo zapacan, ali se barka nagne in kaže malo drugače, ali pa je prisoten tok. Takrat itak kaže narobe. Če bi Rajmarin kot vhod jemal COG in SOG iz GPSa bi bilo bolj natančno.
Ker vozi avtopilot lahko jaz krajšam ali trimam jadra, načrtujem pot, delam navigacijo, gledam na radar ali AIS, pregledujem obzorje zaradi srečanj ali za to, da vidim kakšno vreme se nam bliža. Lahko si malo spočijem, si skuham kavo, ali pa grem na WC. V viharju grem na WC seveda noter, ker ne tvegam, da me odplahne v vodo medtem ko uriniram.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jan 15, 2015 00:44

Heron, a tudi ti ne uporabljaš WindVane moda na avtopilotu? Se pravi krmarjenje avtopilota v odvisnosti od smeri vetra. Mogoče bi to prav prišlo predvsem ponoči, ko greš spat za več kot 15 min. Kako poteka noč, takrat ko si sam na barki? Kateri inštrumenti so ključni itd?
Vprašanje je tudi za mirante-ja in ostale oceanske morjeplovce.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Če Jan 15, 2015 14:59

Ko je več ljudi na barki, razporediš dežurstva, da je vedno kdo buden. Gledaš po morju in na GPS.
Če si sam na barki in te premaguje spanec, računaš na nekaj sreče med jadranjem, takrat ko spiš. Jaz sem si naštimal en kuhinjski timer, ki me je budil na 25-30 minut. V tem času barka prejadra približno toliko razdalje, kolikor daleč vidiš na obzorju, preden zaspiš.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jan 15, 2015 15:46

mirante napisal/-a:Ko je več ljudi na barki, razporediš dežurstva, da je vedno kdo buden. Gledaš po morju in na GPS.
Če si sam na barki in te premaguje spanec, računaš na nekaj sreče med jadranjem, takrat ko spiš. Jaz sem si naštimal en kuhinjski timer, ki me je budil na 25-30 minut. V tem času barka prejadra približno toliko razdalje, kolikor daleč vidiš na obzorju, preden zaspiš.

tudi jaz uporabljam "limonco" (timer za jajčka) s tem, da jo naštimam na max 20min.
Enkrat me je "presenetil" high speed Anek. Po marpi je šel 26kts in je bil toliko prej blizu.
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Če Jan 15, 2015 18:59

O dezurstvih sem pa tudi 1x ze spraseval, kaksna je 'logika'... OK, ce nimas AIS/radar razumem - dezurstvo ti ne gine. Pa seveda v zelo prometnih poteh, kanalih, itd tudi ne.

Ampak, pri (dolgih) pasagah z sodobno opremo pa vidim nekako dva extrema.

1) Zadnjic sem gledal en filmcek, ko je tip solo peljal full opremljeno novo barko cez Atlantik (mislim da allures 45). Glede na prikazano in povedano v filmcku je vec ali manj vse noci lepo prespal. Tu in tam ga je zbudil radar alarm, pa se to vec ali manj zaradi valov... Ko/se je veter zamenjal, so ga pa zbidula jadra.

Tudi Tone z Malo dostikrat pise, da na dolgih precenjih pac nastavi AIS in pa radar alarm in gresta oba spat. In se ne sekira kaj dosti.

2) Po drugi strani pa opazim dosti precenj, kjer kljub vsej opremi se vedno dezurajo - tudi v parih. Zadnje dni sem gledal en svedski par ki z neko HR 60+ feetov jadrata okrog sveta - oprema ni da ni (dvojni radar!), zraven pa vse noci predezurata - tudi na pacifiku, ko ni bilo zive duse nikjer.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jan 15, 2015 21:02

inspiron napisal/-a:O dezurstvih sem pa tudi 1x ze spraseval, kaksna je 'logika'... OK, ce nimas AIS/radar razumem - dezurstvo ti ne gine. Pa seveda v zelo prometnih poteh, kanalih, itd tudi ne.

Ampak, pri (dolgih) pasagah z sodobno opremo pa vidim nekako dva extrema.

1) Zadnjic sem gledal en filmcek, ko je tip solo peljal full opremljeno novo barko cez Atlantik (mislim da allures 45). Glede na prikazano in povedano v filmcku je vec ali manj vse noci lepo prespal. Tu in tam ga je zbudil radar alarm, pa se to vec ali manj zaradi valov... Ko/se je veter zamenjal, so ga pa zbidula jadra.

Tudi Tone z Malo dostikrat pise, da na dolgih precenjih pac nastavi AIS in pa radar alarm in gresta oba spat. In se ne sekira kaj dosti.

2) Po drugi strani pa opazim dosti precenj, kjer kljub vsej opremi se vedno dezurajo - tudi v parih. Zadnje dni sem gledal en svedski par ki z neko HR 60+ feetov jadrata okrog sveta - oprema ni da ni (dvojni radar!), zraven pa vse noci predezurata - tudi na pacifiku, ko ni bilo zive duse nikjer.

Z Atlantikom nimam izkušenj a na poti v Grčijo jadram vedno, če se le da, po sredini Jadrana. Pot ob IT obali je kot "avtocesta tankerjev....". Temu dodajte še kakšnega ribiča, ki vam ga radar ne bo pobral v vetru in valovih pa imate..
Vsaj na Jadranu je odgovorno biti na straži. Meni se dogaja, da na moji straži zaspim. Imam radar in naštimane cone zadaj in spredaj a vseeno...

Najtežje je na tako kratki poti (iz Lastova do Krfa cca 40 ur + ali pa tudi -) ujeti ritem straže. Poleg tega je za posadko nočna plovba vedno zanimiva in potem vsi zaspijo proti jutru...

Težko je tudi spati in jadrati, ker skoraj vedno je kaj dela z jadri (idealke so pa redke).

Glede tisti zakoncev pa pišem dve strani nazaj. Posadka Yaghan. Tam imaš link.
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Če Jan 15, 2015 21:59

Marchi napisal/-a:Heron, a tudi ti ne uporabljaš WindVane moda na avtopilotu? Se pravi krmarjenje avtopilota v odvisnosti od smeri vetra. Mogoče bi to prav prišlo predvsem ponoči, ko greš spat za več kot 15 min. Kako poteka noč, takrat ko si sam na barki? Kateri inštrumenti so ključni itd?
Vprašanje je tudi za mirante-ja in ostale oceanske morjeplovce.

Wind mode včasih uporabljam.
Meni dobro dela pri jadranju v veter (od ostre orce pa do slabih 90 stopinj navideznega vetra). Pri jadranju od vetra pa je manj zanesljiv. Predvsem na oceanu, kjer barka po valu gor upočasni, po valu dol pa pospeši to precej spremeni navidezni kot vetra in zmede vetrni način avtopilota.
Je pa res, da sploh nisem kalibriral naprave. Vetrni instrument sem kupil na Karibih, kjer je težko dobiti miren zaliv za vožnjo tistih krogov. Ko sem ga montiral in priključil je za silo delal, in se nisem preveč sekiral. Kakšen pervekcionist se najbrž zdajle zgraža.

Jaz sem eden tistih, ki upoštevajo pravilo, da je vedno nekdo na straži, ko se pluje.

Ponavadi jadram z ženo, ki je postala dobra jadralka in imava vsak svojo izmeno. Če ni prometa uporabljam urico za jajčka (na 15 min), sem v kokpitu in malo v sede zadremam. Ponavadi le za 5 minut - še nikoli s emi ni sprožila ura.
Če je promet pa itak ne moreš spati.

Sam ne vozim dosti. Nekajkrat sem barko peljal na primer iz Slovenije v srednjo Damacijo ali nazaj. Takrat sem jadrall, dokler nisem bil zaspan, potem pa sem zavil v prvi primeren zaliv, vrgel sidro in par ur odspal. Zgodaj zjutraj pa naprej.
Lep pozdrav, Tomaž.

Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Če Jan 15, 2015 22:10

Aha: O stražah sem se že enkrat razpisal:

http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... ht=#194682
Lep pozdrav, Tomaž.

Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Pe Jan 16, 2015 11:01

Zdi se mi, da sem dolžan pojasnilo glede uporabe elektronike za navigacijo in glede povezav instrumentov na moji barki.
Super se mi zdi, kako to področje napreduje in nam olajšuje daljša potovanja po morju, predvsem pa izboljšuje tudi varnost.

Pri meni je težava predvsem v tem, da se na področju elektronike in informatike ne počutim najbolj doma in v primeru težav z napravami potem kakšne stvari ne znam popraviti ali urediti. Zato prisegam na bolj preproste in zanesljive rešitve. Res je tudi, da prihranke bolj usmerjam v jadranje, kot v elektroniko na barki.

Se pa še vedno učim in poskušam spremljati razvoj.
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » To Feb 10, 2015 13:57

Sem prebiral temo in so zanimivi odgovori.
Jaz sem bolj sredozemski jadralec, imam res tudi kake dolge plovbe v enem kosu, (200-300nm) in če samo jadram, mi začne zmanjkovati elektrike, saj je Autohelmov autopilot zelo požrešen, potem pa še zraven dela hladilnik, pa smo tam, kjer ni muh, pardon štroma. Pa rad se igram z elektroniko in jo imam kar precej gor, tudi da mi ni dolgčas.
Včasih mi štroma zmankuje že pri krajših plovbah, sploh če dela še radar in še kaj..
Ima me, da bi si zmontiral wind pilota, ki ga uporabljate prekomorci.
Heron in ostali izjkušeni prekomorci prosim za nasvet, kaj nabaviti, oz ali je ta nabava sploh smisel za nas sredozemske jadralce in v takih primerih samo zakurblati motor?
Moja barčica je B38
Flying is beautiful.
Sailling is better!
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » To Feb 10, 2015 20:45

Po mojem je naložba v vetrni generator in solarne celice bolj racionalna, ko pa ni ne vetra, ne sonca, pa za nekaj ur zaženeš motor.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost