Začetki

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Mar 10, 2016 14:03

Sicer je tema jadrnice, ampak bom še sam opisal svoje hlaponarske začetke.

Že od malih nog so me navduševale barke. Ko sem bil še mulc, smo s starši veliko hodili na dopust na Lošinj in spomnim se, da sem zjutraj vedno prvi vstal in tekel gledat ribiške barke in čolne, ki se se vračale v pristan blizu počitniškega doma, kjer smo letovali. Včasih so me domačini, ki so videli kako se slinim ob njihovih barkah, povabili na barko in takrat sem imel usta do ušes. To so bile stare ribiške barkače, ampak meni so se zdele imenitne.

Prvi čoln, 2 metrski gumenjak z dvo konjsko Yamaho, mi je šenkal brat (njemu ga je pa šenkal tast), ker ima probleme z morsko boleznijo. Jaz teh problemov nimam, mi je pa 2 metrski gumenjak kmalu postal premajhen, zato sem ga zamenjal za tri metrskega... pa tudi dva konja sta postala kmalu prešvoh, zato ju je zamenjal nov 5 konjski Tohatsu.... Pa ne za dolgo. Kmalu sem nabavil 4,5 metrski gumenjak s 50 konjsko Yamaho... pa 5,5 metrski s 100 konjsko Yamaho... pa šest metrski... Z gumenjaki smo obredli dobršen del Jadrana... celo Hvar, Korčulo, Lastovo, Mljet... ampak ženo je vse bolj motil prepih na gumenjaku.... sploh kadar smo se zvečer z mokrimi lasmi vračali s kopanja. Pa kupimo večji čoln s kabino, sem ji predlagal 8) . To pa ne... večji čolni so predragi, pa preveč stroškov in dela je z njimi, pa marino je treba plačat...

Dolgo sem jo brezuspešno prepričeval... pa ves čas brskal po netu in oglasih za večjimi čolni in končno za ugodno ceno našel dve leti star 10 metrski ameriški gliser z dvema kabinama... ampak žena še vedno ni hotela nič slišat o večjem čolnu. Pa sem se spomnil zvijače in vzel na ogled in preizkus čolna v Biograd sinova, ki sta bila takrat stara okrog 10 let in lahko si mislite, da sta bila navdušena nad čolnom in sta toliko časa težila mami, da je popustila.

Naslednjič bom napisal pa kaj več o naši krstni plovbi iz Portoroža na Susak in nazaj. Že zdaj povem, da je bila štala.
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Če Mar 10, 2016 14:48

:lol: :lol: :lol:
Hehehehe, H2O, zdaj si nas pa zrajcal s to "štalo"...
Upam, da kmalu napišeš kaj več, ker sem prepričan, vsaj zaradi tvojega uvoda, da je bila burleska, hahhaha...

komaj čakam, lep dan vsem!
BOJA
Green to green or red to red, safely go ahead!
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Mar 10, 2016 15:19

Pozdravljen Brane.Tale cela tema je v bistvu od vseh morjeplovcev,le jaz bolj pišem o jadrnicah,ker motorno plovilo sem imel par let, a le Elan GT 435.Luštn je blo ,le pol me je veter bolj potegnil vase..
Mi je pa fajn, da čim več morjeplovcev kaj napiše ,saj bo tako tema bolj raznolika in še zanimivejša.
Pa s tisto haha štalo kr na dan čim prej..
LP Iztok
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Mar 10, 2016 15:45

meni je vsec branje, ker vidim da nisem edini ki ga vsi strasijo s stroski, pa kako bos, pa ne gre, pa kosta, pa vsaj deset jih more bit na 6 metrski jadrnici drgac se tud zasidrat ne mores...pa Sem sam dobrsen del mladosti prezivel na tamali elanki 375S (se danes visi pod stropom) in mi je bilo jadranje v veliko veselje. Samo sam tesko kaj naredis, sedaj ko se je pa moja navadila na coln pa da ga tud sama zna porihtat, bi pa ona najraje imela pasaro.

ne gumo, ne gliser, ne jadrnico, ...pasaro. To ni bil lih moj namen :)
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Pe Mar 11, 2016 10:55

lani sem bil maja 3 tedne na Mrčari... to pa zato, ker sem bil brezposelen, pa sem se zmenil z Brankom, da mu pomagam pripravit njegov restoran na obali za sezono...(Branko ima koncesijo nad Mrčaro in še dvema otočkoma v Lastovskem otočju)....
z mano je šel še pes...Tyson...parson russell terier

ker se je bilo treba na Mrčaro peljat s čolnom, ga je bilo strah celo pot... ni hotel na čoln... še ušel mi je z njega...se je tresel, prav nič ni bil vesel...čez dva dni sva šla nazaj na Lastovo z istim čolnom... ni hotu na čoln...slika od psa je bila ista... nato sva dobila prevoz do Zaklopatice, kjer je garažirana moja gumica... jo izvlečem, dam na vodo, hočem kresnit motor...nič...nekaj je dajal znake življenja, ampak to ni bilo za vožnjo...napaka je bila na patentu na koncu cevi...preperela gumica...gumico odrežem in jo direkt nataknem na motor... fuknem še psa v čoln, da bi šla do Mrčare... vdan v usodo morskega psa, se usede v špico, gleda naprej, le ko je motor krepal, me je pogledal, češ: a glih mormo tole trpet??? (da sva prišla do Mrčare sem moral celo pot z nogo pumpat gorivo, ker se je membrana zlepila v fergazerju)...trajal je skor eno uro, da sva se privlekla...to je bilo v nedeljo, ker me noben Lastovski mehanik ni šmerglal 5%... sutra... ok, sutra onda...
pride sutra, gledam Tysona, mislim na mehanika... ni druge, Tyson pejd spat, prostor, delaj kar češ, jest moram it, ti boš pa počakal tu, na Mrčari... saj tako nima kam, ker je otok...
čez nekak 3-4 ure pridem nazaj... ma ni blo večjega veselja...skakat, cvilit, kroge delat...

vse naslednje dni je vedno, ampak vedno, skoču sam v čoln, tudi, če sem šel samo mimo... sam ne me več samega pustit...če sem ga kregal, se je šel na čoln skrit... če sva šla na pivo in ko se je mal naveličal ovohavanja, je šel sam od sebe v čoln, čeprav je bil na soncu...

kličem ženo... ej, pes se je navadu na gumico... kaj bova zdej, če gre letos z nama na dopust?... (do sedaj ni šel, ker je enostavno prevroče)...niti zglisirat ne bova mogla!!!...

tako sem iskal in našel večjega in močnejšega gumaka, Tyson pa je bil lansko poletje... doma!!!
Nazadnje spremenil tyson, dne Pe Mar 11, 2016 15:58, skupaj popravljeno 1 krat.
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Pe Mar 11, 2016 13:26

saj vem...tole ni ravno neka pomorska tema... :oops:
ampak kake boljše dogodivščine se ne spomnem v tem hipu :cry:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Mar 11, 2016 14:48

Se opravičujem za zamudo... bil sem v tujini.

Torej krstna plovba: ponosni lastnik vkrcam ženo in dva otroka na novo barko in se odpravimo iz Portoroža na jug. Brez izkušenj, brez ustreznega znanja, brez Aladina...

Ob Istri standard... dolgcajt. Čez Kvarner nekaj valov od juga, ampak nobene sile. Prva postaja: Susak. Zasidramo se v peščenem zalivu in skočimo v vodo. Milina 8) . Do zdaj je šlo vse, kot po maslu. To noč bomo prespali na Susku, jutri se odpravimo pa na Mali Lošinj, mogoče še kam bolj južno... Figo! Naslednje jutro je jugo pojačal, valovi so postajali vse višji, tako da smo izpluli samo do rta in se vrnili nazaj v zaliv Bok. Na radiu poslušam vremensko napoved za Jadran (interneta in Aladina nisem imel), ki je pač splošna in napoveduje še vsaj dva dni juga in slabega vremena. Kaj čmo zdaj? Počakajmo še kakšen dan na Susku, saj smo zaščiteni pred jugom in valovi...

Dva dni že čepimo na Susku, žena in otroci postajajo nervozni. A zdej bomo pa cel cajt tle na Susku čepeli? Predlagam, da prespimo še eno noč na Susku in se naslednji dan odločimo kako in kaj. Žena ima že vsega dovolj in reče: če jutri ne bo boljše vreme, pejmo kar nazaj v Portorož.

Naslednji dan ni bilo vreme nič boljše, samo valovi so bili malo manjši, zato je padla odločitev, da gremo nazaj čez Kvarner. Napovedan je bil jugo, ki naj bi bil popoldan vse močnejši zato predlagam, da prečkamo Kvarner in počakamo na lepše vreme v Pomerju ali Verudi. Ženi to ni bilo preveč všeč in je hotela na vsak način nazaj v Portorož. Predlagal sem ji, da se odločimo, ko bomo čez Kvarner in videli kakšna bo takrat situacija. Čez Kvarner smo imeli že kar visoke, ampak dolge valove v krmo, ki so postajali vse višji, zato sem spet predlagal, da počakamo nekje pri Puli. Žena je pa vztrajala, da hoče v Portorož in pika. Malo so me sicer skrbeli vse višji valovi, ampak ker še ni bilo take krize, sem pristal da gremo do Rovinja, tam bomo pa res prespali. Napaka!

Do Brionov je še nekako šlo, malo naprej se je pa začel pekel. Nebo je postalo črno, valovi so bili že višji od barke, nikjer ni bilo žive duše na morju, samo mi norci. Tudi če bi kje bila kakšna barka, je ne bi videl, ker so bili valovi tako visoki, da sem komaj splezal na val in nato zgrmel v dolino.... morje je dobesedno ponorelo... škropilo je na vse strani.... v trenutku sem bil čisto premočen.... od morja in od švica.... hitrost sem zmanjšal na manj kot 10 vozlov, volan sem vrtel kot nor, bal sem se, da nas bo prevrnilo... Nisem vedel, ali naj obrnem nazaj proti Brionom, ali nadaljujem do Rovinja. Videl sem že Sveto Efvemijo na cerkvi v Rovinju, ki je zgledala tako blizu, obenem pa tako daleč. Ženi sem naročil, naj otrokoma nadene rešilne jopiče. Vsi smo bili bledi, kot stena. Zdelo se mi je, da to traja že celo večnost, ampak nekako mi je uspelo prit do Rovinja, kjer je bila cela štala... Valovi so butali ob rivo in špricali par metrov u luft... mornarji so brezglavo tekali po marini in poskušali privezovat barke, ki so skakale kot ponorele kobile. V tem kaosu sem se pojavil na vhodu v marino, kjer me je en od mornarjev že od daleč nadrl: Di češ? U marinu, mu odgovorim... Jesi lud? Zar ne vidiš, kakva pizdarija je? Samo bježi što dalje, ako želiš sačuvat cijeli brod.

Kam pa zdaj? Ven na odprto ne morem... ni šans. Zato sem pač zavil v zaliv pred marino, ki je sicer zaščiten pred jugom, ampak so bili vseeno valovi ki so prihajali vanj okoli rta višji od enega metra. Spustil sem sidro in ko sem bil že zasidran, sem pogledal v vodič 888 zalivov (ali je bilo takrat še 777), kjer je pisalo, da je potrebno biti pri sidranju v tem zalivu pazljiv, ker je na dnu stara veriga in bi se lahko sidro zataknilo za njo... Šit, upam da nisem zapel verige, rečem na glas, žena pa prvič po dolgem času spregovori: upal da si jo zapel in ostanemo tukaj zasidrani za zmeraj!

Nekaj časa smo se guncali v zalivu in počasi prihajali k sebi, nato je pa žena rekla: jaz imam tega zadost! Prosim odpelji me s tenderjem na obalo in grem spat v hotel, pa mlajšega sina bom vzela s sabo, vidva s starejšim pa ostanita na tej kurčevi barki, če hočeta :evil:

Rečeno, storjeno. Žena in mlajši sin sta odšla spat v hotel ob marini (imeli so samo še eno prosto sobo in to enoposteljno, ampak žena je rekla, da jo vzame in bo pač ona spala na tleh). Midva s strarejšim sinom sva pa odšla nazaj na barko in celo noč stražila v kokpitu, če bi slučajno sidro popustilo.

Naslednje jutro pa šajba... sonček, niti sapice vetra, morje mirno kot olje... ljudje so prihajali na plažo, kot da se včeraj ni nič zgodilo. Pobral sem ženo in mlajšega sina in brez besed smo se odpravili v Portorož. Žena je kuhala mulo, ko je pa končno spregovorila, mi je zabičala: če mi to še enkrat narediš, me ne boš več videl na barki, pa otrok tudi ne. Najbolj ti zamerim to, da si spravil otroke v nevarnost! Poskusil sem sicer ugovarjat, da sem jaz hotel ostati pri Puli, pa je ona na vsak način hotela v Portorož, pa ni pomagalo. Nimaš pojma! Niti vremenske napovedi nisi preveril! Vmes je v hotelu izvedela, da na netu obstaja nek Aladin, ki napoveduje vreme na vsake tri ure. A si sploh vedel za to? Skrušeno sem priznal, da nisem imel pojma :? No, če hočeš, da še kdaj stopim na barko, boš najprej moral nabavit tega Aladina.

In sem ga... Od takrat naprej nikamor ne izplujem, če ni Aladin bel, ali zelen. Pa če je treba tri dni čepet v istem zalivu... Tudi žena ne teži več, da hoče na vsak način v Portorož 8)
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Pe Mar 11, 2016 15:49

jao, na krstni vožnji, pa takle... :shock:
taka izkušnja je lahko za familijo prelomna... da kdo potem noče več na barko, ker se mu upre zaradi slabe prve izkušnje...
očitno te je Aladin rešil :D
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Pe Mar 11, 2016 16:36

Leta 1977 sem bil star 9 let. Z očetom sva sedela na terasi v Piranu (tam ob gledališču, kjer je bil sedaj vrsto let Art Cafe) in čakala na mamo in brata, ki sta bila pri okulistu. Bil je lep spomladanski dan, topel. Srkal sem svojo Cockto , ko mi je oče rekel: Andrej, z mamo sva se odločila, da kupiva jadrnico. Ti je to všeč?
Pogledal sem na morje, proti Savudriji. Gladina je bila skoraj prazna, nekaj malih ribiških čolnov je plulo po zalivu. In pomislil, jadrnica, to mora biti zanimivo. Seveda mi je všeč, sem rekel očetu.
Danes, 39 let kasneje, se tega dogodka spomnim, kod da je bil včeraj.
V nasprotju z mnogo drugimi, sem imel srečo, da sem zrastel v družini, ki je zelo zgodaj stopila v navtiko. Dedek je bil sicer kapitan dolge plovbe, ki je med vojno plul v zavezniških konvojih iz Halifaxa v Murmansk. Vedno mi je pravil, kako so na angleških ladjah morali mornarji spati v obleki in z rešilnim jopičem na sebi. Na njihovi ladji pa so lahko spali v pižamah in brez jopičev. Zakaj? Ker je bila ladja pod jugoslovansko zastavo (enako je veljalo za poljske, češke in ostale ladje z vzhoda) so vozili samo strelivo in so bili ob zadetku torpeda brez možnosti preživetja. Angleži in Američani so imeli manj nevarne tovore in so se lahko rešili.
Obenem pa je mojim staršem vedno odsvetoval nakup barke in zmajeval z glavo. Vedno je dodal, »voli more, al drž se kraja«.
No, mama ni poslušala svojega očeta in barka je bila tu. 6 metrski meteor, delal jih je Varoga v Ljubljani, brez kakršnekoli opreme. Vse smo morali narediti sami in vso opremo kupiti. Nautica Russo v Trstu (tam poleg stadiona) je postala naša nova meka. Mama je zmajevala z glavo, ko je odštevala lire za inox vijake, ki so bili dragi kot zlato. Še dobro da smo imeli propustnice in smo večino spravili čez mejo brez težav. Edino jambora nismo uspeli. Na meji smo rekli da je to za pergolo, ampak je bil tam eden, ki je hodil na pomorsko šolo in je prepoznal jambor. Carina….

Barka je bila zunaj kmalu opremljena in privezana na bojico za valobranom v Valdoltri. Mama je delal v bolnici in se je dogovorila. Ampak barka je bila notri še neopremljena. Naslednje leto smo jo počasi opremljali. Vmes smo seveda hodili na dnevna jadranja po koprskem zalivu in se počasi učili. No, jaz sem še bolj opazoval.
Prva resna plovba je bila do Červarja (ne, takrat tam še ni vsak dan sijalo sonce, kot boste videli v nadaljevanju). V barki še ni bilo ležišč, zato smo prespali pri sorodnikih v apartmaju. Naslednji dan, smo se obrnili proti Kopru. Ne spomnim se kakšno je bilo vreme, vem samo, da se je malo pred Umagom stemnilo. Zakaj se te prve daljše vožnje v vseh zgodbah končajo z nevihto? Prišla je z zahoda. Brata in mene so nagnali v kabino, kjer sva gledala valove skozi okno. Bili so veliki, zdeli so se nama zabavni. Ni me bilo strah. Na hitro smo prišli do Umaga in se privezali. Mama je hitro odprla viski in spila kozarec na eks. Naša prva nevihta… imeli smo nekaj napihljivih rešilnih jopičev, ki jih je sorodnik sunil na Avigenexovem avionu. Ne verjamem, da bi nam pomagali, če bi šlo kaj narobe. Ko pogledam na to z današnjimi izkušnjami, me kar malo oblije srh.. starša sta morala biti kar na trnju.

Tukaj je nekaj videoposnetkov naše prve in druge barke:
https://www.youtube.com/watch?v=rdqiGA9jCs4

Se nadaljuje…
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Pe Mar 11, 2016 16:39

jao, rodeo na krstni vožnji, tega ti pa ne zavidam :(

ima pa vsaka izkušnja dobre in slabe lastnosti, moj kolega se ne more znebit ženinega sorodstva - kadar sta na barki, se prisankajo in gremo se vozit... :?
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Mar 11, 2016 23:28

Kak lepo ste se vsi razpisali,prav lepo vas je brat.
Tayson,tud tvoja zgodba je malo morsga,sem paše vsaj toliko,kot tista o moji bradi in pešačenju po avto..
Brane...a pravš enoposteljna v hotelu je včas best of the best a...
Andrey v ja več zgodb se konča z nevihto,pa raznim šundom sam to je navtika...
Nočko bom še kaj dodal naslednji teden.
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Ne Mar 13, 2016 19:44

polanc, kje si? :shock:
že dva dni čakam-o tvoje zgodbe :wink:
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Mar 13, 2016 21:08

Ja na morčku,prjatu na morčku,sem šel po nove zgodbe.Eno boste kmalu brali izpod peresa soforumaša...Drugo izveste sedaj.
Navtiko morš met rad a ne..In če si dost ubrisan nanjo,se peleš v petek po 10 uri,ko se raketno hitro namalicaš..na morje u lipu našu Ankaransku valu :lol:
Mal zalaufam in pretegnem Pribo,jo še mal očistim,pol pride še Žiga in nato se odpeljem zvečer domov,ker moram delati v soboto.Tko včasih pride,pa ni kaj jamrati,še hvala bogu da redno službo imam..
Soboto po službi pičim domov po Andrejo in hiiitro v Ankaran,kjer sem Žigata dvignil na jambor drugi štraj zahaklat in nato greva k moji Dalmatki na obisk v Umag.Pa ne direkt.Evovi je imel preveliko zalogo pijače na barki in je mal postran nagnjena čakala da poštelamo težišče :lol: No to smo zrihtali in pol pumpa pumpapumpa moj tenderček in veslanje do ljubice.Ha krasn,krcnem Webasto,gospa se izprsi z šnicli in prilogo,še mal vinčka in spat,ker sem malo spal..Burji se pa ni spalo in je celo noč rogovilila med štriki in zajlami,pa tud podnev ji ni pošla sapa,nasprotno popoldne je rekla ne se zezat z mano,sicerrrr..so baje iskali surferja ki je odplul iz Ankarana,pol pa sam priveslal na obalo,ne vem pa ktero.Iskala ga je kapitanija in helikopter vojske SLO.
No midva sva pa šla na kapučino v Novi grad.Fino jadranje,do 22 v vetra,pol je mal kak reful poskočil na 25.Najprej je cela genovavlekla barko na jug,pol sva pa pokrajšala in pol...pol je pa tender zabilo v zrak,ga zalimalo v morje in paaaak odtrgalo obe rinki spodaj,traaask not v barki..ka pa porka fiks zdej.??
Sem imel ene zanimive kozarce na barki od Chivas konjaka al wiskija ne vem z okroglim dnom,na kterem se je pijača prav nevarn zibala a nikol polila haha.No ga je zabrisal iz njegove luknje v omarci čez mizo na drugo stran.Pristanek v črepinjah jasno.Kurba je blo pucanja v NG ,prav zaslužu sem kapučino pol v oštariji.
Fino sonček,vetrčka mal v NG,jasno se tu že čut mediteranski oziroma Červarski blagodejni klimatski vpliv.Pol še pojužnava na barki in piči nazaj.Ene 3 kolače genove nisem razvil,ker je blo spet skoz čez 18 vetra,polegala sva v refulih do 30 stopinj,u glavnem pa okol 20 in z tam okol šestimi vozli jadrava prot umagu.Pa da nebi blo dolgcajt je začel pojačevat,,,pipipipipiMAX napiše in cvili vetromer,ko preseže 30 knotlnov.34,6 je bila najvišja številka,mal sva ograjo namakala in hops en val je bil ornk korajžen,drugač jih ni blo velikih,in ta mojster je skočil na levi bok palube in odplaknil veslo v morje,tako črno z aluminijasto štango...čaooo,ja pa nagib40 stopinj mu je mal pomagal in tud prek umivalnika z odprtim ventilom je pritekla voda v kopalnico tko za dobro slano kopel nog pol v Umagu.Z tretjino genove sva se pol podila naprej še zadnji 2 milji.Genova ni več nova in če je tko skrajšana nima več dobre oblike in ne gre tko fajn v veter.Zavohava nafto..ja pod takim nagibom je začela čez oddušnik kapljat v boks iz rezervoarja za Webasto.Juhu čiščenje na vidiku.A bo še kaj dons na teh 16 prevoženih miljah je blo kr neki a?Dobr da je tenda še doma na dilah lepo pospravljena..
In sva se prvezala,poštimala in popucala barko,pihal je do 24 še v refulih sicer na boji manj.No pa še na obalo je treba.Gospej sem dal plavutko,sam pa gonil veslo nekaj obratov hitreje kot normalno...matr takoj v petek bo rezervni par vesel v boksu..Pa sva prlomastla na kopno na določenem mestu in spokala ter odšla domoc.Jutr je nov delovni dan..
Zgodbice ja prjatli Na morje je treba it ponje in navtiko morš met rad..So pa pred leti v Valu ob testu za Vektor novinarji napisal med drugim Malo koji brod u toj klasi može mu stajat uz bok...pa jim čedalje bolj verjamem.Res je dobr tale moj brodek.

Jadranje v ekstremnih razmerah
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Po Mar 14, 2016 18:59

hja, Polanc, imaš prav... na morje je treb it po zgodbe...
žal nisem v taki situaciji, da bi, kot lahko ti, šel na barko za vikend...ampak...na morje vseeno grem...hvalabogu imajo starši od žene parcelo v Alberih- Savudrija... na kateri ne stoji nič... no, do lani sva tja za vikende hodila s šotorom...jeseni pa sem našel eno rabljeno prikolico... in to je to do julija, ko sva na Lastovu 3 tedne... nato pa sva spet šele septembra na parceli... na parceli pa lahko namakam laks v morje in upam na ulov, ali pa se z mačeto borim z robidovjem in trstiko, opazovanje z daljnogledom jadralce, ki iz Piranskega zaliva šibajo v ljepu njihovu... delo, ki ga doma ni...košenje, obrezovanje...stanovanje v bloku, mansarda brez balkona...
takle mamo 8)
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Mar 14, 2016 21:34

tyson,saj za na morje it ni nujno met za četrt miljona barko :lol: Poglej kok Alezijo z manjšo barko prepluje,uživa,lovi,se veseli...Vsem nam je lahk za vzor,pa je dal par tisočakov zanjo.So pa še manjše in tud na njih je lahk lepo.Tko da ...mala barka za par 100 e je tud opcija za uživat in se lepo imet.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti