Jadranje
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Letos je bilo pa noro dober, ker smo bili dobesedno jebivetri
Kamor in kolikor je pihnil, tja nas je prineslo, če pa ni, smo pa kakšen lep zaliv drajsali dva dni. V bistvu smo lutali po celem Kvarnerju in Istri. In veš kaj ti povem, Kvarner je navtični raj, ker v večini zalivov, kjer smo se ustavili ali spali, ni bilo več kot dve, tri barke, da o lepotah Cresa ne govorim. Pa ne naprej razglašat.
Kamor in kolikor je pihnil, tja nas je prineslo, če pa ni, smo pa kakšen lep zaliv drajsali dva dni. V bistvu smo lutali po celem Kvarnerju in Istri. In veš kaj ti povem, Kvarner je navtični raj, ker v večini zalivov, kjer smo se ustavili ali spali, ni bilo več kot dve, tri barke, da o lepotah Cresa ne govorim. Pa ne naprej razglašat.
Trenutno pa v Solinah gledam strele na zahodu. Nekaj gre nad nas. Sosed anglež je že dvignil sidro. Upam da se je šel samo presidrat in ne v marino Veruda, ker ga bo ravno med pristajanjem ujela nevihta.
Jaz visim na Manti in 30m ketne, v 10m globine. 30m jo je še na zalogi. V plitkejšem morju je gneča, tu pa imam skoraj 100m polmera, tako da lahko čaram, če bo treba.
Poročam.
Sponzorja te noči:
http://www.lightningmaps.org/
in
http://prognoza.hr/karte.php?id=dada¶m=ik&it=03
Jaz visim na Manti in 30m ketne, v 10m globine. 30m jo je še na zalogi. V plitkejšem morju je gneča, tu pa imam skoraj 100m polmera, tako da lahko čaram, če bo treba.
Poročam.
Sponzorja te noči:
http://www.lightningmaps.org/
in
http://prognoza.hr/karte.php?id=dada¶m=ik&it=03
Dežurali smo do 2h, potem pa me je zmanjkalo. Bolj sem opazoval dogajanje, kot dežural. Veliko bark je imelo prižgane pozicijske luči, verjetno tudi motorje. Nekaj je bilo svetenja z reflektorji ampak na drugem koncu zaliva. Sosed pred mano je prioral do mene na 20m, ampak ni paničaril, potem se je presidral. Strele, dež, sunki vetra do ..., zjutraj pa samo še veter in sonceee in sveže
Sidro sem kar nekaj časa izkopaval, nežno lepo počasi, pa se je vdalo. Vse ok. Zdaj sem v M Veruda, čakam frende. Je pa na tistih 100m v prehodu do marine val kar pošten.
Sosed na pomolu, bosanac, je splovil novo SO 51. Ravnokar mu je nekdo povedal, da mora takoj v Pulo na carinski pomol in potem na 12NM in nazaj. Jaooo, zgleda mi kot investitor ne kot morjeplovec. Zunaj pa morje 4 in NW cca 20kt. To bo krst. Če kdo kupuje barko, naj me pokliče jutri. Tip, če bo preživel, jo bo šenkal.
Sosed na pomolu, bosanac, je splovil novo SO 51. Ravnokar mu je nekdo povedal, da mora takoj v Pulo na carinski pomol in potem na 12NM in nazaj. Jaooo, zgleda mi kot investitor ne kot morjeplovec. Zunaj pa morje 4 in NW cca 20kt. To bo krst. Če kdo kupuje barko, naj me pokliče jutri. Tip, če bo preživel, jo bo šenkal.
-
CAR
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
Ja koliko pa je bilo vetra, kajti tja do 20 ni panike, več pa priznam da na sidru še nisem preživel. Ko je bilo 20 sem enostavno spustil 30m ketne na 6m globine, po ketni spustil še utež 10 kg in ni bilo nobene panike. To je bilo na Grgurju ob Burji.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
PeterV napisal/-a:Blo je glih prav, tak da ni bil preveč dolg cajt.
Ni blo dolgcajt. Ko sem dremsl v salonu, ves zadovoljen, da sidro drži, sem se kar naenkrat zdrznil in pomislil na orače, ki lahko priletijo mimo ali pa z malo sreče, direkt v premc. Ja NNNP, se bo treba oblečt za dež. In sem dežural pod sprayhoodom. Prava akcija ☺
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Care pozdrav. Verjel ali ne ampak dokler ne doživiš 70-80kn je 50kn čisto OK.
Večkrat sem že omenil, da sem na Korčuli, mislim da 2007, preživel eno najmočnejših tramontan (zabeleženi sunki 76kn). V zalivu je bilo privezanih 20 bark od tega so popolnoma na istem mestu in nepoškodovane ostale samo tri barke. VSE TRI SO(smo) IMELE SIDRO WASI in 40-50m verige (globina 4-5m)!!!! Kljub sidru in verigi sem moral z motorjem in bow thrusterjem paziti, da me sunek ni dobil z boka. Trem barkam se je iztaknila veriga z sidrnega vinča, dve od teh sta se rešili z motorjem, tretjo je v momentu vrglo na obalo. Motorno Jeaneau Prestige 360 je vrglo na pomol. Vse čarterske barke (razen ene) je vrglo na obalo. Nauticat 45 se je rešila z močnim motorjem, ker ji je odtrgalo verigo. Nekaj bark se je zapletlo, ko so popustila sidra. Bil je v glavnem cel kaos...
S ta pravim sidrom smo le tri barke ostale cele in brez praske. Ko je padla nato burja na 50kn smo šli spat.
Večkrat sem že omenil, da sem na Korčuli, mislim da 2007, preživel eno najmočnejših tramontan (zabeleženi sunki 76kn). V zalivu je bilo privezanih 20 bark od tega so popolnoma na istem mestu in nepoškodovane ostale samo tri barke. VSE TRI SO(smo) IMELE SIDRO WASI in 40-50m verige (globina 4-5m)!!!! Kljub sidru in verigi sem moral z motorjem in bow thrusterjem paziti, da me sunek ni dobil z boka. Trem barkam se je iztaknila veriga z sidrnega vinča, dve od teh sta se rešili z motorjem, tretjo je v momentu vrglo na obalo. Motorno Jeaneau Prestige 360 je vrglo na pomol. Vse čarterske barke (razen ene) je vrglo na obalo. Nauticat 45 se je rešila z močnim motorjem, ker ji je odtrgalo verigo. Nekaj bark se je zapletlo, ko so popustila sidra. Bil je v glavnem cel kaos...
S ta pravim sidrom smo le tri barke ostale cele in brez praske. Ko je padla nato burja na 50kn smo šli spat.
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Heh... sidranje v močnem vetru... 2-3 dni nazaj, v zadnji močni burji in tramontani na Murterju.
3 dni na sidru, vetra do 44 vozlov, ko je pihnilo iz ENE kar lepi valovi... a je šlo čisto OK.
Sidran na cca 9 metrov, sidro Delta, v vodi 40m verige in 20 m vrvi za amortizacijo.
Dežural prvih cca 23 ur, potem me je od zaspanosti zmanjkalo. Drugi dan sem imel dovolj nervoze ali bo ali ne bo držalo, pa sem noter vrgel še rezervo - zložljivega admiralca, ki je bil na "standby", če bi prvi spustil. Pa ni.
Res pa ni to še nič vetra proti temu, kar opisuje NT.
3 dni na sidru, vetra do 44 vozlov, ko je pihnilo iz ENE kar lepi valovi... a je šlo čisto OK.
Sidran na cca 9 metrov, sidro Delta, v vodi 40m verige in 20 m vrvi za amortizacijo.
Dežural prvih cca 23 ur, potem me je od zaspanosti zmanjkalo. Drugi dan sem imel dovolj nervoze ali bo ali ne bo držalo, pa sem noter vrgel še rezervo - zložljivega admiralca, ki je bil na "standby", če bi prvi spustil. Pa ni.
Res pa ni to še nič vetra proti temu, kar opisuje NT.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti