OdgovorNapisal/-a polanc » To Mar 15, 2016 20:33
V letu 2014 sem kupil Vektor 361,od prvih lastnikov.Imeli so jo v marini Dalmata,Sukošan.Velika,lepa,žal zame predraga marina.Februarja smo lazili dol po burji,po obvozih zarad zaprte avtoceste...Dol pihalo vedno,mrzlo...mi pa vse vinče dali v prafaktorje,vse spoje namazali,odprli in sčistili rezervoarje,par stikal zamenjali...In pol je prišel mesec marec,ko smo morali seliti barko na sever,v Umag,kjer sedaj domuje.
Vsi štirje,moja žena,oba sinova in jaz smo v petek po službi napokali mojga Škodilaka in gas na jug.Zvečer sva s sinom montirala še novi veeeliki bitvi spredaj,saj je bila ena od soli tko načeta,da je na eni strani odletela.Sol od muringov počne grde stvari.Bitve in sidro morajo biti na barki tko veliki da se jih ustrašiš,ko prideš na barko,pol so ravno prav veliki.je rekel moj sin in še kako prav ima..
Zjutraj odvežemo štrike in z Andrejo odplujeva novim dogodkom nasproti.Merki jo,sedaj je v tvojih rokah je sin povedal v slovo z pomola,in srečno.Pomahamo si..
Zadar,Silba,Unije,Kamenjak,Volme,Rovinj,Poreč,UMAG..je okvirna ruta.Vreme oblačno,kaka kaplja dežja,naslednji dan poslabšanje in močna burja..Aha,nova barka,ne poznam jo,ne poznam njenih in svojih limitov z njo..Kvarnerski rokenrol prihajava..Sveti nikola merki naj in Dalmato.
Gonim Yanmarja 3 cilinderskega na 2000 obratov in dosegam 4 vozle.Barka je mela Mile dynamic na seb in po 2 letih je bla že obraščena..neugodno.a ni ravno še slabo.Še je dinamična in okretna.Vetra ni neki tko da jadra bolj sušiva,pol se pa le zbudi mal tko t boka od Silbe gor in jadrava 4 brez motorja..No neki nafte bova pršparala.Prot večeru sva blizu Unij.Dilema.Al pluti kar ponoč čez ali čakati dne in močnejše burje.Spalo se mi ni tud pod razno.Gospa je skuhala neki za pojest kar vmes in sedaj še kavo.Nič padla je odločitev.Križ božji,greva čez.12 ur plovbe je že za nama.Malo sva že utrujena.Andreja ne upa sama upravljat barko niti podnev,kaj šele ponoč.Torej je bolj ko ne vse na meni.OK ruto poznam,sam mormo se zavedat ,da je največ nesreč ravno na poznanem terenu,kjer kao vse vemo ,delamo rutinirano,nismo tok pozorni...
Glavno jadro dejva dol,da ne bova to počela sred Kvarnerja,je bila Andrejina želja,ki sem jo prilagodljivo uslišal.Zelo je važn da se posadka počut dobr,ne v strahu in negotovosti kuka od kje bo kak reful prletu.Sploh ponoč je to obvezno.Veter se je okrepil na do 15 vozlov,valovi so zrasli tam na dober meter ko sva bila nekaj milj od Unij.Strah me je bilo kakega hloda,ki sem ga že enkrat nabasal in poči pošastno ko ga pojahaš...ko da bi bil že kr tkoj v salonu.20 vozličev so sikali refuli ene čudne burje tko in nekih 80,včasih pa za momente iz 20 stopinj.Pa je kr šlo nekako.Kamenjak se je bližal,rastli pa so valovi in pokrajšala sva na pol genovo.Barka ni polegala več toliko,jasn pa je padla hitrost iz prejšnjih do 7 vozlov na 4 do 5 vozlov.Postajal sem utrujen.Raje sem krmaril sam,v salonu zem želel imeti čim več časa temo,da mi svetloba ne kvari na temo privajene oči.Megle ni blo,tko da se je kr videlo.Kr tam okol 20 vozlov je pihalo in na kamenjaku bo veeeseeeloo.Da se med otočkom plut sam ni prostora za neke zajebancije.Prihajava vse bliže.Svetilkiku so polomili lučko,tko da sem ga zaznaval le na instrumentu,Porer je pa bliskal.Pejva raj okol,prav Andreja.Ne zdej še ne mislim na okol,ko lahk barko popolnoma natančno vodim..O ja dolga vodna linija,globoka kobila,dolgo krmilo.je fajn.ene 500 m pred plitvino krcnem mašino in jo pustim laufat v leru.Na jadra bom šel skoz to plitvino.Dej nehi vidiš kolk piha,norc..Tih bot,Sem pogumen,nisem pa nor.Za zihr laufa mašina,midva to zmoreva.
Že slišva bučanje valov, ponoč še bolj zamolklo.Veter požvižga v priponah,GPS zumiram na 50 m in točn spremljam globine da ne gre kaj narobe.Ornk morm v veter,zategnem genovo maksimaln.30 stopinj v veter pa zloženo glavno jadro,tole ni najbolje.Brzina pade na 2 vozla,barko tud bočno malo odnaša,,,3 m globina,sikne alarm.Dej že motor šalti madona,bova nasedla.MIR.tišina nastop,2,5 vozja,še mal od vetra,3,5 vozla,krmilo posluša je mehko,barka takoj bolj posluša.3,5 m ..5 m..8 m..Jess tko,na jadra skoz.Ma poljubil bi jo dol na podn kobile tko sem bil vesel..
Pičva do Volm,zmatrana.Vrževa sidro in neki ketne..morje bisveno bolj mirno,piha še a midva ne slišva več.Vse je blo ok,po 17 urah plovbe sva v Volmah.Jutri je nov dan.
Nazadnje spremenil
polanc, dne To Mar 15, 2016 20:39, skupaj popravljeno 1 krat.