Beli dim iz auspuha - saildrive - vodna pumpa

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jun 07, 2012 22:51

Če bo komu prav prišlo.
Navodila s fotkami za servis vodne pumpe.

Rebuilding A Raw Water Pump
Slika
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Sr Apr 10, 2013 14:03

Zadnje informacije glede belega dima in zamašenega dovodnega kanala vode in o strokovnosti naših VOLVO pooblaščenih servisih.
....
Da se pohvalim, imam že zrihtano barko in veselo sveže prepleskana že reže valove Slovenskega oceana.
....
Ob tej priliki sem se vrgel na temeljito čiščenje propelerja. Bom dodal sliko, ko se to končno naučim delati. Ob tem delu pa sem klel Volvo servis iz Kopra in premišljeval, kako bi lahko spucalzamašen kanal.
...
Ker sem kar nekaj telovadil okoli propelerja, sem na spodnji strani pete opazil cca 1 cm veliko luknjico. Vanjo sem porinil izvijač, ki se je v to luknjo zaril do ročaja. Konico pa sem videl že v sesalnih luknjah vode v trupu noge.
:idea: :idea:
Kaj pa je to sem si dejal, saj je serviser rekel, da je možno peto očistiti samo skozi te stranske reže ali pa da peto snameš iz motorja.
.....
No ni tako. Serviser nima pojma ali pa me je namerno zavajal (kar mislim, da je tudi kaznjivo :?: )

Vzel sem žico za pucanje kanalov debeline cca 8mm , ki jo imam na barki za vsak slučaj, če se mi zamaši kaka cev. Jo porinil v to luknjico na spodnji strani in začel počasi prodirati po kanalu navzgor. Sem pa tja je ven priletel kak drobec školke, drugega nič....
Po cca 40 cm, izmeril sem, da sem že zelo blizu ventila pri nogi, se je žica ustavila. Parkrat sem ponovil to vajo in se je ustavila zmeraj na istem mestu. Pri zadnjem poiskusu, sem ven potegnil neko zdrizasto gumo, najbolj podobno odrezanemu kondomu vekiko cca 4-5 cm.

Pri naslednjem poiskusu (preje sem še odprl ventil pri nogi v barki) je cev prodrla globje.

Mislim, da sem rešil osnovni problem, še bolj pa sem vesel, ker sem odkril SMISELNO nameščeno odprtino za pucanje tega kanala, za katero bi USPOSOBLJEN POOBLAŠČEN SERVISER MORAL VEDETI.
....
Sedaj čakam, da pride do mene Marjan tomko in da poizkusiva pretočnost kanala.
....

Očigledno smo navtiki molzne krave za razne serviserje, ki ne vem kako dobijo te svoje licence. Nekaj pa sem se naučil. Revež si, če ne znaš ničesar nič popraviti sam in si odvisen od drugih!
Flying is beautiful.
Sailling is better!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Apr 10, 2013 14:48

O tem govoriš Mic?

Modra = voda
Siva = olje
Slika

In pa še curek skozi vse odprtine (stranske in spodnjo)
Slika
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Sr Apr 10, 2013 19:31

Tako je!
Flying is beautiful.

Sailling is better!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Okt 16, 2013 23:30

CAR napisal/-a:Zamenjaj semering in impeler pa boš imel mir 2 leti.

Ne se smejat :!: 8)
Menjal bom semering na vodni pumpi pa me zanima ali moram prej iz mašine spustiti olje. Saj semering na eni strani tesni vodo, na drugi strani pa olje, ne? Sam vseeno se mi čudno zdi, da bi moral spustiti ven vso olje iz mašine.
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Če Okt 17, 2013 00:02

Ni potrebno!
Impelerska pumpa je dovolj visoko, olje pa je v karterju.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Okt 17, 2013 00:05

Aha ok. Hvala!
Torej zaprem vodo in na juriš. Moram še kaj posebnega pazit?
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Pe Okt 18, 2013 13:05

Naj pristavim k tejle temi. Bel dim iz auspaha se mi je velekel že kr nekaj čas. Različne variante so bile povedane zakaj je to tako. No na koncu se je le izkazalo, da je vsega kriv izpušni kolektor, ki se je skoraj razpadel, ko sem ga demontiral.
Lep dan
pomisli in zgodilo se bo
boris45
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a boris45 » To Jun 24, 2014 18:45

Sem pred istim problemom.Volvo MD 11 c . Bel dim iz auspuha in potrebno je zamenjati gumo pogona.Kdor bo menjal se tudi javim za pomočnika.
Iz auspuha belo dimi že dolgo, le da je zadeva čedalje huja.Motor dela , z pregrevanjem ni težav le, da me skipperji že sledijo in kažejo na auspuh iz katerega se resnično kadi kot iz hlapona.
Treba to očitno uredit , še dobro da sem našel vaše zapise za katere se vam vsem lepo zahvaljujem.Najprvo bom očistil vtok (že narejen v dno mimo pogona) potem dalje...

Lp,Boris
.rad plujem.
boris45
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a boris45 » Sr Jul 02, 2014 17:11

boris45 napisal/-a:Sem pred istim problemom.Volvo MD 11 c . Bel dim iz auspuha in potrebno je zamenjati gumo pogona.Kdor bo menjal se tudi javim za pomočnika.
Iz auspuha belo dimi že dolgo, le da je zadeva čedalje huja.Motor dela , z pregrevanjem ni težav le, da me skipperji že sledijo in kažejo na auspuh iz katerega se resnično kadi kot iz hlapona.
Treba to očitno uredit , še dobro da sem našel vaše zapise za katere se vam vsem lepo zahvaljujem.Najprvo bom očistil vtok (že narejen v dno mimo pogona) potem dalje...

Lp,Boris

Eto končano...Pazljivo sem očistil vtok v dnu barke in filter morske vode ,kateri je bil tudi zapacan ...Motor dela kot ura in prekomernega dima ni več.Je pa kazalec temp motorja za ene dva mm pomaknjen v levo.Izgleda da tem motorjem premalo morske vode ne škodi.Le dim ...je moteč..))
Tista guma od pogona je še prva,se pravi iz leta 91'.Torej, če pri meni drži že...3x 7 let in drobiž in nič ne kaže kakšnih razpokic ali poškodb..potem ste tudi vi brez skrbi.To drži.

8)
.rad plujem.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gosti