jadrnica s posebnimi jadri

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

jadrnica s posebnimi jadri

OdgovorNapisal/-a ljubo » Ne Jul 15, 2012 22:51

Na poti ob Dugem otoku sem srečal to lepotico. Mogoče ve kdo kako ji je ime in kje bi dobil kaj več podatkov?

Slika
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
potapljač
Kontraadmiral
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a potapljač » To Jul 17, 2012 10:09

Perini Navi ime Andromeda la Dea
:D
še link: http://www.perininavi.it/en/fleet/saili ... eda-la-dea
lp :D
še mal pa bo.... :-)
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Jul 17, 2012 11:49

hvala za informacije
pomisli in zgodilo se bo
jest
Viceadmiral
Kraj: Litija - Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a jest » To Jul 17, 2012 13:31

Tud mi smo jo srečali na dopustu.Zasidrani smo bili v zalivu V.Stupica na Žirju.Mi smo tam zdržali tri dni,oni pa en dan :lol:
Pozdrav iz Srca Slovenije!
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Jul 17, 2012 13:44

No mi smo jo srečali na poti iz vrha Duega otoka proti Žutu. kr nekaj časa smo pluli vštric. Prav lepo jo je bilo opazovat kako ta stvar z jadri pluje.
pomisli in zgodilo se bo
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » To Jul 17, 2012 18:50

Ma kaj tista ponarobe obrnjena genova ima kako funkcijo al je le za "disign" :lol:
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Jul 17, 2012 19:42

Vse ima svoj namen očitno pa je večja površina na razdalji med jabori. Sicer pa tak kolos od 47m mora met nekaj površine jadr.
pomisli in zgodilo se bo
jadralec-mihy
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a jadralec-mihy » To Jul 17, 2012 19:58

če pogledaš tehnične podatke te kap trofi
da napolnim rezervoar ja moram delat pol svojega življenja
kaj res tak malo zaslužim ali je to tak velka ladja
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jul 17, 2012 20:04

snake napisal/-a:Ma kaj tista ponarobe obrnjena genova ima kako funkcijo al je le za "disign" :lol:

To jadro je pri šibkem vetru popolnoma funkcionalno, pri močnem vetru pa je zato, ker je njegovo težišče visoko in je zato ročica, na kateri veter na tem jadru barko nagiba, dolga in ustrezni navor velik, in ga v takih okoliščinah najbrž ne razvijejo.

Sicer ga je nekoliko težje uravnati brez buma. Po vsem sodeč se jadro navije na prvi rob, ki je hkrati zadnja pripona prvega (glavnega) jambora. Nastavljen je z - recimo temu škota - z vrha krmega jambora na zgornji zadnji rogel tako, da je približno vzporeden z glavnim jadrom, in vleče podobno kot to.

Curek z zadnjega roba glavnega jadra tudi povečuje hitrost na zavetrni strani tega jadra in s tem povečuje silo, s katero jadro vleče.

Na zgornji sliki gre jadrnica razmeroma počasi zelo ostro v veter.

Na spodnji pa ima bolj ko ne vse rjuhe razobešene :lol: :lol: :lol:

Slika
Jadro, ki mu ne vem imena pa je na tej sliki delno zrolano in se jasno vidi, da je rol.

Aha, še to - rad bi videl, kako naredijo obrat čez veter (proti vetru ali z vetrom). Rol pripona tega zgornjega jadra in modrega (podobnega genovi) na zadnjem jamboru se križata in si tega manevra menjave strani vetra na teh dveh jadrih ne predstavljam prav dobro :oops:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » To Jul 17, 2012 22:01

Po mojih izkušnjah glavno jadro dela edino trebuh tisti narobe genovi..............ne pa da daje hitrost. Tisto je isto kot če maš genovo preveč nakacano in ne voziš ostro orco in ti veter meče v glavno jadro in ti dela trebuh.

Je videt veliko takih specialcev na morju.............
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » Sr Jul 18, 2012 07:50

Kar sem si ogledal filmčku je to narobe obrnjeno jadro večinoma zaprto. Čist možno je da se ga uporablja samo o določenih primerih, ko je malo vetra. Tako kot je pa na sliki, ki jo je Marjan prilepil sploh ni možno obračanje. Obe je potrebno spravit in eno prestavit in potem obrat. Sicer pa vprašanje kako imajo to rešeno za toliko denarja se da marsikaj naredit in tehnično speljat. Je pa resnično zanimiva predvsem pa impozantna.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » Sr Jul 18, 2012 13:47

Če koga znima, še strokovna razlaga na glavo obrnjenega jadr, ki mi jo je poslal Goran

"pozdravljen, sem videl na forumu da se vnela debata o "posebnem jadru".
to je t.i obrnjena genova deluje pa v veter in s vetrom pri vseh vetrovih lahko slabš pri močnih ker jadrnico bolj nagiba.
pri obratu z zadnjim genakerjem in narobe obrnjeni genovi pa je potrebno pri "poji la banda" obrat z vetrom v hrbet genaker zapreti oz preleteti z njim pod zadnjo prepono narobe obrnjene genove.
pri genovi je stvar sledeča.
- za jadranje v veter izkoriščaš laminarni tok ob jadru (to pomeni vrvice ali muštrini vodoravno) če to dosežež imaš razliko v tlakih kar te žene naprej.
- pri jadranju z vetrom pa moraš zajeti čim več vetra (se pravi jadro popustiš da narediš balon)."

Hvala Goran za razlago.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Sr Jul 18, 2012 17:22

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jul 18, 2012 19:48

Tisto jadro je za drčo.Ko greš na jambor kaj popravit, se pol zadrsaš dol...Je ja jambor ful visok,kolko je to plezanja..
LP Iztok
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jul 18, 2012 21:19

snake napisal/-a:Po mojih izkušnjah glavno jadro dela edino trebuh tisti narobe genovi..............ne pa da daje hitrost. Tisto je isto kot če maš genovo preveč nakacano in ne voziš ostro orco in ti veter meče v glavno jadro in ti dela trebuh.

Je videt veliko takih specialcev na morju.............

Drži, marsikdaj vidiš položaj, ko zračni tok iz preveč pritegnjene genove ali floka bije v preveč popuščeno glavno jadro in često je to napaka, ampak na teh slikah take napake ni videti.

Včasih pa tako prav, še več, včasih sploh ne gre drugače.

Če imaš na primer ravnovesje dvignjenih jader tako, da te pri dovolj potegnjeni škoti glavnega jadra (ko ni tega zabijanja toka z genove v glavno jadro, ki si ga opisal in bi glavno jadro vleklo bolje) obrača od vetra in iz kakšnega razloga ne moreš popraviti težišča jader (recimo prekratka prednja pripona ali kaj podobnega, česar ne moreš popraviti med plovbo), ti ne preostane drugega, kot pluti s tako postavljenimi jadri, če ne želiš riti s krmilom.

Če je veter zmeren, te postrani postavljeno krmilo zavira bolj kot na prvi pogled neoptimalno postavljena jadra in balansiraš sile na krmilu z jadri za manjšo izgubo hitrosti; če je veter zelo močan, bi pa sila lahko zvila os krmila ali še kaj več.

Na mini-12 (balastna barka 3,75 m za eno osebo - 75 kg lupina in mislim da 104 kg svinca za balast) se v močnem vetru z boka vedno plove tako, da ob sunku, ko bi ti sicer jambor in jadro pritisnilo skoraj do vode (in bi zajel skoraj polno barko vode) flok ostane pritegnjen ali se le malo popusti, glavno jadro pa pusti veliko bolj, včasih tudi tako, da popolnoma pustiš veter mimo njega, in pri takem ravnanju barčica pri obvladljivem nagibu pošiba, kot bi jo izstrelil, čeprav veter iz floka bije v zavetrno stran glavnega jadra.

Andromeda la dea

Jadra na barki Andromeda la dea so tako na slikah kot na videu dobra in zelo zelo dobro nastavljena. Mogoče dobiš barko v najem samo skupaj z (zelo dobrim) skiperjem, ker na hitro se tega pri taki nenavadni kombinaciji jader tisti, ki jo najame, najbrž ne nauči tako dobro...

Z druge slike (veter v bok, polna jadra) tlak na glavno jadro dovršeno poganja zračni tok na zavetrni strani obrnjene genove zgoraj in genove zadnjega jambora spodaj, zgornji del obrnjene genove pa enako pospešuje zračni tok po zavetrni strani zgornjega dela genove zadnjega jadra. Ne predstavljam si medsebojnega položaja, ki bi bil za interakcijo jader in interakcijo zračnih tokov okrog njih lahko učinkovitejši.

Od tipa, ki tam postavlja in ravna ta jadra, bi se definitivno dalo kaj naučiti.

Ljubo posredoval od Gorana napisal/-a:...
"pri obratu z zadnjim genakerjem in narobe obrnjeni genovi pa je potrebno pri "poji la banda" obrat z vetrom v hrbet genaker zapreti oz preleteti z njim pod zadnjo prepono narobe obrnjene genove.
"...

Hvala za (ves in dober) opis - ampak še vedno bi rad videl :lol: :lol: :lol:

Po tem, kar je Goran napisal sem pogledal sliko bolje in videl, da sem - narobe - domneval, da je tudi ta genaker rol, pa ni.

Torej kot je Goran napisal, genaker in njegovo dvižnico dol, odpeti dvižnico, jadro pod obrnjeno genovo in dvižnico nad pripono obrnjene genove na drugo stran, pripeti dvižnico nazaj na genaker in tega nazaj gor.

Če bi bil genaker rol kot se mi je prej zdelo, bi bil kar hec, tako pa ni nič groznega.

polanc napisal/-a:Tisto jadro je za drčo.Ko greš na jambor kaj popravit, se pol zadrsaš dol...Je ja jambor ful visok,kolko je to plezanja..
LP Iztok

To si pa moram tako narediti na mini-12 - treba bo sicer postaviti še en jambor, ampak tako dobro bo zgledalo, ko bom plezal na jambor (celih 5m) :lol: :lol: :lol:
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Sr Jul 18, 2012 21:43, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov