Lastnistvo jadrnice in fiksni (letni) stroski

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

inspiron
Viceadmiral

Lastnistvo jadrnice in fiksni (letni) stroski

OdgovorNapisal/-a inspiron » Po Avg 13, 2012 13:04

Oj,

torej zacetna ideja o nakupu jadrnice namesto apartmaja na morju se ni izgubila na interesantnosti - tudi zena me podpira. :)

15+let sem charterist, o lastnistvu pa kaj dosti nisem razmisljal do sedaj. Poleg tega, da seveda gledam (in se ucim) o primerni barki in opremi, gledam tudi za privezi ipd.

Osnovna ideja je v tem, da bi bila barka namesto apartmaja - s katerim se potem se lahko tudi kam odpeljem :). Mora pa biti dovolj blizu, da se mi bo dalo furat gor/dol (Lj) tudi cez vikende. Okolica Umaga mi se najbolj pase (tam sva iskala tudi apartmaje).

No, zanima pa me, ce mi lastniki bark iz izkusen vsaj priblizno lahko poveste, kaksni so fixni letni stroski (privez, vzdrzevanje, servisi, ipd) za barko rang 13-14m.

Za marine sem sicer ze gledal (5-7k evrov) - kaksne so alternative oz. ali se da izpogajati za popuste, ce recimo vezes v neki marini za vec let? (ideja je, da bi razen vzdrzevanja barko imel v vodi vec ali manj celo leto).

Hvala ze vnaprej...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

Re: Lastnistvo jadrnice in fiksni (letni) stroski

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Avg 13, 2012 13:19

inspiron napisal/-a:
Za marine sem sicer ze gledal (5-7k evrov) - kaksne so alternative oz. ali se da izpogajati za popuste, ce recimo vezes v neki marini za vec let? (ideja je, da bi razen vzdrzevanja barko imel v vodi vec ali manj celo leto).

Hvala ze vnaprej...

Da bi se ti te besede pozlatile ;)

Pred 10timi leti si lahko v Umagu baje vplačal za 10 let naprej in bilo je ugodno, danes žal o tem nočejo slišat...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Avg 13, 2012 13:29

Tako kot si že napisal:

- marina 5 - 7k (na kakšne hude popuste ne računaj)
- zavarovanje cca 1 - 2k (odvisno od vrednosti plovila)
- dvig, spust, antifouling, cinki... jurja če delaš sam, če ne lahko tudi več
- servisi in popravila tudi nanesejo kakšnega jurčka ali več...
- hrvaško plovno dovoljenje par 100€
- gorivo par 100€
- zamenjava iztrošenih jader...
- izguba vrednosti cca 10 - 20% od vrednosti plovila (za 100.000€ vredno plovilo nanese to 10 - 20.000€ letno)
pa še kaj bi se našlo...
Ke vse to sešteješ, boš verjetno ugotovil, da se najem bolj splača :wink:
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Avg 13, 2012 14:37

brane40 napisal/-a:Ke vse to sešteješ, boš verjetno ugotovil, da se najem bolj splača :wink:

Ampak potem ne moreš na barki preživeti toliko dni in se neke povprečne sobote v 10 minutah odločiti za tak izlet.
;)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Avg 13, 2012 14:41

Ja, se strinjam Grega... to je neprecenljivo :wink:
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Avg 13, 2012 15:34

Cene v marinah so kakršne pač so - in na kakšne popuste za dolgoročno pogodbo (vsaj na hrvaškem) ni za računat.

Če boš delal sam računaj še kakšnega slabega jurja za vzdrževanje, drugih rednih str. pa niti ni - pod pogojem, da na barko vestno paziš. To npr. pomeni tudi da pokrivaš jadra (potem jih menjaš na cca 15 do 20 let), sam namažeš teak, pospravljaš tende & sprayhood, itd.

P.S. Po mojem mnenju pa gledaš za bistveno preveliko barko (če vas ni v družini vsaj 6 ali še več), kar ti tudi povečuje stroške. Pa še štorasta je za resno plovbo in manevriranje, sploh če si z manjšimi otroci ali sam.
Npr. marina za barko tam okrog 9m naj bi bila do 4 jurje...
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Po Avg 13, 2012 15:46

Grega 295, se podpišem, jadranje npr. 1.1. na novega leta je neprecenljivo!!
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Avg 13, 2012 15:46

Zelo dobro napisano je tukaj NAVTIKA KAPITAL stroški plovila

Gledaš ravno prav veliko barko.
Kot neštetokrat tudi tokrat pišem: vse je razmerjem med željami in zmožnostmi (ne samo finančnimi!).

Imam 13metrsko jadrnico (43feet) in na njej sva samo dva. Manj ne bi imel. Kvečjemu nekje okoli 55feet (z eno kabino).
Prav nič ni štorasta za manevriranje, kaj šele za resno plovbo.
Ne poslušaj takih nasvetov (sori Rok-11).

Privošči si komfort! To šteje. Stalo te bo kakega jurja ali dva več na leto a ne bo ti žal.
Če imaš denar in tudi rad kaj "pošraufaš", potem takoj v nakup barke!
Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Avg 13, 2012 17:00

al napisal/-a:Gledaš ravno prav veliko barko.
Kot neštetokrat tudi tokrat pišem: vse je razmerjem med željami in zmožnostmi (ne samo finančnimi!).

Imam 13metrsko jadrnico (43feet) in na njej sva samo dva. Manj ne bi imel. Kvečjemu nekje okoli 55feet (z eno kabino).
Prav nič ni štorasta za manevriranje, kaj šele za resno plovbo.
Ne poslušaj takih nasvetov (sori Rok-11).

Ni problema - saj ima lahko vsakdo svoje mnenje.

Jaz si samo ne predstavljam delati stvari na roke pri resnejših vetrovih (recimo nad 5 ali 6 Bf) in s crknjenimi elektromotorji ali hidravliko in ne maram ropota generatorjev, niti motorjev.
In vem, da mi še nikdar pri tako težki barki ni uspelo prav veliko narediti samemu s fizično silo, medtem ko pri manjši lahko.

Pa tudi stik z morjem je (meni) veliko bolj pristen in bližji na manjših plovilih.
To je vse.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Po Avg 13, 2012 19:47

Enostavna formula za izračun stroškov je metri plovila X 1000 DM in dobiš letni strošek,brez amortizacije...........tako je bilo včasih in je bilo točno. Sedaj z evri je mogoče malo majn. Uglavnem,če ti res denar ostaja in da si siguren da ti bo tudi v bodoče potem kupi.........sicer 8)
Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Avg 14, 2012 08:22

snake napisal/-a:Enostavna formula za izračun stroškov je metri plovila X 1000 DM in dobiš letni strošek,brez amortizacije...........tako je bilo včasih in je bilo točno. Sedaj z evri je mogoče malo majn.

Zanimiva ideja! Za nas velja faktor cca 0,6 preračunano v evre.

P.S. Ideja o amortizaciji; Pri starejših plovilih praktično odpade, pri oldtimerjih je pa celo negativna...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Avg 14, 2012 08:34

Rok-11 napisal/-a:P.S. Ideja o amortizaciji; Pri starejših plovilih praktično odpade, pri oldtimerjih je pa celo negativna...

Se pa zato povečajo stroški popravil in vzdrževanja...
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » To Avg 14, 2012 09:13

Hvala za odgovore.

Fixni letni stroski so zgleda res veliki - vecji kot sem si sicer predstavljal in to je eden od glavnih pomislekov. Za 14m barko je to ze blizu 10.000 EUR/leto - s tem denarjem pa ze 1 mesec skupaj lahko vozim z katamaranom po Francoski polineziji :)

Glede velikosti pa: manj od 12m me ne preprica. Sam racunam na okoli 70+ dni prespanih letno na barki (vecnoma podaljsane poletne sezone petek-ponedeljek - ja, v sluzbo hodiva direktno iz morja v ponedeljekih zjutraj) + seveda se vsaj 4 tedne dopusta (ne nujno skupaj), za kar pa ze moras imeti vsaj nek 'higienski minimum' udobja.

Recimo ze v 10m barkah (pac odvisno od modela) so na racun sirine bark prednje kabine precej stisnjene - vsaj noge meces en po drugemo spredaj v spici.

Nisem cisto preprican, da so vecje barke veliko bolj okorne od manjsih - so pa zato sigurno hitrejse od kaksnih 'bivalnih' 8-10m - tako na motor kot na jadrih.

Me malo muci seveda jadranje 'v dveh' - sigurno bi kaksni el. winchi prav prisli (recimo ce eden od posadke odpove zaradi bolezni/poskodbe ipd). Ampak to sprobava 29.9. z Elan 434 (ki mi je, mimogrede, najbolj padla v oci od tistega, kar sem sedaj uspel pregledat) na 1 tedenskem jadranju... :)
al

OdgovorNapisal/-a al » To Avg 14, 2012 10:26

Pravilno razmišljaš!
Mislim, da se boš prav odločil.

Pri stroških si mogoče malo pretiraval (sam imam 43feet).
Realno zaključiš leto na 7500 eur s fiksnimi stroški (marina, dvig/spust, antifouling, kasko, vinjete, diesel).

Seveda potem pa prištej še kake "malenkosti", bencin do marine za vseh teh 70dni plus, ki jih imaš v planu in si blizu tega, kar si napisal.

Ker sem kupil šest let staro jadrnico (nove ne bi nikoli, mimogrede) sem imel tudi nekaj začetnih stroškov: nove prevleke sedežne, postelj. Novi akumulatorji plus solarke. Nekaj elektronike. Nov tender. Žar.... In nešteto "pizdarij", ki so mi naredilo barko udobno, varno... skratka po najinih željah.
Pa še nisem menjal jader, vseh vrvi, kupil zložljiv propeler...

El. vinči, diesel generatorji... tega ne rabiš na tej velikosti. Ok, če ne boš imel navijalnega glavnega lahko še vedno montiraš en el. vinč za podigač. Se da tudi obstoječe vinče nadgraditi.
Elan 434 boš sam povsem obvladal. Brez problema. Kak bowthruster (to je tisto, kar bi Marjanu Bauerju zaril v rit) ti bo olajšal delo.
Jaz jadram z jadrnico pratično sam in ko naštudiraš avtopilot (razni tack ukazi itd...) je vse enostavno. Tudi v močnejšem vetru. Pač včasih prej krajšaš.

Če res misliš preživeti toliko časa na morju in imaš primerne dohodke ali kupček denarja....jah potem kar v nakup:)
Saj ko mine ta poletna, nora, pobesnela gužva je Jadran zelo lep (odštej zalive z bojami:).
Meni jadrnica za enkrat predstavlja en lep pobeg... Samo bo treba še kam dlje :roll:

Srečno pri odločitvi in javi se nam kaj po dopustu!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Avg 14, 2012 10:38

Vidiš inspiron, to je odgovor izkušenega morjeplovca. Seveda pa so potrebe, želje in predvsem zmožnosti od človeka, do človeka različne.

Všeč pa mi je Al-ovo razmišljanje in pogled na life. Oprostite Easy life. :wink:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti