Projektiranje jadrnice

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Sea storm
Poročnik bojne ladje

Projektiranje jadrnice

OdgovorNapisal/-a Sea storm » Če Jan 24, 2013 17:47

Pozdravljeni

Lotevam se načrta jadrnice. Glede tega sem čisti amater, zato ne pričakujem nekih velikih uspehov. Za izdelavo sem se odločil iz hobija in v šolske namene.

Okvirne mere in podatki, ki bi jih uporabil so:

1. Hitra potovalna jadrnica za oceansko območje plovbe
2. Zgledoval bi se po dizajnu (meri, obiliki) serijskih jadrnic kot so: Elan 400, Elan 380, Beneteau Oceanis 41, Beneteau First 40, Elan Impression 394, YD-40 (ni serijska)
3. Dolžina nekaj manj kot 12 m, širina okoli 4 m, nadvodje 1,20 m, ugrez 2 m
4. Dolžina vodne linije 11,20. Skoraj navpičen premec in odsekana krma.
5. Največja širina palube na 55 % vodne linije, rahlo zožanje proti krmi (široka krma)
6. Plavutna kobilica (fin keel), vstopni rob nekoliko pod kotom, spodnji del bulba raven
7. Predvidena teža 8500 kg od tega 38 % v kobilici torej 3230 kg
8. Vršna snast, dvojni križ (pod kotom),
9. Predvidena površina jader v veter 80 do 85 m2.

Prosil bi tiste, ki imajo nekaj izkušenj z risanjem samega načrta, če bi lahko delili svoje znanje z mano, oziroma z nami vsemi. Ali so podatki, ki sem jih predvidel prava smer za izdelavo načrta?

Potreboval bi tudi risalno orodje (daljše krivuljnike, uteži račke). Če bi bil kdo pripravljen posoditi (lahko tudi odkupim), bi mu bil zelo hvaležen.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Jan 24, 2013 18:02

Pred cca. 10 leti sem naredil en semester Weslawn School of Yach Design
http://www.westlawn.edu/

Za vaje sem moral seveda risati; ampak skladno z vsemi koeficienti in hidrodinamični izračuni.

Drugače sem že vse pozabil in ti ne morem nič konkretno pomagati.

Če bi želel zadevo narediti bolj resno; potem bi moral preštudirati nekaj gradiva: recimo:
http://www.amazon.com/Principles-Yacht- ... 0071487697

Če bi se še lotil izdelave v kakem CAD orodju z hidrodinamičnem modulu, ti lahko še prav pride, če boš kdaj iskal službo na tem področju.

Če se lotevaš bolj za hec, potem zgornje ni primerno; preveč truda.

Če pa te področje zanima, si skušaj kasneje, ko tole končas, najti kako prakso (npr. Seaway).

Aja, imam še stare učbenike iz Westlawn-a. Lahko bi se zmenila, da ti jih posodim za fotokopirati; prodam jih ne; v penziji, ko bo cajt, bom študij nadaljeval :)
Sea storm
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Sea storm » Če Jan 24, 2013 18:49

Prebral sem dve knjigi na to temo: Understanding boat design in How to design a boat. Skozi tretjo knjigo Principles of yacht design, ki si jo omenil pa se še prebijam.

Osnove računanja izpodriva in stabilnosti še nekako poznam, drugo bom poskušal.

Mogoče se bom lotil načrtovanja tudi s kakšnim od programov načrtovanja plovil. Za začetek, za boljše razumevanje in občutek bom začel rajši z risanjem na papir.

Izkoristil bi priložnost, ki si mi jo ponudil, da si lahko skopiram tvoje gradivo. Ostalo se dogovoriva po ZS.

Hvala
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jan 24, 2013 18:50

Pred kratkim sem imel opravka z računalnikom še nekoga, ki tudi študira na eni taki šoli.

Nisem videl nobenih krivuljnikov in papirja, ampak le večnamenski 3D grafični oblikovalni program (mislim da Rhino) in dodatek (add-on) za snovanje ladij zanj (imena dodatka se ne uspem spomniti), tako da ne vem, če bo prav lahko priti do starega tipa orodij.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Jan 24, 2013 19:00

Na Westlawn-u so tedaj vztrajali, da se riše na roko; čeprav so že obstajali Maxsurf, Rhino z dodatkom za hidrodinamiko, pa še cel kup drugih.
Sem imel krivuljnike, ampak se mi zdi, da sem to pri nas kupil. Edino en inštrument za elipse delat je bil drag ko žafran in si ga nabvil prek neta.
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » Če Jan 24, 2013 20:51

Tudi meni se zdi, da je za začetek obvladovanje risanja s svinčnikom in krivuljniki prava izbira. Da dobiš občutek za ravnine, krivulje, 3D predstavo... Predvsem oblika trupa. S tem znanjem bi ti pa priporočal, da se lotiš zadeve v 3D programu. Mogoče lahko začneš s kakšnimi bolj preprostimi zadevami, ki imajo podobno smer npr. narisati kanu. http://www.youtube.com/watch?v=-5XBa9xoKp4 S prenašanjem svojih skic v 3D boš tudi lahko preveril, če si kaj "kiksnil" pri prerezih in če zamišljene površine lepo tečejo, ali pa se ti pojavljajo nezamišljene izbočitve in vbočitve.

Če se boš odločil za bolj strojniški program kot je SolidWorks, ti lahko kaj pomagam.

Notranjost in palubo, bi pa definitvno delal v 3D na osnovi samo grobih skic 2D.
Sea storm
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Sea storm » Če Jan 24, 2013 22:20

Vesel bom vsake pomoči in informacije. Na podlagi vaših nasvetov vidim da se bo potrebno spoprijeti s kakšnim od programov za projektiranje plovil. Čeprav se mi zdijo programi kar komplicirani, bo očitno potrebno iti v koraku s tehnologijo, ki na kompliciran način poenostavlja naša življenja.
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » Če Jan 24, 2013 23:03

Od začetka je pri 3D risanju lahko malo komplicirano in predvsem frustrirajoče, ker te računalnik "ne posluša". Potem pa počasi začneš uživat, ko proces ustvarjanja ni zaviran z znanjem risanja in zadeve hitro nastajajo na ekranu. Občasno ti kak živec pokne ko poskušaš kako 3D ukrivljeno površino napet točno tako kot si želiš, matematika v ozadju je pa neizprosna... Potem pač malo "telovadiš", malo preklinjaš in na koncu streš oreh.

Da te še malo spodbudim... Določeni entuziasti so že precej detajlov narisali in jih dali v banko modelov:
http://www.boatdesign.net/gallery/showg ... 054/page/4

najdeš tudi cele ladje:
http://www.3dcadbrowser.com/browse.aspx?cmain=3

Malo pobrskaj na tem forumu:
http://www.boatdesign.net/forums/design-software/
dobra_vila
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » Pe Jan 25, 2013 08:55

Pred kakimi 10 leti sem sam nekaj projektiral, oziroma izboljševal design neke jadrnice. Podrobno sem prežvečil Principles of boat design od Larsona in Eliasona. Podatke za izračunavanje sem si naredil kar v Excelu. Za trup sem našel nek avstralski amaterski Hullform, ne vem če še obstaja. Nato sem uporabljal tudi Rhinoceros od Bob mcNeela (ima plugin za trup, težišča, iztisnina, močena površina, ni da ni). Za konec pa še MaxSurf, vendar rabiš kar nekaj časa, da ga osvojiš. Za hec sem kontaktiral tudi Van de Stadt ekipo, če bi narisali 8 m jadrnico po naročilu. Če se spomnim je bila cena 18 000 Eur za eno barko, vsaka nadaljna še 2000 Eur za avtorske pravice. No sedaj se že dolgo ne ukvarjam več s tem.

lp Dobra vila
Uporabniški avatar
skiathos
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a skiathos » Ne Feb 24, 2013 21:06

Nazadnje spremenil skiathos, dne Pe Jan 29, 2016 21:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Sea storm
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Sea storm » Ne Feb 09, 2014 09:42

Nekaj časa nazaj sem se lotil projektiranja jadrnica po starem načinu (brez uporabe računalniških programov za oblikovanje).
Naredil sem celoten načrt trupa s kobilico, krmilom in planom jader, kot tudi večino hidrostatičnih izračunov

Sedaj sem se lotil računanja STIX (dobljena vrednost uvrsti jadrnico v ustrezno območje plovbe).
Izračunati moram pozitivno površino pod krivuljo statične stabilnosti GZ.
Zadeve sem se lotil po starem načinu. Z izračunom nove vodne linije pri določenih kotih nagnjenosti in ugotavljanje novega položaja plovnosti B; tako da sem zlepil skupaj rebra, nato odrezal po novi dobljeni vodni liniji in ugotavljal težišče.
Metoda žal ni natančna. Zato bi želel jadrnico naristati še v računalniškem programu MaxSurf in preveriti še GZ krivuljo z programom Hydromax Pro. Zadeve sem se lotil sam. Vendar zaradi nepoznavanja programa ne uspem narisati enake (oziroma zelo podobne jadrnice). Pri spremembi enega parametra v željenega se takoj spremeni tudi parameter, ki se trenutno ujema z željenim.

Prosil bi koga, ki se nekoliko bolje spozna na programe za risanje in mi priskoči na pomoč.

Zahvaljujem se že vnaprej.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov