Kako začeti z jadranjem - od osnov do profi jadralca

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Blsku
Desetnik

Kako začeti z jadranjem - od osnov do profi jadralca

OdgovorNapisal/-a Blsku » Pe Jan 25, 2013 15:02

Spoštovani!

Ker sen nov na tem forumu, in ker imam veselje do morja, lahko rečem že od kar sem splaval, vas bi prosil za nekaj nasvetov, priporočil oziroma napotkov kako pričeti z jadranjem.
Sam sem star 30 let in imam veliko željo oziroma "obcesijo", da bi pričel jadrati, ker me ta "šport" oziroma način življenja neizmerno privlači.
Kot lahko pedpostavljate, iz mojega sporočila, sam nimam kaj dosti znanja o jadranju (edino kar berem raznorazne knjige in forume).
Izpit za voditelja čolna imam narejen, prav tako imam narejen izpit za vhf postajo.
Zanima me sledeče. Ali obstajajo kaki klubi oziroma skupine že izkusenih jadravcev, kjer se neki posatki pridružiš da ti da osnovna znanja jadranja, oziroma da te nekako usposobi za samostojno jadranje.
Če so, vas naprošam da mi sporočite kateri in kjese ti klubi nahajajo. Sam prihajam iz primorskega dela Slovenije (okolica Nove Gorice).

Zanima me, pri katerih letih ste vi pričeli z jadranjem. Ali ste predhodno mogoče krmarili motorne čolne ali ste b ili takoj na jadrnici?

Sam sem motorne čolne že krmaril, toda to ni zame, ker mi je veliko bolje uživati v tišini in zvoku vetra v jadrih, kot pa poslušati bučanje motorja.

Prosim za napotke in vašo pomoč.

l.p.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 25, 2013 15:26

Kar nekaj je že bilo napisanega na to temo.
Nazadnje tudi v tej temi.
Drugače pa malo pobrskaj in poišči še po arhivu.
Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » Pe Jan 25, 2013 15:28

..
Nazadnje spremenil Mat2000, dne To Mar 19, 2013 11:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 25, 2013 15:38

Mat2000 napisal/-a:
Za dobrega jadralca velja pravilo, da se preikusiš v vseh razmerah.
(vreme, plimovanje, različnost jadrnic in opreme.....)

Recimo začneš do stopnje day skipper nekje v mediteranu,
potem 2-3 tedne na kanarskih, kakšen teden v Angliji in obvezeno 1 teden na Tajskem.

To bi bilo nekako optimalno do yachmastra..
Vsaj tako jaz mislim.

Zakaj obvezen teden na Tajskem?
Verjetno so pogoji toliko drugačni kot drugje, no ja v Angliji je tudi precej drugače kot v Sredozemlju, vsaj kar se plime in oseke tiče itd. kaj pa Tajska?
Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » Pe Jan 25, 2013 15:49

..
Nazadnje spremenil Mat2000, dne To Mar 19, 2013 11:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jan 25, 2013 15:52

Pozdravljen!

Odgovorov - kako začeti in tistih, kako, kje in kdaj je kdo od nas začel z jadranjem - je verjetno toliko, kot je članov foruma (oziroma odštejemo tiste 'hlaponarje' - kar je šaljivi naziv, ki so jim ga dali ali so si ga dali tisti, ki plovejo samo motor - in nikoli niso pluli na jadra).

Naslednje vprašanje, na katerega si moraš dati odgovor, je: kaj si predstavljam pod profi jadralcem?

Bi rad od tega živel?
    Bi se želel udeležiti olimpijade? Zmagati na olimpijadi?
    Bi želel biti član posadke katere od največjih, najtežjih, najbolj znanih (to so namreč lahko različne kategorije...) regat?
    Bi želel biti eden od tistih, ki bodo vozili naslednji Vendee Globe?

Ali pa bi le rad vozil vsako jadrnico, ki ti pride pod roke, kolikor je le mogoče dobro...

Od odgovorov na ta vprašanja je odvisno in razlika med izbirami v času, motivaciji - in zlasti denarju - je velika.

In če - ali dokler - ni dovolj denarja za kakšne dražje poti, kako in kaj - in kam - potem?

Moj začetek je opisan tule ozrioma na povezavah v prvem prispevku...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Blsku
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Blsku » Pe Jan 25, 2013 16:12

hej...

Kot prvo bi se vam rad zahvalil za vaše nasvete in pomoč. Nasveti so še naprej dobrodošli.

@Marjan Tomki
Kaj zame pomeni profi jadralec ... Že od malih nog si želim živeti življenje jadralca v pravem pomenu besede. Zame je profi jadralec nekdo, ki gre na jadrnico, in dobesedno GRE: Jadran, Jonsko morje, Atlantik ... kamor ima pač cilj in namen priti. Moji, da ravno ne rečem, vzorniki so ljudje kot so Tepeš, Šterk in ostali svetovni jadralci.
Sam vem da ne bom, in si ne delam nikakršnih iluzij, da bom nekoč kot oni, vendar pa me privlači njihov način življenja. Za to, da postaneš svetovni jadralec pač potrebuješ veliko denarja, za plovilo oziroma jadrnico in oprmo, ter veliko časa, ki pa je v današnjem načinu služenja denarja velik problem.
Raznorazne regate me v smislu tekmovanja ne privlačijo, je pa res da bi vseeno rad poskusil enkrat kako izgleda sodelovati na taki regati kot član neke posatke. Lahko da bi me potegnilo v jadra in bi pričel z tem...

Zanima me, pri katerih leti ste vi pričeli z jadranjem ter z kakšnimi plovili ste pričeli. Predvidevam da je bilo pred obdobjem globalne recesije veliko lažje pričeti z tem elitnim športom kot je danes, če že nisi kak "tajkun"...

Zanima me tudi, kaj si mislite o teh naših "šolah" katerih oglase sem zasledil po internetu: "Šola jadranja 5 dni 400 EUR + stroški"....
Kakšna je neka normalna cena za šolo jadranja.
Katere naše šole v Sloveniji so dobre in zakaj?
hvala in lep pozdrav
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 25, 2013 16:48

Z vsak žep se nekaj najde na področju morjeplovstva.
Recimo veliko za malo denarja dobiš, če se pridružiš Miranu na eni od etap na poti okoli sveta. On vsakič objavi možnost sodelovanja za vse zainteresirane. Verjetno vseeno naredi potem nek izbor, da mu ne uleti ravno kakšen psihič, ampak tisti, ki se mu pridružijo, izkusijo vse variante blue water morjeplovstva.
Sam sem začel pri 11 letih. Nikoli prepozno, nikoli prezgodaj, samo da je volja. Je pa pri morjeplovstvu 1001 izziv, povezan z mnogoterimi področji od tehnik jadranja, uživanja, do lastništva in vzdrževanja plovila. Zato je ta forum tudi toliko aktiven, ker se imamo o čem pogovarjat :wink:
Nekje pa le začni. Naj te Marjan Tomki enkrat pelje v Bohinj jadrat z njihovimi bolidi mini 12 in spoznavat osnovne zakonitosti jadranja.
Blsku
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Blsku » Pe Jan 25, 2013 17:32

Marchi napisal/-a:Z vsak žep se nekaj najde na področju morjeplovstva.
Recimo veliko za malo denarja dobiš, če se pridružiš Miranu na eni od etap na poti okoli sveta. On vsakič objavi možnost sodelovanja za vse zainteresirane. Verjetno vseeno naredi potem nek izbor, da mu ne uleti ravno kakšen psihič, ampak tisti, ki se mu pridružijo, izkusijo vse variante blue water morjeplovstva.
Sam sem začel pri 11 letih. Nikoli prepozno, nikoli prezgodaj, samo da je volja. Je pa pri morjeplovstvu 1001 izziv, povezan z mnogoterimi področji od tehnik jadranja, uživanja, do lastništva in vzdrževanja plovila. Zato je ta forum tudi toliko aktiven, ker se imamo o čem pogovarjat :wink:
Nekje pa le začni. Naj te Marjan Tomki enkrat pelje v Bohinj jadrat z njihovimi bolidi mini 12 in spoznavat osnovne zakonitosti jadranja.

hej ...
A imaš v mislih Mirana Tepeša, ta ki jadra oziroma je jadral okoli cseta na Skokici Y40? Če omenjaš njega, nisem vedel da vzame tudi kaksne take "nesposobneže" kot jaz na jadrnico? Ali se pač motim? Ko sem bral njegovo prvo potovanje okrog sveta, sem videla da je veliko menjal posatko, in če se ne motim je edino čez Tihi Ocean jadral sam.
Če mogoče veš kje objavlja "razpis" za posatko na določenih etapah mi prosim sporoči na ZS oziroma na privatno sporočilo.

Sam se nekako nagibam v tej smeri, da bi najprej obiskal kako šolo jadranja in nato kupil kako staro jadrnico do 8m, in nekoko do 15k EUR, da nimam prevelikih stroškov v primeru če hrvatom postavim nov "koralni greben" :lol:
Ko mo že pri tem, kako je z MAYDAY klicem, v kolikem času te pridejo iskat iz lučke kapitanije v mednarodne vode? Koliko časa traja predno te najdejo ? :lol: ... Malo za salo, dosti za res
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 25, 2013 17:58

Mirana najdeš na tem forumu, mislim da, pod nikom Mirante.
Mislim, da je jeseni končal svoj drug krog, tako da ne vem kakše načrte ima za naprej.

Evo, imam pa barko zate. Idealna in poceni. Jaz sem začel s podobno.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=11151

Ha, ha, glede mayday, pa reševalci pridejo kakor le morejo hitro ampak sredi oceana to lahko traja kar nekaj časa oz. tja sploh ne pridejo ampak v reševanje vključijo kakšno čezoceanko, ki te pobere iz plutajoče barke ali splava. V Jadranu pa pridejo hitro, samo težava je v tem, da ko je štala, recimo neurje, ni samo ena posadka v škripcih ampak ponavadi kar nekaj njih.
Blsku
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Blsku » Pe Jan 25, 2013 18:08

@Marchi

Hm zanimnivo. Ravno to Jadrnico sem si ogledoval nekaj ur nazaj, ko sem prebiral starejša sporočila članov tukaj na forumu. Odločil sem se, da bom drugi teden poklical lastnika te jadrnice.

Pred nekaj dvemi, vi je en italijnski kolega rekel, da so plovila (jadrnice) zelo ugodne v Španiji in na Portugalskem. Po njegovih besedah povzeto, baje da zelo veliko Italijanov kupuje v Španiji plovila iz 2. roke, ker baje da so tam cenejša. Mogoče kdo kaj ve o ceni na Španskem trgu?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 25, 2013 18:17

Kar zadeva rabljenih jadrnic, so cene v SLO in HR Jadranu, najnižje na svetu. :wink:
Ampak to že presega to temo.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jan 25, 2013 19:09

Uvod
    Če si nov na forumu - in nisi brskal po navodilih foruma, in večina ni - mogoče ne veš, da so modro poudarjeni deli besedila v prispevkih povezve na prispevke. V mojih prispevkih je tega precej, ker ko reč napišem enkrat, raje 'prilepim' povezavo, kot da bi isto pisal vedno znova.

Že kdaj srečal kakšnega Črnogorca in se je splačalo kaj naučiti od njih...

Aha, povezave znajo biti tudi pod slikami - če pokažeš na sliko, se kazalček miške spremeni in klik nanjo te kam pošlje... (pa ne v PM :lol: :lol: :lol: )

Ja, pa po kazalih v podforumu 'baza znanja' pobrskati tudi ne bo odveč, pa funkcija 'išči' je tudi hudo dobra in uporabna reč :wink:

@profi jadralec
    Za tako življenje, kot si ga opisal, po mojem rabiš troje:

motivacijo (kaže da imaš)
    sposobnosti
    denar

Zadnji dve reči sta v veliki meri med sabo zamenljivi. Kot si pridobivaš sposobnosti, ti to lahko prinaša denar, ki ga potrebuješ (ali pa ti ni treba plačati uslug, ker jih oddelaš... )
Srečanja morjeplovcev
    Eden od dobrih začetkov je obisk enega od srečanj morjeplovcev :wink:

Naslednje bo 'Morjeplovski beli dan', če bog (in admin in klapa) da(jo) - poišči in poglej v temo o srečanjih). Za tem - spet če bogovi dajo (več problemov - verjetno potrebnih več bogov) upam, da bo naslednje srečanje v Bohinju, kombinirano s preizkusom (in tem, da se bomo lovili v njih) mini-12, ki jih je omenil Marchi. Če se to izide, se boš takrat naučil toliko, da si zdajle sploh ne bi verjel.

Pa če prideš pomagat, ko bomo pred tem dajali barke v vodo, si boš nedvomno zaslužil še demo vožnjo...
Včlanitev v JK Bohinj
    Če bo po sreči in se to izide - in če prideš in ti bo všeč in bi rad s tem jadral večkrat - je bila lani članarina v klubu JK Bohinj €50 za odrasle in pol za učence, dijake, študente in upokojence...

Obveznost je, da se lepo obnašaš, pomagaš spraviti barke v vodo na začetku in pospraviti na koncu leta, pomagaš popraviti kar se pokvari (tebi ali komu drugemu) in podobne lepe reči - praviloma v kar dobri družbi.

Dobiš pa
    - uporabo proste barke (če je kakšna tekma za koga, ni nujno, da je kaj prostega, ampak skoraj vedno je)
    - ko vemo, da znaš (barka sestavljena in pospravljena kot treba, vsi vozli pravilni, osnovni manevri tako v šibkem kot močnem vetru prav...), lahko sam, sicer v prisotnosti koga, ki zna (največkrat sem to jaz)
    - tečaj jadranja (zadeva je praviloma individualna, glavni učitelji so veter, voda in barka, na začetku nekaj dni (ali pri kom hitrem le ur) precej, kasneje pa bolj od časa do časa s kakšnim odgovorom na vprašanje pa še kdo od nas).

Sicer preberi, kar je na tisti povezavi in na tejle tukaj - oziroma poskusi funkcijo 'išči' za mini-12.

Če te zanima plovba po oceanih in ti bo to uspelo, potem se boš tu v začetku naučil ogromno fenomenalno hitro (v nekaj urah, če bo vreme dovolj raznoliko, sicer v nekaj dneh), potem pa boš pa na leto ali dve prišel obudit spomine in morda povedat mladini, kje in s čim si nekoč začel :wink: . Čeprav je jasno, da tudi na malčici nikoli ne znaš vsega...

V glavnem, za začetek bo teh €50 za eno leto in tečaj - če ti bo to všeč - verjetno vložek, ki bo prinesel največ vrednosti.
Iskanje in porabljanje priložnosti
    Naslednji korak (ne po času - to počni hkrati) je, da se poskusiš prilepiti vsakemu, ki dela kak transfer, in od vsakega čim več naučiti, ne da bi ga spravil ob živce. (Jaz nisem problem - pravijo, da če že imam živce, jih verjetno ne nosim s sabo.) Tudi tu (poleg 'išči' jadr* šol*, išči po vseh iskalnih nizih na tem forumu) boš slišal, kaj kdo pravi o kateri šoli, ki je pri roki, in lahko presodil, kam kdaj in za koliko. Tudi Clipper s tega foruma je po pripovedi dosedanjih udeležencev 'investicija z visokim donosom'.

Več ko boš znal, lažje boš dobil take reči, ne da te veliko stane in tako boš lahko na morju veliko več, kot bi mogel, če bi moral vse plačati. Enako bodi pripravljen prijeti in pomagati, kjerkoli kdo kaj popravlja ali ureja. Po eni plati se boš ogromno naučil - tako o tem, kaj je kdo naredil prav, kot na napakah, ki jih ne bo treba zagrešiti tebi - po drugi plati pa je verjetno, da se te bo spet spomnil kdo, ki bo rabil še kje kakšno roko na kakšnem transferju...
Formalno šolanje
    Tu se tvoja naloga ne neha... če že imaš denar, je formalno šolanje (kot ga je omenil Mat2000) vse prej kot odveč.

Kolikor sem videl (uporabi 'išči' za RYA - omenil je Mat2000, jaz mislim da sem prilepil povezave) je pristop na nekatere od tečajev potrebno izkazati tudi prakso - kar pomeni, da se čim boš začel kolikor toliko resno pluti, splača voditi dnevnik. Videl boš, ko pogledaš povezavo.
Pridobivanje veščin
    Potapljanje na dah (apnea - v temi o sejmu je, kdaj bo v soboto na GR v LJubljani brezplačno - po mojem zelo dobro - predavanje o tem),
    potapljanje z opremo za dihanje,
    pa osnove popravila jader, pa...
    ja, pa ribe, na katero ne smeš stopiti in na kaj katera prime - tudi če te zdaje ne zanima, na oceanu bo hudo prišlo prav kaj svežega, ampak po temi na tem forumu (in še kje drugje) sodeč je to vedno zanimivo.
    Ja, pa navaditi se videti lepe reči - kar je bistven pogoj, da narediš dobre slike, je tudi vse prej kot odveč.

V glavnem, nikoli ne bo dolgčas.
Finance
    In za to, da boš lahko finansiral take poti, rabiš denar ali sponzorje - ali oboje. To pomeni, da se moraš naučiti delati kaj tako dobro, da ti bodo za to pripravljeni dajati potrebni denar - trajno, in če le mogoče prej ali slej kaj takega, kar bo mogoče delati - in tržiti - z barke, kjerkoli že tedaj boš.

Recimo - uporabi išči za Dashew - ali pobrskaj za tem imenom v bazi znanja na tem forumu - to je že nekdo, ki tako dela.

@Šola jadranja
    Vprašanje, kaj tistih €400 vključuje. Če bi dal povezavo, za kateri tečaj (in šolo...) gre, bi se to dalo pogledati. V zadnjem času sicer vsaj na forumu ni nihče 'šimfal' kakšne šole, da je fenomenalno slaba ali fenomenalno draga... O letošnji ponudbi se še nismo razdebatirali...

Sicer je tudi tu na Morjeplovcu nekaj ljudi, ki se kompetentno 'grejo skipperje' ljudem, ki najamejo jadrnice, pa sami niso kvalificirani, ali se ne počutijo kvalificirane (čeprav imajo papirje).

Po mojem je cenovno terna najbrž Clipper, ki sem ga omenil zgoraj (ni formalen tečaj, ampak pobrskaj po forumu za mnenji tistih, ki so pluli z njim). Najemnina trokabinske barke z njim vred kot skiperjem je €160 za dan, torej €800 za pet dni - verjetno za 6 oseb.

Kolikor vem (oziroma kolikor sem dobil vtis - nisem plul z njim), oddaja barko zato, da ima pokrite stoške, ko plove, in ker se mu ne da pluti sam.

In več ko se boš želel naučiti, bolj mu bo po mojem v veselje in zabavo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Blsku
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Blsku » Pe Jan 25, 2013 21:22

@Marjan Tomki

Zahvaljujem se ti za natančen ter obširen opis kaj in kako začeti. Podal si mi toliko novih informacij, da niti ne vem kje naj pričnem. Še enkrat hvala

Napisal si, da je za pridobivanje znanja dobro, da se udeležim srečanj, ki jih prirejate. Sem te prav razumel? Sklepam da srečanja ki jih prirejate so neka zaprta celota, in nebi rad izpadel kot kak "outsider" na srečanju, ki vam samo krade znanje.

l.p.
Poletni veter
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Pe Jan 25, 2013 21:28

bisku, da ne bomo preveč komplicilrali :

žjaz sem davno tega zacel z tecajem v JKL-jadralni klub Ljubljana, imeli smo ene 2 tedna teorije pa ene 4 vikende jadranja v Piranu...bilo nas je ne 40 tečajnikov, prav lušno je bilo.
na tem tecaju sem spoznal par somišljenikov, po tecaju smo skupaj najeli jadrnico 11 metrov, eden iz JKL Robi Podbregar je bil pa tolk prijazen, da je bil 1 teden nas skiper zastonj.
Potem smo ta ista ekipa se parkrat skupaj najemali jadrnice, enkrat z placanim skuperjem, potem smo pa ze sami znali.
Naslednja leta sem zacel pa sam, oziroma s prijatelji, zdaj pa v glavnem z družino.

Predlagam ti torej ; pokliči na JKL in se pozanimaj kako in kaj...potem pa tako kot sem jaz zacle, pa bo..

In se : ne rabiš biti neki bogataš, ni treba na Tajsko pa v Anglijo, je Jadran za zacetek cisto dovolj, potem bos pa sam videl, kam te bo veter nesel in finance omogočale.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost