Elan 400
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
-
Mat2000
-
Poletni veter
- Kapitan
- Kraj: Ljubljana
Poletni veter napisal/-a:ne vem zakaj imajo vse nove jadrnice po 2 krmilna kolesa..obe klopi v kopitu sta zato krajši in neprimerni za poležavanje..ampak to je verjetno zaradi mode, pa tudi če je narobe...v 2 volanih ne vidimi čisto neoene prednosti razen šminikiranja..
Jaz vidim dve prednosti:
- omogočen je prehod iz krme po sredini kokpita (če je barka vezana s krmo na pomol, je pri barkah s kolesom na sredini, potrebno skakati mimo po klopeh)
- ko je barka nagnjena ob plovbi v veter krmarju ni potrebno stati na sredini za kolesom ali se stegovati, če sedi na boku, ampak lahko udobno sedi ob strani (na najvišji točki in z dobrim razgledom) ...
... kar je (po mojem mnenju) bolj udobno kot takole cel čas:
Go Elan!
-
Poletni veter
- Kapitan
Grega 295, naj ovrzem tvoje teorije :
1.)ni treba da je volan tako velik....slika , ki si jo pripel , je od neke zelo športne jadrnice, takih ni veliko...danes imajo tudi čisto navadni kruizerji -elan impression 394-po 2 volana-povsem nepotrebno....če ima volan manjši premer, greš komot mimo njega v kokpit..
2. ) če želiš neomejen dostop in veliko prostora, potem ima lahko jadrnica tudi argolo , s tem si rešil vse probleme...pa še frajer si, naj imajo najuhujši čezocenaski bolidi jadrnice argole
3. )tudi če ima jadrica eno kolo, lahko sediš ob strani in z roko držiš volan-to sem počel neštetokkrat -npr.elan 333 ima odlične proporce volana in sedenja
4. ) na jadrnicah naj bi itak sedel na najižji točki, ne pa na najvišji-zato da pod jadri vidiš kaj se dogaja pred tabo...če sediš na najvišji točki, zaradi jader ne vidiš dobro naprej-prva lekcija regarneha jadranja..
Drugač si pa lepe slike objavil , lepa hvala, me je kar zaskominalo na tole zasneženo jutro..
1.)ni treba da je volan tako velik....slika , ki si jo pripel , je od neke zelo športne jadrnice, takih ni veliko...danes imajo tudi čisto navadni kruizerji -elan impression 394-po 2 volana-povsem nepotrebno....če ima volan manjši premer, greš komot mimo njega v kokpit..
2. ) če želiš neomejen dostop in veliko prostora, potem ima lahko jadrnica tudi argolo , s tem si rešil vse probleme...pa še frajer si, naj imajo najuhujši čezocenaski bolidi jadrnice argole
3. )tudi če ima jadrica eno kolo, lahko sediš ob strani in z roko držiš volan-to sem počel neštetokkrat -npr.elan 333 ima odlične proporce volana in sedenja
4. ) na jadrnicah naj bi itak sedel na najižji točki, ne pa na najvišji-zato da pod jadri vidiš kaj se dogaja pred tabo...če sediš na najvišji točki, zaradi jader ne vidiš dobro naprej-prva lekcija regarneha jadranja..
Drugač si pa lepe slike objavil , lepa hvala, me je kar zaskominalo na tole zasneženo jutro..
-
Poletni veter
- Kapitan
pa še tole sem hotel reči : če ima jadrnica 2 volana in hoće biti neka performance jadrnica, potem je premer dveh volanov itak premajhen...če bi imel naspidirano barko, potem imam raje en velik volan , ki mi bolje sede v roke in se nanj lahko nasolonim , lahko ga držim sede iz boka , bolj precizno doziram obrat volana , klop za ležat je daljša itd itd...kot je na tvoji sliki 1 , grega... ampak danes je vse moda....
2 volana sta MORDA smiselna le pri barkah, ki imajo extermno široke krme..
ampak kot sem rekel, z argolo rešiš vse probleme..
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Poletni veter napisal/-a:pa še tole sem hotel reči : če ima jadrnica 2 volana in hoće biti neka performance jadrnica, potem je premer dveh volanov itak premajhen...če bi imel naspidirano barko, potem imam raje en velik volan , ki mi bolje sede v roke in se nanj lahko nasolonim , lahko ga držim sede iz boka , bolj precizno doziram obrat volana , klop za ležat je daljša itd itd...kot je na tvoji sliki 1 , grega... ampak danes je vse moda....
Po svoje imaš prav, je pa res, da je veliko krmilo zadaj nerodno ko sam satan, težko je hodit mimo, plezaš, kot opica, in skoraj nujno je, da imaš vhod s strani, če ti marina to omogoča.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Poletni veter
Sploh nisi ovrgel teorije, si samo povedal svoje mnenje, ki je zgrešeno.
Jadrnica z enim kolesom na sredini ima otežen dostop do krme. Krmilo more bit dovolj veliko, da ga dosežeš, ko sediš na strani in majhno, da greš lahko mimo.
Večje jadrnice pa imajo dva za lep prehod mimo in krmarjenje z boka.
Če ti hodiš na regate in sediš spodaj je tvoja stvar. Jaz ne hodim na regate in med jadranjem sedim zgoraj, da vidim moštrine na genovi.
Na bavarii 32 moreš stopit na klop, da prideš na krmo in še vedno ni mogoče držat krmila z boka:
Na bavarii 45:
Argola ima direktni priklop na krmilo, večja kot je barka, daljša je argola in posledično potrebuje več prostora za delovanje.
Sploh nisi ovrgel teorije, si samo povedal svoje mnenje, ki je zgrešeno.
Jadrnica z enim kolesom na sredini ima otežen dostop do krme. Krmilo more bit dovolj veliko, da ga dosežeš, ko sediš na strani in majhno, da greš lahko mimo.
Večje jadrnice pa imajo dva za lep prehod mimo in krmarjenje z boka.
Če ti hodiš na regate in sediš spodaj je tvoja stvar. Jaz ne hodim na regate in med jadranjem sedim zgoraj, da vidim moštrine na genovi.
Na bavarii 32 moreš stopit na klop, da prideš na krmo in še vedno ni mogoče držat krmila z boka:
Na bavarii 45:
Argola ima direktni priklop na krmilo, večja kot je barka, daljša je argola in posledično potrebuje več prostora za delovanje.
-
Poletni veter
- Kapitan
dinski, malo si oster , mislim da brez potrebe , ampka nima veze....
nisi povedal nič pametnega oziroma novega....trdim, da obstajajo barke, kjer je 1 volan dovolj velik za kramrjenje z boka , mimo njega greš pa komot v kokpit...OK, malo stopiš na klop , ampak a je to problem ? saj smo jadralci, ne pa pi.č.ke iz portoroške rive , a ne ?
Poleg tega mi dolga klop veliko pomeni, ker lahko na njej poležavam celo poletje, in to mi daleč odtehta tist plezanje mino volana...
kljub temu da jadram tudi na regatah, rad poležavam na barki...
kaj si hotel pa glede argole povedat pa samo ti veš...
nisi povedal nič pametnega oziroma novega....trdim, da obstajajo barke, kjer je 1 volan dovolj velik za kramrjenje z boka , mimo njega greš pa komot v kokpit...OK, malo stopiš na klop , ampak a je to problem ? saj smo jadralci, ne pa pi.č.ke iz portoroške rive , a ne ?
Poleg tega mi dolga klop veliko pomeni, ker lahko na njej poležavam celo poletje, in to mi daleč odtehta tist plezanje mino volana...
kljub temu da jadram tudi na regatah, rad poležavam na barki...
kaj si hotel pa glede argole povedat pa samo ti veš...
Brezveze se kregat, oboje ima svoje pluse in minuse in je čisto odvisno od same barke in od potrebe skiperja. Lahko je posrečena kombinacija z enim krmilom, lahko pa čisto sfaljeno. Lani na impressionki je bil npr. zložljiv volan, kar je nekako kompromis in ni slaba rešitev za lažje gibanje. Je bilo pa krmilo za moje pojme še vedno premajhno, ampak za tako barko recimo da ok, ker je bolj potovalna.
-
Poletni veter
- Kapitan
dinksi, še nekaj : če boš zmeraj sedel zgoraj, boš slej ko prej doživel trčenje z drugo jadrnico...to, da sediš spodaj velja za jadranje naspolh, ne le za regatno jafranje....ti le glej monštrine, ampak to ni tolk važno kot pa 10 tonska barka, ki s polnimi jadri drvi proti tebi, ti pa gledaš v nebesa....zdaj vem, zakaj se mi tolikokrat nihče ne umakne....sem mislil, da jadrajo z avtopiloti, zdej pa vem da gledjao monštrine, hehhehe.. 
-
Poletni veter
- Kapitan
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Poletni veter napisal/-a:doktor, E, to imaš pa nelko hudo mrcino...kero barko imaš ? mislim, da te en volan ne moti ? ali pač ?
Moteč je precej, sploh če upoštevaš, da moraš zadaj odpret visečo platformo preden stopiš na krmo, potem pa po dveh stopnicah na vrh, pa po klopi v kokpit, Beneteau First 47.7 je. Tako, da je stranski vhod s stopnicami s pontona (marina s pontoni med ladjami) kar dobrodošel..
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov