Začetnik je postavil vprašanje Kako začeti z jadranjem - od osnov do profi jadralca.
Kje ga - po mojem - Mat2000 polomi
- Mat2000 je napisal: RYA, vse ostalo škoduje - vsaj tako sem razumel
Vprašanje je postavil začetnik in mat2000 se pri odgovoru ni vživel v začetnika
Mi smo pred odgovarjanjem najprej vprašali, kaj si predstavlja s profi jadralcem
Največja napaka niti slučajno ni, če se česa naučiš narobe
Za dosego katerega koli cilja ne obstaja samo ena pot
Podrobnosti
Mat2000 napisal/-a:Najdi dobro RYA šolo.
http://www.rya.org.uk/wheresmynearest/Pages/WheresMyNearest.aspx
Najhuje je, če se naučiš slabih navad...
Potem je zelo težko te stare slabe navade odpraviti.
Oziroma traja nekaj časa...
Pri rya je zelo dobro ker lahko izbiraš šole dobesedno po celem svetu in nadaljuješ kjer si ostal. Standard pa je zelo visok.
Za dobrega jadralca velja pravilo, da se preikusiš v vseh razmerah.
(vreme, plimovanje, različnost jadrnic in opreme.....)
Recimo začneš do stopnje day skipper nekje v mediteranu,
potem 2-3 tedne na kanarskih, kakšen teden v Angliji in obvezeno 1 teden na Tajskem.
To bi bilo nekako optimalno do yachmastra..
Vsaj tako jaz mislim.
Mat2000 napisal/-a:Najhuje je ko te učijo kvazi jadralci. Poznam jih kar veliko.
Potem se te napake vlečejo naprej in naprej...
Če ciljaš resno na jadranje pozabi vse ostalo in se priključi rya.
Nekje do yachmaster nivoja te bo stalo med 5000 in 7500e.
Nekje med 8-12 tednov kvalitetnega šolanja. Lahko se prijaviš tudi na fast track sistem, kjer hitreje napreduješ, samo to odsvetujem.
Tudi največjim morjeplovcem rata prepluti čez ocean,
v marini pa še vedno opažam veliko kričanja....
Marjan tomki mislim, da je že čas da nehaš nakladat.
.
1. Vprašanje je postavil začetnik
- Ni zelo verjetno, da bo popolni začetnik vedel, kaj je rya ali yahtsmaster, tudi še ne nujno, kaj je dinghy. Na kateremkoli področju lahko najdem - ali naredim za strokovnjaka pravilne - izraze za tisto področje, ki jih začetnik ne bo razumel, ampak če sem dober učitelj in želim kaj naučiti, se bom vživel v začetnika in nove izraze uvedel in pojasnil, preden jih uporabljam.
Povezava Where's My Nearest RYA
Če na povezavi, ki si jo dal zgoraj, za lokacijo vtipkam Slovenia, dobim tole - en zadetek na Danskem, enega na Nizozemskem, deset v Veliki Britaniji v grobem ob Rokavskem prelivu.
V naslednjem kliku na iskanje z istim iskalnim nizom Slovenia sta danski in nizozemski zadetek izginila.
Izračun razdalj do izbrane lokacije kaže (za isto mesto 8 milj in malo več kot tisoč milj) kaže, da program (in naročnik, morda pa tudi programer) rabijo malo debugginga, ali pa so usmerjeni predvsem na lokalno tržišče. V glavnem, SW tiste strani ni v času, ko sem poskušal, ni bil čisto gladek.
S tem ni nič narobe, razen mogoče to, da si ti izbral to WEB povezavo, da predstaviš RYA šolanje slovenskemu začetniku, oziroma da nisi vpisal Slovenia ali Ljubljana in pogledal, kaj dobiš.
Mi smo najprej vprašali
- Nekaj ostalih nas je - prej, preden bi odgovarjali - povprašalo, kaj si tisti predstavlja pod 'profi jadralcem' in po tem, ko smo dobili odgovor, da bi rad postopno plul kjerkoli in kadarkoli, ampak ne nujno s ciljem na tekmah biti prvi in ne nujno, da bi od tega živel, opisalo nekaj poti, po katerih bi bilo mogoče začeti.
Večina članov foruma, ki se je oglasila temi Jadrnica za začetnika, je bila mnenja, da je dobro začeti na majhni barki, in to mnenje tudi utemeljila.
Ne mislimo, da se zadeva pri tem neha - in itak se zadeva nikoli ne neha, če kdo misli da se zadeva neha z yachtmastrom, potem, no ja...
Mat2000 napisal/-a:Najhuje je, če se naučiš slabih navad...
Jok, bratec. Veliko hujša napaka (ena najhujših) pri poučevanju česarkoli je, če povzročiš pri učencu odpor, grozo, gnus do zadeve. Ni važno ali je profi učitelj ali oče ali mama otroku, mož ženi ali kdor koli komurkoli - in to je najtežje popraviti.
Dovoljkrat sem imel to nalogo in ni mi vedno uspelo.
Za hujšo od te napake ne vem - in če se ti tega ne zavedaš, najbrž nisi tako dober učitelj, kot si mogoče mislil da si.
Noben učitelj (razen že omenjenih treh nezmotljivih, med katerimi ni noben RYA certificirani - seveda tudi jaz ne) ni tak, da bi se pri njem popolnoma vsega naučil prav.
Samo prepotentni pubertetniki (ne glede na leta in spol) hočejo imeti vedno prav - včasih se od njih masičesa naučiš, kljub temu, da so taki.
Perfekcija na tečajih
Spomnimo se nekdanjih smučarskih tečajev (1960 ali kaj takega), ko so poskušali izpiliti en element do toliko, da bo gotovo prav, ali vsaj da gotovo ne bo narobe, preden so šli na naslednjega.
Rezultat je, da se strašno dolgo nisi naučil nič pametnega in da je bilo smučanje nekaj grozno duhamornega, namesto da bi bilo užitek.
Po drugih virih RYA ni tak, iz tvoj zapis me je spomnil na tiste učitelje smučanja in perfekcijo, ki ni peljala nikamor...
V glavnem, če se zavedaš, da se vedno učiš, je to, da veš, da nečesa ne narediš prav, normalno stanje. Nekaj - karkoli - je bilo prav včeraj, že jutri bo morda nekdo pogruntal nekaj novega, kar bo boljše in tisto včerajšnje - ni važno po kom approved - bo neoptimalno.
Tisti, ki se pri poučevanju tega ne zaveda, je kratkoviden (in običajno slab učitelj).
Za dosego katerega koli cilja ne obstaja samo ena v vseh primerih najboljša pot
- Spreminjajo se udeleženci, spreminjajo se razpoložljiva sredstva, spreminjajo se okoliščine, spreminjajo se smoter in cilji, in vsaka od teh reči vpliva na to, katera in kakšna pot je kdaj optimalna.
Med drugim to velja tudi za učenje - česarkoli.