jadrnica Pajnik 550r

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

marez
Kontraadmiral
Kraj: novo mesto-vir

jadrnica Pajnik 550r

OdgovorNapisal/-a marez » Če Avg 15, 2013 17:30

Zdravo.Kaj menite o tej jadrnici.?Sicer še vedno iščem elanovo 430 ampak tale je stopničko višji.A bi bila prezahtevna za začetnika v jadranju
http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=159403
LP Marko
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: jadrnica Pajnik 550r

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Avg 16, 2013 01:20

marez napisal/-a:Zdravo.Kaj menite o tej jadrnici.?Sicer še vedno iščem elanovo 430 ampak tale je stopničko višji.A bi bila prezahtevna za začetnika v jadranju
Slika
LP Marko

Če se sicer znajdeš in te nekdo dober malo uvede, kar se plovbe tiče tudi za začetnika ne bi smela biti prezahtevna.

Delajo jo po vsem sodeč v Srbiji http://www.pajnik.com/htdocs/engleski/p ... 0_eng.html
Slika.

Po testu, ki sem ga prebral, ni slaba jadrnica. Google mi tudi ne najde, da bi se kdo pritoževal nad njo. Videti je, da ustreza tudi pravilom za tekmovalni razred http://www.microclass.org/main.html - torej recimo s prikolico zapelješ na Nizozemsko ali do Baltika na evropsko prvenstvo ali kaj podobnega, če te to veseli in zrasteš do tega. Ta razred je 'živ' že več kot dvajset let in tudi Srbi so po vsem sodeč še živi v njem.

Majhna in špartanska (nič odvečnega razkošja), ampak če oziroma dokler to ni problem, se da z njo marsikaj. Tudi začeti.

Če ima kdo res dve levi roki (in mu še kaka noga manjka), pa je lahko za začetnika prezahtevna tudi takale Elan 430.
Slika
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Žare
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Žare » Pe Avg 16, 2013 14:03

Živjo.
Jaz imam Elan 430, ki je sicer ne prodajam. Komentiral bi drugo, Pajnik 550. Razlika med Elan 430 in Pajnik 550 je precejšnja, kar zadeva udobje in vzdrževanje ...
Tudi sam se ogrevam, da bi si nabavil kaj večjega s kabino. Če že kupiš kaj takega za na prikolico, je potem že vseeno, če kupiš 1m daljšo za enak denar, z veliko več udobja in z nobeno razliko v vzdrževanju.
Sam sicer ne vem kakšne so te barčice kar se kvalitete trupa tiče, a bi vseeno kupil 6.5m prej kot 5.5m.
Kje misliš jadrati? Ali imaš vsaj kaj izkušenj? Če je slednji odgovor "ne", si najprej kupi Elan 430, ki jo lahko še vedno po dveh letih prodaš. Po drugi strani si po dveh letih za tistega dobrega tisočaka skoraj v plusu, ko pomisliš na izkušnje, ki si jih boš pridobil in vse veselje, ki ti ga bo prinesla. To je z moje strani.
marez
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a marez » Pe Avg 16, 2013 18:03

430 že dolgo iščem,ko se pojavi kakšna dobra jo žal zamudim,večinoma zaradi svoje odsotnosti.Ja o dolžini se da veliko razglabljati.Meni je bistvo ,da jo komot zapnem za vozilo in sam parkiram v vodo in iz nje,če nudi kaj več udobja je toliko bolje.Sicer jadrnico bi bolj potreboval za dnevna potepanja.Malo sem gledal po forumih o Pajniku,žal ni veliko napisanega,tisto pa kar sem našel je večinoma pohvalno.Večinoma bom jadral v kanalu med otokom Vir in Pagom,vsaj v času privajanja in učenja.Za to se mi zdi idealen kraj.Glede znanja sem začetnik.V planu imam da ,ko bom nabavil kakšno zadevo,lepo povabim kolega kateri obvlada jadranje,na kakšen teden ali vikend jadranja in ni hudič ,da ne bi vsaj nekaj osnovnega "odnesel".Sicer se pa učimo celo življenje;)
Žare
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Žare » Pe Avg 16, 2013 18:40

Na bolhi je ena 430 za 1300€ + 700€ pocinkana prikolica. Pri jadrnici sem prepričan, da bo še kaj popustil pri ceni. Za prikolice se mi pa niti ne sanja za koliko se prodajajo. Nekaj časa nazaj se je prodajala za 1200€ kompletna jadrnica s prikolico. Jaz sem svojo dobil po smešno nizki ceni, sem pa na koncu z vložkom prišel na dobrega tisočaka.

Za 1000€ se prodaja v Izola yacht centru 6m jadrnica brez slike, piše da je tudi obnovljena. To bi znalo biti kaj zanimivega. Te nič ne stane, če pokličeš.

Za 2000€ se prodaja Eclair 19, kar je 5.8m. S kabino s štirimi ležišči. Ne vem, kako je s prikolico. Malo razmisli.

Izbire do 2000€ niti ni tako malo. Pri nobeni ne boš veliko izgubil po parih letih, ko jih boš menjal, saj prav dosti cenejše že ne morejo biti.

Je pa še ena zapuščena regatna jadrnica (verjetno 470 ali nekaj podobnega) v Ljubljani, če greš po Roški cesti naravnost preko novega dvoetažnega mostu. Tik pred mostom na desni strani je zaraščena stara hišica in tik ob hiši je modra jadrnica na prikolici. Ne vem, če v hiši kdo biva, bi se pa lahko vseeno kaj pozanimal, čigava je in če je naprodaj. Tisto več kot par stotakov ne more biti vredno. Ta pride v upoštev, če imaš voljo in čas za malo šminkanja in glancanja.

Osnove jadranja pa boš z znalcem osvojil že v enem dnevu, oziroma parih urah. Tistih par štrikov že potegneš. Vse ostalo pride z izkušnjami. Pa da ne bo tako, kot da pametujem; tudi sam sem šele v fazi nabiranja izkušenj.
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Ne Avg 18, 2013 22:08

Pomoje je glavna razlika pri tej velikosti bark ali ima kabino ali ne. S kabino je bolj primerna za kak navtični kamping, medtem, ko je brez za moje pojme bolj športna varianta za dnevno jadranje. Jaz sem imel 470 in sem jo vlekel sabo na morje v kamp in popoldne malo pojadral. Nikoli tudi pomislil nisem, da bi šla s punco kam dlje. Mogoče je to pomanjkanje avanturista v meni ampak takrat pač nisem razmišljal v tej smeri. Barka s kabino ima več možnosti, imaš motor... Moraš pa pazit, da se ne prevračaš. Barke kot je 430, 470 je zame bolj v smislu surfa, medtem ko je barka ki jo omenjaš lahko že neke vrste potovalna barka s katero greš lahko za par dni naokrog.

Je pa vse odvisno od načina razmišljanja in od ekipe, ki jo imaš sabo.

Glede učenja jadranja pa je tako. V enem popoldnevu se boš naučil osnov, ostalo pa pride z izkušnjami. Žal je tudi tukaj tako, da se na napakah učiš. Na začetku malo več plavaš, potem pa gre bolj gladko (suho) :). Vsekakor pa je učenje bolj efektivno na malih barkah, kjer so zadeve bolj neposredne in napake bolj očitne. Pri večjih barkah z balastom pa so napake (če seveda ne jadraš v ekstremnih razmerah) "cenejše" in se ponavadi plačajo z ropotanjem, opletanjem... ne pa s plavanjem. Pogumno.
LP, Sodnick
marez
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a marez » Po Avg 19, 2013 13:23

Evo zadevo sem šel pogledat.Jadrnica je solidno ohranjena.Glede opreme je bolj skopa,ker je racing varianta.Najbolj me skrbi ker je jambor na križu zlomljen.Sicer zadevo so za silo sanirali,za boljše počutje bi bilo dobro menjat glavni jambor.Za poznavalce bi imel vprašanje.Ali je bistvenega pomena,da bi bil novi jambor za 15 cm krajši?

LP Marko
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Avg 19, 2013 16:22

Morda imam jambor zate za ugodno cenoAli pa 430ko kompletno z neatestirano prikolico po dogovoru.
LP Iztok
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Avg 20, 2013 00:18

Zadeva, ki si jo šel pogledat, je tisti Pajnik? (Beseda je tekla o več barkah...)

Če je jambor 15 cm krajši, je treba temeljito preveriti, ali se bo jadro napelo do vrha, če bum ostane na isti višini oziroma ali bo treba imeti bum 15 cm nižje - in ali lahko potem ta ob kaj zadeva...

Pripone bi morale vpete biti na isti višini nad krovom kot je pri sedanjem, tudi tista, na kateri je sprednje jadro, sicer dobiš spremenjen nagib jambora (in precej problemov iz tega).

To pomeni manjšo razliko v geometriji (glavno jadro po premiku buma 15 cm nižje glede na prejšnji razpored glede na sprednje jadro, ampak to ne bi smelo bistveno vplivati.

V glavnem, krajši jambor ima posledice, ki jih je treba premisliti.

Aha, še k tistemu o uporabnisti kabine... Ne gre samo za prenočevanje.

Kabina - ali drug prostor, ki ga na barki lahko zakleneš - ti omogoči, da lahko na barki shraniš jadra in ostalo opremo, ki bi jo moral tudi, če imaš barko na boji, sicer vsak dan vlačiti od doma ali avtomobila...

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
tedi
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a tedi » Sr Avg 21, 2013 13:07

koliko pa stane nova jadrnica pajnik ?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Avg 22, 2013 09:57

V mojem prejšnjem prispevku je povezava k izdelovalcu, ampak nisem videl cene, verjetno bo treba povprašati na naslov, naveden pod kontakti.

Žare
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Žare » Če Avg 22, 2013 10:15

V prejšnjih postih so rabljeno, letnik 2004, prodajali za 6500€. Omenit velja tudi, da je imela štukan jambor, kar bi meni onemogočalo brezskrbno jadranje. Ne vem, ne vem. Za ta denar dobiš malo več jadrnice, ki jo je vredno vsaj pogledati. Pa da ne bo kdo skakal do stropa, ne prodajam nobene, kvečjemu bi kakšno kupil, če bi imel kaj pod palcem.

http://www.bolha.com/navtika/jadrnice/jadrnice-nad-5-metrov/jadrnica-grief-650-1288522340.html?aclct=1375949572
marez
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a marez » Če Avg 22, 2013 12:40

Vse, kar si napisal Žare je res.Toda prvi pogoj je da lahko jadrnico sam peljem (avto ima 110 konjičev) in hkrati spustim sam v vodo.Cena pajnika je kar visoka,jambor je pa za dober občutek potrebno zamenjati.Baje nov jambor pride cca 900 eur.(firma:.sajla-com),problem je ker so daleč.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti