Jadro

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

Jadro

OdgovorNapisal/-a ljubo » Pe Okt 04, 2013 09:47

V letošnjem letu sem si privoščil nakup novega glvnega jadra. To sije zslužila moja leydi saj je bilo jadro staro od jenega rojstva.
No jadro sem se odločil zamenjat, ker sem ga poleti v nevihti zaradi moje neumnosti ali pa bi reku nespretnosti strgal po celi dolžini. nepravilen manever pri obračanju z vetrom. Buma nisem pravočasno poravnal in pri premetu ga je obrnilo in jadro seveda sunka ni zdržalo. Je bila že itak namera, da kupim drugo le čas za nabavo nisem določil in tako se je zgodilo. No s mornarko sva jadro strokovno popravila. najprej sem s samolepilne jadrovine napravil trake široke približno deset cm in polepil z obeh strani. Nato pa sva vzela šivanko in ob robovih pošila. Celotna dolžina je bila preko dva metra. Jadro sva tako dobro zašila, da sva brez problema jadrala od Šolte do Krka. Vmes smo imeli tudi močan maestral in jadro je vseeno zdržalo.
No novo jadro em naročil pri jadrarju v Novi Gorici kjer mi je že delal dženovo. Jadro jebilo napravljeno v tednu dni. Res je, da sem bil pri njemu skoraj vsak dan, da sva dorekla kaj in kako. Napravil mi je res odlično jadro. Šele sedaj vem kaj pomeni imeti res dobro glavno jadro predvsem ko jadraš v veter. Kot jadranja v veter se je ogromno zmanšal da o hitrosti ne govorim. Je pa nekaj bolj pomembnega pri vsem tem. Upravljanje z jadrnico v močnejšem vetru je postalo precej bolj enostavno. Napake, ki jih napraviš pri jadranju so precej manj opazne.

Pa še dve slikici
Krpanje jadra
Slika

Pa dvig in izgled.

Slika

Slika

Hvala Mojca dva za vse užitke, k mi jih daješ.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Okt 04, 2013 23:01

Slika odlična, jadro pa itak 8)
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » So Okt 05, 2013 06:50

Sedaj šele vidim s kakim jadrom sem šest let hodil naokoli. In če se spomnem na začetek, ko nisem imel hladilnika, wc ja za vreme hodil h sosedom spraševat da o elektriki, ki sem jo šparal sploh ne govorim. Šivanka in nit so bili obvezni pribor, kasneje pa še samolepilna jadrovina. In vendar je bilo prekrasno. V teh letih se marsikaj naučil na lastnih izkušnjah. Tako da v tem letu preživel skoraj štiri mesece na njej in to vse na sidru v zalivih.
pomisli in zgodilo se bo
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Okt 06, 2013 13:21

Lepo, lepo!
Se mi zdi, da kljub temu, da so jadra motor barke, se jih preveč zanemarja oz. vsaj v mojem primeru tudi jaz odlašam z nakupom novih...

ljubo napisal/-a: Tako da v tem letu preživel skoraj štiri mesece na njej in to vse na sidru v zalivih.

Tako se dela! Jaz letos nisem plačal niti ene boje in sem bil le enkrat v marini (Patras, Grčija). Ostalo pa sidro!
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » Ne Okt 06, 2013 17:15

Imam občutek da drugo leto me maja meseca čaka Grčija. Najem barke in potem deset dni jadranja.
Da se jadra zanemarja je res. Sedaj sem naročil še lezi beg in na njem dve tendi, ki bojo pritrjene na njega. Tako da ko bo v zalivu prekrijem celo palubo v parih minutah. Pa seveda še jadro bo takoj pokrito. No deugi teden bo to v planu. Pa še cena je kar ugodna. Iz najboljšega materiala svsemi štrikci in škripci.
No potem pa še kuhinja. Se moram moji mornarki oddolžit za njeno suverenost in brez panik v obeh tramontanah. Pa seveda tistih valovih.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » To Jan 07, 2014 19:13

@ljubo

Če ni skrivnost, prosim povej še kakšem material je, koliko m2, koliko lajšt imaš in ceno.
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » Če Jan 09, 2014 11:15

Material res ne bi vedu lahko pa ti sporočim. Lajšt je štiri z možnostjo napenjanaja ali popuščanja. Kvadratov hehehe jambor visok devet metrov približno po bumu pa tri metre. Cena pa je bila pa po prijateljski liniji. No so pa zravn še cel kup ojačitev, ki so bile narejene po moji želji in seveda krajšave. No ja skratka presrečen za jadro.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Če Jan 09, 2014 15:46

Super, da se še kaj da dobit po prijateljski liniji. Za mojo elan 340 bom po mojem drugo leto rabil glavno jadro. To je cca 33 m2 klasičnega jadra.
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » Če Jan 09, 2014 15:51

Nikoli se ne ve. Dobrodošel.Ko boš rabil javi se.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Če Jan 30, 2014 21:10

Ljubo, daj na zs mi zašepetaj ceno, da vidim kolikšnega sponzorja rabim :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov