Sail drive ali osovinski pogon

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Gartner
Kontraadmiral

Sail drive ali osovinski pogon

OdgovorNapisal/-a Gartner » Po Nov 04, 2013 15:41

Jadralci z izkusnjami!!
kupujem jadrnico, pa bi mi nasvet okoli pogona zelo pomagal pri odločitvi.
Prednosti in pomanjkljivosti osovinskega pogona poznam, ne vem pa kako je z sail drivom.
Vesel bom vseh info, pa prosim ne samo slabih.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Nov 04, 2013 18:09

Ena mala aksa in zobnik za Volvo S drive je stalo skromnih 1600 e :twisted: plus 300 guma za zatesnitev,plus semeringi plussssss...
Saj si me razumel kaj ?
Bok daj akso na moji barki sam jo ni.pa tud če je morda za kako stvar slabša...Pa zdele je tudi emulzija v peti...juhu spet bo dnar krožil..
LP Iztok samo tako odkrito ti vsak ne bo napisal veš...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Nov 04, 2013 18:27

To kar praviš polanc, je najbolj črna verzija.
Vzdrževani saildrajv ni problematičen, kot vsaka stvar. Redno preverjanje olja v peti in po potrebi menjava tesnil in vsakih 7 let tesnilna guma, čeprav smo to že ugotovili, da je servisni nateg, ker je guma po 10 letih še v super stanju. Letni strošek vzdrževanja saildrajva nekaj 10 €.
Prednosti saildrajva je, da je ponavadi montiran takoj za kobilico in tako "zaščiten" pred raznimi zapleti vrvi in drugih "vsiljivcev" in še kaj bi se našlo.
Mogoče je zajem morja za hlajenje motorja boljši kot pri osovinskem pogonu.
Je pa štala, če se ga ne vzdržuje, posledično lahko "zariba" in stroški so visoki.

Gartner, mislim, da ne boš imel toliko izbire in pri nakupu ne bo odločal pogon. Če se ne motim ima večina novejših jadrnic saildrajv pogon.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Nov 04, 2013 19:01

Saildrive... na barki stari 30 let. Nikoli resnih problemov, je pa dobro vzdrževan.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Nov 04, 2013 19:39

meni je všeč osovina,inox palica 1500mm,60€,edina slabost je medeninast nosilec ležaja če ti naslonijo gurtne nanj ko dvigujejo barko,cena laminiranja novega 300€,
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Nov 11, 2013 20:41

V moji barki je Mercedes povezan na Volvo sail drive.Ripne na vmesniku mi je zavrtelo in ob enem porajbalo še os na S drivu.Kaj ima tu vmes vzdrževanje noge oziroma,kaj naj delam nogici, da ne bo aksa šla???? :twisted:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Nov 11, 2013 21:54

polanc, tudi če bi me po slovensko vprašal, ti ne bi znal odgovorit. :) :?
Kam ti je kaj zavrtelo? Če je vse pritegnjeno, nima kaj preskakovat. Vse skupaj pa mora plavat v oljčku in tesnit. Pa saj vem, da to veš, ampak to je vse, kar imam jaz za povedat okrog tega čudesa. :oops: :lol:
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Nov 11, 2013 22:02

Bom probal po slovensko,jaz sem drgač štajerc in tuki mau drgač šprehamo.
S drive ima na začetku propeler,na drugi strani pa iz noge gleda kos osi,ki ima utore ali ripne po naše.Motor ima pa v vstrajniku luknjo z utori ali ripnami,kamor se ta os od noge vstavi,No te ripne v vstrajniku je pobralo zaradi prevelikega vrtilnega momenta motorja in zraven deformiralo ripne na SVINJSKO DRAGI OSI V VOLVO nogi.
LP Iztok
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 11, 2013 22:52

ripne = utorna gred :lol:

BTW, a vidite ostali kaj je Polanc napisal? On je štajerc, ne pa kak posavec in podobno... Povem zato, ker ste se mi nekateri smejali, ko sem napisal, da gremo na srečanje v Brestanico na Štajerskem... :lol: :lol:
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Nov 11, 2013 23:42

na grad Rajhenburg smo šli,na ŠTAJERSK JASNO
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Pe Nov 15, 2013 14:19

sem pozabil če kupuješ barko z osovino vzemi tako z skegom,verjetno bo cenejša in boljša kot sail drive
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Nov 15, 2013 22:36

Jaz pa tako pravim.Vzemi barko,ki jo finančno zmoreš kupit in po tem VZDRŽEVAT,naj bo čvrsta,varna,naj dobro jadra v veter,naj bo obvladljive dolžine,za začetek ne prelepa,predraga,saj se ti hitro lahko zgodi,da jo popraskaš,da morda najdeš stvari, ki ti ne pašejo in jo boš menjal in,in,in...
Prvih par stvari je pomembnih,kako se bo pa propeler sukal,pa se ne sekiri.
LP IZtok
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » So Nov 16, 2013 03:13

admin napisal/-a:ripne = utorna gred :lol:

BTW, a vidite ostali kaj je Polanc napisal? On je štajerc, ne pa kak posavec in podobno... :lol: :lol:

A so Črnuče pol tud' Štajerska? Sej so na levem bregu Save.
Tist'le Sevn'čani niso ne t'č, ne m'š. Še za Dolenjče niso, kje se bodo pa pod Štajerce klasificirali! :roll: :?: :D Da bi pa knapi b'li, pa itak nimajo osnovnih možnosti. Dol v Senovem so sicer nekaj kraspal', a vse skup', b'l blažji žegen. :wink:

:lol: :lol: :lol:

Sorry za off.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » So Nov 16, 2013 07:55

Mogoče ga bom v kamen vendar bom napisal. V letošnjem letu smo se s sosedom na privezu pogovarjala prav o pogonih. On ima na osovino jast pa s pogon. Če je le možno vzemi s pogon, ki se izkaže v razburkanem morju, ko ga včasih najbolj rabiš. Namreč njemu se je dogajalo, da je letos pri Pagu prišel v tramontano. Seveda reševal se je z motorjem vendar zaradi velikih valov se je propeler dvigoval nad vodo. Seveda tkrat je motor dobil maksimalne obrate brez obremenitve jadrnice pa ni poganjalo naprej in to v trenutku, ko bi najbolj potreboval. Seveda se je rešil s sidrom. Vse je pa še odvisno od oblike trupa in na kateri globini je propeler.
Lep dan.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Ne Nov 17, 2013 18:32

pozdravljen
mogoče bom ustrelil mimo,v valovih vsaka barka skače in če greš v valove od tramontane direk ti ne pomagata ne sail drive in ne osovina pomaga samo ,da tramontani pobegneš v zavetje ali na odprto,barka se težko razbije ali potopi na odprtem,če samo malo odpreš jadro( Krajšave) bo sila vetra barko stisnila ob morje barka bo sicer nagnjena mogoče bo posadka bolj prestrašena ampak barka bo barka in ne
vlak smrti v gardalandu,veter je zmeraj prijatelj mi ga z včasih prehitrimi in nagonskimi reakcijami delamo sovražnika.
to je samo moje mnenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti